راهنمای خرید لپ تاپ

راهنمای خرید لپ تاپ

معمولا افرادی که برای خرید لپ تاپ اقدام می‌کنند دوست دارند لپ تاپی بخرند که هم قیمت مناسبی داشته باشد و هم نیازشان را برطرف کند. برای برخی از کاربران، حرفه‌ای بودن ظاهر لپ تاپ و همچنین سبک و باریک بودن آن هم مهم است. همانطور که می‌بینید این نیاز شما یا بهتر بگوییم کاربری شما از لپ تاپ است که تعیین می‌کند چه لپ تاپی برای شما مناسب است. برای لپ تاپ کاربری‌های مختلفی تعریف شده ولی سه تای آنها جزء کاربری‌های اصلی هستند و کاربری‌های دیگر را در بر می‌گیرند. این سه کاربری عبارتند از:

-    کاربری عمومی

-    کاربری طراحی و مهندسی

-    کاربری گیمینگ (بازی)

در زیر به اختصار در مورد هر کدام از این کاربری‌ها صبحت خواهیم کرد.

کاربری عمومی

شامل کارهایی همچون وبگردی، دیدن فیلم و عکس، باز کردن فایل‌های آفیس و کار با برنامه‌های معمولی و سبک می‌شود. برای انجام این کارها نیازی نیست سخت‌افزار لپ تاپ شما خیلی قوی باشد. در واقع با صرف هزینه کمتر و خرید یک لپ تاپ معمولی هم می‌توانید این کارها را انجام دهید. در اینجا باید بگوییم مصارفی همچون مصارف خانگی، اداری، دانشجویی و از این قبیل که محدود به کارهای فوق هستند نیز در زیرمجموعه کاربری عمومی قرار می‌گیرند. 

کاربری طراحی و مهندسی

کاربری طراحی و مهندسی شامل کار کردن با برنامه‌های سنگین گرافیکی همچون ادوب فتوشاپ و ادوب پرمیر و برنامه‌های سنگین مهندسی همچون اتوکد می‌شود. کار با این برنامه‌ها نیازمند پردازنده اصلی و گرافیکی قوی و حافظه رم با حجم و سرعت بالاست بنابراین یک لپ تاپ معمولی هر چند برای انجام طراحی‌های خرده‌پا مناسب است ولی برای کارهای طراحی حرفه‌ای یا اجرای برنامه‌های سنگین مهندسی اصلا مناسب نیست. همچنین نمایشگر لپ تاپ‌هایی که از آنها در کارهای طراحی حرفه‌ای استفاده می‌شود باید دقت بالایی در نمایش رنگ‌ها و ترجیحا وضوح تصویری و میزان پادنمایی (کانترست) بالایی هم داشته باشد. این مشخصه‌ها بیشتر در نمایشگرهای OLED دیده می‌شود و به همین دلیل هم هست که نمایشگر بسیاری از لپ تاپ‌های مخصوص طراحی، OLED است.

کاربری گیمینگ (بازی)

کاربری گیمینگ شامل اجرای جدیدترین بازی‌ها با سنگین‌ترین تنظیمات گرافیکی می‌شود بنابراین با بازی کردن معمولی فرق دارد. در بازی کردن معمولی هدف شما حداکثر چند ساعت سرگرم شدن است و برایتان هم مهم نیست بازی جدید باشد و آن را با سنگین‌ترین تنظیمات گرافیکی اجرا کنید ولی در گیمینگ مهم است پس لپ تاپی هم که برای گیمینگ مناسب است باید دارای سخت‌افزاری قدرتمند باشد تا بتواند از عهده این کار بر بیاید. در مورد نمایشگر لپ تاپ گیمینگ باید بگوییم اغلب دارای ریفرش ریت بالا و زمان پاسخ کم است تا بتواند حرکات سریع را که معمولا در بازی‌ها اتفاق می‌افتد بدون ماتی یا به جا ماندن ردهای لحظه‌ای از آنها نشان دهد.

 کاربری گیمینگ

مشخصات لپ تاپ مناسب برای هر کدام از کاربری‌ها

خب! شاید با توضیحاتی که تا به اینجا دادیم متوجه شده باشید که کاربری شما از لپ تاپ چیست. اما حالا که کاربری‌تان را از لپ تاپ مشخص کردید سوال این است که چه لپ تاپی به درد شما می‌خورد؟ یا بهتر بگوییم چه لپ تاپی مناسب کاربری شماست؟ در زیر به اختصار به برخی از مشخصات سخت‌افزاری لپ تاپ مناسب برای هر کدام از کاربری‌های مذکور خواهیم پرداخت.

لپ تاپ مناسب کاربری عمومی

همانطور که قبلا گفتیم لپ تاپی که مناسب کاربری عمومی باشد نیازی به سخت‌افزار قوی ندارد. مشخصات پردازنده اصلی، پردازنده گرافیکی، حافظه رم و حافظه ذخیره‌سازی و همچنین نمایشگر این لپ تاپ‌ها به ترتیب زیر است.

