مادربرد نسل 10
مادربرد نسل 10
همانطور که از اسمش پیداست مادربرد نسل 10 مادربوردی است که امکان نصب پردازندههای نسل 10 اینتل در آن وجود دارد. مشخصات این مادربوردها از خیلی جهات شبیه مادربوردهای دیگر است با این تفاوت که چیپست و سوکت آنها با مادربوردهای نسلهای قدیمیتر یا جدیدتر متفاوت است که امری کاملا طبیعی است. مادربوردهای نسل 10 از حافظه رم DDR3 پشتیبانی نمیکنند بنابراین اگر در حال ارتقای کامپیوترتان هستید و در کامپیوتر قبلی خود رم DDR3 داشتید، نمیتوانید این رمها را در یک مادربرد نسل 10 نصب کنید و حتما باید رم DDR4 خریداری کنید.
مادربردهای نسل 10 از چه پردازندههایی پشتیبانی میکنند؟
مادربوردهای نسل 10 دارای سوکت LGA 1200 و چیپست سری 400 یا 500 هستند و مادربوردی که چنین مشخصاتی داشته باشد از پردازندههای نسل ده و بعضا نسل یازده پشتیبانی میکند. چرا میگوییم بعضا؟ برای اینکه استثناهایی هم در این زمینه وجود دارد. مادربوردهایی که چیپست آنها H410 و B460 باشد فقط از پردازندههای نسل دهم پشتیبانی میکنند؛ مادربوردهایی که چیپست آنها H470، Q470 یا Z490 باشد از پردازندههای نسل دهم و یازدهم پشتیبانی میکنند اما اگر بخواهید پردازنده نسل یازدهمی در آنها نصب کنید باید بایاس (BIOS) مادربورد را بروز کنید.
در مادربوردهایی که چیپست W480 دارند امکان نصب فقط پردازندههای نسل 10 اینتل وجود دارد و آن هم از سری Xeon (امکان نصب پردازندههای Core در آنها وجود ندارد). تمام مادربوردهایی که چیپست آنها از سری 500 است از پردازندههای نسل دهم و یازدهم اینتل پشتیبانی میکنند. تنها یک استثنا در این میان وجود دارد و آن هم مادربوردهای W580 هستند که فقط از پردازندههای نسل یازدهم پشتیبانی میکنند. لطفا دقت داشته باشید که منظور ما از سری 400 یا 500 عدد اول از سمت چپ است که یا 4 است یا 5، وگرنه همانطور که میبینید جای صفرها میتوانند اعداد دیگری قرار بگیرند.
مادربردهای نسل 10 از چه حافظه رمی پشتیبانی میکنند؟
مادربوردهای نسل 10 از حافظه رم کامپیوتر DDR4 پشتیبانی میکنند و امکان نصب حداقل 4 و حداکثر 128 گیگابایت حافظه رم در آنها وجود دارد. البته رمهای DDR4 مثل رمهای دیگر دارای سرعتها یا اصطلاحا فرکانسهای متفاوتی هستند و شاید یک مادربورد تمام این فرکانسها را پوشش ندهد. برای اطلاع از اینکه مادربورد موردنظرتان از حافظه رم با چه فرکانسهایی پشتیبانی میکند میتوانید به صفحه مشخصات آن مادربورد در سایتهای فروشگاهی یا وبسایت سازندهاش مراجعه کنید.
ممکن است جلوی برخی از فرکانسها دو حرف OC وجود داشته باشد که مخفف Overclock است. Overclock به معنای استفاده از یک قطعه سختافزاری مبتنی بر چرخه (کلاک) مثل پردازنده یا حافظه رم با فرکانسهایی بیش از فرکانس استاندارد آن قطعه است که از یک طرف باعث عملکرد بهتر آن میشود ولی از طرف دیگر باعث داغ شدن بیشتر قطعه و کاهش عمر مفید آن خواهد شد. به هر حال اگر OC را جلوی برخی از فرکانسها دیدید به آن معناست که مادربورد موردنظرتان از اورکلاک حافظه رم با فرکانسهای دارای OC نیز پشتیبانی میکند.
دقت داشته باشید که مادربوردهایی که چیپست آنها H410 یا H510 است فقط دو شیار حافظه رم دارند و لذا حداکثر حافظه رم قابلنصب در آنها 64 گیگابایت است اما سایر مادربوردهای نسل 10 دارای چهار شیار حافظه رم هستند و میتوان حداکثر 128 گیگابایت حافظه رم در آنها نصب کرد.
