• ۶۸۶ بازدید
  • زمان مطالعه: ۱۹ دقیقه
  • ۱۴۰۳/۰۴/۱۷ ۱۱:۱۵

تفاوت پردازنده های اپل M1 و M2

تفاوت پردازنده های اپل M1 و M2

پردازنده‌های M1 و M2 اپل چقدر با یکدیگر تفاوت دارند؟

قدرت پردازنده‌های M2 تا حدودی بیشتر از پردازنده‌های M1 است. بر اساس آخرین تست‌های انجام شده پردازنده‌های M2 در عملکرد تکی هسته‌ها بین 4 تا 9 درصد و در عملکرد گروهی هسته‌ها بین 7 تا 16 درصد بهتر از پردازنده‌های M1 بوده‌اند. 

مشخصات پردازنده‌های M1 و M2 در یک نگاه

قبل از آنکه به تفاوت های پردازنده‌ M1 و M2 بپردازیم بهتر است نگاهی به مشخصات سخت‌افزاری هر کدام داشته باشیم. این مشخصات به صورت خلاصه در جدول زیر آورده شده‌اند.

مشخصات پردازنده‌های M1 و M2‌ اپل

نام پردازنده / مشخصات

پردازنده M1

پردازنده M2

سال عرضه

نوامبر 2020

ژوئن 2022

معماری

ARMv8

ARMv8

تعداد هسته‌های کاربردی

4

4

تعداد هسته‌های موثر

4

4

سرعت هسته‌های کاربردی

3.2 گیگاهرتز

3.5 گیگاهرتز

سرعت هسته‌های موثر

2.1 گیگاهرتز

2.4 گیگاهرتز

تعداد کل هسته‌ها

8

8

حافظه کش (L2)

12 مگابایت

16 مگابایت

تعداد ترانزیستورها

16میلیارد

20 میلیارد

فناوری ساخت

5 نانومتری

5 نانومتری

توان مصرفی

14 وات

15 وات

نوع حافظه رم پشتیبانی‌شده

LPDDR4X

LPDDR5

حداکثر مقدار حافظه رم پشتیبانی‌شده

16 گیگابایت

24 گیگابایت

حداکثر سرعت حافظه رم پشتیبانی‌شده

4266 مگاهرتز

6400 مگاهرتز

حداکثر پهنای باند ارتباط با حافظه رم

62.8 گیگابایت در ثانیه

102.4 گیگابایت در ثانیه 

برتری‌های پردازنده M2 به M1

همانطور که در جدول بالا می‌بینید پردازنده M2 به طور نسبی از پردازنده M1 بهتر است. اگر بخواهیم به صورت تیتروار به مزایای پردازنده M2 نسبت به M1 اشاره کنیم موارد زیر جزء این مزایا خواهند بود:

  • سرعت هسته‌های پردازنده M2، 300 مگاهرتز بیشتر از پردازنده M1 است.
  • حافظه کش پردازنده M2، 4 مگابایت بیشتر از پردازنده M1 است.
  • پردازنده M2، 4 میلیارد ترانزیستور بیشتر از پردازنده M1 دارد.
  • پردازنده M2 از نوع حافظه رم جدیدتری پشتیبانی می‌کند (رم LPDDR5) که حداکثر فرکانس آن حدود 1800 مگاهرتز از حداکثر فرکانس حافظه رم LPDDR4 که پردازنده M1 از آن پشتیبانی می‌کند بیشتر است.
  • پردازنده M2 از 8 گیگابایت حافظه رم بیشتری پشتیبانی می‌کند.
  • پهنای باند ارتباط پردازنده M2 با حافظه رم حدود 40% بیشتر از پردازنده M1 است.
  • سرعت پردازنده گرافیکی پردازنده M2، 50 مگاهرتز بیشتر از پردازنده گرافیکی پردازنده M1 است. 

در اینجا باید بگوییم پردازنده M1 تنها از یک لحاظ برتر از پردازنده M2 است و آن هم اینکه توان مصرفی آن یک وات کمتر است. 

