وقتی صحبت از لپ تاپ می شود بیشتر ما لپ تاپهای با پردازنده اینتل را در ذهن خود متصور میشویم. این امر طبیعی است؛ زیرا از سال 2012 تاکنون سهم اینتل از بازار لپ تاپها حدود 80 درصد بوده در حالی که سهم AMD تنها 20 درصد بوده است. با این حال نمیتوان وجود پردازندههای AMD در لپتاپها را انکار کرد. هر چند این پردازندهها سهم کمتری در بازار دارند اما عملکرد آنها در حد پردازندههای اینتل بوده و به نوعی رقیب آنها محسوب می شوند. در این مقاله قصد داریم یک لپ تاپ با پردازندههای ای ام دی را به شما معرفی کنیم که با توجه به قدرت سخت افزاری که دارد برای مصارف عمومی و اداری مناسب است؛ اما بیایید کمی بیشتر درباره این لپ تاپ بدانیم.
لپ تاپی از سری VivoBook
قبل از بررسی به مشخصات سخت افزاری این لپ تاپ باید یادآور شویم که این دستگاه متعلق به سری VivoBook برند ایسوس است. ایسوس لپ تاپ VivoBook را برای کاربری عمومی طراحی کرده که شامل مواردی همچون جست و جو در اینترنت، تماشای فیلم و عکس، باز کردن فایلهای آفیس و موارد مشابه میشود؛ بنابراین از همین ابتدا باید بگوییم کاربری این لپ تاپ عمومی است و نباید انتظار داشته باشید که برنامههای گرافیکی سنگین یا بازیهای جدید را به خوبی اجرا کند اما عملکرد آن در اجرای برنامههای گرافیکی و بازیهای قدیمیتر قابل قبول است. اگر میخواهید با لپتاپهای سری VivoBook ایسوس و همچنین مدلهای دیگر این برند مانند لپ تاپ ایسوس ZenBook و غیره بیشتر آشنا شوید حتماً راهنمای خرید لپتاپهای ایسوس را در سایت تاپ رایان مطالعه کنید.
پردازنده اصلی لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA
همانطور که در بالا اشاره شد پردازنده اصلی این لپ تاپ ایسوس از برند AMD و مدل Ryzen 5 5600H است؛ اما میزان قدرت پردازش این پردازنده چقدر است؟ از آنجا که بسیاری از کاربران با پردازندههای اینتل آشنایی بیشتری دارند، خوب است قدرت پردازش آن را با یکی از پردازندههای اینتل از نسل یازدهم یعنی Core i5 11400H مقایسه کنیم. عملکرد این دو پردازنده در سه تست معتبر Cinebench R.23 Passmark CPU و Geekbench 5.0 مورد ارزیابی قرار گرفته است.
در هر سه تست عملکرد تک هستهای پردازنده Core i5 11400H بین 3 تا 7 درصد بهتر از پردازنده Ryzen 5 5600H بود؛ اما در عملکرد چندهستهای پردازنده Ryzen به همین میزان (بین 3 تا 7 درصد) از پردازنده Core i5 بهتر عمل کرد. امتیاز کلی که به این دو پردازنده داده شده نیز بسیار نزدیک به یکدیگر است؛ پردازنده Ryzen 5 5600H امتیاز 55 و پردازنده Core i5 11400H امتیاز 53 را کسب کردهاند؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که عملکرد پردازنده Ryzen 5 5600H در حد یک پردازنده Core i5 نسل یازدهم است.
