فیلترهای اعمال شده حذف فیلترها

لپ تاپ گیمینگ

مرتب سازی
۱,۴۸۱ کالا

لپ تاپ گیمینگ

راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ

سال‌ها قبل چیزی به نام لپ تاپ گیمینگ وجود خارجی نداشت و لپ تاپ اساسا یک کالای لوکس محسوب می‌شد تا کاربردی لذا انتظار قدرت چندانی هم از آنها نمی‌رفت و اگر کسی می‌خواست بازی کند بدون شک یک کامپیوتر رومیزی (دسکتاپ) می‌خرید. اما با پیشرفت تکنولوژی و کوچکتر و قوی‌تر شدن قطعات کامپیوتر و البته بهبود قابل‌توجه بازی‌ها از هر نظر و مطرح شدن بیشتر بحث گیمینگ، آرام آرام لپ تاپ‌های گیمینگ هم پا به عرصه وجود گذاشتند طوری که دیگر امروز کمتر برندی را پیدا می‌کنید که یک سری از لپ تاپ‌هایش را به گیمینگ اختصاص نداده باشد. اما یک سوال هم در اینجا مطرح است آن هم اینکه چرا اصلا لپ تاپ گیمینگ بخریم؟

مقاله‌ی مرتبط: ارزان‌ترین لپ تاپ‌های گیمینگ بازار ایران

چرا لپ تاپ گیمینگ بخریم؟ (مزیت‌های لپ تاپ گیمینگ)

چهار دلیل اصلی وجود دارد که کاربران را به سمت خرید لپ تاپ گیمینگ (به جای بستن کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ) سوق می‌دهد. این چهار دلیل عبارتند از:

  • عدم نیاز به داشتن اطلاعات فنی زیاد در مورد قطعات لپ تاپ (همین که بدانید لپ تاپی برای گیمینگ ساخته شده کفایت می‌کند!)
  • از پیش آماده بودن لپ تاپ (عدم نیاز به اسمبل کردن قطعات)
  • عدم نیاز به خرید کیبورد و مانیتور به صورت جداگانه
  • قابل حمل بودن لپ تاپ گیمینگ

عدم نیاز به اطلاعات فنی زیاد در مورد قطعات لپ تاپ

اگر بخواهید یک کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ ببندید (اسمبل کنید) در درجه اول باید در مورد تمام قطعات آن اطلاعات کافی داشته باشید و بدانید که هر قطعه‌ای با چه انواعی از قطعات دیگر سازگار است. مثلا اگر مادربردی با سوکت LGA 1700‌ می‌خرید باید بدانید که این مادربرد فقط از پردازنده‌های اینتل نسل 12 و 13 پشتیبانی می‌کند. همچنین باید به صفحه مشخصات مادربورد مراجعه کرده و ببینید از چه نوع حافظه رم با چه سرعت‌هایی پشتیبانی می‌کند و سپس حافظه رمی را خریداری کنید که با مادربوردتان سازگاری داشته باشد. 

تازه تمام موارد فوق را هم که بدانید (تعدادشان البته بیش از اینهاست) در درجه دوم باید با بستن کامپیوتر یا اصطلاحا اسمبل کردن آن آشنا باشید یعنی باید بتوانید قطعات مختلف را در محل‌های مخصوص به خود روی مادربورد نصب کرده و همچنین با نصب مادربورد، درایوها و منبع تغذیه (پاور) در کیس نیز آشنا باشید. دست آخر هم نوبت به تهیه موس، کیبورد و مانیتور می‌رسد که هر چند نیازی به سر هم کردن آنها نیست ولی به طور قطع باید در مورد مشخصات فنی‌شان تا حدودی اطلاعات داشته باشید. اما در مورد لپ تاپ‌ها هیچ کدام از این مشکلات را ندارید و همین که بدانید لپ تاپی مخصوص گیمینگ است کفایت می‌کند. 

البته ذکر این نکته هم ضروری است که هر چقدر اطلاعات فنی‌تان راجع به قطعات لپ تاپ بیشتر باشد قطعا انتخاب بهتری خواهید داشت ولی داشتن این اطلاعات مثل زمانی که می‌خواهید کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ ببندید (اسمبل کنید) ضروری نیست یا به عبارت دیگر وقتی لپ تاپی مخصوص گیمینگ ساخته شده باشد دیگر می‌توانید بدون داشتن اطلاعات فنی در مورد قطعات لپ تاپ تا حد زیادی از مناسب بودن آن برای گیمینگ مطمئن باشید.

از پیش آماده بودن لپ تاپ (عدم نیاز به اسمبل کردن قطعات)

همانطور که گفته شد بستن (اسمبل کردن) کامپیوتر دسکتاپ چه برای تجهیزات گیمینگ باشد و چه نباشد نیاز به اطلاعات کافی در مورد مشخصات فنی قطعات مختلف کامپیوتر و همچنین مهارت کافی برای نصب آنها روی مادربورد و در کیس دارد در حالی که خرید لپ تاپ به مراتب آسان‌تر است چرا که از یک طرف برای انتخاب یک لپ تاپ مناسب، داشتن اطلاعاتی مختصر یا در حد معمول راجع به مشخصات فنی آن نیز کفایت می‌کند و از طرف دیگر هیچ نیازی به بستن (اسمبل کردن) قطعات آن نیست چرا که همه کارها را شرکت سازنده لپ تاپ از قبل انجام داده است! 

در واقع شما لپ تاپ را به صورت آماده می‌خرید و نه تنها نیازی به اسمبل کردن قطعات آن ندارید بلکه نیازی به خرید جداگانه مانیتور و کیبورد هم ندارید چون این اقلام بخش‌های جدانشدنی هر لپ تاپی هستند. البته باید بگوییم این مزیت تمام لپ تاپ‌هاست و فقط لپ تاپ‌های گیمینگ را شامل نمی‌شود اما در مورد لپ تاپ‌های گیمینگ شاید بیشتر به چشم بیاید مخصوصا اگر راحتی خرید آنها را با سختی اسمبل کردن یک کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ و خرید کیبورد و مانیتور مناسب گیمینگ برای آن مقایسه کنید.

عدم نیاز به خرید مانیتور و کیبورد به صورت جداگانه

با خرید لپ تاپ دیگر نیازی به خرید مانیتور یا کیبورد به صورت جداگانه نیست و خبر خوب اینکه اگر لپ تاپی مخصوص گیمینگ باشد کیبورد و مانیتور آن نیز تا حد زیادی مناسب گیمینگ خواهند بود. تنها چیزی که می‌ماند و باید آن را به صورت جداگانه بخرید موس است که آن هم در بعضی مواقع جزء اقلام همراه لپ تاپ است (بیشتر در لپ تاپ‌های گیمینگ). البته تاچ‌پد لپ تاپ کار موس را انجام می‌دهد و اینطور نیست که اگر لپ تاپ‌تان موس نداشته باشد اصلا نتوانید نشانگر موس را حرکت دهید اما بیشتر کاربران به دلیل راحت‌تر بودن کار با موس، آن را ترجیح می‌دهند.

قابل حمل بودن لپ تاپ‌های گیمینگ

باید بگوییم این صحبت در مورد اولین لپ تاپ‌های گیمینگی که وارد بازار شدند صدق نمی‌کند چرا که این لپ تاپ‌ها وزنی در حدود 5 کیلوگرم یا بیشتر داشتند و هر چند که امکان جابجا کردن آنها وجود داشت اما به دلیل وزن زیاد، بیشتر دارندگان این لپ تاپ‌ها ترجیح می‌دادند این کار را نکنند! اما خوشبختانه در لپ تاپ‌های گیمینگ جدید، این مشکل تا حد زیادی با حذف قطعاتی همچون درایو نوری از لپ تاپ حل شده و وزن این لپ تاپ‌ها به چیزی بین 2 تا 2.5 کیلوگرم کاهش یافته است. 

البته هر چند که وزن لپ تاپ‌های گیمینگ باز هم در مقایسه با لپ تاپ‌های سبک و باریک، زیاد است ولی آنقدر زیاد نیست که جابجا کردن آنها مشکل باشد. این در حالی است که اگر شما کامپیوتر دسکتاپ داشته باشید (فرقی نمی‌کند برای گیمینگ باشد یا نه!) هیچ وقت به فکر جابجا کردن آن نخواهید افتاد چرا که از یک طرف وزن آن حتی از لپ تاپ‌های گیمینگ قدیمی هم بیشتر است و از طرف دیگر جابجا کردن آن به دلیل مجزا بودن کیبورد، مانیتور، موس و بعضا اسپیکرها دردسر بیشتری دارد. به هر حال باید بگوییم برای آن دسته از گیمرهایی که نیاز به جابجا کردن لپ تاپ‌شان دارند، قابل حمل بودن لپ تاپ یک مزیت محسوب می‌شود. در اینجا ذکر این نکته هم ضروری است که دلایلی که تا به اینجا برشمردیم تا حد زیادی برای کاربری‌های دیگر به غیر از گیمینگ نیز صدق می‌کنند ولی در مورد گیمینگ شاید بیشتر احساس شوند.

یک سوال جالب

ممکن است این سوال برای برخی از کاربران پیش بیاید که همانطور که لپ تاپ مخصوص گیمینگ داریم قطعات مخصوص گیمینگ برای کامپیوترهای دسکتاپ نیز ساخته شده‌اند و با خرید و نصب‌شان می‌شود یک کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ بست (اسمبل کرد). چرا این کار را نکنیم؟ در جواب به این سوال باید بگوییم هر چند که قطعات مخصوص گیمینگ برای کامپیوترهای دسکتاپ نیز ساخته شده‌اند ولی صرف اینکه این قطعات مخصوص گیمینگ هستند هیچ تضمینی برای سازگاری آنها با هم ایجاد نمی‌کند لذا باز هم باید اطلاعات کافی در مورد آنها و سازگاری‌شان با هم داشته باشید به اضافه اینکه مثلا برای قطعه‌ای مثل پردازنده اصلی، نوع مخصوص گیمینگ آن را نداریم و اگر بخواهید سیستم گمینگ ببندید باید پردازنده اصلی را از بین پردازنده‌های رده‌بالا از نسل‌های بالاتر انتخاب کنید.

اما از شما چه پنهان که کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ هم داریم که همانند لپ تاپ آن را به صورت آماده می‌خرید و برای خریدش هم همان‌قدر که بدانید برای گیمینگ است یا سخت‌افزار قدرتمندی دارد کفایت می‌کند (نیازی به داشتن اطلاعات زیادی در مورد قطعات آن ندارید) منتها نه تنها تنوع کامپیوترهای دسکتاپ گیمینگ در مقایسه با لپ تاپ‌های گیمینگ کمتر است بلکه این کامپیوترها بر خلاف لپ تاپ‌ها قابل حمل نیستند و بسیاری از آنها هم بدون موس، کیبورد و مانیتور فروخته می‌شوند که معنایش آن است که خودتان باید این اقلام را به صورت جداگانه تهیه کنید.

دسته‌بندی لپ تاپ‌های گیمینگ بر اساس قیمت و قدرت سخت‌افزاری‌شان

لپ تاپ‌های گیمینگ بر اساس قیمت و قدرت سخت‌افزاری که دارند به سه دسته لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی، لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده و لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا یا همان حرفه‌ای تقسیم می‌شوند. در زیر در مورد هر کدام از این دسته‌بندی‌ها توضیح مختصری خواهیم داد.

لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی

کمترین قیمت را بین لپ تاپ‌های گیمینگ دارند و به همین دلیل هم بسیار مورد توجه کاربرانی قرار گرفته‌اند که نمی‌توانند هزینه زیادی برای خرید لپ تاپ گیمینگ بپردازند. قدرت سخت‌افزاری این لپ تاپ‌ها در مقایسه با دو دسته دیگر یعنی لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده و رده‌بالا به طور نسبی کمتر است اما این بدان معنی نیست که این لپ تاپ‌ها برای بازی مناسب نیستند. در واقع سازندگان این لپ تاپ‌ها سعی می‌کنند تا آنجا که امکان دارد از قطعاتی با قدرت سخت‌افزاری کمتر در این لپ تاپ‌ها استفاده کنند اما یک خط قرمز بزرگ هم دارند؛ آن خط قرمز امکان اجرای جدیدترین بازی‌ها با  فریم ریت‌های قابل‌قبول است یا اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر بگوییم سخت‌افزار لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی به اندازه‌ای قوی هست که بتواند بازی‌های جدید را بدون مشکل و به صورت روان اجرا کند. لپ تاپ‌های گیمینگ سری TUF‌ از شرکت ایسوس و همچنین لپ تاپ‌های سری Katana و Sword‌ شرکت ام اس آی بهترین مثال برای لپ تاپ‌های اقتصادی هستند.

لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده

از لحاظ قدرت سخت‌افزاری و قیمت چیزی مابین لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی و لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا هستند لذا به طور قطع می‌توان گفت که عملکردشان از لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی بهتر است و این یعنی در بیشتر موارد دارای پردازنده اصلی و گرافیکی قوی‌تری نسبت به لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی‌اند بنابراین انتظار اینکه بتوانند بازی‌ها را در کیفیت‌های بالاتر (با وضوح تصویری بالاتر) روان‌تر اجرا کنند کاملا منطقی است. در مورد سایر قطعات این لپ تاپ‌ها باید بگوییم با توجه به قیمت‌شان می‌توانند بیشتر شبیه به لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی یا لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا باشند (این را می‌توانید با مراجعه به صفحه مشخصات‌شان بیشتر متوجه شوید).

لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا

اگر گیمر حرفه‌ای هستید و می‌خواهید لپ تاپ‌تان از هر نظر قوی باشد باید بگوییم تنها لپ تاپ‌های گیمینگی که می‌توانند پاسخگوی نیاز شما باشند لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا هستند. در این لپ تاپ‌ها از جدیدترین و قدرتمندترین پردازنده‌های اصلی و گرافیکی استفاده می‌شود و سایر قطعات‌شان مثل حافظه رم، حافظه ذخیره‌سازی و نمایشگر نیز به قطعات همترازشان در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی و میان‌رده برتری دارند. اگر مشکلی با پرداخت مبالغ هنگفت برای خرید لپ تاپ ندارید و می‌خواهید لپ تاپ‌تان جدیدترین بازی‌ها را با سنگین‌ترین تنظیمات گرافیکی کاملا روان اجرا کند و به قول معروف در بارهای پردازشی بسیار سنگین هم کم نیاورد به چیزی غیر از لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا فکر نکنید! لپ تاپ‌های گیمینگ شرکت ایسوس از سری ROG Strix و لپ تاپ‌های سری Titan و Raider از شرکت ام اس آی در دسته‌بندی لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا قرار می‌گیرند.

مشخصات فنی برخی از قطعات لپ تاپ‌های گیمینگ

همانطور که در بالا هم گفتیم در خرید لپ تاپ گیمینگ همین که بدانید لپ تاپی مخصوص گیمینگ است تا حد زیادی کفایت می‌کند ولی اگر راجع به مشخصات فنی لپ تاپ و قطعات آن بیشتر بدانید به طور قطع بهتر است چرا که در انتخاب بهتر به شما کمک خواهد کرد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این قسمت به برخی از مشخصات فنی قطعات لپ تاپ‌های گیمینگ و همچنین به برخی از ویژگی‌های خود این لپ تاپ‌ها اشاره‌ای داشته باشیم.

پردازنده اصلی

پردازنده اصلی در لپ تاپ‌های گیمینگ، قوی انتخاب می‌شود تا از عهده پردازش‌های سنگین بازی‌ها بربیاید. چنین پردازنده‌ای اگر اینتل باشد از نسل‌های بالاتر و اگر AMD باشد از سری‌های ساخت بالاتر است و این یعنی به طور قطع تعداد هسته‌های آن که در اجرای بازی‌ها اهمیت دارد بیشتر است. همچنین سرعت پردازنده اصلی در لپ تاپ‌های گیمینگ معمولا بیشتر از 2.5 گیگاهرتز است و بعضی مواقع به 3.5 گیگاهرتز نیز می‌رسد. 

در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا از پردازنده‌های Core i9 یا Core i7 اینتل از آخرین نسل‌ها که در حال حاضر نسل 12 و 13 است استفاده می‌شود؛ در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده نیز تا حدی به همین شکل است با این تفاوت که نسل پردازنده آنها عمدتا 12 و در مواردی 13 است و بالاخره در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی نسل پردازنده‌ها یک یا دو نسل عقب‌تر است (نسل یازدهم یا دهم) لیکن باید به این نکته هم توجه داشته باشید که نسل پردازنده حتی در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی به اندازه‌ای عقب‌تر نیست که در اجرای بازی‌ها مشکلی داشته باشد فقط قدرت آن نسبت به پردازنده‌های نسل‌های جدیدتر، کمتر است به اضافه اینکه در موارد معدودی از پردازنده‌های نسل 12 در این لپ تاپ‌ها نیز استفاده می‌شود.

در لپ تاپ‌های گیمینگ ممکن است از پردازنده‌های شرکت AMD نیز استفاده شود. پردازنده‌های این شرکت به دلیل دارا بودن فناوری ساخت بالاتر که با واحد نانو سنجیده می‌شود معمولا سرعت بیشتری در مقایسه با پردازنده‌های اینتل همتراز خود دارند اما تعداد هسته‌های آنها به طور نسبی کمتر است. به هر حال اگر در لپ تاپ گیمینگی از پردازنده‌های شرکت AMD استفاده شود به طور قطع قدرت این پردازنده‌ها با پردازنده‌های همتراز خود از شرکت اینتل قابل مقایسه است. 

پردازنده‌های AMD معمولا دارای نام شاخص Ryzen‌ هستند و عدد بعد از آنها نشان‌دهنده قدرت‌شان است. این عدد می‌تواند یکی از اعداد 9، 5، 7 و 3 باشد به این صورت که نام پردازنده می‌شود Ryzen 3، Ryzen 5، Ryzen 7 یا Ryzen 9. بد نیست بدانید قدرت این پردازنده‌ها به ترتیب با پردازنده‌های همتراز خود از شرکت اینتل یعنی پردازنده‌های Core i3، Core i5، Core i7 و Core i9  به شرط عدم اختلاف زیاد در سال ساخت‌شان، برابری می‌کند. 

در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالاتر از پردازنده‌های Ryzen 9 و Ryzen 7 و در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌پایین‌تر بعضا از پردازنده‌های Ryzen 5 هم استفاده می‌شود. عدد بعد از این عدد که یک عدد معمولا چهار رقمی است هر چقدر بیشتر باشد بهتر است و نشان‌دهنده قدرت بیشتر پردازنده. به هر حال اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری راجع به پردازنده‌های اینتل و AMD بدست آورید و ببینید معنای اعداد بعد از نام شاخص آنها چیست پیشنهاد می‌کنیم به مقاله "مقایسه پردازنده‌های AMD Ryzen و Intel Core" در وبلاگ همین سایت مراجعه نمایید.

پردازنده گرافیکی

بعد از پردازنده اصلی بیشترین اهمیت را در یک لپ تاپ گیمینگ دارد چرا که کارش انجام پردازش‌های گرافیکی است و بدون آن اصلا بازی قابل اجرا نخواهد بود. در لپ تاپ‌های گیمینگ (فرقی نمی‌کند گیمینگ اقتصادی باشند یا گیمینگ حرفه‌ای) از پردازنده گرافیکی مجزا استفاده می‌شود که دارای حافظه اختصاصی خود نیز هست. وجود پردازنده گرافیکی مجزا تا حد زیادی قدرت پردازش گرافیکی لپ تاپ را افزایش می‌دهد یا اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر بگوییم عملکرد لپ تاپ را در اجرای بازی‌ها و البته برنامه‌های گرافیکی سنگین به طور قابل توجهی بهبود می‌بخشد.

اما در لپ تاپ‌های گیمینگ مختلف بر اساس رده‌شان از چه پردازنده‌های گرافیکی استفاده می‌شود؟ در جواب به این سوال باید بگوییم در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی یا از پردازنده‌های گرافیکی GeForce GTX از شرکت انویدیا که در سری خود (همان GTX) جزء قوی‌ترین‌ها هستند استفاده می‌شود یا از پردازنده‌های گرافیکی GeForce RTX که در سری خود (RTX) جزء رده‌پایین‌ها هستند. این پردازنده‌ها قدرتی در حد یکدیگر دارند اما پردازنده‌های RTX حتی با وجود رده‌پایین‌تر بودن‌شان در سری خود، باز هم تا حدودی قوی‌تر از پردازنده‌های GTX هستند که آن هم به دلیل معماری برتر آنهاست. اگر بخواهیم مثالی در این زمینه بزنیم باید بگوییم مثلا ممکن است در یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی از پردازنده گرافیکی GeForce GTX 1660 یا پردازنده GeForce RTX 3050 استفاده شود. 

در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده از پردازنده‌های RTX با قدرت بیشتر یعنی پردازنده‌های RTX 3060‌ یا RTX 3070 استفاده می‌شود و در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا از قوی‌ترین پردازنده‌های RTX یعنی پردازنده‌های RTX 3090 یا RTX 4090‌ که قدرت فوق‌العاده‌ای در اجرای بازی‌ها دارند. در اینجا بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که پردازنده های GeForce RTX‌ خود دارای دو سری 30 و 40 هستند که قدرت پردازش پردازنده‌های سری 40 از پردازنده‌های همترازشان از سری 30 بیشتر است. مثلا قدرت یک پردازنده RTX 4050 از پردازنده RTX 3050 بیشتر است ولی به پای قدرت پردازنده RTX 3090‌ نمی‌رسد. اما در مقابل، پردازنده RTX 4090 عملکرد بهتری نسبت به پردازنده RTX 3090‌ دارد.

مزیتی که پردازنده‌های RTX‌ نسبت به GTX‌ دارند یکی برخورداری از معماری بهتر در ساخت پردازنده و دیگری پشتیبانی از فناوری رهگیری شعاع نور (Ray Tracing) است که امکان نورپردازی‌های واقعی‌تری را در بازی‌های جدید فراهم آورده است. نکته دیگری که در اینجا باید به آن اشاره کنیم آن است که هر چند در بیشتر موارد از پردازنده‌های گرافیکی شرکت انویدیا (همان پردازنده‌های GTX و RTX) در لپ تاپ‌های گیمینگ استفاده می‌شود اما لپ تاپ‌های گیمینگی نیز هستند که پردازنده گرافیکی‌شان یکی از پردازنده‌های قوی Radeon از شرکت AMD‌ است. 