پردازنده اصلی

یک پردازنده Core i3 از نسل ششم یا هفتم یا مشابه آن از بین پردازنده‌های Ryzen 3 ای ام دی برای کاربری عمومی کفایت می‌کند. البته برخی از لپ تاپ‌ها دارای پردازنده Celeron اینتل یا Athlon ای ام دی هستند که قدرت کمتری نسبت به پردازنده‌های Core i3 دارند و حتی اجرای برنامه‌های سبک نیز برایشان سنگین است مخصوصا اگر نسخه برنامه‌ها جدیدتر باشد. این لپ تاپ‌ها حتی برای کاربری عمومی هم توصیه نمی‌شوند مگر اینکه بخواهید کمترین هزینه ممکن را برای خرید لپ تاپ بپردازید و مشکلی با سرعت کمتر لپ تاپ و دیر بالا آمدن ویندوز و برنامه‌ها نداشته باشید.

پردازنده گرافیکی

کاربری عمومی نیازی به پردازنده گرافیکی جداگانه ندارد چون اساسا شامل کارهایی نمی‌شود که به پردازش گرافیکی سنگین نیازی داشته باشند. بیشتر لپ تاپ‌هایی که مناسب کاربری عمومی‌اند یا پردازنده گرافیکی جداگانه ندارند و از همان پردازنده گرافیکی که روی تراشه پردازنده اصلی قرار گرفته (پردازنده گرافیکی مجتمع) استفاده می‌کنند یا اگر پردازنده گرافیکی جداگانه داشته باشند این پردازنده یکی از پردازنده‌های قدیمی‌تر در حد پردازنده‌های سری GeForce MX شرکت انویدیا است که قدرت زیادی ندارند و خیلی باعث افزایش قیمت لپ تاپ نمی‌شوند.

 خرید لپ تاپ دانشجویی

حافظه رم

مقدار و نوع حافظه رم پیشنهاد شده برای لپ تاپی که مناسب کاربری عمومی باشد در حال حاضر 8 گیگابایت رم DDR4 است. البته ممکن است لپ تاپ‌هایی با رم DDR3 هم در بازار موجود باشند که قیمت کمتری دارند ولی این را هم باید به یاد داشته باشید که سرعت حافظه رم DDR3 تا دو برابر کمتر از حافظه رم DDR4 است. همچنین ممکن است مقدار حافظه رم 4 گیگابایت باشد که باز هم تا حدودی برای کاربری عمومی مناسب است ولی اگر از آن دسته کاربرانی هستید که تب‌های زیادی در وبگردی باز می‌کنید و کلا چندین و چند برنامه را به صورت همزمان اجرا می‌کنید به حافظه رم بیشتری نیاز خواهید داشت.

حافظه ذخیره‌سازی

حتی 128 گیگابایت حافظه ذخیره‌سازی هم برای کاربری عمومی کافی است مگر اینکه بخواهید تعداد زیادی عکس یا فیلم را در لپ تاپ‌تان نگه دارید که در این صورت باید به فکر حافظه‌های ذخیره‌سازی یا همان درایوهایی با حجم بالاتر باشید. البته در اینجا باید بگوییم بیشتر از حجم درایو، این نوع درایو است که مهم است. در برخی از لپ تاپ‌هایی که مناسب کاربری عمومی‌اند از درایوهای HDD استفاده می‌شود. این کار هر چند باعث کاهش قیمت لپ تاپ می‌شود ولی از طرف دیگر باید بگوییم سرعت درایوهای HDD تا پنج برابر کمتر از درایوهای SSD با رابط SATA و تا دهها برابر کمتر از درایوهای SSD با رابط NVMe است. ضمنا درایوهای SSD به دلیل نداشتن قطعات متحرک، در حین کار سر و صدایی هر چند خیلی کم هم تولید نمی‌کنند در حالی که درایوهای HDD دارای قطعات متحرک بوده و وقتی از عمرشان زیاد بگذرد احتمال آن هست که به ندرت صداهای کلیک‌مانندی از آنها بشنوید.

نمایشگر

وضوح تصویری در مانیتور بیشتر لپ تاپ‌های مناسب کاربری عمومی Full HD است ولی ممکن است بتوانید لپ تاپ‌هایی با وضوح تصویری HD هم پیدا کنید که البته تعدادشان زیاد نیست. وضوح تصویری Full HD نه تنها برای کاربری عمومی کافی است بلکه حداقل استاندارد لازم برای سایر کاربری‌ها نیز هست. سرعت باز‌آوری تصویر یا همان ریفرش ریت در لپ تاپ‌های مناسب کاربری عمومی حداقل موردنیاز یعنی 60 هرتز است. در واقع نمایشگری که مشخصات آن حداقل موردنیاز باشد برای کاربری عمومی کافی است و استفاده از چنین نمایشگری تا حد زیادی باعث کاهش قیمت لپ تاپ نیز خواهد شد.

البته در اینجا باید به یک نکته هم اشاره کنیم آن هم اینکه پنل به کار رفته در برخی از لپتاپ‌های مناسب کاربری عمومی پنل IPS است که بهترین کیفیت و زاویه دید را بین سایر پنل‌ها دارد در حالی که در لپ تاپ‌های ارزان‌تر ممکن است از پنل TN استفاده شده باشد که کیفیت پنل IPS را ندارد. به هر حال این تا حد زیادی به انتخاب شما، بودجه‌تان و حساسیت‌تان به کیفیت تصویر مربوط می‌شود و شاید حتی لپ تاپی با نمایشگر TN هم برایتان کافی باشد.