تفاوت پردازنده‌ی M1 و M2

شباهت‌های پردازنده M2 و M1

پردازنده M2 و M1 شباهت‌هایی هم با یکدیگر دارند که به ترتیب زیر است:

  • در هر دو پردازنده از معماری ARMv8 استفاده شده است.
  • تعداد هسته‌های هر دو پردازنده 8 تاست که 4 تای آنها هسته‌های کاربردی و 4 تای دیگر هسته‌های موثر هستند.
  • فناوری ساخت هر دو پردازنده 5 نانومتری است. 

نگاهی گذرا به پردازنده‌های M1 و M2

بد نیست بدانید برند اپل تا قبل از سال 2020 از پردازنده‌های اینتل در لپ تاپ‌ و کامپیوترهای رومیزی‌اش استفاده می‌کرد اما از این سال به بعد به تدریج به پردازنده‌های M1 و پس از آن M2 که خود آنها را طراحی کرده بود، روی آورد. پردازنده‌های M بر اساس معماری ARM طراحی شده‌اند؛ از این معماری در پردازنده‌های مخصوص موبایل و تبلت و کلا دستگاه‌های قابل‌حمل استفاده می‌شود و مزیت بزرگ آن مصرف کمش است. 

البته باید بگوییم پردازنده‌های مبتنی بر معماری ARM‌ در مقایسه با پردازنده‌های مبتنی بر معماری x86-64 که همان معماری پردازنده‌های برند اینتل و برند ای ام دی است قدرت کمتری دارند. با این حال پردازنده‌های M1 و M2 توانسته‌اند خود را از لحاظ قدرت به پای نسل‌های قدیمی‌تر پردازنده‌های اینتل برسانند و قدرت پردازنده‌های M Pro، M Max‌ و M Ultra حتی با جدیدترین نسل‌های پردازنده‌های اینتل برابری می‌کند.  

پردازنده گرافیکی در پردازنده‌های M1 و M2

همانطور که شاید بدانید هیچ کدام از انواع لپ تاپ‌ اپل و کامپیوترهای اپل که در آنها از پردازنده‌های M استفاده شده دارای پردازنده گرافیکی جداگانه نیستند یا به عبارت دیگر پردازنده گرافیکی در آنها روی همان تراشه‌ای قرار دارد که پردازنده اصلی روی آن قرار گرفته است. به این پردازنده‌های گرافیکی اصطلاحا پردازنده‌های مجتمع گفته می‌شود. پردازنده‌های اینتل هم از این قاعده پیروی می‌کنند یعنی پردازنده گرافیکی در آنها روی تراشه پردازنده اصلی قرار گرفته منتها در پردازنده‌های اینتل قدرت پردازنده گرافیکی مجتمع هیچ گاه به اندازه‌ای نیست که مناسب بازی یا اجرای برنامه‌های گرافیکی سنگین باشد اما در پردازنده‌های M اپل وضعیت متفاوت است. 

در پردازنده‌های M اپل بسته به اینکه پردازنده دارای پیشوند Pro، Max و Ultra باشد قدرت پردازنده گرافیکی مجتمع آن نیز بیشتر است. اگر پردازنده، M معمولی یا M Pro باشد آنقدرها برای اجرای بازی یا برنامه‌های گرافیکی سنگین مناسب نیست اما پردازنده‌های M با پیشوند Max و Ultra برای اجرای بازی یا برنامه‌های گرافیکی سنگین کاملا مناسبند چرا که از یک طرف خود پردازنده اصلی تا حدودی قوی‌تر است و مثلا هسته‌های بیشتری دارد و از طرف دیگر پردازنده گرافیکی مجتمع آنها تا چند برابر قوی‌تر از پردازنده گرافیکی در پردازنده‌های M یا M Pro است.

مقایسه‌ی پردازنده‌ M1 و M2

مقایسه پردازنده گرافیکی پردازنده‌های M1 و M2

پردازنده گرافیکی پردازنده‌های M1 و M2 بسیار شبیه یکدیگرند و تنها تفاوت‌شان در این است که سرعت پردازنده گرافیکی M2 در حال پایه 50 مگاهرتز و در حالت افزایشی (توربو) 120 مگاهرتز بیشتر است. با این حال اگر می‌خواهید بیشتر راجع به مشخصات آنها بدانید می‌توانید جدول زیر را ببینید. 