پردازنده‌های Radeon از لحاظ کارکرد تفاوت زیادی با پردازنده‌های همتراز خود از شرکت انویدیا ندارند و به نوعی رقیب آنها محسوب می‌شوند. اما اگر بخواهیم از قوی‌ترین آنها یاد کنیم می‌توانیم به پردازنده‌های Radeon RX 7900 XTX و Radeon RX 6800 اشاره کنیم که اولی قدرتی در حد قدرتمندترین پردازنده‌های RTX از شرکت انویدیا یعنی RTX 4080 و RTX 4090 دارد و از آن فقط در لپ تاپ‌های رده‌بالا استفاده می‌شود و دومی هم قدرتی در حد پردازنده‌های میان‌رده RTX‌ یعنی RTX 3070‌ و RTX 3080 و در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده‌تر هم از آن استفاده می‌شود.

حافظه رم

حافظه رم لپ تاپ‌های گیمینگ در بیشتر موارد 16 گیگابایت است ولی برای تعداد معدودی از لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی تنها 8 گیگابایت حافظه رم در نظر گرفته شده که البته به احتمال زیاد قابلیت ارتقاء خواهد داشت. مقدار حافظه رم پیشنهاد شده برای گیمینگ 16 گیگابایت است؛ اگر لپ تاپ شما بیشتر از این مقدار حافظه رم دارد که چه بهتر ولی اگر کمتر داشت باید به فکر ارتقاء آن باشید. اما در مورد حافظه رم شاید بیش از آنکه حجمش مهم باشد نوع و سرعت آن است که مهم است.

نوع حافظه رم و سرعت آن ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. در واقع هر چقدر نوع حافظه رم جدیدتر باشد از سرعت‌های بالاتری پشتیبانی خواهد کرد و هر چقدر هم سرعت حافظه رم بیشتر باشد لپ تاپ عملکرد بهتری در اجرای بازی‌ها خواهد داشت یا بهتر بگوییم بازی‌ها را سریعتر اجرا خواهد کرد. در حال حاضر جدیدترین نوع حافظه رم، حافظه رم DDR5‌ است که در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده تا رده‌بالا از آن استفاده می‌شود و در تعداد معدودی از لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی نیز از آن استفاده شده است. سرعت حافظه رم DDR5‌ می‌تواند چیزی بین 4 تا 8 هزار مگاهرتز باشد و شکی نیست که از رم‌های DDR5 با سرعت بالاتر در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده تا رده‌بالا و از رم‌های DDR5 با سرعت پایین‌تر در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی استفاده می‌شود.

چیزی که در اینجا باید به آن اشاره کنیم آن است که در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی در بیشتر موارد از حافظه رم DDR4‌ استفاده می‌شود که سرعت آن می‌تواند بین 1600 تا 3200 مگاهرتز متغیر باشد. حتی امکان استفاده از رم‌های DDR4‌ با سرعت‌های بالا در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده هم وجود دارد. اما مطمئن باشید که در هیچ لپ تاپ گیمینگ جدیدی دیگر از رم DDR3‌ استفاده نمی‌شود چون این نوع حافظه رم دیگر قدیمی شده و پردازنده‌های جدید هم دیگر از آن پشتیبانی نمی‌کنند.

حافظه ذخیره‌سازی

حافظه ذخیره‌سازی که به آن حافظه داخلی یا درایو هم گفته می‌شود در واقع محلی است برای نصب ویندوز، بازی‌ها و برنامه‌ها و همچنین نگهداری فایل‌های مختلف. در لپ تاپ‌های قدیمی از درایوهای HDD استفاده می‌شد که سرعت آنها چندین و بعضی مواقع تا دهها برابر از درایوهای SSD‌ کمتر است اما در لپ تاپ‌های جدید اعم از اینکه برای گیمینگ باشند یا نه از درایوهای SSD استفاده می‌شود لذا انتظار اینکه ویندوز، برنامه‌ها و بازی‌ها در لپ تاپ‌های جدید، سریعتر بالا بیایند انتظاری کاملا منطقی است. از طرفی چون درایوهای SSD قطعات متحرک ندارند کار کردن‌شان هیچ صدایی تولید نمی‌کند و این امر باعث شده لپ تاپ‌های جدیدتر تا حدودی کم‌صداتر از لپ تاپ‌های قدیمی باشند.

اما در مورد درایوهای SSD باید بگوییم با توجه به رابط‌شان دارای دو نوع هستند؛ یکی درایوهای SSD با رابط SATA و دیگری درایوهای SSD با رابط NVMe‌ که سرعت دومی می‌تواند تا ده برابر بیشتر از اولی باشد. در واقع این به نسخه رابط NVMe برمی‌گردد و هر چقدر این نسخه بالاتر باشد سرعت درایو SSD‌ بیشتر خواهد بود. نسخه رابط NVMe درایو  SSD‌حتما در صفحه مشخصات لپ تاپ ذکر می‌شود و از آنجا که درایو SSD با چنین رابطی در شیاری روی مادربورد نصب می‌شود که شباهت زیادی به شیار PCI-E x4 دارد بعضا ممکن است نسخه رابط NVMe‌ به صورت مثلا NVMe PCI-E همراه با عددی که بعد از آن می‌آید ذکر شود. البته شاید آن را به صورت NVMe M2 نیز ببینید که M2 به اندازه درایو اشاره دارد. به هر حال این عدد نسخه است که اهمیت دارد و هر چقدر بالاتر باشد نسخه رابط درایو بالاتر بوده و سرعت آن در انتقال اطلاعات بیشتر است (در حال حاضر جدیدترین نسخه، نسخه 4.0 است اما در تعداد معدودی از لپ تاپ‌ها از نسخه 5.0 نیز استفاده شده است).

نمایشگر

هر چند که شاید در درجه اول چندان مهم به نظر نرسد ولی هر چه باشد نمایشگر جایی است که در آن نتیجه عملکرد سایر قطعات را می‌بینید و لذا کیفیت آن به خصوص در لپ تاپ‌های گیمینگ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. کیفیت نمایشگر تابع عوامل مختلفی است که از جمله آنها می‌توان به وضوح تصویری، پنل به کار رفته در نمایشگر، میزان پادنمایی (کانترست)، سرعت بازآوری تصویر (ریفرش ریت) و زمان پاسخ (Response Time) اشاره کرد. در لپ تاپ‌های گیمینگ به خصوص به دو مورد آخر توجه بیشتری می‌شود چرا که بر کیفیت نمایش حرکات در بازی‌ها تاثیر گذاشته یا به عبارتی باعث طبیعی‌تر جلوه کردن حرکات می‌شوند.

در اینجا مجالی نیست که به طور کامل راجع به هر کدام از عوامل فوق صحبت کنیم چرا که قبلا راجع به آنها در بخش راهنمای خرید مانیتور در همین وبسایت صحبت کرده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد نمایشگرها و همچنین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت آنها به این راهنما مراجعه نمایید اما در این بخش تا حدودی به این عوامل و میزان توجه به آنها در لپ تاپ‌های گیمینگ خواهیم پرداخت.

وضوح تصویری (رزولوشن)

حداقل وضوح تصویری برای گیمینگ، وضوح تصویری Full HD‌ است که باید بگوییم نمایشگر تمام لپ تاپ‌های گیمینگ از این وضوح پشتیبانی می‌کند لیکن در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده و رده‌بالا وضوح تصویری از این هم بیشتر است و ممکن است به 2K یا حتی 4K هم برسد. همانطور که شاید بدانید هر چقدر وضوح تصویری بالاتر باشد تصاویر شفاف‌تر و با جزئیات بیشتری به نظر خواهند رسید لیکن این را هم نباید از نظر دور داشت که برای بازی در وضوح‌های تصویری بالاتر به پردازنده گرافیکی قوی‌تری نیاز است؛ خوشبختانه این امر توسط سازندگان لپ تاپ‌های گیمینگ مورد توجه قرار گرفته و اگر وضوح تصویری لپ تاپ گیمینگی بالا باشد به طور قطع کارت گرافیک آن هم قوی‌تر خواهد بود تا بتواند تعداد پیکسل‌های بیشتری را که در وضوح‌های تصویری بالاتر وجود دارند مدیریت کند.

پنل به کار رفته در نمایشگر

پنل به کار رفته در نمایشگر لپ تاپ‌های گیمینگ، پنل IPS است که بهترین کیفیت و زاویه دید را بین سایر پنل‌های LCD دارد. در واقع باید بگوییم از پنل‌های دیگر LCD که شامل پنل‌های TN‌ و VA می‌شوند به دلیل کیفیت پایین‌ترشان تقریبا در هیچ لپ تاپ گیمینگی استفاده نمی‌شود. اما کیفیت تمام پنل‌های IPS‌ نیز در نمایش رنگ‌ها یکسان نیست و به میزان پوشش طیف رنگ‌های sRGB‌ توسط آنها برمی‌گردد. این میزان اگر صد در صد باشد کیفیت نمایشگر خوب است و رنگ‌ها را همانطور که هستند نشان خواهد داد اما اگر به مقادیر کمتری همچون 65 درصد برسد آن وقت رنگ‌ها آن جلوه‌ای را که باید داشته باشند ندارند و به نوعی رنگ و رو رفته و متمایل به خاکستری به نظر خواهند رسید.

میزان پوشش طیف رنگ‌های sRGB در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده و رده‌بالا تقریبا همیشه صد در صد و حتی بعضی مواقع بیشتر از این مقدار است اما در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی بعضا اتفاقی که در بالا گفتیم می‌افتد یعنی ممکن است نمایشگر لپ تاپ طیف رنگ‌های sRGB را تا صد در صد پوشش ندهد که این هم البته یکی از راهکارهای پایین نگه داشتن قیمت لپ تاپ است. به هر حال اگر می‌خواهید بدانید نمایشگر لپ تاپ موردنظرتان طیف رنگ‌های sRGB‌ را تا چه اندازه پوشش می‌دهد بهترین راهش مراجعه به صفحه مشخصات لپ تاپ در وبسایت‌های فروشگاهی یا سایت سازنده لپ تاپ است.

میزان پادنمایی (کانترست)

به اختلاف بین رنگ‌های تیره و روشن گفته می‌شود و هر چقدر مقدارش بیشتر باشد رنگ‌های تیره، تیره‌تر و رنگ‌های روشن نیز روشن‌تر به نظر خواهند رسید. میزان پادنمایی معمول 1:1000 است که تقریبا برای گیمینگ هم خوب است ولی پادنمایی 1:3000 یا بالاتر بهتر است. میزان پادنمایی نیز از آن مشخصاتی است که در صفحه مشخصات لپ تاپ در سایت سازنده‌اش ذکر می‌شود و هر چند که در گیمینگ تا حدودی مهم است ولی نه آنقدر که خیلی رویش تاکید شود.

