• ۲,۶۹۸ بازدید
  • زمان مطالعه: ۱۵ دقیقه
  • ۱۴۰۲/۰۲/۱۶ ۱۰:۰۶

نقد و بررسی لپ تاپ 15.6 اینچ ایسوس مدل TUF Gaming FA507RE + ویدئو

یکی دیگر از آن لپ تاپ‌های اقتصادی ایسوس از سری TUF که اگر گیمر هستید و می‌خواهید هزینه کمتری برای خرید لپ تاپ پرداخت کنید می‌تواند به عنوان یک انتخاب شیرین برای شما مطرح شود! مزیت بزرگ این لپ تاپ در داشتن حافظه رم DDR5‌، یک ترابایت فضای ذخیره‌سازی از نوع SSD و داشتن پردازنده قوی Ryzen 7 است که سرعت پایه آن حتی از برخی از پردازنده‌های Core i7 نسل دوازدهم هم بیشتر است. در زیر می‌توانید برخی از مشخصات این لپ تاپ را ببینید:


نقد و بررسی لپ تاپ 15.6 اینچ ایسوس


پردازنده اصلی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

پردازنده اصلی این لپ تاپ پردازنده Ryzen 7 6800H ای ام دی است که همانطور که در بالا گفتیم سرعت پایه آن (3.2 گیگاهرتز) حتی از برخی از پردازنده‌های نسل دوازدهمی اینتل مثل پردازنده Core i7 12700H نیز بیشتر است و آن هم با اختلافی محسوس (حدود 1 گیگاهرتز). برتری که پردازنده‌ AMD نسبت به پردازنده‌ شرکت اینتل دارد نیز در همین است یعنی سرعت بیشتر پردازنده‌های ای ام دی از پردازنده‌های همتراز خود از شرکت اینتل بیشتر است که دلیلش کمتر بودن نانومتر در فناوری ساخت آنهاست. (نانومتر فناوری ساخت هر چقدر کمتر باشد سرعت پردازنده را می‌توان به رقم‌های بالاتر افزایش داد بدون آنکه باعث افزایش گرمای بیشتر شود).

مقایسه پردازنده Ryzen 7 6800H با دو پردازنده‌ از پردازنده‌های اینتل

قبل از هر چیز باید بگوییم عدد 7 بعد از کلمه Ryzen در پردازنده Ryzen 7 6800H نشان‌دهنده این است که قدرت این پردازنده چیزی در حد پردازنده‌های Core i7 اینتل است. این پردازنده دارای 8 هسته حقیقی و 16 هسته مجازی است که برای اجرای جدیدترین بازی‌ها کافی و حتی زیاد هم هست. در واقع برای اجرای بازی‌های جدید تنها به 4 هسته حقیقی و 8 هسته مجازی نیاز است. اگر می‌خواهید در این مورد بیشتر بدانید توصیه می‌کنیم به مقاله "بهترین پردازنده‌های مخصوص بازی" در همین وبلاگ مراجعه نمایید.

اما بر اساس سه تست معتبر Cinebench R23، Geekbench 5.0 و CPU Passmark که توسط یکی از سایت‌های نقد و بررسی برای سنجش عملکرد پردازنده Ryzen 7 6800H و دو پردازنده دیگر از شرکت اینتل یعنی پردازنده Core i7 11800H و Core i7 12700H انجام شده مشخص شد که پردازنده Ryzen 7 6800H از لحاظ عملکرد چیزی مابین این دو پردازنده است. به طور خاص باید بگوییم بر اساس تست‌های مذکور پردازنده Ryzen 7 6800H در عملکرد تکی هسته‌ها بین 4 تا 5 درصد و در عملکرد گروهی هسته‌ها بین 13 تا 20 درصد بهتر از پردازنده Core i7 11800H بود در حالی که همین پردازنده در عملکرد تکی هسته‌ها بین 6 تا 14 درصد و در عملکرد گروهی هسته‌ها بین 11 تا 23 درصد از پردازنده Core i7 12700H ضعیف‌تر بود.

اما جالب است بدانید سرعت پایه پردازنده Ryzen 7 6800H از هر دو پردازنده اینتل حدود 1 گیگاهرتز بیشتر است و در بالاترین بار پردازشی دمای آن به 95 درجه سانتیگراد می‌رسد در حالی که این عدد در مورد دو پردازنده دیگر اینتل 100 درجه سانتیگراد است یعنی 5 درجه گرمای بیشتر که تلاش بیشتر فن‌ها را برای خنک‌سازی سیستم می‌طلبد.