در جدول زیر می‌توانید برخی از مشخصات لپ تاپ‌های مناسب کاربری عمومی را ببینید.


برخی از مشخصات فنی لپ تاپ‌های مناسب کاربری عمومی

مشخصات فنی

با بودجه کمتر

با بودجه بیشتر

پردازنده اصلی

پردازنده سلرون اینتل یا اتلون ای ام دی

پردازنده Core i3 یا Core i5 اینتل یا AMD Ryzen 3 یا AMD Ryzen 5‌

پردازنده گرافیکی

ندارد (از همان پردازنده گرافیکی روی تراشه پردازنده اصلی استفاده می‌کند)

ندارد یا اگر داشته باشد جزء پردازنده‌های قدیمی‌تر با قدرت پردازش کم است.

حافظه رم

4 گیگابایت DDR4

8 گیگابایت DDR4

حافظه ذخیره‌سازی

یک ترابایت درایو HDD یا ترکیبی از درایو SSD با حجم کمتر و درایو HDD با حجم بیشتر

256 تا 512 گیگابایت درایو SSD

نمایشگر

14 یا 15.6 اینچی با وضوح تصویری HD یا Full HD و پنل TN

15.6 اینچی با وضوح تصویری Full HD‌ و پنل IPS

معرفی چند لپ تاپ مناسب کاربری عمومی

در زیر نام چند لپ تاپ را که مناسب کاربری عمومی یا کاربری‌های مشابه آن هستند برایتان آورده‌ایم. این لپ تاپ‌ها عبارتند از:

-    لپ تاپ لنوو Ideapad 3-C با پردازنده سلرون، 4 گیگابایت حافظه رم DDR4، یک ترابایت درایو HDD و نمایشگر 14 اینچی با وضوح تصویری HD مخصوص کسانی که می‌خواهند کمترین هزینه را برای خرید لپ تاپ بپردازند.

-    لپ تاپ ایسوس X515EA-EJ1314 با پردازنده Core i3 نسل یازدهم، 4 گیگابایت حافظه رم DDR4، 256 گیگابایت درایو SSD و نمایشگر 15.6 اینچی با وضوح تصویری Full HD مخصوص کسانی که می‌توانند تا دو برابر بیشتر هزینه کنند.

-    لپ تاپ ایسر Aspire 3 A315-58G-35GH با پردازنده Core i3 نسل یازدهم، 8 گیگابایت حافظه رم DDR4، یک ترابایت درایو HDD و 128 گیگابایت درایو SSD و نمایشگر 15.6 اینچی با وضوح تصویری Full HD برای کسانی که می‌توانند باز هم بیشتر هزینه کنند.

 خرید لپ تاپ طراحی

لپ تاپ مناسب کاربری طراحی و مهندسی

چنین لپ تاپی باید دارای پردازنده اصلی و گرافیکی قوی، حافظه رم با حجم و سرعت بالا و نمایشگری باشد که دقت بالایی در نمایش رنگ‌ها دارد. در زیر به طور خلاصه به این موارد خواهیم پرداخت.

پردازنده اصلی

هر چقدر قوی‌تر و از نسل‌های بالاتری باشد بهتر است چرا که قدرت پردازش بیشتری هم خواهد داشت که برای اجرای برنامه‌های سنگین گرافیکی و مهندسی لازم است. به طور خلاصه باید بگوییم یک پردازنده Core i7 یا Core i9 از نسل دوازدهم یا سیزدهم یا مشابه آن از بین پردازنده‌های AMD یعنی پردازنده‌های Ryzen 7 و Ryzen 9 برای انجام کارهای طراحی و مهندسی بسیار مناسب است اما اگر بودجه کمتری برای خرید لپ تاپ دارید می‌توانید به پردازنده‌های Core i7 نسل دهم یا یازدهم یا پردازنده‌های Ryzen قدیمی‌تر هم اکتفا کنید.

پردازنده گرافیکی

در یک لپ تاپ مناسب طراحی، پردازنده گرافیکی نیز مانند پردازنده اصلی باید قوی باشد چرا که پردازش‌های گرافیکی سنگینی را باید انجام دهد. اگر بودجه بیشتری برای خرید لپ تاپ دارید پیشنهاد می‌کنیم لپ تاپی بخرید که پردازنده گرافیکی آن یکی از پردازنده‌های قوی یا حداقل میان‌رده از سری RTX باشد مثل پردازنده RTX 3060 یا RTX 3070 یا مشابه آن از بین پردازنده‌های ای ام دی مثل پردازنده Radeon RX 6800 یا Radeon RX 6900 XT. اما اگر بودجه زیادی برای خرید لپ تاپ ندارید می‌توانید به لپ تاپ‌هایی با پردازنده گرافیکی رده‌پایین‌تر از همان سری RTX مثل پردازنده RTX 3050 یا پردازنده‌های GTX رده‌بالا مثل GTX 1650 یا GTX 1660 یا مشابه آنها از بین پردازنده‌های ای ام دی مثل پردازنده Radeon RX 7600 یا Radeon RX 6600 XT اکتفا کنید.

