آخرین نسخه اندروید که اندروید 12 نامیده می شود به زودی به بازار می آید. در این مقاله سعی بر آن است تا به شناخت و بررسی اندروید ۱۲ بپردازیم و همچنین در مورد تاریخ انتشار و خصوصیات این سیستم عامل صحبت نماییم. کمپانی گوگل در کنفرانسی با عنوان گوگل آی/او که در سال 2021 ارائه گردید، به طور رسمی از سیستم عامل اندروید 12 نام برد و به معرفی آن پرداخت. بروزترین نسخه اندروید طبیعتا با رابط کاربری و بسیاری از خصوصیات به روز رسانی شده نسبت به سایرین ارائه می گردد. اگرچه نسخه کامل این سیستم عامل هنوز کامل نشده و امید است تا اواخر سال جاری میلادی به بازار عرضه شود. با این حال نسخه بتا اندروید 12 امروزه برای افرادی که از موبایل های بعد از پیکسل 3 و یا شیائومی می 11 و نوکیا ایکس 20 استفاده می نمایند قابلیت دانلود دارد. به احتمال زیاد آخرین نسخه این سیستم عامل در سپتامبر و یا اکتبر به صورت همزمان با ارائه شدن پیکسل 6 به بازار وارد گردد. در نتیجه پیکسل 6 نخستین سیستم عاملی است که با اندروید ۱۲ به بازار عرضه می شود. در ادامه به تحلیل سایر ویژگی ها و امکانات سیستم عامل اندروید 12 خواهیم پرداخت. بنا بر ادعای شرکت گوگل احتمالا این سیستم از لحاظ طراحی از جمله انقلابی ترین سیستم عامل های موجود در تاریخ اندروید می باشد. در نقد و بررسی اندروید 12 با تاپ رایان همراه باشید.
اندروید ۱۲ چه موقع با بازار عرضه می شود؛ تاریخ ارائه اندروید ۱۲
همانطور که گفته شد هم اکنون نسخه بتا Android 12 قابل دانلود جهت سیستم عامل های سری می 11 شیائومی، وان پلاس 9 و مدل پرو، ایسوس زنفون 8، اوپو فایند ایکس 3 پرو، ریلمی جی تی، نوکیا ایکس 20 و نیز پیکسل های گوگل پس از نوع 3 می باشد . سیستم عامل اندروید ۱۲ (نسخه جدید و اورجینال) احتمالا در ماه سپتامبر یا اکتبر (شهریور تا آبان) امسال ارائه خواهد شد. اگرچه امکان دارد در این زمان هم فقط چند نوع گوشی بتوانند این بروزرسانی را دریافت نمایند. گوشی هاش پیکسل 5، پیکسل 4a و پیکسل 6 نخستین مدل هایی هستند که از اندروید 12 برخوردار می شوند. تاریخ ارائه سیستم عامل اندروید ۱۲ به گوشی های دیگر از قبیل نسخه های پیشین به کمپانی های تولید کننده همان گوشی ها وابسته است. عموما نسخه های نوین اندروید پس از چند ماه بعد از ارائه در پیکسل های گوگل جهت دیگر سیستم عامل ها از قبیل سامسونگ هم دانلود خواهند شد. این دفعه هم به احتمال فراوان حداکثر می بایست تا سال 2022 برای این ارائه انتظار کشید. اما ممکن است این سوال به ذهن شما برسد که در هنگام عرضه، چطور باید اندروید 12 را بر روی گوشی نصب نماییم؟ چنانچه گوشی شما از این نسخه پشتیبانی نماید بروزرسانی آن توسط همان کمپانی تولیدکننده گوشی برای کاربران ارائه خواهد گردید و توسط بخش نوتیفیکشن اطلاع داده می شود. بعلاوه با مراجعه نمودن به قسمت تنظیمات و بخش Update به طور دستی می توان از ارائه این آپدیت اطمینان حاصل نمود.
در صورتیکه گوشی هوآوی داشته باشید احتمال بسیار کمی وجود دارد که این گوشی اندروید 12 را دریافت نماید زیرا کمپانی هواوی تصمیم دارد همه گوشی های جدید خود را تحت پوشش سیستم عامل مخصوص به خود یعنی هارمونی قرار دهد. بعلاوه هنوز این کمپانی توسط دولت آمریکا تحریم بوده و چنانچه تصمیم بر این باشد که از اندروید 12 در آن ها استفاده گردد، ابتدا بایستی این کمپانی خارج گردد.
