مادربرد DDR3
مادربورد DDR3
همانطور که از نامش پیداست مادربرد DDR3 مادربوردی است که تنها حافظه رم DDR3 روی آن نصب میشود. برخی از مادربوردهای DDR3 دارای دو شیار حافظه رم و برخی دیگر با توجه به نوع کاربریشان دارای چهار شیار حافظه رم هستند. با توجه به اینکه این مادربوردها نسبت به مادربوردهای DDR4 و DDR5 در سطح پایینتری قرار میگیرند قیمت بسیار کمی هم دارند طوری که خریدشان تقریبا برای هر کسی ممکن است.
چه پردازندهای روی مادربوردهای DDR3 نصب میشود؟
این تا حد زیادی به سوکت مادربورد مربوط میشود ولی در بیشتر مواقع مادربوردهای DDR3 از پردازندههای نسل دوم، سوم و چهارم اینتل پشتیبانی میکنند. البته حتی تا نسل نهم پردازندههای اینتل نیز از حافظه رم DDR3 پشتیبانی میکنند (برخی از آنها) اما مشکل اینجاست که این پردازندهها روی مادربوردهای DDR3 که قدیمیترند نصب نمیشوند پس اگر مادربورد DDR3 میخرید باید یادتان باشد که پردازندهای هم که روی آن نصب میشود باید پردازندهای از نسل دوم تا چهارم اینتل باشد (به سوکت مادربورد توجه کنید).
سرعت حافظه رم در مادربوردهای DDR3
در مادربوردهای DDR3 تنها امکان نصب حافظه رم DDR3 هم سرعتی بین 800 تا 2133 مگاهرتز دارد. هنگام خرید مادربورد DDR3 به صفحه مشخصات آن در وبسایتهای فروشگاهی یا در سایت سازنده مادربورد مراجعه کنید. در آنجا مشخص شده که مادربورد از چه حافظه رم DDR3 با چه سرعتهایی پشتیبانی میکند. ممکن است در جلوی برخی از سرعتها دو حرف OC را نیز ببینید. OC مخفف اورکلاک است و به این معناست که اگر حافظه رم را اورکلاک کنید سرعت آن تا اندازهای که مشخص شده بالا خواهد رفت. البته باید توجه داشته باشید که اورکلاک کردن در واقع استفاده از یک قطعه (در اینجا حافظه رم) با سرعتی بیش از سرعتهای تعریف شده استاندارد برای آن است که میتواند در صورت استفاده طولانیمدت باعث کاهش عمر قطعه شود.
حداکثر حافظه رمی که روی مادربوردهای DDR3 نصب میشود چقدر است؟
ظرفیت هر ماژول حافظه رم میتواند حداکثر 16 گیگابایت باشد بنابراین اگر مادربورد DDR3 دارای چهار شیار حافظه رم باشد حداکثر حافظه رمی که روی آن نصب میشود 64 گیگابایت و اگر دارای دو شیار حافظه رم باشد حداکثر حافظه رمی که روی آن نصب میشود 32 گیگابایت خواهد بود.
آیا امکان نصب درایوهای SSD روی مادربوردهای DDR3 وجود دارد؟
بله! وجود دارد. تمام مادربوردهای DDR3 دارای چند اتصالدهنده (کانکتور) SATA هستند که امکان نصب درایوهای SSD و HDD با رابط SATA را در آنها فراهم میآورد. خبر خوب اینکه امکان نصب درایوهای SSD با رابط NVMe در مادربوردهای DDR3 نیز وجود دارد اما باید به تعداد شیارهای PCI-E روی مادربورد هم توجه کنید و بدانید که چندلاینه هستند (x1، x2، x4، x8 و x16). در تقریبا تمام مادربوردهای DDR3 شیار PCI-E x16 (نسخه 3.0) وجود دارد که در واقع محل نصب کارت گرافیک است ولی در آن میتوان یک درایو SSD با رابط NVMe نیز نصب کرد.