حافظه رم

برای اجرای برنامه‌های سنگین گرافیکی و مهندسی به حداقل 16 گیگابایت حافظه رم نیاز دارید و بهتر است نوع آن هم DDR5 باشد که سرعت بیشتری دارد. البته در حال حاضر بیشتر، لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا حافظه رم DDR5 دارند و لپ تاپ‌های مخصوص طراحی در اغلب موارد دارای 16 یا 32 گیگابایت حافظه رم DDR4 هستند. خوشبختانه در برخی از لپ تاپ‌هایی که 16 گیگابایت حافظه رم دارند امکان ارتقای این حافظه وجود دارد و بعدا اگر خواستید آن را به هر دلیل به 32 گیگابایت ارتقاء دهید امکانش را خواهید داشت. نکته قابل توجه در مورد حافظه رم این لپ تاپ‌ها آن است که اگرچه نوع بیشتر آنها DDR4 است ولی سرعت آنها ممکن است با یکدیگر متفاوت باشد لذا بد نیست که هنگام خرید به این موضوع هم توجه داشته باشید.

 خرید لپ تاپ گیمینگ

حافظه ذخیره‌سازی

لپ تاپ‌هایی که مخصوص طراحی ساخته شده‌اند معمولا دارای یک ترابایت حافظه ذخیره‌سازی آن هم از نوع SSD با رابط NVMe هستند که سرعت‌شان پنج برابر بیشتر از حافظه‌های ذخیره‌سازی با رابط SATA است. این مقدار حافظه در برخی از لپ تاپ‌های مذکور قابلیت ارتقاء تا هشت ترابایت را هم دارد. دلیلش هم کاملا مشخص است؛ فایل‌هایی که طراحان با آنها کار می‌کنند مخصوصا فایل‌های ویدیویی حجیمی هستند که برای ذخیره‌سازی آنها هم به فضای ذخیره‌سازی زیادی نیاز است.

نمایشگر

نمایشگر لپ تاپ‌های مخصوص طراحی و مهندسی بر خلاف لپ تاپ‌های گیمینگ نیازی به ریفرش ریت‌های بالا و زمان پاسخ کم ندارد مگر اینکه با گرافیک‌های متحرک (موشن گرافیک)‌ زیاد کار کنید. نمایشگری که برای لپ تاپ‌های مناسب طراحی انتخاب می‌شود معمولا نمایشگر OLED است. نمایشگرهای OLED از یک طرف دقت بالایی در نمایش رنگ‌ها دارند و می‌توانند 1.07 میلیارد رنگ را نشان دهند که در حال حاضر بیشترین مقدار است (نمایشگرهای دیگر حداکثر قادر به نمایش 16.7 میلیون رنگ هستند) و از طرف دیگر، نسبت میزان پادنمایی (کانترست) در آنها به صورت اسمی، یک به بی‌نهایت است و این یعنی این نمایشگرها بهترین عملکرد را در نمایش رنگ‌های تیره و به خصوص رنگ مشکی دارند که قطعا برای طراحان و هنرمندان حائز اهمیت است.

البته باید بگوییم نمایشگر تمام لپ تاپ‌های مخصوص طراحی OLED نیست و در برخی از آنها یا بهتر بگوییم لپ تاپ‌های ارزان‌تر، نمایشگر دارای پنل IPS است که از لحاظ دقت در نمایش رنگ‌ها به پای نمایشگرهای OLED نمی‌رسد ولی همچنان بهترین کیفیت را بین سایر نمایشگرها دارد. همچنین نمایشگر در برخی از لپ تاپ‌های مخصوص طراحی، لمسی است و علاوه بر انگشت می‌توان از قلم مخصوص هم برای ارتباط برقرار کردن با آن استفاده کرد. این بدون شک کار طراحان را ساده کرده و به آنها اجازه می‌دهد بدون نیاز به موس و کیبورد، طرحی را روی صفحه نمایشگر پیاده کنند.

در جدول زیر می‌توانید برخی از مشخصات لپ تاپ‌های مناسب کاربری طراحی و مهندسی را ببینید.


برخی از مشخصات فنی لپ تاپ‌های مناسب کاربری طراحی و مهندسی

مشخصات فنی

با بودجه کمتر

با بودجه بیشتر

پردازنده اصلی

پردازنده Core i7 از نسل نهم، دهم یا یازدهم یا مشابه آن از بین پردازنده‌های ای ام دی (پردازنده Ryzen 7)

پردازنده Core i9‌ یا Core i7 از نسل دوازدهم یا سیزدهم یا مشابه آن از بین پردازنده‌های ای ام دی (پردازنده Ryzen 9)

پردازنده گرافیکی

پردازنده‌های قدیمی‌تر GTX یا پردازنده‌های RTX رده‌پایین مثل RTX 3050

پردازنده‌های قوی‌تر RTX مثل پردازنده‌های RTX 3060 و RTX 3070

حافظه رم

16 گیگابایت DDR4

16 گیگابایت DDR4 یا بیشتر

حافظه ذخیره‌سازی

1 ترابایت درایو SSD

2 ترابایت درایو SSD یا بیشتر

نمایشگر

دارای پنل IPS با وضوح تصویری Full HD

نمایشگر OLED با وضوح تصویری Full HD، 2K‌ یا 4K ‌ 

معرفی چند لپ تاپ مناسب کاربری طراحی

در زیر نام چند لپ تاپ را که مناسب کاربری طراحی هستند برایتان آورده‌ایم. این لپ تاپ‌ها عبارتند از:

-    لپ تاپ HP Spectre X360 با پردازنده اصلی Core i7 نسل نهم، پردازنده گرافیکی GTX 1650 Ti، 16 گیگابایت حافظه رم DDR4، یک ترابایت درایو SSD و صفحه نمایش 15 اینچی با وضوح تصویری 4K و پنل IPS که قیمت کمتری نسبت به دو لپ تاپ زیر دارد.