جالب است بدانید در این تستها، پردازنده Ryzen 5 5600H امتیاز بیشتری در مقایسه با پردازنده M1 اپل و پردازنده Core i7 نسل دهم کسب کرده است؛ اما امتیاز آن همچنان از پردازنده Ryzen 7 و Core i7 نسل یازدهم کمتر است. اگر میخواهید کمی در مورد مشخصات فنی این پردازنده نیز بدانید، این مشخصات به ترتیب زیر هستند:
برخی از مشخصات فنی پردازنده AMD Ryzen 5 5600H | |
تعداد هستههای حقیقی | 6 |
تعداد هستههای مجازی | 12 |
سرعت پایه پردازنده | 3.3 گیگاهرتز |
سرعت پردازنده در حالت توربو | 4.2 گیگاهرتز |
حافظه کش | 16 مگابایت |
فناوری ساخت | 7 نانومتری |
توان مصرفی | 35 تا 54 وات |
پردازنده گرافیکی لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA
این لپ تاپ فاقد پردازنده گرافیکی جداگانه است و به همین دلیل برای اجرای برنامههای سنگین گرافیکی و بازیهای جدید مناسب نیست. کارت گرافیک این لپ تاپ، Radeon RX Vega 7 از نوع مجتمع است؛ یعنی در داخل همان تراشهای جای گرفته است که پردازنده اصلی روی آن قرار گرفته. این پردازنده گرافیکی مانند تمام پردازندههای گرافیکی مجتمع، فاقد حافظه رم اختصاصی است، اما می تواند برای انجام پردازشهای گرافیکی تا 2 گیگابایت از حافظه رم لپ تاپ را به اشتراک (شِیر) بگذارد.
اگر بخواهیم قدرت پردازش گرافیکی Radeon RX Vega 7 را با پردازنده گرافیکی موجود در دل پردازنده Core i5 11400H (Intel UHD) مقایسه کنیم، باید بگوییم تا سه برابر از آن قوی تر است. دلیل این ادعا آن است که Radeon RX Vega 7 قادر به اجرای 1.1 تریلیون عملیات محاسباتی نقطه شناور (Flops) در هر ثانیه است، در حالی که پردازنده گرافیکی Intel UHD تنها می تواند 0.3 تریلیون Flops را در همین مدت زمان (یک ثانیه) اجرا کند.
عملکرد پردازنده گرافیکی Radeon RX Vega 7 در مقایسه با پردازندههای گرافیکی مجزا
قدرت پردازش گرافیکی Radeon RX Vega 7 تقریباً قابل مقایسه با پردازندههای گرافیکی مجزای سریRTX برند انویدیا نیست و به همین دلیل است که میگوییم این پردازنده برای اجرای بازیهای جدید مناسب نیست. قدرت پردازش پردازندههای گرافیکی RTX 3050 RTX 3060 و RTX 3070 به ترتیب 134، 340 و 470 درصد بیشتر از Radeon RX Vega 7 است. تست این پردازنده با بازیهای مختلف نشان داد که در اغلب موارد، بازیهای ساخته شده بین سالهای 2014 تا 2022 را در مانیتور Full HD و با تنظیمات گرافیکی سنگین، با فریم ریت بین 10 تا 20 فریم بر ثانیه اجرا می کند که مناسب نیست. همانطور که میدانید، حداقل فریم ریت مورد نیاز برای اینکه یک بازی قابل بازی باشد، 30 فریم بر ثانیه است.
اما یک استثنا در این میان وجود دارد: دو بازی FIFA 21 و FIFA 22 که این پردازنده گرافیکی توانسته با وجود تازگی آنها، آن ها را با فریم ریتی نزدیک به 60 فریم بر ثانیه اجرا کند (که برای اجرای روان بازیها کافی است)؛ بنابراین اگر فقط علاقه مند به بازیهای فوتبالی هستید، باید گفت لپ تاپ VivoBook 16X M1603QA با وجود عدم تناسب برای بازی، این نیاز شما را برآورده خواهد کرد. البته باید اضافه کنیم که Radeon RX Vega 7 در اجرای بازیهایی که قبل از سال 2014 ساخته شده اند، مانند Tomb Raider یا Bioshock Infinite، عملکرد بهتری داشته و توانسته آن ها را با فریم ریتی نزدیک به 60 فریم بر ثانیه اجرا کند.