سرعت بازآوری تصویر (ریفرش ریت)

با واحد هرتز سنجیده می‌شود و هر چقدر مقدارش بالاتر باشد تصویر نمایشگر، شفاف‌تر به نظر خواهد رسید و حرکت‌ها نیز در آن طبیعی‌تر جلوه خواهند کرد یا اگر بخواهیم بهتر بگوییم در حرکت‌های سریع ماتی بوجود نخواهد آمد و ردی هم هر چند لحظه‌ای پشت حرکت‌ها باقی نخواهد ماند. همانطور که می‌دانید این در بازی‌ها به خصوص بازی‌هایی که در آنها حرکت زیاد است اهمیت ویژه‌ای دارد و باعث ارتباط بهتر و موثرتر گیمر با بازی خواهد شد.

حداقل سرعت بازآوری تصویر (ریفرش ریت) لازم برای گیمینگ 60 هرتز است ولی دیگر این روزها بیشتر لپ تاپ‌های گیمینگ حتی اقتصادی هم دارای ریفرش ریت بین 120 تا 140 هرتز هستند. این میزان در لپ تاپ‌های میان‌رده و رده‌بالا به مقادیری همچون 240 و 360 هرتز هم می‌رسد که فوق‌العاده است مخصوصا ریفرش ریت 360 هرتز که گفته می‌شود مناسب گیمرهای خیلی حرفه‌ای و آنهایی است که در تورنومنت‌های آنلاین شرکت می‌کنند. برای این گیمرها حتی یک لحظه اشتباه هم می‌تواند به باخت‌های بزرگ بیانجامد و لذا وضوح حرکت‌ها و عدم مات شدن‌شان اهمیت زیادی دارد. ریفرش ریت هم از آن مشخصاتی است که به طور قطع در صفحه مشخصات لپ تاپ‌ها به آن اشاره می‌شود.

زمان پاسخ (Response Time)

زمان پاسخ هم یکی دیگر از مشخصات نمایشگر است که با جلوگیری از ماتی لحظه‌ای در حرکت‌ها باعث طبیعی‌تر جلوه کردن آنها می‌شود منتها بر خلاف ریفرش ریت هر چقدر کمتر باشد بهتر است و با واحد میلی‌ثانیه هم سنجیده می‌شود. زمان پاسخ در واقع مدت زمانی است که طول می‌کشد تا یک پیکسل از نمایشگر از یک سایه رنگ خاکستری به سایه دیگر آن برسد. البته انتخاب این سایه‌ها می‌تواند متفاوت و از رنگ‌های دیگر باشد ولی رنگ خاکستری مطابق با استاندارد VESA در نظر گرفته شده و مبنای اندازه‌گیری زمان پاسخ بیشتر نمایشگرهاست. آنطور که گفته می‌شود زمان پاسخ 5 میلی‌ثانیه‌ای هم برای گیمینگ کافی است اما معمولا زمان پاسخی برای گیمینگ پیشنهاد می‌شود که بین 1 تا 3 میلی‌ثانیه باشد. در بسیاری از لپ تاپ‌های گیمینگ زمان پاسخ چیزی مابین همان 1 تا 3 میلی‌ثانیه است لیکن در برخی از لپ تاپ‌های گیمینگ حرفه‌ای، این زمان به یک دهم میلی‌ثانیه نیز کاهش یافته است.

کیبورد

در لپ تاپ‌های گیمینگ معمولا سعی بر این است که کیبورد لپ تاپ برای بازی راحت باشد و به همین دلیل هم هست که در بیشتر این لپ تاپ‌ها از کیبوردهای جزیره‌ای (Chiclet) استفاده می‌شود. کیبوردهای جزیره‌ای به گونه‌ای هستند که هم کار با دکمه‌های آنها حس بهتری دارد (دکمه‌ها با اندک فشاری به پایین حرکت می‌کنند و میزان حرکت آنها به پایین و بازگشت‌شان به بالا نیز استاندارد است) و هم دکمه‌ها به اندازه کافی از یکدیگر فاصله دارند که احتمال فشرده شدن اشتباه یک دکمه به جای دکمه دیگر یا فشرده شدن چند دکمه با هم را به حداقل می‌رساند به اضافه اینکه با چنین فاصله‌ای تمیز کردن کیبورد و بالاخص لابه‌لای دکمه‌ها آسان‌تر خواهد بود.

در بسیاری از لپ تاپ‌های گیمینگ یکی از فن‌های خنک‌کننده زیر دکمه‌های A، W، S و D‌ قرار گرفته که مانع از گرم شدن بیش از اندازه این دکمه‌ها حتی در بارهای پردازشی سنگین می‌شود. همانطور که می‌دانید این دکمه‌ها بیشترین کاربرد را در بازی‌ها دارند (برای حرکت کاراکتر اصلی بازی از آنها استفاده می‌شود) و اگر قرار باشد بیش از اندازه گرم شوند دیگر بازی کردن با آنها ممکن نخواهد بود! خوشبختانه با ترفندی که در بالا ذکر شد تا حد زیادی گرمای اطراف این دکمه‌ها دفع می‌شود طوری که دمای سطح آنها از حد خاصی تجاوز نخواهد کرد و حتی کار کردن طولانی‌مدت با آنها نیز باعث اذیت سرانگشتان کاربر نخواهد شد. بد نیست بدانید در لپ تاپ‌های گیمینگ برند ایسوس کمی فضای بیشتری در اطراف دکمه‌های مذکور در نظر گرفته شده که باعث گردش بهتر هوا در اطراف آنها و خنک‌سازی سریعترشان می‌شود.

مورد دیگری که درباره کیبورد لپ تاپ‌های گیمینگ باید به آن اشاره کنیم آن است که کیبورد این لپ تاپ‌ها بر خلاف کیبورد بسیاری از لپ تاپ‌های دیگر دارای نورپردازی است که جلوه بسیار زیباتری به آن می‌دهد بالاخص در محیط‌های تاریک‌تر. این نورپردازی در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی، ساده‌تر و در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا، حرفه‌ای‌تر است. به عنوان مثال در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی می‌توان نور پشت‌زمینه کیبورد را به دلخواه تغییر داد ولی برای تمام کیبورد در حالی که در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا می‌شود نور تک تک دکمه‌ها را تغییر داد یا حتی برخی از آنها را به دلخواه خاموش کرد. حتی در این لپ تاپ‌ها پروفایل‌های مختلفی برای نورپردازی کیبورد تعریف شده که در برخی از آنها فقط نور تعدادی از دکمه‌ها روشن است و در برخی دیگر نور دکمه‌ها مثل رقص نور یا به صورت موجی تغییر می‌کند.

باطری

لپ تاپ‌های گیمینگ در مقایسه با لپ تاپ‌های دیگر کمتر جابجا می‌شوند و لذا موضوع باطری، زیاد در مورد آن‌ها مطرح نیست مخصوصا این که انجام بازی‌ها هم نیاز به توان الکتریکی زیادی دارد و تکنولوژی که از آن در حال حاضر برای ساخت باطری لپ تاپ‌ها استفاده می‌شود (یون لیتیوم) پاسخگوی گیمینگ نیست به این معنا که اگر بخواهید با لپ تاپ‌تان بازی کنید و فقط متکی به شارژ باطری لپ تاپ باشید در بهترین حالت، لپ تاپ‌تان دو ساعت روشن خواهد ماند ولی معمولا شارژ باطری آن در کمتر از یک ساعت تمام می‌شود. 

البته آنچه در بالا گفتیم تا حد زیادی به ظرفیت خود باطری هم مربوط می‌شود. در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا ظرفیت باطری بالاترین حد ممکن یعنی ۹۹ وات‌ساعت است؛ در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده این ظرفیت به ۹۰ وات‌ساعت یا کمی کمتر هم می‌رسد و در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی ظرفیت باطری شاید از ۵۶ وات‌ساعت تجاوز نکند لذا حتما در صورت بازی با لپ تاپ، کمتر از یک ساعت دوام خواهد آورد. 

به هر حال باطری لپ تاپ‌های رده‌بالا هم خیلی بیشتر دوام نخواهد آورد چون هر چند که ظرفیت آن بیشتر است ولی در مقابل، سخت‌افزارهای یک لپ تاپ گیمینگ رده‌بالا قوی‌ترند و توان بیشتری هم مصرف می‌کنند. ظرفیت باطری لپ تاپ گیمینگ چیزی است که کمتر مورد توجه گیمرهاست چون اکثر گیمرها ترجیح می‌دهند برای بازی لپ تاپ‌شان را به برق متصل کرده و از بیشترین قدرت سخت‌افزاری آن استفاده کنند (در صورت استفاده از باطری، سیستم عامل برای کاهش مصرف شارژ باطری از حداکثر قدرت پردازنده‌های اصلی و گرافیکی استفاده نخواهد کرد که البته آن هم به پروفایل مصرف شارژ باطری بستگی دارد ولی اگر این پروفایل روی حداکثر قدرت تنظیم شود شارژ باطری خیلی زود به اتمام خواهد رسید). 

پورت‌ها

این روزها دیگر حداقل یک پورت USB ۳.۰ نوع C در لپ تاپ‌ها فارغ از این که برای گیمینگ باشند یا نه وجود دارد و این یعنی اگر بازی مورد نظر شما روی یک هارد اکسترنال باشد می‌توانید به راحتی و با سرعت قابل قبول آن را به لپ تاپ‌تان منتقل کنید یا از همان طریق به لپ تاپ‌تان گیم‌پد (دسته بازی) متصل کنید. اما در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا حتی ممکن است از پورت تاندربولت نیز استفاده شود که نه تنها از آن برای انتقال اطلاعات بلکه برای انتقال صدا و تصویر (اتصال به نمایشگرهای خارجی) و ایجاد شبکه نیز می‌توان استفاده کرد. اگر پورت تاندربولت استفاده شده در لپ تاپ نسخه ۴.۰ باشد سرعت آن در انتقال اطلاعات دو برابر پورت‌های USB ۳.۰ خواهد بود. 

همانند دیگر لپ تاپ‌ها در لپ تاپ‌های گیمینگ نیز از پورت‌های دیگری همچون پورت HDMI، پورت Ethernet و جک ۳.۵ میلی‌متری هدفون استفاده می‌شود. از پورت HDMI می‌توان برای اتصال لپ تاپ به نمایشگرهای خارجی استفاده کرد. مثلا اگر بخواهید بازی‌تان را در نمایشگر بزرگتری دنبال کنید این پورت به کارتان می‌آید. پورت Ethernet برای اتصال مستقیم لپ تاپ به مودم است و جک ۳.۵ میلی‌متری هدفون نیز همانطور که از اسمش پیداست برای اتصال هدفون، هدست و حتی اسپیکر به لپ تاپ به کار می‌رود. 

نکته قابل توجهی که در مورد پورت‌های لپ تاپ‌های گیمینگ باید به آن اشاره کنیم محل قرارگیری آن‌هاست. بیشتر پورت‌ها در لپ تاپ‌های گیمینگ یا در سمت چپ یا پشت لپ تاپ قرار گرفته‌اند و در سمت راست لپ تاپ شاید بیش از یک پورت نباشد. دلیل این نوع قرارگیری آن است که در بیشتر بازی‌ها از موس و کیبورد استفاده می‌شود و موس هم بیشتر مواقع سمت راست لپ تاپ قرار می‌گیرد (مگر اینکه چپ‌دست باشید). حال اگر پورت‌های لپ تاپ هم سمت راست آن باشند و هر کدام هم به دستگاهی خارجی متصل باشد تجمع سیم‌های اتصال‌دهنده در سمت راست لپ تاپ جلوی حرکت آزادانه موس را خواهد گرفت و این خود باعث اخلال در روند بازی خواهد شد. اما حالا که پورت‌ها به سمت چپ یا پشت لپ تاپ منتقل شده‌اند دیگر چنین مشکلی وجود نخواهد داشت. 