-    لپ تاپ MSI CREATOR Z16p B12UGST با پردازنده اصلی Core i9 نسل دوازدهم، پردازنده گرافیکی RTX 3070 Ti، 32 گیگابایت حافظه رم DDR4، 512 گیگابایت درایو SSD و نمایشگر 16 اینچی با وضوح تصویری 2K و پنل IPS

-    لپ تاپ ایسوس ASUS ProArt Studiobook H5600QM با پردازنده اصلی Ryzen 9، پردازنده گرافیکی RTX 3060، 32 گیگابایت حافظه رم DDR4، یک ترابایت درایو SSD و نمایشگر 16 اینچی OLED با وضوح تصویری 4K

لپ تاپ مناسب کاربری گیمینگ

درست است که یک لپ تاپ گیمینگ باید قوی‌ترین سخت‌افزار را داشته باشد اما بین لپ تاپ‌های گیمینگ هم نوعی رده‌بندی وجود دارد که بد نیست در مورد آن بدانید. در واقع لپ تاپ‌های گیمینگ با توجه به قدرت سخت‌افزاری و قیمت‌شان به سه دسته لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی با قدرت و قیمت کمتر، لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده با قدرت و قیمت متوسط و لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا با قدرت و قیمت زیاد تقسیم می‌شوند. اما بیایید نگاهی هم داشته باشیم به مشخصات سخت‌افزاری آنها.

 خرید لپ تاپ خانگی

پردازنده اصلی

پردازنده اصلی در لپ تاپ‌های گیمینگ معمولا پردازنده‌ای از نسل‌های بالاتر با تعداد هسته‌های بیشتر است تا از عهده پردازش‌های سنگین بازی‌ها بربیاید. در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا، پردازنده معمولا پردازنده Core i9 یا Core i7 از نسل سیزدهم یا دوازدهم یا مشابه آن از بین پردازنده‌های AMD است؛ در لپ تاپ‌های میان‌رده هم به همین ترتیب با این تفاوت که کمتر در آنها پردازنده نسل سیزدهمی خواهید دید. اما در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی عمدتا یا از پردازنده Core i5 نسل دهم، یازدهم یا دوازدهم یا پردازنده Core i7 نسل نهم، دهم یا یازدهم استفاده می‌شود.

پردازنده گرافیکی

همانطور که انتظار می‌رود در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا از قوی‌ترین پردازنده‌های گرافیکی شرکت انویدیا یا ای ام دی از جمله پردازنده‌های RTX 4090، RTX 4080، RTX 3090 یا Radeon RX 7900 XTX استفاده می‌شود. در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده قدرت پردازنده گرافیکی تا حدودی کمتر است و بیشتر باید انتظار پردازنده‌های گرافیکی میان‌رده‌ای همچون RTX 3060 و RTX 3070 یا مشابه آن از بین پردازنده‌های ای ام دی را داشت. اما در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی یا از پردازنده‌های RTX رده‌پایین مثل RTX 3050 یا پردازنده‌های GTX رده‌بالا مثل پردازنده GTX 1650 یا GTX 1660 استفاده می‌شود که البته باید بگوییم این پردازنده‌ها یک نسل قدیمی‌تر از پردازنده‌های RTX هستند و رده‌بالاهای آنها نیز معمولا قدرتی در حد پردازنده‌های رده‌پایین RTX دارند هر چند که در موارد معدودی ممکن است پردازنده‌های GTX را پیدا کنید که قدرت‌شان بیشتر است.

حافظه رم

حافظه رم در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا در بیشتر مواقع حافظه رم DDR5 است و حجم آن هم می‌تواند 16 یا 32 گیگابایت باشد. در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده هم از حافظه رم DDR4 با سرعت‌های بالا و هم حافظه رم DDR5 استفاده می‌شود ولی اندازه آن در بیشتر مواقع 16 گیگابایت است. اما در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی حافظه رم همیشه DDR4 است و سرعت آن هم در حد معمول (نه خیلی بالا) است. میزان حافظه رم در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی در بیشتر موارد 16 گیگابایت است ولی لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی هم داریم که حافظه رم‌شان 8 گیگابایت است؛ خوشبختانه امکان ارتقای حافظه رم در بیشتر این لپ تاپ‌ها وجود دارد.

حافظه ذخیره‌سازی

حافظه ذخیره‌سازی در بیشتر لپ تاپ‌های گیمینگ از نوع SSD با رابط NVMe است که در حال حاضر بیشترین سرعت را در انتقال اطلاعات دارد (تا شش برابر بیشتر از درایوهای SSD با رابط SATA). البته این سرعت به نسخه رابط NVMe نیز بستگی دارد. در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا همانطور که انتظار می‌رود هم حجم درایو SSD بیشتر (یک ترابایت به بالا) و هم نسخه رابط NVMe آن بالاتر است. در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده هم تا حد زیادی به همین شکل است یعنی درایو SSD چیزی در حد 1 ترابایت و نسخه رابط NVMe آن نیز بالاست. 