حافظه رم لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA
حافظه رم این لپ تاپ 8 گیگابایت از نوع رم DDR4 با فرکانس یا سرعت باس 3200 مگاهرتز است که بیشترین مقدار برای رمهای DDR4 محسوب می شود (رمهای DDR4 دارای فرکانس بین 1600 تا 3200 مگاهرتز هستند. این میزان حافظه رم برای کاربری عمومی کافی است؛ اما از آنجایی که پردازنده گرافیکی این لپ تاپ حافظه مورد نیاز خود را از حافظه رم تأمین می کند (به اصطلاح شِیر می کند)، در عمل تمام 8 گیگابایت این حافظه در اختیار شما نخواهد بود؛ بنابراین اگر بخواهید به صورت همزمان با برنامه های مختلفی کار کنید، مثلاً به موسیقی گوش دهید، فایلی را دانلود کنید، تبهای زیادی در مرورگر اینترنتی باز داشته باشید و با فایلهای آفیس کار کنید، ممکن است با کمبود حافظه رم مواجه شوید. در چنین شرایطی، اگر کاربری شما از این لپ تاپ به شکلی است که توضیح دادیم، پیشنهاد می کنیم حافظه رم را تا 16 گیگابایت ارتقا دهید که خوشبختانه امکان آن در این لپ تاپ وجود دارد.
حافظه ذخیرهسازی لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA
این لپ تاپ به صورت پیش فرض دارای 512 گیگابایت حافظه ذخیرهسازی SSD با رابط NVMe است. همانطور که میدانید، سرعت خواندن حافظههای SSD تا 10 برابر بیشتر از درایوهای HDD است. از آنجایی که رابط این حافظه NVMe است و قابلیت نصب در شیار PCI-E را دارد، سرعت آن نسبت به حافظههای SSD معمولی با رابط SATA تا 10 برابر بیشتر می شود. البته این امر تا حد زیادی به نسخه شیار PCI-E نیز بستگی دارد. نسخه PCI-E که در این لپ تاپ برای حافظه SSD استفاده شده، نسخه 3.0 است که سرعت آن نسبت به نسخه 4.0 دو برابر کمتر است. با این حال، حافظه SSD نصب شده در این شیار، همچنان از حافظه SSD با رابط SATA، چه در خواندن و چه در نوشتن (ذخیره سازی) اطلاعات، سریعتر عمل میکند.
نمایشگر لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA
برای کاربری عمومی و حتی بازی، این نمایشگر مناسب هست؛ به این دلیل که اولاً این نمایشگر از نوع پنل IPS است که بهترین کیفیت و زاویه دید را در بین نمایشگرهای LCD دارد. ثانیاً سرعت بروزرسانی تصویر (ریفرش ریت) در این نمایشگر 60 هرتز است که برای انجام کارهای روزمره کافی و حداقل استاندارد موردنیاز برای بازی است.
اگرچه این نمایشگر این لپ تاپ LCD است ولی نباید فکر کنید که کیفیتی در حد نمایشگرهای LCD قدیمی دارد؛ زیرا نور پنل این نمایشگر از نوع LED است که رنگها در آن تفکیک شدهاند؛ بنابراین، کیفیت آن نسبت به نمایشگرهای LCD که تنها از یک منبع نور استفاده میکردند، به مراتب بهتر است.
وضوح تصویری این نمایشگر FHD+ (1920*1200) است که کمی از FHD معمولی بهتر است. اندازه آن نیز 16 اینچ است که شاید برای کاربری عمومی زیاد باشد؛ اما صفحه نمایشگر بزرگتر میتواند آیتمها و ابزارهای بیشتری را در خود جای دهد و در مجموع نسبت به نمایشگرهای کوچکتر بهتر است، مخصوصاً اگر قصد جا به جایی زیاد لپ تاپ را نداشته باشید.
از یک طرف، این نمایشگر دارای روکش مات است که از انعکاس زیاد نور در آن جلوگیری میکند. از طرف دیگر، میزان روشنایی آن میتواند تا 300 نیت افزایش یابد که برای یک نمایشگر معمولی 250 نیت است؛ بنابراین، دیدن محتویات صفحه در محیطهای پرنور آسانتر خواهد بود. در این نمایشگر همچنین از فناوری Flicker Free استفاده شده که از پرشهای غیرقابلرویت (و البته قابلرویت!) تصویر جلوگیری میکند؛ بنابراین، نگاه کردن به آن برای زمانهای طولانی باعث خستگی چشم نخواهد شد.
