حافظه SSD 250GB
حافظه SSD 250 گیگ
حافظه یا درایو SSD توسط برندهای مختلفی همچون سامسونگ، ای دیتا، کروشیال، وسترن دیجیتال، کینگستون و اچ پی تولید میشود. برند تولیدکننده زیاد مهم نیست چرا که تکنولوژی پایه که برندهای مختلف از آن برای ساخت حافظههای SSD استفاده میکنند، یکی است. حافظههای SSD که در این صفحه میبینید همه در یک چیز مشترکند و آن هم ظرفیتشان است که 250 گیگابایت است (هر چه باشد شما در صفحه حافظه SSD 250 گیگ هستید!) اما این حافظهها از دو جهت با یکدیگر تفاوت دارند؛ یکی از لحاظ اینترنال یا اکسترنال بودن و دیگری رابط آنها که یا SATA است یا NVMe.
تفاوت حافظههای SSD (اینترنال یا اکسترنال بودن)
برای اطلاع شما باید بگوییم حافظههای SSD اینترنال برای نصب داخل کیس کامپیوتر هستند و حافظههای SSD اکسترنال را میتوانید با یک کابل یو اس بی به کامپیوترتان متصل کرده و از آنها استفاده کنید. حافظه اینترنال روی مادربرد نصب میشود و در واقع محلی برای نصب ویندوز، برنامهها و فایلهایی است که میخواهید در کامپیوترتان نگه دارید یا به آنها سریعتر دسترسی پیدا کنید. در مقابل، حافظه اکسترنال از کامپیوتر جداست و همانطور که گفتیم میتوان آن را با یک کابل یو اس بی به کامپیوتر متصل کرد و از محتویاتش استفاده کرد. حافظه اکسترنال محل مناسبی برای ذخیرهسازی فایلهای حجیمی است که فضای کافی برای نگهداریشان در کامپیوترتان ندارید. از حافظه اکسترنال میتوان به عنوان آرشیو نیز استفاده کرد و تعداد زیادی فایل (مثلا فایلهای ویدیویی) را در آن ذخیره کرد.
تفاوت حافظههای SSD (نوع رابط)
حافظههای SSD یا رابط SATA دارند یا NVMe. منظور از رابط بخشی است که از طریق آن حافظه SSD به مادربرد متصل شده و امکان ارتباط آن با سایر بخشهای کامپیوتر فراهم میشود. دقت داشته باشید که اگر بخواهید حافظه SSD با رابط SATA را به مادربردتان متصل کنید مادربرد باید دارای اتصالدهنده (کانکتور) SATA باشد و اگر بخواهید حافظه SSD با رابط NVMe را به کامپیوترتان متصل کنید مادربرد باید دارای شیار PCI-E باشد.
سرعت انتقال اطلاعات در حافظههای SSD که رابط آنها SATA است 550 مگابایت در ثانیه است در حالی که حافظههای SSD با رابط NVMe میتوانند اطلاعات را با سرعتی در حدود 3000 مگابایت در ثانیه منتقل کنند یعنی تقریبا با سرعتی که شش برابر بیشتر از حافظههای SSD با رابط SATA است. این تفاوت فاحش بدون شک خود را در استفادههای روزمره نشان خواهد داد. کامپیوتری که حافظه SSD آن رابط NVMe داشته باشد به همین میزان (تا شش برابر) ویندوز را سریعتر بالا میآورد و با همین سرعت هم فایلها را باز و بازیها را بارگذاری میکند. طبق گفته برخی از کاربرانی که از این نوع حافظه استفاده کردهاند سرعت بالا آمدن ویندوز با یک حافظه SSD با رابط NVMe چیزی در حد 5 ثانیه است.