پردازنده اصلی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

پردازنده گرافیکی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

پردازنده گرافیکی این لپ تاپ همانطور که در جدول بالا هم آمده پردازنده GeForce RTX 3050 Ti است. همین که این پردازنده به خانواده RTX‌ها تعلق دارد نشان‌دهنده مناسب بودن آن برای بازی و حتی کار با برنامه‌های گرافیکی سنگین است. پردازنده‌های گرافیکی RTX در حال حاضر جدیدترین پردازنده‌های ساخت شرکت انویدیا هستند و از معماری و فناوری ساخت بهتری نسبت به پردازنده‌های قدیمی این شرکت یعنی پردازنده‌های GTX برخوردارند. البته پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti بین پردازنده‌های RTX از سری 30 جزء رده‌پایین‌هاست و پردازنده‌های دیگری از همین سری مثل پردازنده‌های RTX 3070 یا RTX 3080 وجود دارند که از آن قوی‌ترند. 

اما نکته قابل توجه اینجاست که اولا قیمت پردازنده RTX 3050 Ti نسبت به پردازنده‌های قوی‌تر از خود به شکل محسوسی کمتر است (دلیل استفاده از آن در یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی نیز همین است) و دوم اینکه عملکرد این پردازنده گرافیکی در اجرای جدیدترین بازی‌ها کاملا قابل قبول است یعنی می‌تواند بیشتر بازی‌های جدید را با تنظیمات گرافیکی سنگین و در وضوح تصویری Full HD با فریم ریت نزدیک به 60 یا حتی بالاتر از آن اجرا کند. همانطور که می‌دانید اجرای بازی‌ها در فریم ریت 60 یا بالاتر کاملا روان خواهد بود.

عملکرد پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti در اجرای بازی‌ها

شاید برای یک گیمر هیچ چیزی مهم‌تر از آن نباشد که بداند عملکرد لپ تاپی که می‌خواهد بخرد در بازی‌ها چگونه است و از آنجا که بیشتر بار پردازش گرافیکی بازی‌ بر عهده پردازنده گرافیکی است به نوعی عملکرد پردازنده گرافیکی یک لپ تاپ در بازی‌ها نشان‌دهنده عملکرد خود آن لپ تاپ در بازی‌هاست. در مورد عملکرد کارت گرافیک  RTX 3050 Ti به طور مفصل در مقاله "نقد و بررسی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FX507ZE" و مقاله "نقد و بررسی لپ تاپAcer Predator TRITON 300 SE PT316" به تفصیل صحبت کرده‌ایم

اگر به دو مقاله مذکور مراجعه کنید خواهید دید که لیستی از بازی‌ها و عملکرد پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti در آنها بر اساس فریم ریت آورده شده است. چیزی که باید به آن توجه کنید آن است که اگر بازی با فریم ریت بین 30 تا 40 اجرا شود قابل بازی کردن است هرچند ممکن است خیلی روان اجرا نشود اما اگر فریم ریت در بازی به 60 یا بالاتر از آن برسد بازی کاملا روان اجرا خواهد شد. اگر به اعدادی که در جداول دو مقاله مذکور آورده شده دقت کنید خواهید دید که پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti نه در همه موارد ولی در بیشتر موارد بازی‌ها را با سنگین‌ترین تنظیمات گرافیکی با فریم ریت نزدیک به 60 اجرا کرده است و اگر این تنظیمات گرافیکی کمی سبک‌تر شود فریم ریت حتی به عدد 100 یا بالاتر از آن هم رسیده است. این یعنی با پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti می‌توانید بازی‌های جدید را کاملا روان اجرا کنید

مقایسه پردازنده Ryzen 7 6800H با دو پردازنده‌ از پردازنده‌های اینتل

شرایط تست

شرایط تست یا به عبارت دیگر پردازنده اصلی و مقدار و نوع حافظه رمی که در کنار پردازنده گرافیکی از آنها استفاده شده نیز مهم است چرا که عملکرد این قطعات نیز بر اجرای بازی‌ها تاثیرگذار است هرچند نه به اندازه پردازنده گرافیکی. در دو مقاله مذکور شرایط تست به این ترتیب بوده که در کنار پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti از پردازنده اصلی Core i9 11900K و به احتمال زیاد 16 گیگابایت حافظه رم DDR4 استفاده شده است. به عبارت دیگر پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti تحت چنین شرایطی به فریم ریت‌های موجود در جداول دست یافته است.