اما در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی حجم درایو SSD می‌تواند 512 گیگابایت یا حتی کمتر هم باشد و معمولا نسخه رابط NVMe آن نیز پایین‌تر است یا ممکن است از درایو SSD با رابط SATA در آنها استفاده شود. اگر حجم درایو SSD در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی کم باشد (مثلا 256 گیگابایت) در این صورت معمولا از یک درایو HDD با حجم حدود 1 ترابایت نیز در کنار آن استفاده می‌شود. به هر حال خبر خوب اینکه در بیشتر لپ تاپ‌های گیمینگ امکان ارتقای حافظه ذخیره‌سازی به مقادیر بالاتر وجود دارد. 

 خرید لپ تاپ اداری

نمایشگر

در لپ تاپ‌های گیمینگ تقریبا در تمام موارد از نمایشگری با پنل IPS استفاده می‌شود که بهترین کیفیت و زاویه دید را بین سایر نمایشگرهای پنل‌دار دارد. آن چیزی که در مورد نمایشگر لپ تاپ‌های گیمینگ قابل تامل است ریفرش ریت بالاتر و زمان پاسخ کمتر آنهاست که آنها را قادر می‌سازد حرکت‌های سریع را که معمولا در بازی‌ها اتفاق می‌افتد طبیعی‌تر و بدون مات شدن لحظه‌ای نشان دهند. در حالی که ریفرش ریت لپ تاپ‌های مناسب کاربری عمومی یا طراحی معمولا چیزی بین 60 تا 120 هرتز است در لپ تاپ‌های گیمینگ مقدار آن می‌تواند به 360 هرتز هم برسد. البته باید بگوییم ریفرش ریت در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی چیزی در حد 140 هرتز، در لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده حدود 240 هرتز و در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا بالای 300 هرتز است.

زمان پاسخ هم در لپ تاپ‌هایی با کاربری عمومی یا طراحی چیزی بین 3 تا 5 میلی‌ثانیه است در حالی که در لپ تاپ‌های گیمینگ این مقدار به 1 تا 3 میلی‌ثانیه کاهش یافته است و حتی در لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا، زمان پاسخ 0.1 میلی‌ثانیه‌ای هم داریم. اما در مورد نمایشگر لپ تاپ‌های گیمینگ رده‌بالا باید بگوییم معمولا وضوح تصویری آنها بالاتر از Full HD است (2K یا 4K) و طیف رنگ‌های sRGB را هم صد در صد یا بیشتر پوشش می‌دهند (هر چقدر میزان این پوشش بالاتر باشد رنگ‌ها جلوه واقعی‌تری دارند). 

بین لپ تاپ‌های گیمینگ میان‌رده هم لپ تاپ‌هایی با وضوح تصویری Full HD یا بالاتر از آن وجود دارد و میزان پوشش طیف رنگ‌ها نیز به همین ترتیب است. در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی وضوح تصویری تقریبا در تمام موارد Full HD است که البته باید بگوییم حداقل استاندارد برای گیمینگ است اما میزان پوشش طیف رنگ‌های sRGB در برخی موارد می‌تواند کمتر از صد در صد باشد و اگر این میزان خیلی پایین باشد (در حد 65 درصد) آن وقت شاید رنگ‌ها آن جلوه‌ای که باید را نداشته باشند و کمی متمایل به خاکستری و رنگ و رو رفته به نظر برسند. میزان پوشش طیف رنگ‌های sRGB معمولا در صفحه مشخصات لپ تاپ در وبسایت‌های فروشگاهی یا در سایت سازنده‌اش ذکر می‌شود.

در جدول زیر می‌توانید مشخصات لپ تاپ‌های گیمینگ را به توجه به دسته‌بندی‌شان و بودجه‌ای که برای خریدشان لازم است ببینید.


برخی از مشخصات فنی لپ تاپ‌های گیمینگ

مشخصات فنی

گیمینگ اقتصادی (کمترین بودجه)

گیمینگ میان‌رده (بودجه متوسط)

گیمینگ رده‌بالا (بودجه بالا)

پردازنده اصلی

Core i5 نسل دهم، یازدهم یا دوازدهم یا Core i7 نسل نهم، دهم یا یازدهم

Core i7 نسل دوازدهم یا سیزدهم

Core i9 یا Core i7 نسل دوازدهم یا سیزدهم

پردازنده گرافیکی

پردازنده‌های GTX‌ یا RTX رده‌پایین مثل RTX 3050

پردازنده‌های RTX میان‌رده مثل RTX 3070

پردازنده‌های RTX قدرتمند مثل RTX 4080‌ یا RTX 4090

حافظه رم

8 یا 16 گیگابایت DDR4

16 گیگابایت DDR4 یا DDR5

16 یا 32 گیگابایت DDR5

حافظه ذخیره‌سازی

512 گیگابایت درایو SSD با رابط SATA یا NVMe

1 ترابایت یا بیشتر درایو SSD با رابط NVMe‌ نسخه پایین‌تر

1 ترابایت یا بیشتر درایو SSD با رابط NVMe‌ نسخه بالاتر

نمایشگر

Full HD با ریفرش ریت حدود 144 هرتز و زمان پاسخ 1 تا 3 میلی‌ثانیه‌ای

Full HD یا بالاتر با ریفرش ریت حدود 240 هرتز و زمان پاسخ 1 تا 3 میلی‌ثانیه‌ای یا کمتر