ویژگی های نوین سیستم عامل اندروید 12
اصلی ترین سوال قابل پرسش در این روزها درباره نسخه به روز رسانی شده سیستم عامل گوگل چگونگی تغییرات اندروید ۱۲ آن و اینکه تفاوت بین اندروید 12 و 11 در چه مواردی می باشد، است. بعلاوه اینکه این نسخه دچار چه تغییراتی شده و خصوصیات جدید اضافه شده به آن کدام است، مورد سوال می باشد. گمان می رود اصلی ترین تغییراتی که این نسخه در مقایسه با نسخه های پیشین دارد در رابطه با ویژگی های ظاهری و نیز افزوده شدن خصوصیات نو در رابطه با حریم خصوصی می باشد. در ادامه مطلب با این ویژگی های نوین در اندروید 12 بیشتر آشنا خواهید شد.
رابط کاربری که در اندروید 12
گوگل جهت سیستم عامل اندروید 12 از یک زبان طراحی نوین با نام Material You استفاده نموده و اقدام به ایجاد تغییرات فراوانی در ظاهر اندروید نموده است. اصلی ترین تفاوت اندروید ۱۱ و ۱۲ نیز درهمین زبان طراحی به روز می باشد. سیستم عامل اندروید در نسخه بتا کنونی خود مجهز به دکمه هایی می باشد که ظاهری گردتر داشته و نیز رنگ هایی گسترده تر در محیط کاربری آن سیستم عامل به کار رفته است و در ضمن حرکات انیمیشن ها هم روان تر هستند. قابلیتی بسیار جالب که به این نسخه افزوده شده ویژگی Color Extraction می باشد. با استفاده از این ویژگی چنانچه کاربر والپیپر گوشی را تغییر دهد سیستم عامل اندروید به صورت اتومات از تصویر والپیپر، رنگی را که از دیگر رنگ ها غالب تر و زیباتر است انتخاب نموده و دیگر قسمت های سیستم عامل از قبیل نوتیفیکشن، صفحه قفل و منوها را به آن رنگ نمایش خواهد داد. از این رو در نسخه جدید اندروید همه موارد به طور یکپارچه تری نسبت به نسخه های پیشین به تصویر در می آیند در صورتیکه در موارد قبلی رنگ آمیزی و یا فونت ها با یکدیگر همخوانی نداشتند ولی در نسخه اندروید 12 گوگل همه سعی و تلاش خود را به کار برده است تا تمامی موارد هماهنگی داشته باشند. البته این خصوصیت در نسخه فعلی بتا ارائه نشده است و امروزه فقط بعضی از بروزرسانی ها از قبیل انیمیشن های نوین و تغییرات کوچک در این نسخه موجودند.
سیستم عامل Android 12؛ امنیت و حریم خصوصی
کمپانی گوگل در کنفرانسی که امسال ارائه داد تاکید فراوانی در مورد امنیت و حفظ حریم شخصی در سیستم عامل جدید اندروید داشت و اظهار کرد که در اندروید 12 جهت برقراری ویژگی های حریم شخصی، موتور Android Private Compute Core به کار برده شده است. از خصوصیات این موتور بررسی فعالیت برنامه ها جهت حصول اطمینان از این موضوع است که تنظیمات حریم شخصی که کاربر تعریف نموده است برقرار می باشد. به عنوان نمونه یک قسمت جدید با نام Privacy Dashboard به سیستم عامل اندروید افزوده شده است که کاربران با مراجعه به آن قادر خواهند بود همه برنامه هایی که از میکروفون و یا دوربین استفاده می نمایند و یا به موقعیت مکانی و مخاطبین آن-ها دسترسی دارند را شناسایی کنند. بعلاوه در بخش بالایی این قسمت هم نموداری دایره ای وجود دارد که اینکه در 24 ساعت گذشته اپ ها به چه بخش هایی دسترسی داشته اند را به نمایش می گذارد و نیز در مورد نوتیفیکشن ها هم می توان به سرعت هر یک از قسمت هایی که یک برنامه در آن هنگام به آن دسترسی دارد را غیرفعال نماید. به عنوان مثال چنانچه فیسبوک همزمان با استفاده کاربر به میکروفون او نیز دسترسی داشته باشد بخش نوتیفیکشن اندروید اطلاع خواد داد. حال چنانچه انگشت خود را بر روی این بخش نگه دارید در همان هنگام قادر خواهید بود میکروفون را از دسترس فیسبوک و یا سایر اپ های دلخواه خود غیرفعال نمایید.