فن‌ها و سیستم خنک‌کننده

از آنجا که لپ تاپ‌های گیمینگ به دلیل انجام پردازش‌های سنگین بیش از لپ تاپ‌های دیگر گرما تولید می‌کنند تهویه مناسب یا بهتر بگوییم خنک‌سازی قطعات در آن‌ها از اهمیت بیشتری برخوردار است. برندهایی که تولیدکننده لپ تاپ‌های گیمینگ هستند هر کدام در این زمینه ابتکار خود را داشته‌اند. مثلا برخی از برندها در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالای خود به جای دو فن از چهار فن برای خنک‌سازی استفاده کرده‌اند در حالی که برخی دیگر تعداد مجراهای دفع هوای گرم را افزایش داده و طراحی فن‌هایشان را هم تغییر داده‌اند تا قادر به گردش هوای بیشتری باشند. همچنین در برخی از لپ تاپ‌ها علاوه بر استفاده از مجراها از محفظه‌های دفع هوای گرم هم استفاده شده که می‌توانند گرما را از جهات مختلف دفع کنند. 

به هر حال هر چقدر لپ تاپ رده‌بالاتر باشد باید انتظار سیستم خنک‌سازی کارآمدتری را در آن داشت چرا که بدون شک سخت‌افزار این لپ تاپ‌ها گرمای بیشتری هم تولید می‌کند و به وجود چنین سیستم‌هایی در آن‌ها احتیاج است. در مورد تعداد فن‌ها و کلا سیستم خنک‌سازی لپ تاپ باید بگوییم معمولا در صفحه مشخصات لپ تاپ در وبسایت‌های فروشگاهی صحبتی از آن نمی‌شود ولی اگر می‌خواهید در این زمینه اطلاعات بیشتری بدست آورید می‌توانید به صفحه لپ تاپ یا سری‌اش در وبسایت سازنده لپ تاپ مراجعه کنید. 

انواع لپ تاپ گیمینگ

اگر یادتان باشد در ابتدا گفتیم لپ تاپ‌های گیمینگ بر اساس قدرت سخت‌افزاری و قیمت‌شان به سه دسته لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی، لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده و لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا تقسیم می‌شوند. این تقسیم‌بندی کلی است که برای لپ تاپ‌های گیمینگ وجود دارد اما در بسیاری از وبسایت‌های فروشگاهی تقسیم‌بندی‌های دیگری نیز دیده می‌شود که هدف اصلی‌اش دسترسی آسان‌تر مشتریان به لپ تاپ گیمینگ موردنظرشان است. در زیر اشاره مختصری به برخی از این دسته‌بندی‌ها خواهیم داشت. 

لپ تاپ گیمینگ ۴K

مقصود از لپ تاپ گیمینگ ۴K لپ تاپی است که وضوح تصویری صفحه نمایشگر آن ۴K باشد. این وضوح تصویری در حال حاضر یکی از بالاترین وضوح‌های تصویری برای نمایشگر لپ تاپ‌هاست و لپ تاپ گیمینگی که چنین وضوح تصویری داشته باشد بدون شک دارای پردازنده گرافیکی بسیار قدرتمندی است که بتواند تعداد پیکسل‌های بیشتر در این وضوح تصویری را مدیریت کند. بد نیست بدانید حداقل وضوح تصویری برای گیمینگ، Full HD با ۱۰۸۰*۱۹۲۰ پیکسل (حدود ۲ میلیون پیکسل است) در حالی که در وضوح تصویری ۴K تعداد پیکسل‌های عرض به ۳۸۴۰ و تعداد پیکسل‌های طول به ۲۱۶۰ می‌رسد که جمعا می‌شود حدود ۸ میلیون پیکسل یعنی چهار برابر بیشتر از وضوح تصویری Full HD. 

لپ تاپ گیمینگ بر اساس نسل پردازنده

در برخی از وبسایت‌های فروشگاهی ممکن است با عبارت‌هایی مثل «لپ تاپ نسل سیزدهم» یا «لپ تاپ نسل دوازدهم» برخورد کنید. منظور از «نسل» در این لپ تاپ‌ها نه نسل خود لپ تاپ بلکه نسل پردازنده آن است و همانطور که می‌دانید نسل، بیشتر برای پردازنده‌های اینتل مطرح است (در پردازنده‌های AMD به آن سری ساخت می‌گویند). به هر حال وقتی گفته می‌شود لپ تاپ نسل سیزدهم یا لپ تاپ نسل دوازدهم مقصود آن است که پردازنده آن لپ تاپ، اینتل و از نسل سیزدهم یا دوازدهم است. 

به یاد داشته باشید هر چقدر نسل پردازنده بالاتر باشد قدرت پردازش آن نیز بیشتر خواهد بود لذا لپ تاپی هم که نسل پردازنده‌اش بالاتر است لپ تاپ قوی‌تری است. در اینجا باید بگوییم از پردازنده‌های نسل سیزدهم فقط در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا، از پردازنده‌های نسل دوازدهم در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا و میان‌رده و در موارد معدودی در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی و از پردازنده‌های نسل دهم و یازدهم در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی استفاده می‌شود. 

لپ تاپ گیمینگ سبک

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم لپ تاپ‌های گیمینگ قدیمی وزنی در حدود ۵ کیلوگرم داشتند و جابجایی آن‌ها مثل لپ تاپ‌های دیگر آسان نبود اما با پیشرفت تکنولوژی، وزن لپ تاپ‌ها نیز به تدریج کاهش بیشتری یافت به طوری که لپ تاپ‌های گیمینگ امروزی وزنی در حد ۲ تا ۲.۵ کیلوگرم دارند. اساسا چون در لپ تاپ‌های گیمینگ از قطعات سخت‌افزاری قوی‌تری استفاده می‌شود و نمایشگر این لپ تاپ‌ها نیز معمولا بزرگ است نمی‌توان انتظار خیلی سبک بودن را از آن‌ها داشت ولی خوشبختانه این لپ تاپ‌ها به اندازه‌ای سبک و باریک هستند که قابل حمل باشند. 

اما آیا می‌دانستید برند ایسوس، لپ تاپ‌های گیمینگ بسیار سبک نیز تولید کرده است؟ این لپ تاپ‌ها به سری ROG Flow تعلق داشته و وزن‌شان با وجود سخت‌افزار قدرتمند و امکاناتی که دارند چیزی بین ۱.۳ تا ۲ کیلوگرم است. البته باید به این نکته هم توجه داشته باشید که اندازه نمایشگر در این لپ تاپ‌ها معمولا کوچک (بین ۱۳ تا ۱۵ اینچ) انتخاب می‌شود تا وزن لپ تاپ کاهش یابد لیکن همانطور که می‌دانید در گیمینگ، نمایشگر بزرگتر، بهتر است و لذت بازی را بیشتر می‌کند. در واقع کاربر برای سبک‌تر بودن لپ تاپ گیمینگش باید با کوچکتر بودن صفحه نمایشگر آن و لذت کمتر در بازی‌ها کنار بیاید که شاید خوشایند همه گیمرها نباشد. 

لپ تاپ گیمینگ ارزان (اقتصادی) 

این روزها طرفداران بسیاری پیدا کرده تا آنجا که برخی از وبسایت‌های فروشگاهی دسته‌بندی جداگانه‌ای برای آن در نظر گرفته‌اند. دلیل محبوبیت لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی در این است که از یک طرف مناسب گیمینگ هستند یعنی سخت‌افزار آن‌ها به اندازه‌ای قوی هست که بتواند بازی‌های جدید را با فریم ریت قابل قبول یا بهتر بگوییم روان اجرا کند و از طرف دیگر قیمت آن‌ها از سایر لپ تاپ‌های گیمینگ کمتر است لذا امکان خرید آن‌ها برای تعداد بیشتری از کاربران فراهم است به خصوص آن کاربرانی که بودجه محدودی برای خرید لپ تاپ دارند. 

قیمت لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی معمولا چیزی بین هفتصد تا هزار دلار است و این در حالی است که قیمت لپ تاپ‌های رده‌بالا می‌تواند به ۴ هزار دلار یا بیشتر هم برسد. لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی به اندازه‌ای محبوبیت پیدا کرده‌اند که حتی برخی از برندها یک سری جداگانه به آن‌ها اختصاص داده‌اند. لپ تاپ‌های گیمینگ ایسوس از سری TUF مثال خوبی در این زمینه هستند. این لپ تاپ‌ها در عین حال که مشکلی در اجرای بازی‌های جدید ندارند قیمتی هم دارند که از هزار دلار تجاوز نمی‌کند. البته عملکرد لپ تاپ‌های میان‌رده تا رده‌بالا بدون شک بهتر از لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی است منت‌ها خوبی این لپ تاپ‌ها آن است که حداقل نیاز گیمرها که همان اجرای روان بازی‌های جدید است را برآورده می‌کنند. 

لپ تاپ گیمینگ مخصوص واقعیت مجازی

آنقدر مهم نیست که دسته‌بندی جداگانه‌ای به آن تعلق بگیرد و اگر به وبسایت‌های فروشگاهی هم مراجعه کنید چنین دسته‌بندی را نمی‌بینید اما این سوال برخی از کاربران مطرح است که آیا لپ تاپ گیمینگ مخصوص واقعیت مجازی هم داریم یا نه؟ در جواب باید بگوییم خیر! لپ تاپ گیمینگ مخصوص واقعیت مجازی نداریم چرا که استفاده از قابلیت واقعیت مجازی در بازی‌ها ربطی به لپ تاپ ندارد. برای استفاده از این قابلیت در بازی‌ها در درجه اول بازی باید از این قابلیت پشتیبانی کند یعنی باید کد بازی طوری نوشته شده باشد که امکان اجرای آن در محیط واقعیت مجازی وجود داشته باشد و در درجه دوم کاربر باید از هدست واقعیت مجازی استفاده کند. 

تنها چیزی که در مورد لپ تاپ مناسب واقعیت مجازی مطرح است آن است که چنین لپ تاپی باید دارای پردازنده گرافیکی قوی باشد چرا که اجرای بازی‌ها در محیط واقعیت مجازی به قدرت پردازش گرافیکی بیشتری نیاز دارد. اگر به بیشتر وبسایت‌های معرفی‌کننده لپ تاپ مناسب واقعیت مجازی مراجعه کنید خواهید دید که معمولا لپ تاپ‌هایی را معرفی کرده‌اند که همین ویژگی را دارند و مثلا دارای پردازنده گرافیکی GeForce RTX ۴۰۹۰ یا مشابه آن از بین پردازنده‌های AMD هستند که در حال حاضر جزء قوی‌ترین پردازنده‌های گرافیکی محسوب می‌شوند. 