معمولا بالاتر از Full HD (2K یا 4K) با ریفرش ریت بیشتر از 300 هرتز و زمان پاسخ بسیار کم (در حد 0.25 تا 0.1 میلی‌ثانیه)

معرفی چند لپ تاپ مناسب کاربری گیمینگ

در زیر نام سه لپ تاپ را که مناسب کاربری گیمینگ هستند برایتان آورده‌ایم. لپ تاپ اول یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی، لپ تاپ دوم یک لپ تاپ گیمینگ میان‌رده و لپ تاپ سوم یک لپ تاپ گیمینگ رده‌بالاست.

-    لپ تاپ لنوو IdeaPad Gaming 3-GC با پردازنده Core i5 نسل دهم، پردازنده گرافیکی GTX 1650 Ti، 8 گیگابایت حافظه رم DDR4، 1 ترابایت درایو HDD و 256 گیگابایت درایو SSD و نمایشگر 15.6 اینچی با وضوح تصویری Full HD و پنل IPS

-    لپ تاپ ام اس آی Vector GP76 HX 12UGS - Q با پردازنده Core i7 نسل دوازدهم، پردازنده گرافیکی RTX 3070 Ti، 16 گیگابایت حافظه رم DDR4، یک ترابایت درایو SSD با رابط NVMe نسخه 4.0 و نمایشگر 17.3 اینچی با وضوح تصویری 2K و پنل IPS

-    لپ تاپ ایسوس ROG Strix G16 G614JI-ZB با پردازنده Core i9 نسل سیزدهم، پردازنده گرافیکی RTX 4070، 16 گیگابایت حافظه رم DDR5، دو ترابایت درایو SSD با رابط NVMe نسخه 4.0 و نمایشگر و نمایشگر 16 اینچی با وضوح تصویری QHD+ (کمی بالاتر از 2K) و پنل IPS

سایر کاربری‌ها

همانطور که قبلا هم گفتیم برخی از کاربری‌های دیگر تا حد زیادی در زیرمجموعه همان کاربری عمومی قرار می‌گیرند اما لپ تاپی که برای آنها بهتر است به غیر از کاربری عمومی باید دارای شرایط خاصی هم باشد که بعضی مواقع زیاد به سخت‌افزارش مربوط نیست هر چند که در مواردی بهتر است یکی از سخت‌افزارها (به طور خاص پردازنده اصلی) کمی قوی‌تر باشد. در زیر به طور اختصار به برخی از لپ تاپ‌های مناسب کاربری‌های دیگر خواهیم پرداخت.

لپ تاپ برای دانش‌آموزان، دانشجویان، خبرنگاران و ویزیتورها

در مورد کاربری دانش‌آموزی و دانشجویی، خبرنگاری، ویزیتوری و از این قبیل باید بگوییم تا حد زیادی به کاربری عمومی نزدیکند و در همین دسته‌بندی قرار می‌گیرند لیکن چون دانشجویان، خبرنگاران و ویزیتورها زیاد جابجا می‌شوند بهتر است لپ تاپی خریداری کنند که سبک و باریک باشد تا جابجایی آن آسان‌تر شود و بعضا برای دانشجویان و دانش‌آموزان وجود وبکم سرخود در لپ تاپ هم برای شرکت در کلاس‌های آنلاین اهمیت دارد که اگر کیفیت آن هم بالا باشد که خیلی بهتر است هر چند که البته امکان اتصال وبکم‌های خارجی به هر لپ تاپی وجود دارد.

 خرید لپ تاپ دانش آموزی

لپ تاپ برای مدیران ارشد و رده‌بالا

برخی از کاربری‌ها هم داریم که در آنها قدرت متوسط سخت‌افزار لپ تاپ کافی است ولی لپ تاپ باید دارای ظاهری حرفه‌ای باشد. مثلا برای مدیر یک شرکت بزرگ لپ تاپی با قدرت سخت‌افزاری متوسط رو به بالا هم خوب است اما شاید بیشتر از قدرت سخت‌افزاری به کلاس و ظاهر حرفه‌ای آن نیاز باشد. برای چنین افرادی لپ تاپ‌های سرفیس مایکروسافت و مک بوک اپل پیشنهاد می‌شوند که نه تنها در ساخت بدنه‌شان از فلز آلومینیوم استفاده شده و ظاهری کاملا حرفه‌ای دارند بلکه بیشترشان سبک و باریک هم هستند و لذا حمل‌شان هم آسان خواهد بود. باید بگوییم بیشتر این لپ تاپ‌ها از لحاظ قدرت سخت‌افزاری هم در سطح بالایی قرار دارند یا به عبارت دیگر، قدرتی دارند که شاید خیلی بیشتر از حد نیاز کاربری‌شان باشد.