از دیگر خصوصیات سیستم عامل های اندروید 12 این است که هنگامی که یک اپ می خواهد از میکروفون، دوربین و … گوشی استفاده نماید می بایست از کاربر اجازه بگیرد. این سیستم عامل سه انتخاب را پیش روی کاربران قرار می دهد مطابق این انتخاب ها کاربران می توانند یا اصلا اجازه ندهند، یا فقط یک مرتبه اجازه بدهد و یا فقط هنگامی که در حال استفاده از آن برنامه باشید اجازه دسترسی به برنامه را می دهد. بعلاوه چنانچه مایل نباشید حتما لزومی ندارد که موقعیت مکانی دقیق خود را در اختیار یک برنامه بدهد و قادر است به جای آن موقعیت تقریبی را در اختیار اپلیکیشن قرار دهد.
خصوصیت بعدی امکان قفل نمودن پوشه ها می باشد که توسط آن می توان هر پوشه ای را در صورت لزوم قفل نموده و فقط به وسیله اثر انگشت به محتویات پوشه دست یافت. آخرین ویژگی نیز مربوط به هنگامی است که یک اپلیکیشن از دوربین کاربر استفاده می نماید. در این زمان همانند iOS 14 قسمت رابط کاربری اندروید با به تصویر در آوردن آیکون دوربین در بالای نمایشگر به کاربر اطلاع می-دهد که یک برنامه به دوربین گوشی دسترسی پیدا نموده است.
طراحی نوین نوار کشویی نوتیفیکیشن در سیستم عامل اندروید 12
در نسخه های پیشین اندروید هنگامی که نوار کشویی نوتیفیکیشن از بالای نمایشگر به پایین کشیده می شد آیکون های دایره ای در قسمت بالایی صفحه مشاهده می گردید ولی هم اکنون با تغییرات ایجاد شده در اندروید ۱۲ این دایره ها تبدیل به مستطیل های دارای گوشه هایی گرد شده اند که فعالیت آن ها همانند گذشته می باشد. به عنوان مثال با مرتبه لمس آن ها عمل مربوطه شروع به فعالیت و یا غیرفعال شدن می کند و با نگه داشتن انگشت کاربر به قسمت تنظیمات آن عمل هدایت می شود. البته بزرگتر شدن سایز این آیکون ها سبب می گردد به آیکون ها و فعالیت های کمتری دسترسی داشته باشید. در هر مرتبه چهار مستطیل در نمایشگر مشاهده خواهد شد. بعلاوه رنگ ها هم با رنگی که از والپیپر انتخاب شده است یکسان می باشد.
ویژگی های دیگر سیستم عامل اندروید ۱۲
در آخرین نسخه اندروید 12 یک ریموت کنترل تعبیه گردیده است که چنانچه کاربر دارای یک تلویزیون تجهیز شده به اندروید باشد این امکان را خواهد داشت تا از طریق موبایل خود تلویزیون را کنترل نماید. همچنین به همراه این ویژگی یک خصوصیت جدید با عنوان Car Key نیز در این سیستم موجود است که با استفاده از آن و در صورت داشتن یک اتومبیل سازگار با اندروید، می توان درب های آن را قفل نمود، قفل ها را باز کرده و حتی موتور ماشین قابلیت روشن شدن با گوشی را دارد. این خصوصیت از تکنولوژی باند فوق وسیع استفاده می نماید بدین معنی که در هنگام حرکت کاربر به سمت ماشین به طور اتومات قفل آن باز خواهد شد و حتی نیاز به خارج نمودن موبایل را جیبتان نیز نیست. بعلاوه با کمک این خصوصیت دسترسی دیجیتال به خوردرو با افراد دیگر نیز ممکن بوده و به عنوان مثال بدون نیاز به اینکه سوییچ ماشین را به فردی بدهید، می توانید به او اجازه بدهید برای مدتی معین از اتومبیل شما استفاده نماید.