کیبورد و تاچپد لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA
در این لپ تاپ از جدیدترین کیبورد ساخت شرکت ایسوس یعنی Ergosense Keyboard استفاده شده است. این کیبورد نه تنها به دلیل اندازه استاندارد دکمهها، عملکرد بهینه آنها و فاصله بهینه 1.4 میلی متری بین دکمهها برای تایپ کردن بسیار راحت است، بلکه دکمههای آن دارای انحنای 0.2 میلی متری به داخل نیز هستند. این انحنا باعث می شود سطح تماس دکمهها با نوک انگشتان افزایش یابد و تایپ کردن با آنها راحتتر شود. این کیبورد دارای نور پس زمینه و بخش Numpad نیز هست.
در مورد تاچ پد این لپ تاپ نیز، همانند دیگر لپتاپهای ایسوس، دارای اندازه استاندارد و سطح نرم است که کار با آن را لذت بخشتر می کند. یک حسگر اثر انگشت نیز در گوشه سمت راست بالای تاچ پد قرار گرفته که با آن می توانید قفل ویندوز یا برنامه های دیگر را تنها با یک لمس انگشت باز کنید.
ساکت بودن مهم است!
لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA فقط یک فن برای خنک سازی قطعات داخلی دارد. با این حال، همین یک فن کفایت می کند، زیرا همانطور که قبلاً گفته شد، این لپ تاپ پردازنده گرافیکی جداگانه ندارد؛ بنابراین، تنها بخشی که در آن گرمای زیادی تولید می شود، پردازنده اصلی است که فن دقیقاً روی آن قرار گرفته است.
این فن دارای 87 پره با طراحی خاص، ضخامت و انحنای متفاوت است. همچنین از پلیمر مایع ساخته شده که باعث شده نسبت به فنهای معمولی سبکتر و باریکتر باشد. طبق گفته خود ایسوس، این فن قادر است تا 16 درصد بیشتر هوا را به گردش بیاندازد و در نتیجه نسبت به فنهای معمولی کارکرد بهتری دارد. حتی اگر بیشترین بار پردازشی بر پردازنده اصلی تحمیل شود، باز هم صدای فن لپ تاپ آزاردهنده نخواهد بود.
سطح ضدباکتری
سطح لپ تاپ ایسوس VivoBook 16X M1603QA دارای یک روکش ضد باکتری است. این روکش از رشد و نمو باکتریها بر سطح لپ تاپ جلوگیری می کند و به شما در داشتن لپ تاپی تمیزتر و بهداشتیتر کمک میکند. جالب است بدانید که تعداد باکتریها روی یک سطح معمولی، به طور معمول در طول یک شبانه روز از 10 هزار به 28 هزار باکتری میرسد. در حالی که بر سطح این لپ تاپ که روکش ضد باکتری دارد، طبق ادعای خود ایسوس، تعداد باکتریها طی همین مدت زمان (24 ساعت) از 10 هزار به 16 عدد رسیده است. این یعنی کاهش 99 درصدی در تعداد باکتریها.
لولای این لپ تاپ به گونهای طراحی شده که امکان حرکت 180 درجهای را به نمایشگر می دهد. به طوری که می توان نمایشگر را کاملاً خوابانده و با قسمت پایینی لپ تاپ هم سطح کرد. این قابلیت باعث میشود بتوانید محتویات صفحه مانیتور را آسانتر با دیگران به اشتراک بگذارید.
وبکم این لپ تاپ کیفیتی در حد لپتاپهای معمولی (720p) دارد، اما در آن از فناوری 3DNR (کاهش سه بعدی نویز تصویر) استفاده شده که باعث میشود تصویر به دست آمده از وبکم شفافتر و واضحتر به نظر برسد. این لپ تاپ دو اسپیکر دارد که در آنها از فناوری حذف نویز صدا و استاندارد SonicMaster نیز استفاده شده که باعث می شود صدای خروجی اسپیکرها واضحتر و رساتر شنیده شود.