اگر به غیر از شیار PCI-E x16 که در بالا از آن صحبت شد یکی دیگر از شیارهای x4، x8 یا x16 روی مادربورد وجود داشته باشند میتوانید درایو SSD با رابط NVMe را در آن نصب کنید ولی اگر فقط یک شیار PCI-E x16 وجود داشته باشد در این صورت باید بین کارت گرافیک و درایو SSD یکی را انتخاب کنید. برای اطلاع از اینکه مادربورد موردنظرتان دارای چه شیارهای PCI-E است میتوانید به صفحه مشخصات آن در وبسایتهای فروشگاهی یا سایت سازندهاش مراجعه کنید. شایان ذکر است که سرعت درایوهای SSD با رابط NVMe که در شیار PCI-E نسخه 3.0 نصب میشوند بین پنج تا شش برابر بیشتر از درایوهای SSD با رابط SATA است.
امکان اتصال موسها و کیبوردهای قدیمی به مادربوردهای DDR3
بسیاری از مادربوردهای DDR3 دارای دو پورت PS2 هستند که امکان نصب موسها و کیبوردهای قدیمی را به آنها به صورت مستقیم (بدون نیاز به مبدل) فراهم میآورد. این پورتها روی بیشتر مادربوردهای DDR4 و DDR5 وجود ندارند و اگر بخواهید موس یا کیبورد قدیمی را به آنها متصل کنید مجبورید از یک مبدل USB به PS2 استفاده کنید.
آیا مادربوردهای DDR3 دارای پورت USB 3.0 هستند؟
نه همه آنها ولی بعضی از آنها دارای پورت USB 3.0 نیز هستند. باید بگوییم بیشتر مادربوردهای DDR3 حتما دارای پورت USB 2.0 هستند ولی برای اینکه مطمئن شوید مادربورد DDR3 موردنظرتان دارای پورت USB 3.0 هم هست بهتر است به صفحه مشخصات آن مراجعه کنید. اگر چنین پورتی روی مادربورد وجود داشته باشد معمولا نسخه 3.1 یا 3.2 است.
آیا مادربوردهای DDR3 برای گیمینگ مناسبند؟
در مجموع جهات خیر برای اینکه مادربوردهای DDR3 قدیمیتر از مادربوردهای DDR4 و DDR5 هستند و معمولا از پردازندههای اینتل از نسل دوم، سوم یا چهارم پشتیبانی میکنند در صورتی که از زمان ساختشان مدتهاست که میگذرد در حالی که برای اجرای بازیهای جدید با کیفیت خوب و فریم ریت بالا بهتر است حداقل از یک مادربورد DDR4 و پردازندهای استفاده کنید که از نسلهای جدیدتر باشد (حداقل نسل 9 یا 10).
قیمت مادربورد DDR3
نکته قابل توجه در مورد مادربوردهای DDR3 قیمت بسیار مناسب آنهاست که البته به دلیل قدیمیتر شدنشان است. مادربوردهای DDR3 در بازارهای جهانی معمولا قیمتی بین 35 تا 100 دلار دارند که در ایران ممکن است به دلیل اضافه شدن هزینههای جانبی این قیمت کمی بیشتر باشد اما باز هم نسبت به بسیاری از مادربوردهای DDR4 و DDR5 به شکل قابلتوجهی کمتر است و میتواند انتخابی شیرین برای کسانی باشد که یا استفادهشان از کامپیوتر در حد مصارف عمومی است یا اگر میخواهند با کامپیوترشان بازی کنند با بازیهای خیلی قدیمیتر هم راضی میشوند.
خرید مادربورد DDR3
برای خرید کلا هر مادربوردی از جمله مادربوردهای DDR3 بهتر است به وبسایتهای فروشگاهی از جمله وبسایتی که در آن هستید (تاپ رایان) مراجعه کنید. دلیلش آن است که میتوانید قبل از خرید تمام مشخصات مادربورد موردنظرتان را چک کرده و بعد از آنکه از آنها مطمئن شدید اقدام به خرید کنید. همچنین در بسیاری از این وبسایتها از جمله تاپ رایان امکان عودت کالا در صورت وجود هر گونه مشکل و باز پس گرفتن وجه پرداختی نیز وجود دارد به اضافه اینکه کالای ارائه شده تقریبا در تمام موارد دارای گارانتی شرکتی نیز خواهد بود.
مادربرد DDR3 خیلی آدمو محدود میکنه. دیگه قدیمی شدن اینا