مشخصات پردازنده گرافیکی پردازنده‌های M1 و M2 اپل

نام پردازنده / مشخصات

پردازنده گرافیکی M1

پردازنده گرافیکی M2

سرعت پایه پردازنده

450 مگاهرتز

500 مگاهرتز

سرعت پردازنده در حالت توربو

1278 مگاهرتز

1398 مگاهرتز

تعداد واحدهای سایه‌روشن

1024

1024

تعداد واحدهای بازنشانی الگوهای گرافیکی (TMU)

64

64

تعداد واحدهای خروجی رند (ROP)

32

32

تعداد واحدهای اجرا

128

128

حداکثر وضوح تصویری پشتیبانی‌شده

6016x3384 (تقریبا 6K)

6016x3384 (تقریبا 6K)

حداکثر توان مصرفی

15 وات

15 وات

قدرت پردازش

2.6 Teraflops

3 Teraflops

همانطور که می‌بیینید با وجود شباهت زیاد بین پردازنده گرافیکی پردازنده‌های M2 و M1 باز هم پردازنده گرافیکی M2 کمی قوی‌تر است البته نه آنقدر که آن را مناسب اجرای بازی یا برنامه‌های گرافیکی سنگین کند. قدرت پردازش این پردازنده 0.4 Teraflops بیشتر از پردازنده گرافیکی M1 است که شاید در عمل خیلی محسوس نباشد. 

 در مورد Teraflops باید بگوییم معیاری برای سنجش قدرت پردازش پردازنده‌های گرافیکی است و به تعداد عملیات‌های محاسباتی نقطه شناور گفته می‌شود که پردازنده گرافیکی می‌تواند در ثانیه انجام دهد و با واحد هزارمیلیارد یا تریلیون یا همان Tera سنجیده می‌شود. بنابراین وقتی گفته می‌شود قدرت پردازش پردازنده گرافیکی M2، 0.4 ترافلاپس بیشتر از پردازنده گرافیکی M1 است یعنی تعداد عملیات‌های محاسباتی نقطه شناور که این پردازنده می‌تواند در واحد ثانیه انجام دهد چهارصد میلیارد بیشتر است. با این حال همانطور که گفتیم تفاوت عملکرد این دو پردازنده گرافیکی عملا خیلی محسوس نیست.

مقایسه‌ی اس او سی ام ۱ و ام ۲

مقایسه پردازنده M1 و M2 در عمل

دو پردازنده M1 و M2 در سه تست معتبر Cinebench R23، Passmark CPU و Geekbench 5.0 مورد آزمایش قرار گرفتند که نتایج آن بر اساس امتیاز به ترتیب زیر بوده است. 

مقایسه قدرت پردازش پردازنده M1 و M2 بر اساس امتیاز در سه تست معتبر

نام تست

عملکرد هسته‌ها

امتیاز پردازنده M1

امتیاز پردازنده M2

درصد برتری پردازنده M2

Cinebench R23

عملکرد تکی هسته‌ها

1526

1594

4%+

عملکرد گروهی هسته‌ها

7790

8703

12%+

Passmark Cpu

عملکرد تکی هسته‌ها

3742

4023

8%+

عملکرد گروهی هسته‌ها

14386

15432

7%+

Geekbench 5.0

عملکرد تکی هسته‌ها

1772

1936

9%+

عملکرد گروهی هسته‌ها

7785

9010

16%+

همانطور که در جدول بالا می‌بینید پردازنده M2 در عملکرد تکی هسته‌ها حداکثر 9% و در عملکرد گروهی هسته‌ها حداکثر 16% بهتر از پردازنده M1 بوده است و لذا بر این اساس می‌توان گفت تا حدودی عملکرد آن از پردازنده M1 بهتر است ولی تفاوت‌ها خیلی زیاد نیست. 