آیا 250 گیگابایت حجم کافی است؟
حجم حافظه ذخیرهسازی چه از نوع SSD باشد و چه HDD به استفاده شما بستگی دارد. این مقدار حافظه برای استفادههای روزمره مثل وبگردی، ذخیرهسازی فایلهای آفیس، کار با برنامههای دیگر، ذخیره تعداد محدودی عکس یا فیلم و نصب چند بازی با حجم متوسط کافی است اما اگر میخواهید تعداد بیشتری بازی نصب کنید یا فایلهای حجیم زیادی دارید باید سراغ حافظههای ذخیرهسازی با حجم بیشتر بروید.
اگر میخواهید از یک حافظه ذخیرهسازی 250 گیگابایتی برای آرشیو فیلم یا عکستان استفاده کنید باید بگوییم تا حدودی جوابگوی نیاز شماست. به این مثال توجه کنید: حجم یک فیلم دو ساعته با کیفیت Full HD و فریم ریت 60 حدود 6 گیگابایت است. این در حالی است که برخی از فیلمها دارای فریم ریت 30 هستند و لذا حجمشان کمتر است ولی اگر همین مثال را به عنوان نمونه در نظر بگیرید آن وقت در یک حافظه ذخیرهسازی با حجم 250 گیگابایت میتوانید حدود 40 فیلم ذخیره کنید.
در مورد تصاویر ثابت باید بگوییم تصویری که کیفیت آن 4K و البته 24 بیتی باشد (بیشتر تصاویر 24 بیتی هستند) حجمی در حدود 25 مگابایت دارد. با چنین حجمی شما میتوانید ده هزار تصویر با کیفیت 4K در حافظه ذخیرهسازی با حجم 250 گیگابایت ذخیره کنید و البته این را هم در نظر داشته باشید که همه عکسها هم کیفیت 4K ندارند و لذا حجمشان کمتر است. این یعنی اگر عکسهای شما کیفیتهای متفاوتی داشته باشند (فقط 4K نباشند) آن وقت باز هم عکسهای بیشتری میتوانید در حافظه ذخیرهسازیتان ذخیره کنید.
یک وجه تفاوت کوچک
میزان مصرف حافظههای SSD بسته به نوع رابطشان کمی با یکدیگر متفاوت است. حافظههای SSD با رابط SATA زمانی که کار میکنند (خوانش یا نوشتن اطلاعات) کمتر از 4 وات و در حالت بیکار (نه خوانش و نه نوشتن اطلاعات) کمتر از یک وات برق مصرف میکنند. در مقابل، حافظههای SSD با رابط NVMe در حالت کار بیش از 5 وات برق مصرف میکنند در حالی که در حالت بیکار این مقدار به طور متوسط بین 0.02 تا 0.05 وات خواهد بود.
همانطور که میبینید درایوهای SSD با رابط SATA در حالت کار مصرف کمتری دارند (حدود یک وات یا کمی بیشتر). در مقابل درایوهای SSD با رابط NVMe در حالت بیکار مصرف بسیار کمتری دارند. لطفا توجه داشته باشید که حجم حافظه SSD هیچ تاثیری در مصرف یا سرعت آن ندارد (این به طور کلی به رابط حافظه مربوط میشود).
حافظه SSD با ظرفیت 250 گیگابایت برای چه کاربرانی مناسب است؟
حافظه SSD با ظرفیت 250 گیگابایت بیشتر به درد کاربرانی میخورد که استفاده آنها از کامپیوترشان در حد مصارف عمومی و روزمره است. البته با این مقدار حجم حتی میتوان چند بازی با حجم متوسط نصب نمود و تعداد قابلقبولی فایل حجیم مثل فایل ویدیویی فیلمها را هم نگه داشت. آنچه در مورد حافظههای SSD مطرح است سرعت بیشتر آنها در مقایسه با درایوهای HDD است. درایوهای SSD حتی اگر رابط SATA داشته باشند بیش از چهار برابر سریعتر از درایوهای HDD و اگر رابط NVMe داشته باشند تا ده برابر سریعتر از این درایوها هستند.
درسته که میگن ظرفیت SSD تو سرعتش تاثیر داره؟