برندهای سازنده لپ تاپ گیمینگ

بحث گیمینگ دیگر به قدری داغ شده که بسیاری از برندهای تولیدکننده لپ تاپ حداقل یکی از سری‌های لپ تاپ‌های خود را به آن اختصاص داده‌اند. دلیلش هم کاملا مشخص است؛ تعداد گیمرها رو به افزایش است و لپ تاپ‌های گیمینگ با وجود قیمت زیادی که دارند خریداران زیادی هم داشته و می‌توانند سود زیادی را عاید شرکت‌های تولیدکننده خود کنند. در زیر نگاه مختصری به لپ تاپ‌های گیمینگ برخی از برندها خواهیم انداخت. 

لپ تاپ گیمینگ ایسوس

شرکت ایسوس یکی از اولین شرکت‌هایی است که به فکر ساختن لپ تاپ‌های گیمینگ افتاد و هم اکنون لپ تاپ های گیمینگ ایسوس در دو سری TUF و ROG به بازار عرضه می‌شوند. سری TUF شامل لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی و سری ROG شامل لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده تا بالارده ایسوس می‌شوند. خود سری ROG دارای سه زیرمجموعه به نام‌های ROG Zaphyrus، ROG Flow و ROG Stix است که هر کدام دارای ویژگی‌های خاص خود است. بیشتر لپ تاپ‌های سری ROG Zaphyrus لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده و در مواردی لپ تاپ‌های رده‌بالا هستند ولی سری ROG Strix فقط شامل لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا آن هم با قدرتی فوق‌العاده می‌شود. در مقابل، در سری ROG Flow با حفظ قدرت سخت‌افزاری در حد یک لپ تاپ گیمینگ میان‌رده تا رده‌بالا، توجه زیادی هم به باریکی و سبکی لپ تاپ شده است طوری که وزن برخی از لپ تاپ‌های این سری تنها کمی بیش از لپ تاپ‌های فوق باریک و سبک یعنی چیزی در حد ۱.۳ کیلوگرم است. 

لپ تاپ گیمینگ لنوو

لپ تاپ‌های لنوو از سری Legion مخصوص گیمینگ ساخته شده و سخت‌افزار قدرتمندی هم دارند که آن‌ها را در زمره لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده تا رده‌بالا قرار می‌دهد. البته لنوو لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی نیز تولید کرده که همان لپ تاپ‌های Ideapad Gaming این شرکتند. در این لپ تاپ‌ها سعی شده قیمت لپ تاپ با انتخاب حداقل سخت‌افزار لازم برای گیمینگ به کمترین میزان خود کاهش پیدا کند. قیمت لپ تاپ‌ گیمینگ لنوو معمولا چیزی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ دلار است و خرید آن‌ها برای بیشتر کاربران مقرون به صرفه است. 

لپ تاپ گیمینگ‌ MSI ام اس آی

ام اس آی یکی از آن برندهایی است که توجه خاصی به گیمینگ داشته و اساسا با ورود به این حوزه بود که توانست نام خود را به عنوان یکی از تولیدکنندگان مطرح لپ تاپ سر زبان‌ها بیاندازد. در واقع باید بگوییم تنوع سری‌های لپ تاپ گیمینگ در هیچ برندی به اندازه‌ام اس آی نیست. این برند بیش از ده سری لپ تاپ گیمینگ تولید کرده که از بین آن‌ها می‌توان به لپ تاپ‌های سری Titan، Leopard، Stealth، Raider، Sword، Katana و Vector اشاره کرد. 

هر کدام از سری‌های فوق آنطور که خودام اس آی گفته به درد گروهی از گیمرها می‌خورند ولی اگر بخواهیم آن‌ها را بر اساس قدرت سخت‌افزاری‌شان دسته‌بندی کنیم باید بگوییم لپ تاپ‌های سری Titan رده‌ بالاترین لپ تاپ‌ گیمینگ‌ ام اس آی هستند و قدرت سخت‌افزاری فوق‌العاده و البته قیمت گزافی هم دارند. بعد از این سری، سری Raider، Leopard و Vector قرار می‌گیرند که باز هم از بین آن‌ها سری Raider همچنان جزء لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا محسوب می‌شود ولی از لحاظ قدرت سخت‌افزاری به پای سری Titan نمی‌رسد. اما لپ تاپ‌های سری Leopard، Vector و Stealth در درجه بعدی قرار می‌گیرند و با توجه به مشخصات سخت‌افزاری‌شان باید آن‌ها را جزء لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده تا رده‌بالا به حساب آورد. از بین این سه سری، در سری Stealth همچون سری ROG Flow ایسوس سعی شده تا آنجا که ممکن است لپ تاپ، باریک، سبک و قابل حمل باشد. 

دو سری Sword و Katana نیز لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی‌ام اس آی را شامل می‌شوند و قدرت سخت‌افزاری‌شان از سایر لپ تاپ‌های گیمینگ این شرکت تا حدودی کمتر است ولی قیمت کمتری هم دارند که خریدشان را برای کاربران بیشتری ممکن می‌سازد. بد نیست بدانیدام اس آی سه سری لپ تاپ گیمینگ دیگر نیز تولید کرده که وجه تفاوت‌شان با سری‌های بالا در این است که در آن‌ها به جای پردازنده‌های اینتل از پردازنده‌های AMD استفاده شده است. پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاع بیشتر در مورد لپ تاپ‌های گیمینگ‌ام اس آی به راهنمای خرید لپ تاپ‌ام اس آی در همین وبسایت مراجعه نمایید. 

لپ تاپ گیمینگ HP اچ پی

اچ پی تا به حال دو سری لپ تاپ گیمینگ hp تولید کرده که عبارتند از لپ تاپ‌های سری Omen و لپ تاپ‌های سری Pavilion Gaming. لپ تاپ‌های سری Omen برای گیمرهای حرفه‌ای ساخته شده‌اند و از لحاظ قدرت سخت‌افزاری در دسته‌بندی لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌ بالا قرار می‌گیرند و لپ تاپ‌های سری Pavilion Gaming نیز لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی اچ پی را شامل می‌شوند. البته در مورد سری Pavilion باید بگوییم بین سری‌های لپ تاپ اچ پی بیشترین معروفیت و گستردگی را دارد و لپ تاپ‌های این سری هم کاربری‌های متفاوتی را پوشش می‌دهند که گیمینگ اقتصادی یکی از آن‌هاست. 

آن دسته از لپ تاپ‌های سری Pavilion که اختصاصا برای گیمینگ ساخته شده‌اند حتما کلمه Gaming را با خود دارند که به همین موضوع اشاره دارد اما قدرت سخت‌افزاری آن‌ها هیچ وقت به پای سری Omen نمی‌رسد و بیشتر به درد کاربرانی می‌خورند که می‌خواهند کمترین هزینه را برای خرید لپ تاپ گیمینگ مورد نظرشان بپردازند. اچ پی همانند ایسوس وام اس آی خیلی بر حوزه گیمینگ تمرکز نداشته و لذا سری مشخصی هم برای لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده ندارد اما شاید بتوانید از بین همان لپ تاپ‌های سری Omen لپ تاپ‌هایی با قدرت سخت‌افزاری کمتر پیدا کنید که بشود آن‌ها را جزء لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده به حساب آورد. 

لپ تاپ گیمینگ ایسر

ایسر لپ تاپ‌های گیمینگ خود را در دو سری Nitro و Predator به بازار عرضه کرده که سری اول یعنی Nitro لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده تا اقتصادی و سری دوم یا همان Predator لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالای این شرکت را شامل می‌شود. در واقع لپ تاپ‌های گیمینگ Predator برای گیمرهای حرفه‌ای و لپ تاپ‌های سری Nitro برای آن دسته از گیمرهایی هستند که می‌خواهند هزینه کمتری برای خرید لپ تاپ بپردازند. در لپ تاپ‌های سری Predator از پردازنده‌های Core i۷ و Core i۹ از نسل‌های بالاتر و همچنین قوی‌ترین پردازنده‌های گرافیکی شرکت انویدیا یا AMD از سری GeForce RTX یا Radeon RX استفاده می‌شود در حالی که در برخی از لپ تاپ‌ های گیمینگ ایسر سری Nitro ممکن است از پردازنده‌های Core i۵ و پردازنده‌های گرافیکی GeForce GTX که یک نسل قدیمی‌تر از پردازنده‌های RTX هستند نیز استفاده شود. 

تفاوت لپ تاپ‌های گیمینگ با لپ تاپ‌های دیگر

شاید با مواردی که راجع به مشخصات فنی برخی از قطعات لپ تاپ‌های گیمینگ گفتیم متوجه فرق بین لپ تاپ‌های گیمینگ و لپ تاپ‌های دیگر شده باشید. بله درست است! لپ تاپ‌های گیمینگ قدرت سخت‌افزاری بالاتری دارند اما تفاوت آن‌ها با لپ تاپ‌های دیگر به همین مورد محدود نمی‌شود. در زیر به صورت تیتروار به برخی از تفاوت‌های لپ تاپ‌های گیمینگ با دیگر لپ تاپ‌ها اشاره خواهیم کرد. 

قدرت سخت‌افزاری

قدرت سخت‌افزاری لپ تاپ‌های گیمینگ همانطور که گفته شد به طور نسبی از لپ تاپ‌های دیگر بیشتر است و تنها لپ تاپ‌هایی که برای اجرای برنامه‌های سنگین طراحی یا مهندسی ساخته شده‌اند قابلیت رقابت با آن‌ها را دارند. داشتن چنین قدرت سخت‌افزاری به لپ تاپ‌های گیمینگ امکان آن را داده که برای کاربری‌های دیگر نیز مناسب باشند. 

داشتن پردازنده گرافیکی مجزا

تمام لپ تاپ‌های گیمینگ دارای پردازنده گرافیکی مجزا هستند که باعث بهبود قابل توجه عملکرد آن‌ها در پردازش‌های گرافیکی می‌شود؛ از این لحاظ شباهت زیادی به لپ تاپ‌های مخصوص طراحی یا مهندسی دارند چرا که آن‌ها نیز به واسطه کاربری‌شان دارای پردازنده گرافیکی مجزا هستند. اما برخی از لپ تاپ‌هایی که برای کاربری عمومی ساخته شده‌اند پردازنده گرافیکی مجزا ندارند چرا که همان پردازنده گرافیکی که روی تراشه پردازنده اصلی قرار گرفته (پردازنده گرافیکی مجتمع) برای کاربری‌های عمومی کافی است. 

ریفرش ریت بالا و زمان پاسخ کم نمایشگر 

نمایشگر بیشتر لپ تاپ‌های گیمینگ دارای ریفرش ریت بالا و زمان پاسخ کمی است تا بتواند حرکات را بدون ماتی یا ردهای لحظه‌ای نشان دهد در حالی که در لپ تاپ‌های دیگر این موضوع خیلی مهم نیست و به همین جهت ریفرش ریت و زمان پاسخ آن‌ها نیز در حد معمول است. 