لپ تاپ برای کار در شرایط سخت

اگر در محیط‌هایی با شرایط کاری سخت مثل معدن یا سایت‌های ساختمانی کار می‌کنید آن وقت لپ تاپی با قدرت سخت‌افزاری معمولی هم برای شما کفایت می‌کند لیکن چنین لپ تاپی باید در برابر شرایط سخت محیطی و مواردی از جمله ضربه و شوک مقاوم باشد. لپ تاپ‌هایی که دارای استاندارد مقاومت وسایل و تجهیزات نظامی ارتش آمریکا یا همان MIL-STD-810G هستند واجد این شرایطند. این لپ تاپ‌ها در برابر مواردی همچون ضربه، افتادن از ارتفاع، رطوبت، رسوب‌های نمکی، موج انفجار، تابش مستقیم نور آفتاب، لرزش، خوردگی، شوک و تکانه‌های ناشی از حرکت مقاومند و لذا بهترین انتخاب برای کار در شرایط سختند. 

لپ تاپ‌های ایسوس از سری TUF و برخی از لپ تاپ‌های دل از سری Latitude و XPS دارای چنین استانداردی هستند. البته لپ تاپ‌های دیگر هم ممکن است چنین استانداردی داشته باشند. بهترین راه برای اینکه متوجه شوید لپ تاپ دارای استاندارد مذکور است یا خیر مراجعه به صفحه مشخصات آن در سایت‌های فروشگاهی یا وبسایت سازنده‌اش است.

لپ تاپ برای حسابداران

از آنجا که حسابداران بیشتر با صورت‌های مالی سر و کار دارند داشتن لپ تاپی با نمایشگری که طول آن هم به اندازه کافی زیاد باشد برایشان دارای اهمیت است چرا که در این صورت مقدار بیشتری از صورت مالی را می‌توان در صفحه نمایش لپ تاپ دید. به طور خلاصه لپ تاپ‌هایی که نسبت عرض به طول نمایشگرشان 4:3 است برای کار حسابداری بهتر از لپ تاپ‌هایی با نمایشگر عریض (با نسبت 16:9) هستند. همچنین بهتر است پردازنده لپ تاپی که برای حسابداری استفاده می‌شود نسبتا قوی باشد (پردازنده Core i5 یا بالاتر) که از عهده پردازش‌های مالی بربیاید. برخی از لپ تاپ‌های سرفیس مایکروسافت هم دارای نمایشگری با نسبت 4:3 و هم پردازنده‌ای قوی هستند که آنها را برای کار حسابداری مناسب می‌کند ولی چون اغلب قیمت زیادی دارند خریدشان برای برخی از کاربران مقرون به صرفه نیست. پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاع بیشتر در مورد لپ تاپ‌های مناسب حسابداری به مقاله "معرفی بهترین لپ تاپ‌ها برای حسابداری" در همین وبلاگ مراجعه نمایید.

لپ تاپ برای برنامه‌نویسان

از آنجا که کار برنامه‌نویسی اغلب با پردازش‌های سنگین در ارتباط است لپ تاپی که مناسب برنامه‌نویسی باشد ترجیحا باید دارای پردازنده‌ای قوی باشد تا از عهده این کار بر بیاید (پردازنده Core i7 یا بهتر). همچنین چون برنامه‌نویسان ساعت‌های طولانی در برابر نمایشگر می‌نشینند و به آن خیره می‌شوند بهتر است نمایشگر لپ تاپ از استانداردهای محافظتی همچون Eye Care و Flicker Free که اولی از نورهای آبی مضر و دومی از تعداد پرش‌های نامرئی تصویر می‌کاهد پشتیبانی کنند. در سایر موارد، لپ تاپی که مناسب برنامه نویسی باشد تفاوت زیادی با لپ تاپی با کاربری عمومی ندارد. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه بدست آورید و با برخی از لپ تاپ‌های مناسب برنامه‌نویسی نیز آشنا شوید پیشنهاد می‌کنیم به مقاله "معرفی بهترین لپ تاپ‌ها برای برنامه‌نویسی" در همین وبسایت مراجعه نمایید.

سخن آخر

تعیین نوع کاربری نه تنها در خرید لپ تاپ بلکه در خرید سایر کالاها نیز مهم است. تا ندانید دقیقا چه کاری می‌خواهید با لپ تاپ‌تان انجام دهید خریدتان خریدی بی‌هدف خواهد بود و ممکن است خیلی بیش از آنچه که لازم است هزینه کنید یا برعکس! ممکن است فقط روی قیمت تمرکز کنید و لپ تاپی ارزان بخرید و بعدا متوجه شوید که قدرت لپ تاپ برای کاری که شما می‌خواهید انجام دهید کافی نیست. به همین دلیل هم بود که در این مقاله سعی کردیم کاربری‌های لپ تاپ را بیشتر برایتان توضیح دهیم تا با چشمانی باز و آگاهی کامل خرید کنید.

دیدگاه های کاربران (۱)
چکامه فیوضات (۵ شهریور ۱۴۰۳)
۵

Victus 15 FA1093DX واقعا لپ تاپ خوشگل و قوییه، تو خریدش شک نکنید، اسپیکرای با کیفیت B&Oاش یکی از دلایل من برای خریدش بود.

ارسال پاسخ
دیدگاه شما
مشاهده بیشتر
تاپ رایان ضمانت اصالت کالا
تاپ رایان ۷ روز ضمانت بازگشت وجه
تاپ رایان مشاوره رایگان
تاپ رایان پشتیبانی بر خط
تاپ رایان ارسال به کل کشور
تاپ رایان پرداخت در محل (تهران)