از سایر ویژگی های نوین سیستم عامل اندروید ۱۲ می توان به امکان پشتیبانی از فرمت AVIF اشاره نمود که از لحاظ فشرده سازی و حجم مشابه فرمت JPEG بوده ولی دارای کیفیتی بالاتر می باشد. مورد دیگری که شرکت گوگل در کنفرانس خود آن را بررسی نمود فعالیت سخت افزاری گوشی است. گوگل اظهار داشت گوشی های دارای نسخه نوین، فعالیتی سریع تر و روان تر دارند زیرا مدت زمانی که سرویس های اصلی سیستم عامل نیاز به پردازنده دارند تا 22 درصد و نیز مقدار استفاده سیستم از هسته های پردازنده هم تا 15 درصد کاهش پیدا خواهد نمود که در نتیجه به بالاتر بردن عمر باتری موبایل کمک زیادی خواهد شد. بنابراین گوشی های دارای ویژگی های ضعیف تر هم خواهند توانست بهره بالاتری از آخرین نسخه ببرند.
به اشتراک گذاری آسان تر وای فای در سیستم عامل اندروید 12
در سیستم عامل اندروید 11 چنانچه بخواهید اتصال Wi-Fi فعلی خود را با فردی دیگر به اشتراک قرار دهید، می توانید به آسانی یک کد QR را تولید نمایید. بدین وسیله در این سیستم عامل، می توان از اسکن بارکد جلوگیری نموده و تنها دکمه “Nearby” را انتخاب نمایید که در زیر کد QR در تصویر بالایی مشاهده می گردد. این ویژگی از خصوصیت Android Nearby Share جهت اشتراک Wi-Fi به افراد دیگر استفاده می نماید. همچنین اسکن کد QR بسیار راحت بوده و این خصوصیت جدید کاربر را قادر می کند اطلاعات اتصال را با چند نفر به اشتراک گذاشته بدون اینکه نیازی به تحویل گوشی باشد تا همه اسکن نمایند. واضح است که استفاده از این امکان بسیار آسانتر می باشد!
امکان سازگاری بیشتر با فایل های چند رسانه ای
اگرچه HEVC بسیار محبوب می باشد، ولی همه اپلیکیشن ها این استاندارد فشرده سازی فیلم را پشتیبانی نمیکنند. اخیرا، کمپانی گوگل تصمیم دارد یک لایه کد گذاری را به سیستم عامل اندروید 12 بیفزاید که به کاربران اجازه خواهد داد حتی برنامه هایی که از این فرمت پشتیبانی نمی کنند نیز قادر به استفاده از ان باشند. اپلیکیشن های ضبط ویدئو که از HEVC پشتیبانی نمی نمایند امروزه این امکان را دارند که از Android 12 درخواست کنند که آن فایل را در AVC کد گذاری نماید؛ این فرمت یک قالب فشرده سازی فیلم است که بیشتر و آسان تر در دسترس می باشد.
جلوه های صوتی در هنگام لرزش موبایل
گوگل برای اندروید 12 این امکان را فراهم نموده است تا تولیدکنندگان برنامه ها بازخوردهای لمسی را نیز در هنگام لرزش تلفن همراه به کار برند. به عنوان نمونه یک اپلیکیشن که برای تماس ویدیویی استفاده می شود، قادر است از الگو و شدت لرزش مخصوصی جهت هریک از مخاطبان کاربر استفاده نماید تا فرد استفاده کننده از طرز لرزش موبایل متوجه گردد چه شخصی با او تماس گرفته است. علاوه بر این در هنگام بازی نیز درست همانند یک دسته کنسول عمل نموده و مثلا در موقع عبور از یک منطقه دارای دست انداز و یا چنانچه انفجاری در آن نزدیکی رخ بدهد، گوشی می لرزد تا تجربه عمیق تر و مهیج تری را به کاربر القا نماید.
سخن آخر
در مجموع ما در این مقاله تلاش نموده ایم تا ضمن معرفی و بررسی نخستین اطلاعات انتشار یافته در مورد سیستم عامل اندروید 12 و نیز پاسخ به پرسش هایی همانند «اندروید 12 چه زمانی به بازار وارد خواهد شد؟» ، توضیحات جامعی را در مورد این سیستم عامل ارائه دهیم. تولید و توزیع اندروید 12 هم اکنون در مراحل نخست خود و در حال آزمایش می باشد و این امکان وجود دارد که باز هم دچار تغییرات جدید گردد.