پنل نمایشگر 

پنل نمایشگر بیشتر لپ تاپ‌های گیمینگ پنل IPS است که بهترین کیفیت و زاویه دید را بین سایر پنل‌ها دارد لیکن باید به این نکته هم اشاره کنیم که نمایشگر لپ تاپ‌های مخصوص طراحی که از نوع OLED است حداقل از لحاظ دقت در نمایش رنگ‌ها و میزان پادنمایی (کانترست) از نمایشگرهایی با پنل IPS بهتر است هر چند از لحاظ ریفرش ریت به پای آن‌ها نمی‌رسد. به هر حال باید بگوییم به دلیل قیمت زیادی که نمایشگرهای OLED دارند، کمتر بودن ریفرش ریت‌شان در مقایسه با نمایشگرهای مخصوص گیمینگ و همچنین انعکاس بیشتر نورهای محیطی از صفحه آن‌ها که می‌تواند در گیمینگ مشکل‌ساز شود در لپ تاپ‌های مخصوص گیمینگ مورد استفاده واقع نمی‌شوند. 

برخورداری از سیستم خنک‌کننده کارآمدتر

از آنجا که لپ تاپ‌های گیمینگ در مقایسه با لپ تاپ‌های معمولی گرمای بیشتری تولید می‌کنند نیاز است که از سیستم خنک‌کننده کارآمدتری هم در آن‌ها استفاده شود که اتفاقا همین طور هم هست. سیستم خنک‌کننده این لپ تاپ‌ها معمولا دارای فن‌های بزرگتر و تعداد بیشتری مجرای دفع هوای گرم است که باعث می‌شود گردش هوای سرد و گرم در آن‌ها بهتر اتفاق بیافتد. 

نورپردازی کیبورد

تقریبا تمام لپ تاپ‌های گیمینگ دارای نور پشت‌زمینه کیبورد هستند که همانطور که در قسمت «کیبورد» در بالا گفتیم این نورپردازی در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا، حرفه‌ای‌تر است یا بهتر بگوییم قابلیت سفارشی‌سازی بیشتری دارد. 

نورپردازی حاشیه‌ای

برخی از لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده تا رده‌بالا دارای نورپردازی حاشیه‌ای نیز هستند که معمولا در لبه‌های زیرین لپ تاپ قرار دارد و در کنار نورپردازی کیبورد جلوه بسیار زیباتری به آن‌ها می‌دهد. رنگ نورها در نورپردازی حاشیه‌ای همچون نور پشت‌زمینه کیبورد، قابل تنظیم است. 

شکل ظاهری

برخی از برندها بدنه لپ تاپ‌های گیمینگ‌شان را طوری طراحی می‌کنند (معمولا تهاجمی) که وقتی به آن نگاه می‌کنید می‌توانید به راحتی تشخیص دهید که این لپ تاپ مخصوص گیمینگ است. جالب است بدانید قسمت پشتی نمایشگر در تعداد معدودی از لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا دارای اشکال و علائم رازآلودی است شبیه به مقبره‌های باستانی که به طور معمول قابل دیدن نیست و تنها وقتی خود را نشان می‌دهد که نور ماورا بنفش به آن بتابانید! 

موارد استفاده دیگر از لپ تاپ‌های گیمینگ

اگر به تیتر «قدرت سخت‌افزاری» در بالا مراجعه کنید خواهید دید که در آنجا گفته‌ایم لپ تاپ‌های گیمینگ برای کاربری‌های دیگر نیز مناسبند. بله! این حرف کاملا درست است! لپ تاپ‌های گیمینگ به دلیل داشتن قدرت سخت‌افزاری بالا نه تنها برای گیمینگ بلکه برای سایر کاربری‌ها همچون کاربری طراحی و مهندسی (اجرای برنامه‌های سنگین گرافیکی و مهندسی) و همچنین کاربری‌های عمومی که شامل کارهای ساده‌ای همچون وبگردی، دیدن فیلم و عکس، باز کردن فایل‌های آفیس و از این قبیل موارد می‌شود نیز مناسبند. البته باید بگوییم خرید یک لپ تاپ گیمینگ فقط برای کاربری‌های عمومی به نوعی هزینه کردن زیادی است چون اگر چه لپ تاپ‌های گیمینگ در مقایسه با لپ تاپ‌های معمولی قوی‌ترند ولی قیمت بسیار بیشتری هم دارند در حالی که قدرت سخت‌افزاری لپ تاپ‌های معمولی برای کاربری عمومی کافی است. 

قابلیت ارتقاء لپ تاپ‌های گیمینگ

نه تنها لپ تاپ‌های گیمینگ بلکه سایر لپ تاپ‌ها نیز آنقدرها قابلیت ارتقاء ندارند و این واقعیتی است که باید آن را به عنوان خریدار لپ تاپ قبول کنید! همانطور که شاید بدانید هر قطعه‌ای از کامپیوترهای رومیزی (دسکتاپ) را می‌توان به دلخواه ارتقاء داد ولی در مورد لپ تاپ‌ها محدودیت وجود دارد و در بهترین حالت فقط می‌توان حافظه رم و حافظه ذخیره‌سازی آن‌ها را ارتقاء داد. البته صحبت‌هایی هم هست که قابلیت ارتقاء در لپ تاپ‌های آینده بیشتر خواهد شد و مثلا می‌شود پردازنده گرافیکی آن‌ها را نیز ارتقاء داد ولی آن چیزی که فعلا وجود دارد همین است (قابلیت ارتقاء فقط حافظه رم و حافظه ذخیره‌سازی). 

اگر امکان ارتقاء حافظه رم و حافظه ذخیره‌سازی در لپ تاپی وجود داشته باشد این موضوع حتما در صفحه مشخصاتش در وبسایت‌های فروشگاهی یا در وبسایت سازنده‌اش ذکر خواهد شد. مثلا اگر لپ تاپ موردنظر شما ۱۶ گیگابایت حافظه رم و ۵۱۲ گیگابایت حافظه ذخیره‌سازی داشته باشد و این دو قابلیت ارتقاء داشته باشند حتما ذکر می‌شود که مثلا یک شیار اضافه برای ارتقاء هر کدام از این دو قطعه در نظر گرفته شده یا اینکه مثلا می‌توان حافظه رم را تا ۳۲ گیگابایت و حافظه ذخیره‌سازی را تا یک ترابایت ارتقاء داد. 

نکته مهمی که در مورد ارتقاء حافظه رم یا حافظه ذخیره‌سازی لپ تاپ باید به خاطر داشته باشید آن است که اگر در این کار تجربه ندارید (قبلا این کار را برای کامپیوتر دسکتاپ هم انجام نداده‌اید) بهتر است این کار را به شخصی که در این زمینه تجربه دارد مثل تعمیرکاران لپ تاپ یا کارشناسان فنی در مراکز گارانتی بسپارید. ارتقاء لپ تاپ مستلزم آن است که در لپ تاپ را باز کرده و به شیارهایی که برای ارتقاء در نظر گرفته شده‌اند دسترسی پیدا کنید. پس از آن باید قطعه را در شیار جا زده و مجددا در لپ تاپ را ببندید. اگر مصر هستید که خودتان این کار را انجام دهید پیشنهاد می‌کنیم به راهنماهای مربوطه در اینترنت مراجعه کنید. 

نکات مهم قبل از خرید لپ تاپ گیمینگ

نکاتی وجود دارند که اگر قبل از خرید لپ تاپ گیمینگ به آن‌ها توجه کنید راحت‌تر می‌توانید لپ تاپ گیمینگی را که مناسب‌تان است انتخاب کنید. در زیر به طور خلاصه به برخی از این نکات اشاره خواهیم کرد. 

سطح‌تان را به عنوان یک گیمر تعیین کنید! 

آیا گیمر حرفه‌ای هستید و هر روز وقت زیادی را به بازی اختصاص می‌دهید؟ یا اینکه دوست دارید بازی‌های جدید را امتحان کنید و فقط ساعت‌هایی از روز، بازی می‌کنید؟ یا اصلا نه! هر از چند گاهی بازی می‌کنید و فقط قصدتان سرگرم شدن است؟ جواب شما به این سوال‌ها تعیین خواهد کرد که چه لپ تاپ گیمینگی مناسب شماست. اگر جواب‌تان به سوال اول مثبت است (گیمر حرفه‌ای هستید) در این صورت فقط به فکر خرید لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا باشید اما اگر بودجه کافی برای خرید این لپ تاپ‌ها را ندارید می‌توانید به یک لپ تاپ میان‌رده هم اکتفا کنید. 

اگر جواب‌تان به سوال دوم مثبت است یعنی دوست دارید بازی‌های جدید را امتحان کنید اما بیش از چند ساعت در روز بازی نمی‌کنید در این صورت بسته به بودجه‌ای که برای خرید لپ تاپ تعیین کرده‌اید یک لپ تاپ گیمینگ میان‌رده تا اقتصادی هم برای شما مناسب خواهد بود. اما اگر جواب‌تان به سوال سوم مثبت است یعنی فقط هر از چند گاهی بازی می‌کنید و خیلی هم جدید بودن بازی برایتان مهم نیست آن وقت یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی هم شاید برایتان زیاد باشد. اجرای بازی‌های قدیمی‌تر که از سال ساخت‌شان حدود هفت یا هشت سال گذشته باشد حتی از عهده لپ تاپ‌هایی که مخصوص گیمینگ هم نیستند برمی‌آید. این لپ تاپ‌ها بیشتر مناسب افرادی هستند که هر از چند گاهی و فقط برای سرگرم شدن می‌خواهند بازی کنند. 

چقدر می‌خواهید برای خرید لپ تاپ گیمینگ هزینه کنید؟ (قیمت لپ تاپ گیمینگ) 

این هم یکی از آن موارد مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. شما حتی اگر گیمر حرفه‌ای باشید ولی بودجه زیادی برای خرید لپ تاپ نداشته باشید مجبورید به یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی اکتفا کنید یا اینکه زمان بیشتری را صبر کرده و با افزایش بودجه‌تان یک لپ تاپ گیمینگ میان‌رده یا رده‌بالا تهیه کنید. به هر حال برای عده‌ای از کاربران هزینه کردن بیش از حدی خاص هیچ توجیهی ندارد و لذا همان حد هم تعریف می‌کند که این کاربران سراغ چه لپ تاپ‌های گیمینگی باید بروند. 

اگر بودجه شما در حد هفتصد تا هزار دلار باشد قادر به خرید لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی خواهید بود؛ اگر بودجه‌تان در حد هزار و سیصد تا دو هزار دلار است لپ تاپ‌های میان‌رده انتخاب بهتری برای شما خواهند بود و اگر می‌توانید از دو هزار دلار به بالا هزینه کنید امکان خرید لپ تاپ‌های رده‌بالا را هم خواهید داشت که البته این هم تا حد زیادی به سخت‌افزار به کار رفته در لپ تاپ بستگی دارد. اگر سخت‌افزار به کار رفته در لپ تاپ خیلی قوی باشد ممکن است قیمت آن به چهار هزار دلار هم برسد. 

آیا بعدا می‌خواهید لپ تاپ‌تان را ارتقاء دهید؟ 

بعضی از کاربران ترجیح می‌دهند ابتدا لپ تاپی با قیمت مناسب و با حافظه رم و ذخیره‌سازی در حد معمول خریداری کنند و بعدا که پول بیشتری بدست آوردند این دو قطعه را ارتقاء دهند. برای این دسته از کاربران، بدون شک قابلیت ارتقاء دو قطعه مذکور مهم است. اگر شما هم از این دسته از کاربران هستید بهتر است قبل از خرید لپ تاپ گیمینگ موردنظرتان از قابلیت ارتقاء حافظه رم و حافظه ذخیره‌سازی آن اطمینان حاصل کنید تا بعدا به مشکل برنخورید. 