حال در مورد لپ تاپ حاضر یعنی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE باید بگوییم عملکرد پردازنده آن (Ryzen 7 6800H) بین 4 تا 13 درصد ضعیف‌تر از پردازنده تست یا همان Core i9 11900K است اما از طرف دیگر باید توجه داشته باشید که حافظه رم این لپ تاپ DDR5 است که سرعت آن به شکل محسوسی از سریع‌ترین حافظه‌های رم DDR4 بیشتر است. پس لپ تاپ حاضر از یک لحاظ ضعیف‌تر ولی از لحاظ دیگر قوی‌تر از شرایط تست است و لذا نتایج بدست آمده در مورد این لپ تاپ نیز کمابیش صدق می‌کند یا بهتر بگوییم پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti در این لپ تاپ نیز عملکرد مشابهی با عملکرد شرایط تست خواهد داشت.

حافظه رم لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

یکی از نقاط قوت این لپ تاپ است. این روزها کمتر لپ تاپ گیمینگ اقتصادی را می‌توانید پیدا کنید که حافظه رم DDR5 داشته باشد ولی خوشبختانه این لپ تاپ یکی از آن لپ تاپ‌هاست. به طور خاص باید بگوییم این لپ تاپ 16 گیگابایت حافظه رم DDR5 با سرعت 4800 مگاهرتز دارد که هم قابل‌ارتقاء است (تا 32 گیگابایت) و هم سرعت آن تا 1600 مگاهرتز از سریع‌ترین حافظه‌های رم DDR4 بیشتر است. این یعنی عملکرد بهتر لپ تاپ در اجرای بازی‌ها چرا که بخشی از سرعت لپ تاپ در اجرای بازی‌ها مربوط می‌شود به سرعت انتقال اطلاعات بین پردازنده‌های اصلی و گرافیکی و حافظه رم که در مورد این لپ تاپ این سرعت به شکل محسوسی بالاست تا بازی با فریم ریت بالاتر اجرا و انجام آن برای کاربر لذت‌ّبخش‌تر شود.

پردازنده گرافیکی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

حافظه ذخیره‌سازی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

بر خلاف لپ تاپ‌های همرده‌اش که معمولا 512 گیگابایت حافظه ذخیره‌سازی دارند لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE دارای یک ترابایت حافظه ذخیره‌سازی از نوع SSD با رابط NVMe PCI-E 3.0 است که سرعتش شش برابر سرعت حافظه‌های ذخیره‌سازی SSD با رابط SATA و سی برابر درایوهای HDD است. این یعنی ویندوز، برنامه‌ها و بازی‌ها با چنین سرعتی در زمان بسیار کمتری بارگذاری خواهند شد. شاید تعجب کنید ولی سرعت بارگذاری ویندوز با چنین حافظه ذخیره‌سازی تنها پنج یا شش ثانیه است در حالی که با یک درایو HDD ممکن است تا یک دقیقه هم طول بکشد. حافظه ذخیره‌سازی این لپ تاپ از لحاظ حجم نیز برای گیمرها مناسب است و در آن می‌توان حداقل 10 تا 15 بازی حجیم با حجم تقریبی 50 تا 70 گیگابایت نصب کرد.

نمایشگر لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

15.6 اینچی و وضوح تصویری بهینه آن Full HD (1920*1080) است. این نمایشگر مطابق با قدرت سخت‌افزاری پردازنده گرافیکی لپ تاپ انتخاب شده است و اگر وضوح تصویری آن از این مقدار بیشتر می‌بود قطعا اجرای بازی‌ها با فریم ریت بالا ممکن نبود چرا که در این صورت تعداد پیکسل‌ها به شکل محسوسی افزایش می‌یافت و آن وقت دیگر پردازنده‌ای با قدرت پردازنده RTX 3050 Ti قادر به پردازش تمام پیکسل‌ها نبود و نتیجه، کاهش تعداد فریم‌ها و کندتر اجرا شدن بازی می‌شد.