نسخه‌های مختلف پردازنده M1 و M2 اپل

هم پردازنده M1 و هم پردازنده M2 به غیر از نسخه معمولی خود که هیچ پیشوندی ندارد دارای سه نسخه Pro، Max و Ultra نیز هستند که به ترتیب گفته شده قدرت‌شان افزایش می‌یابد. البته فعلا پردازنده M2 Ultra وارد بازار نشده ولی به احتمال زیاد این اتفاق در آینده نزدیک خواهد افتاد. اما در مورد نسخه‌های مختلف پردازنده‌های M1 و M2 باید بگوییم همانطور که پردازنده M2 تا حدودی قوی‌تر از پردازنده M1 است نسخه‌های متناظر آن نیز تقریبا به همان اندازه از نسخه‌های پردازنده M1 قوی‌ترند. 

مثلا پردازنده M1 Max و M2 Max را در نظر بگیرید. تعداد هسته‌های پردازنده M2 Max دو هسته بیشتر از پردازنده M1 Max‌ و حافظه کش آن نیز 8 مگابایت بیشتر از M1 Max است. همچنین سرعت پایه هسته‌های کاربردی پردازنده M2 Max، 300 مگاهرتز بیشتر از M1 Max است و تعداد ترانزیستورهای آن نیز 10 میلیارد بیشتر است. نتایج سه تست معتبری که در بالا از آنها یاد شد نیز نشان داده که پردازنده M2 Max در عملکرد تکی هسته‌ها بین 7 تا 12 درصد و در عملکرد گروهی هسته‌ها بین 9 تا 22 درصد بهتر از پردازنده M1 Max بوده است. به همین ترتیب نسخه‌های دیگر پردازنده M2 از پردازنده M1 جلوترند.

تفاوت SOCهای اپل ام ۱ و ام ۲

یک مقایسه جالب

اگر دلتان می‌خواهد بدانید قدرت پردازنده M2 در برابر دیگر نسخه‌های پردازنده M1 یعنی M1 Pro، M1 Max و M1 Ultra چقدر بوده است باید بگوییم بر اساس سه تست معتبری که در بالا از آنها یاد شد با کمال تعجب پردازنده M2 در عملکرد تکی هسته‌ها از هر سه این پردازنده‌ها جلوتر بوده ولی نه آنقدر که احساس شود (بین 3 تا 9 درصد) اما در عملکرد گروهی هسته‌ها، سه پردازنده مذکور به شکل قابل‌توجهی از پردازنده M2 بهتر بوده‌اند. به طور خاص باید بگوییم در این زمینه، پردازنده M1 Pro و M1 Max بین 40 تا 45 درصد و پردازنده M1 Ultra حدود 170 درصد بهتر از پردازنده M2 بوده است. البته توجه داشته باشید که منظور ما از M2، پردازنده M2 معمولی است نه نسخه‌های دیگر آن. 

آیا پردازنده M2‌ بهتر از M1 است؟

این همان سوالی است که در ابتدای این مقاله جواب آن را دادیم؛ به طور قطع بله اما اختلاف قدرت آنها فاحش نیست و در عملکرد تکی هسته‌ها از  9 درصد و در عملکرد گروهی هسته‌ها از 16 درصد تجاوز نمی‌کند. این در مورد نسخه‌های دیگر این دو پردازنده نیز صدق می‌کند با این تفاوت که ممکن است بعضی مواقع درصدها کمی بیشتر شوند مثلا در مورد دو پردازنده M1 Max و M2 Max این اختلاف به 22 درصد هم رسیده است (در عملکرد گروهی هسته).

دیدگاه های کاربران (۱)
لیلا فرهی (۵ شهریور ۱۴۰۳)
۴

M1 هنوزم میتونه کارای سنگین انجام بده اگر نمیخواید هزینه زیادی کنید M1 برای شما مناسبه بنظرم.

ارسال پاسخ
دیدگاه شما
مشاهده بیشتر
تاپ رایان ضمانت اصالت کالا
تاپ رایان ۷ روز ضمانت بازگشت وجه
تاپ رایان مشاوره رایگان
تاپ رایان پشتیبانی بر خط
تاپ رایان ارسال به کل کشور
تاپ رایان پرداخت در محل (تهران)