آیا توجه به برند لپ تاپ گیمینگ مهم است؟ 

آنقدرها مهم نیست ولی ذکر این نکته هم در اینجا ضروری است که برخی از برندها مثل ایسوس وام اس آی به طور خاص بر گیمینگ تمرکز کرده و سری‌های بیشتری از لپ تاپ‌های خود را به گیمینگ اختصاص داده‌اند بنابراین انتظار می‌رود تجربه آن‌ها در تولید لپ تاپ‌های گیمینگ بیشتر باشد به اضافه اینکه امکاناتی هم که این برندها برای لپ تاپ‌های گیمینگ‌شان در نظر می‌گیرند ممکن است بیشتر به مذاق گیمرها خوش بیاید. البته این تا حد زیادی امری نسبی است ولی وجود آن را هم نمی‌توان کلا نادیده گرفت. با این حال، معنای آن این نیست که برندهای دیگر حرفی برای گفتن ندارند به اضافه اینکه به هر صورت، قدرت سخت‌افزاری یک لپ تاپ گیمینگ نه به برند آن بلکه به قطعات سخت‌افزاری به کار رفته در آن مربوط می‌شود. 

آیا قرار است لپ تاپ گیمینگ‌تان را زیاد جابجا کنید؟ 

اگر پاسخ‌تان به سوال بالا مثبت است در این صورت باید لپ تاپ گیمینگی بخرید که حتی‌الامکان باریک و سبک باشد. لپ تاپ‌های سری ROG Flow از برند ایسوس و لپ تاپ‌های سری Stealth از برندام اس آی واجد این شرایط هستند و حتی بعضی از آن‌ها وزنی در حد ۱.۳ کیلوگرم دارند که تنها بین سیصد تا چهارصد گرم سنگین‌تر از لپ تاپ‌های فوق سبک و باریک است. در برخی از این لپ تاپ‌ها رسیدن به چنین وزن کمی با کاهش اندازه صفحه نمایش لپ تاپ به ۱۳ اینچ بدست آمده که باید بگوییم شاید برای بعضی از گیمرها بازی کردن با صفحه نمایشی با این اندازه خیلی لذت‌بخش نباشد. به هر حال، قابلیت جابجایی لپ تاپ آنقدرها برای گیمرها مهم نیست چرا که همانطور که قبلا هم گفتیم بیشتر آن‌ها ترجیح می‌دهند لپ تاپ را روی میز گذاشته و با اتصال آن به برق از بیشترین قدرت سخت‌افزاری‌اش استفاده کنند. 

آیا می‌خواهید بازی‌های زیادی در لپ تاپ‌تان نصب کنید؟ 

اگر قرار است بازی‌های زیادی در لپ تاپ‌تان نصب کنید ترجیحا بهتر است لپ تاپی با یک ترابایت حافظه ذخیره‌سازی تهیه کنید. بازی‌های برتر از شرکت‌های معروف بازی‌سازی معمولا برای نصب به فضایی بین ۵۰ تا ۸۰ گیگابایت نیاز دارند که البته در موارد معدودی به ۱۰۰ گیگابایت هم می‌رسد بنابراین با داشتن حافظه ذخیره‌سازی یک ترابایتی می‌توانید نزدیک به ده بازی با حجم بالا در لپ تاپ‌تان نصب کنید. البته همیشه هم بازی‌ها چنین حجمی ندارند مخصوصا اگر جزء بازی‌های برتر هم نباشند لذا با یک حافظه ذخیره‌سازی یک ترابایتی به طور متوسط امکان نصب بیش از ده بازی را در لپ تاپ‌تان خواهید داشت (معمولا بین ده تا بیست بسته به حجم بازی‌ها). 

بنا بر آنچه گفته شد توجه به قابلیت ارتقای حافظه ذخیره‌سازی هم مهم است چرا که امکان نصب یک حافظه ذخیره‌سازی دیگر و نصب بازی‌های بیشتری را به شما خواهد داد. این روزها بیشتر لپ تاپ‌های گیمینگ دارای حافظه ذخیره‌سازی از نوع SSD با رابط NVMe هستند که در حال حاضر بیشترین سرعت را در انتقال اطلاعات دارد. فعلا بالاترین ظرفیت این حافظه‌ها ۴ ترابایت است لذا در لپ تاپی که شیار اضافی برای نصب این حافظه‌ها ندارد می‌توانید با تعویض این حافظه با یک حافظه ۴ ترابایتی، فضای ذخیره‌سازی لپ تاپ‌تان را به ۴ ترابایت ارتقاء دهید اما اگر شیار اضافی هم موجود بود در این صورت امکان ارتقای فضای ذخیره‌سازی تا ۸ ترابایت هم وجود خواهد داشت (یک حافظه یا همان درایو ۴ ترابایتی در هر کدام از شیارها). 

خرید لپ تاپ گیمینگ از تاپ رایان

در سایت تاپ رایان لپ تاپ‌های گیمینگ بر اساس دسته‌بندی‌های مختلفی مرتب شده‌اند تا دسترسی به آن‌ها برای مشتریان با توجه به نیازشان آسان‌تر باشد. این یعنی اگر شما مثلا به دنبال لپ تاپی با پردازنده یا با مقدار حافظه رم خاصی می‌گردید می‌توانید به راحتی با کلیک روی دسته‌بندی مذکور (مثلا لپ تاپ با حافظه رم ۳۲ گیگابایت) به تمام لپ تاپ‌هایی که مشخصه موردنظر شما را دارند دسترسی پیدا کنید. برخی از دسته‌بندی‌های لپ تاپ در تاپ رایان عبارتند از لپ تاپ بر اساس برند، لپ تاپ بر اساس نوع پردازنده، لپ تاپ بر اساس نسل پردازنده، لپ تاپ بر اساس اندازه صفحه نمایش، لپ تاپ بر اساس ظرفیت حافظه رم و لپ تاپ بر اساس نوع کاربری. 

اما یک دسته‌بندی هم مخصوص گیمرها وجود دارد که همان دسته‌بندی لپ تاپ گیمینگ باشد. با کلیک روی این دسته‌بندی می‌توانید به تمام لپ تاپ‌های گیمینگ موجود در تاپ رایان دسترسی داشته باشید. علاوه بر این اگر می‌خواهید لپ تاپ گیمینگ برند خاصی را بخرید می‌توانید روی برند مربوط به آن در زیر همان دسته‌بندی لپ تاپ گیمینگ کلیک کنید. یکی از مزایای خرید از تاپ رایان آن است که قیمت‌ها در این سایت، قیمت‌های رقابتی هستند که مطابق با قیمت روز کالا بوده و حتی بعضی مواقع حتی کمتر از آنند. این یعنی دیگر می‌توانید مطمئن باشید هزینه‌ای بیش از ارزش واقعی کالای مورد نظر خود را پرداخت نخواهید کرد. ضمنا در این سایت امکان پرداخت اینترنتی، پرداخت در محل و همچنین عودت کالا در صورت معیوب بودن آن و بازپس‌گیری وجه پرداختی نیز وجود دارد. 

کلام آخر

هنگام خرید لپ تاپ گیمینگ، محصولی را تهیه کنید که برای چند سال دوام بیاورد. اگر می‌توانید هزینه آن را بپردازید، یک پردازنده گرافیکی میان رده تا سطح بالا تهیه کنید، اگرچه بدیهی است که کارت گرافیک بهتر عملکرد بهتری را ارائه می‌دهد. این انتخاب مهمتر از RAM و CPU است، اگرچه باید به این موارد نیز در لپ تاپ گیمینگ خرید شده توجه کنید. فضای ذخیره سازی احتمالاً قابل ارتقا است، اما در هر صورت فضای ذخیره سازی بیشتر بهتر است، زیرا بازی ها فضای زیادی را اشغال می‌کنند. تصمیم بگیرید که رزولوشن بالا یا نمایشگرهای سریع‌تر را ترجیح می‌دهید و در نظر بگیرید که چه نرم‌افزاری برای شما مفید است، اما بدانید که در هر صورت با هیچ لپ تاپ گیمینگ خرید شده‌ای عمر باتری فوق‌العاده‌ای نخواهید داشت. همچنین در پایان توجه شما را به جدول مشخصات کلی این سری محصول جلب می‌کنیم:

نام سری محصوللپ تاپ گیمینگ
اندازه13 تا 17
پردازندهIntel و AMD
رم16 به بالا
کارت گرافیکمستقل 
حافظه داخلی512 به بالا


مشاهده بیشتر

پرسش و پاسخ (۷)

محمد آ (۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲)
۵

خرید لپ تاپ گیمینگ تاپ رایان واقعا بهترین تجربه‌ی خرید لپ تاپ من بوده... ممنونم از تیم خوبتون

ارسال پاسخ
شایان قربانی (۳۱ فروردین ۱۴۰۲)
۵

کسی هست که تجربه خرید لپتاپ گیمینگ ایسر داشته باشه؟

ارسال پاسخ
کامران شجاعی (۳۰ فروردین ۱۴۰۲)
۵

من بین G533ZM و FX507ZR مونده بودم تو لپ تاپ گیمینگ ایسوس، دیدم راگ خیلی سرتره

ارسال پاسخ
نریمان مینایی (۱۸ دی ۱۴۰۱)
۵

من با حدود ۴۰ میلیون بودجه‌ای که برای خرید لپ تاپ گیمینگ کنار گذاشته بودم یه ایسوس مدل TUF FX517ZE خریدم که واقعا راضی‌ام ازش. اصلا این سری تاف ایسوس خیلی جذابن.

ارسال پاسخ
جواد کامرودی (۱۵ آذر ۱۴۰۱)
۴

سلام میشه برای خرید لپ تاپ گیمینگ با کارایی خوب راهنماییم کنید

ارسال پاسخ
کارشناس تاپ رایان (۱۲ دی ۱۴۰۱)
سلام
می‌تونید برای دریافت راهنمای و مشاوره تخصصی خرید لپ تاپ گیمینگ از چت آنلاین، تماس تلفنی با تاپ رایان با شماره 02191007374 یا مقاله‌های راهنمای خرید لپ تاپ تاپ رایان استفاده کنید.
یوسف ذبیحی (۷ آذر ۱۴۰۱)
۴

چند وقتیه دارم حسابی میگردم تا بتونم بهترین لپ تاپ گیمینگ رو پیدا کنم!
به نظر من همیشه بهترین جنس بازار رو بخر تا بتونی مدت‌های زیادی ازش استفاده کنی!

ارسال پاسخ
دیدگاه شما
مشاهده بیشتر

سوالات متداول

در حال حاضر بهترین شرکت های تولید کننده لپ تاپ های گیمینگ در ایران شرکت MSI و شرکت ایسوس و شرکت HP هستند که لپ تاپ های سری گیمینگ فوق العاده ای دارند.

لپ تاپ گیمینگ تا پیش از این مترادف با یک دستگاه خارق‌العاده و بسیار گران با طراحی خاص بود، اما مدت‌هاست این رویه تغییر کرده و شرکت‌ها مدل‌های لپ تاپ گیمینگ اقتصادی و ارزان قیمت هم تولید می‌کنند.