پنل نمایشگر این لپ تاپ با پنل IPS است که بین دیگر پنل‌های نمایشگرهای LCD بهترین کیفیت و زاویه دید را دارد؛ ریفرش ریت این نمایشگر 144 هرتز است که آن را کاملا برای گیمینگ مناسب می‌کند و زمان پاسخ (Response Time) آن هم هر چند که ذکر نشده ولی بعید است که بیشتر از مقدار مناسب گیمینگ یعنی 5 میلی‌ثانیه باشد (شاید از این کمتر هم باشد که بهتر است). تنها اشکالی که به این نمایشگر می‌توان گرفت آن است که طیف رنگ‌های sRGB را نه تا صد در صد بلکه تا 62.5% پوشش می‌دهد و لذا عملکرد آن در بازتولید رنگ‌ها چندان دقیق نیست یا بهتر بگوییم رنگ‌ها در آن انگار به رنگ خاکستری متمایل شده‌اند. البته برای فهم این موضوع باید کمی دقیق شوید ولی اگر کیفیت صفحه مانیتور و نمایش دقیق رنگ‌ها برایتان خیلی مهم است شاید این نمایشگر نتواند نظرتان را جلب کند. با تمام اینها این چیزی است که خودتان باید از نزدیک ببینید و سپس در موردش تصمیم بگیرید چه بسا کیفیت صفحه نمایشگر این لپ تاپ برای شما کافی باشد.

عملکرد پردازنده گرافیکی RTX 3050 Ti در اجرای بازی‌ها

کیبورد لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

مثل بسیاری دیگر از لپ تاپ‌های گیمینگ ایسوس، کیبورد این لپ تاپ نیز دارای مشخصاتی است که آن را مناسب گیمینگ می‌کند از جمله اینکه از نوع جزیره‌ای (Chiclet) است که به دلیل فاصله استاندارد دکمه‌ها از هم و همچنین عملکرد مناسب‌شان هنگام لمس شدن، کاملا مناسب بازی یا حتی تایپ است؛ این کیبورد مثل بسیاری دیگر از کیبوردهای گیمینگ دارای نور پشت‌زمینه RGB است که هر چند برای قسمت‌های مختلف کیبورد قابل‌تنظیم نیست ولی برای کل آن هست. همچنین دکمه‌های W،‌ S، D و A که در بازی‌ها کاربرد زیادی دارند در این کیبورد شفاف هستند طوری که نور پشت‌زمینه را بیشتر منعکس می‌کنند و لذا تشخیص‌شان از دکمه‌های دیگر به خصوص در شب آسان‌تر خواهد بود.

پورت‌های لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

برای یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی، خوب و حتی زیاد هم هست؛ این لپ تاپ دارای چهار پورت USB 3.2 است که دو تای آنها از نوع A و دو تای دیگر از نوع C هستند و از بین دو تایی که از نوع C هستند یکی با DisplayPort 1.2 سازگار است. علاوه بر این، این لپ تاپ دارای یک پورت HDMI 2.0 برای اتصال لپ تاپ به نمایشگرهای خارجی، یک پورت Ethernet یا LAN (RJ45) برای اتصال مستقیم لپ تاپ به مودم و یک جک 3.5 میلی‌متری هدفون برای اتصال لپ تاپ به اسپیکرهای خارجی یا هدفون و هدست است. البته تعداد پورت‌های USB این لپ تاپ ممکن است در سایت‌های مختلف متفاوت اعلام شده باشد ولی آن چیزی که در سایت ایسوس آمده، همان چیزی است که در بالا گفتیم.

در لپ تاپ‌های گیمینگ بیشتر از آنکه تعداد پورت‌ها مهم باشد محل قرارگیری آنها مهم است چرا که هنگام بازی، آن دست شما که با موس کار می‌کند در سمت راست لپ تاپ قرار می‌گیرد و هر چقدر شلوغی در طرف راست لپ تاپ کمتر باشد دست شما می‌تواند آزادانه‌تر حرکت کند که باعث بهبود عملکردتان در بازی‌ها خواهد شد. پس هر چقدر پورت‌ها در طرف چپ لپ تاپ گیمینگ قرار بگیرند بهتر است چرا که بدین ترتیب اتصالات لپ تاپ به طرف چپ آن منتقل شده و سمت راست لپ تاپ خلوت‌تر خواهد شد. این دقیقا همان چیزی است که در لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE رعایت شده است. در این لپ تاپ تنها یک پورت USB 3.2 آن هم از نوع A که کاربرد کمتری دارد در سمت راست قرار گرفته و سایر پورت‌ها همه در سمت چپ قرار گرفته‌اند.