آیا امکان نصب درایوهای SSD در مادربوردهای نسل 10 وجود دارد؟
به طور قطع بله! تمام مادربوردهای نسل 10 دارای اتصالدهنده (کانکتور) SATA هستند و این یعنی میتوانید در آنها هم درایو SSD و هم درایو HDD با رابط SATA نصب کنید. تعداد این کانکتورهای SATA در مادربوردهایی با چیپست H410 و H510 چهار عدد، در مادربوردهای W480 و W580 هشت عدد و در سایر مادربوردهای نسل 10 شش عدد است. اما درایوهای SSD هم هستند که رابط آنها NVMe است و سرعتشان شش برابر بیشتر از درایوهای SSD با رابط SATA است. این درایوها قابلیت نصب در شیارهای PCI-E با اندازه x16، x8 و x4 را دارند ولی شیاری که دقیقا اندازه آنهاست شیار x4 است.
با توجه به آنچه گفتیم امکان نصب درایوهای SSD با رابط NVMe در تمام مادربوردهای نسل 10 وجود دارد. تنها چیزی که هست آن است که در مادربوردهایی با چیپست H410 که اتفاقا ارزانترین بین تمام مادربوردهای نسل 10 هستند فقط یک شیار PCI-E با اندازه x16 وجود دارد که در واقع محل نصب کارت گرافیک است. بنابراین در این مادربوردها یا باید کارت گرافیک را در این شیار نصب کنید یا درایو SSD با رابط NVMe که البته بیشتر کاربران ترجیح میدهند کارت گرافیک را نصب کنند. لذا در صورت خرید مادربورد با چیپست H410 انتخاب بهتر استفاده از درایو SSD با رابط SATA است هر چند که همچنان امکان استفاده از درایو SSD با رابط NVMe هم وجود دارد (به قیمت نصب نکردن کارت گرافیک).
امکان اورکلاک کردن در مادربوردهای نسل 10 وجود دارد؟
در بعضی از آنها بله و در بعضی دیگر خیر؛ به طور خاص باید بگوییم مادربوردهایی که چیپست آنها Z490 و Z590 است قابلیت اورکلاک شدن را دارند؛ در مادربوردهایی با چیپست H410، H470 و B460 فقط امکان اورکلاک کردن پردازنده اصلی وجود دارد؛ در مادربوردهایی با چیپست H570، B560 و W580 فقط امکان اورکلاک کردن حافظه رم وجود دارد و در مادربوردهایی با چیپست Q470، W480، H510 و Q570 امکان اورکلاک کردن وجود ندارد.
قیمت مادربرد نسل 10
از آنجا که مادربوردهای نسل 11 و 12 هم وارد بازار شدهاند طبیعی است که قیمت مادربوردهای نسل 10 کاهش پیدا کرده باشد. این بدون شک خبر خوبی برای خریداران این مادربوردهاست. اما اگر بخواهیم به طور خاص در مورد قیمت آنها صحبت کنیم باید بگوییم چیزی بین 70 تا 315 دلار است؛ در واقع بیشترین قیمتها مثل همیشه مربوط به مادربورد گیمینگ نسل 10 میشود که همان حدود 300 دلار است. این مادربوردها از آخرین نسخه PCI-E (نسخه 4.0) پشتیبانی میکنند و تعداد شیارها و کانکتورهایشان از مادربوردهای همنسل خود بیشتر است.
خرید مادربرد نسل 10
هیچ گاه برای خرید مادربررد عجله نکنید چون مادربورد اصلیترین قطعه یک کامپیوتر رومیزی است و اگر در خریدش اشتباه کنید ممکن است به مشکل بربخورید. پیشنهاد ما خرید از وبسایتهای فروشگاهی است چون در آنها میتوانید مشخصات مادربورد موردنظرتان را کاملا چک کرده و ببینید با کدام قطعات کامپیوتر شما سازگار است. از میان وبسایتهای فروشگاهی، وبسایت تاپ رایان از جمله وبسایتهایی است که بسیاری از کالاهای خود از جمله مادربوردهای نسل 10 خود را با قیمتهایی کاملا رقابتی عرضه میکند. ضمنا امکان عودت کالا و پس گرفتن وجه پرداختی در صورت وجود هر گونه مشکلی در کالا وجود خواهد داشت.
به نظرم اینا دیگه ارزش خرید برای اسمبل کردن سیستم جدید ندارن. بهتره به نسلهای جدید فکر کنید
تو مادربردهای نسل 10 بخاطر فریمهای بالایی که داره توان ساپورت خوبی دارن
اما پیشنهاد من به شما نسلهای بالاتر هست بخاطر توان کنترل فریم و فرکانسهای بالاتر.