این لپ تاپ دارای دو پورت USB 3.0 (یکی نوع C و دیگری نوع A)، یک پورت USB 2.0 نوع A، یک پورت HDMI و یک جک 3.5 میلی متری هدفون است؛ اما کارت خوان یا پورت Thunderbolt ندارد. البته امروزه می توان مشکل نبود هر پورتی را به راحتی با یک تبدیل حل کرد.
این لپ تاپ دارای بایوس (BIOS) از نوع UEFI است که علاوه بر امکان نصب ویندوز 11، امکان کنترل بخشهای سخت افزاری مختلف را از طریق نرم افزارهای مرتبط فراهم میآورد. بالاخره اینکه این لپ تاپ از بلوتوث نسخه 5.0 و وای فای نسخه 6.0 نیز پشتیبانی می کند که زمان تأخیر آن تا 75 درصد کمتر از نسخههای قبلی وای فای است.
سخن آخر
اگر این لپ تاپ را برای کاربری عمومی میخواهید، باید بگوییم انتخاب خوبی کردهاید. از یک طرف، قدرت آن برای مصارف عمومی کافی است و از طرف دیگر، در آن از پردازنده گرافیکی مجزا یا پردازنده اصلی خیلی قوی استفاده نشده که باعث افزایش قیمت شود؛ بنابراین، قیمت آن در حد و حدود یک لپ تاپ اقتصادی باقی مانده و امکان خرید آن برای بیشتر افراد وجود دارد.
با وجود اینکه این لپ تاپ برای کاربری عمومی مناسب است، اما همانطور که قبلاً گفته شد، با آن میتوانید بازیهای ساخت سال 2014 به قبل را به خوبی اجرا کنید و همین طور نسخههای قدیمی برنامههای گرافیکی سنگین را.
این لپتاپ سگ جونه
چون من بازی هایی رو رو این انجام دادم که باید رو کارت گرافیکهای جی تی ایکس انجام میدادم.
این لپتاپ حتی تو دمای ۹۸ درجه داشت پرفورمنس عالی میداد.
اینکه ای همه روش بازی کردم از احمقی منه ولی دمش گرم.
سلام من این لپ تاپ رو خریدم فوق العادس ! حتی بازیهای جدید رو هم رو گرافیک مدیوم یا high بذارید جوابگو ولی رو maximum بذارید یکم لگ داره ... و پردازنده و سرعت دستگاه عالیه تو اجرای برنامهها البته من 16 gb رمشو خریدم ... ظاهرشم که خیلی شیکو قشنگه خیلی باکلاسه با صفحه نمایشگرش که خیلی لبههای کمی داره ... بهتون پیشنهاد میکنم :))
یه دو ماهی هستش ک منم این لپتاپ رو خریدم ،،منم با شما هم نظر هستم و کاملا موافقم با نظر شما
منم خیلی راضی هستم از این لپتاپ
فقط بخش بلوتوث هر کاری میکنم ب اسپیکر بلوتوثی وصل نمیشه !
توی نت هم کلی سرچ کردم و تمامی تنظیماتی ک گفتن انجام دادم ولی هیچ فایده ای نداشت ،،تمامی درایور ها هم ب روز هستن ،،نمیدونم مشکل کجاست
روزای اول خوب بود ولی یک ماه بعد ک خاستم وصل کنم ب اسپیکر وصل نشد ، حتی ب گوشی هم جفت سازی نمیشه
ممنون میشم اگه روشی بلدین ک درست میشه بهم بگید،، چون مجبورم ویندوز رو عوض کنم
مهمترین بخش! عمر باتری رو بررسی نکردید
ممنون از حسن توجه شما، درسته متاسفانه بخش تست باتری به این نقد و بررسی نرسید که در بررسیهای بعدی حتما این بخش را هم لحاظ میکنیم.