حافظه رم لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

باطری و وبکم لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

هر چند که معمولا لپ تاپ‌های گیمینگ دارای باطری با ظرفیت بالاتری هستند ولی ظرفیت باطری در آنها چندان مطرح نیست چرا که بیشتر گیمرها ترجیح می‌دهند لپ تاپ را به برق متصل کرده و از بهترین عملکرد آن بهره ببرند. همانطور که می‌دانید اگر لپ تاپ با باطری روشن باشد یک سری محدودیت‌هایی برای آن ایجاد می‌شود (با توجه به نوع پروفایل مصرفی که برای آن تعریف شده) و لذا نمی‌تواند از صد در صد ظرفیتش بهره ببرد. از این حرف‌ها که بگذریم باید بگوییم باطری لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE یک باطری 56 وات‌ساعتی است که اگر با لپ تاپ بازی نکنید می‌تواند تا چند ساعت آن را روشن نگه دارد ولی اگر قصدتان بازی کردن است نباید زیاد روی آن حساب کنید.

در مورد وبکم این لپ تاپ باید بگوییم با توجه به اقتصادی بودن لپ تاپ، یک وبکم کاملا معمولی با کیفیت 720p است که برای تماس‌های تصویری معمولی مناسب است ولی برای بازی‌های آنلاین و استریمینگ پیشنهاد می‌شود یک وبکم جداگانه با کیفیت بهتری خریداری کنید.

ضخامت، وزن و کیفیت ساخت لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE دارای وزنی در حد 2.2 کیلوگرم و ضخامتی در حد 2.4 سانتی‌متر است که برای یک لپ تاپ گیمینگ مناسب است. در ساخت بدنه این لپ تاپ عمدتا از پلاستیک استفاده شده است اما قسمتی که در لپ تاپ با آن باز و بسته می‌شود آلومینیومی است و مقاومت بیشتری دارد. البته در مورد پلاستیک استفاده شده در این لپ تاپ باید بگوییم اولا مقاومت زیادی در برابر فشار دارد (تغییر شکل نمی‌دهد) و ثانیا در آن از پلی‌کربنات استفاده شده که ظاهر زیباتری به آن داده است. بد نیست بدانید لپ تاپ‌های ایسوس از سری TUF مثل برخی از لپ تاپ‌های دل دارای مقاومت زیادی در برابر ضربه، گرد و خاک و نفوذ آب هستند؛ دلیلش هم آن است که بر اساس استاندارد مقاومت ارتش آمریکا یعنی MIL-STD-810G ساخته شده‌اند. 

حافظه ذخیره‌سازی لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

نقاط قوت و ضعف لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE

برخی از نقاط قوت و ضعف لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE به ترتیب زیرند:

نقاط قوت

  • ظاهر زیبا و حرفه‌ای
  • استفاده از رم DDR5 با سرعت 4800 مگاهرتز در این لپ تاپ که سرعتش حدود 1600 مگاهرتز از سریعترین رم‌های DDR4 بیشتر است.
  • دارای یک ترابایت حافظه SSD با رابط NVMe به صورت پیش‌فرض (این مقدار در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی معمولا 512 گیگابایت است).
  • قابل ارتقاء بودن حافظه رم و حافظه ذخیره‌سازی لپ تاپ
  • مقاوم بودن لپ تاپ در برابر ضربه، گرد و خاک و نفوذ آب به دلیل استفاده از استاندارد مقاومت ارتش آمریکا (استاندارد MIL-STD-810G)

نقاط ضعف

  • نمایشگر این لپ تاپ طیف رنگ‌های sRGB را تا صد در صد پوشش نمی‌دهد و این یعنی بازتولید رنگ‌ها در آن آنقدرها دقیق نیست.
  • باطری لپ تاپ می‌توانست ظرفیت بیشتری داشته باشد.

عملکرد لپ تاپ TUF Gaming

سخن آخر

اگر به دنبال خرید یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی هستید بدون شک لپ تاپ ایسوس TUF Gaming FA507RE می‌تواند یکی از بهترین انتخاب‌های شما باشد مخصوصا اینکه این لپ تاپ دارای حافظه رم DDR5 نیز هست که در لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی کمتر دیده می‌شود. البته قیمت این لپ تاپ کمی از لپ تاپ‌های گیمینگ اقتصادی بیشتر است (حدود 200 دلار) ولی ارزشش را دارد که با پرداخت چنین هزینه‌ای صاحب لپ تاپی شوید که رم DDR5 دارد.

دیدگاه های کاربران
دیدگاه شما
مشاهده بیشتر
تاپ رایان ضمانت اصالت کالا
تاپ رایان ۷ روز ضمانت بازگشت وجه
تاپ رایان مشاوره رایگان
تاپ رایان پشتیبانی بر خط
تاپ رایان ارسال به کل کشور
تاپ رایان پرداخت در محل (تهران)