راهنمای خرید لپ تاپ گیمینگ
سالها قبل چیزی به نام لپ تاپ گیمینگ وجود خارجی نداشت و لپ تاپ اساسا یک کالای لوکس محسوب میشد تا کاربردی لذا انتظار قدرت چندانی هم از آنها نمیرفت و اگر کسی میخواست بازی کند بدون شک یک کامپیوتر رومیزی (دسکتاپ) میخرید اما با پیشرفت تکنولوژی و کوچکتر و قویتر شدن قطعات کامپیوتر و البته بهبود قابلتوجه بازیها از هر نظر و مطرح شدن بیشتر بحث گیمینگ، آرام آرام لپ تاپهای گیمینگ هم پا به عرصه وجود گذاشتند طوری که دیگر امروز کمتر برندی را پیدا میکنید که یک سری از لپ تاپهایش را به گیمینگ اختصاص نداده باشد اما یک سوال هم در اینجا مطرح است آن هم اینکه چرا اصلا لپ تاپ گیمینگ بخریم؟
مقالهی مرتبط: ارزانترین لپ تاپهای گیمینگ بازار ایران
چرا لپ تاپ گیمینگ بخریم؟ (مزیتهای لپ تاپ گیمینگ)
چهار دلیل اصلی وجود دارد که کاربران را به سمت خرید لپ تاپ گیمینگ (به جای بستن کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ) سوق میدهد. این چهار دلیل عبارتند از:
- عدم نیاز به داشتن اطلاعات فنی زیاد در مورد قطعات لپ تاپ (همین که بدانید لپ تاپی برای گیمینگ ساخته شده کفایت میکند!)
- از پیش آماده بودن لپ تاپ (عدم نیاز به اسمبل کردن قطعات)
- عدم نیاز به خرید کیبورد و مانیتور به صورت جداگانه
- قابل حمل بودن لپ تاپ گیمینگ
عدم نیاز به اطلاعات فنی زیاد در مورد قطعات لپ تاپ
اگر بخواهید یک کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ ببندید (اسمبل کنید) در درجه اول باید در مورد تمام قطعات آن اطلاعات کافی داشته باشید و بدانید که هر قطعهای با چه انواعی از قطعات دیگر سازگار است. مثلا اگر مادربردی با سوکت LGA 1700 میخرید باید بدانید که این مادربرد فقط از پردازندههای اینتل نسل 12 و 13 پشتیبانی میکند. همچنین باید به صفحه مشخصات مادربرد مراجعه کرده و ببینید از چه نوع حافظه رم با چه سرعتهایی پشتیبانی میکند و سپس حافظه رمی را خریداری کنید که با مادربردتان سازگاری داشته باشد.
تازه تمام موارد فوق را هم که بدانید (تعدادشان البته بیش از اینهاست) در درجه دوم باید با بستن کامپیوتر یا اصطلاحا اسمبل کردن آن آشنا باشید یعنی باید بتوانید قطعات مختلف را در محلهای مخصوص به خود روی مادربرد نصب کرده و همچنین با نصب مادربورد، درایوها و منبع تغذیه (پاور) در کیس نیز آشنا باشید. دست آخر هم نوبت به تهیه موس، کیبورد و مانیتور میرسد که هر چند نیازی به سر هم کردن آنها نیست ولی به طور قطع باید در مورد مشخصات فنیشان تا حدودی اطلاعات داشته باشید. در مورد لپ تاپها هیچ کدام از این مشکلات را ندارید و همین که بدانید لپ تاپی مخصوص گیمینگ است کفایت میکند.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که هر چقدر اطلاعات فنیتان راجع به قطعات لپ تاپ بیشتر باشد قطعا انتخاب بهتری خواهید داشت ولی داشتن این اطلاعات مثل زمانی که میخواهید کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ ببندید (اسمبل کنید) ضروری نیست یا به عبارت دیگر وقتی لپ تاپی مخصوص گیمینگ ساخته شده باشد دیگر میتوانید بدون داشتن اطلاعات فنی در مورد قطعات لپ تاپ تا حد زیادی از مناسب بودن آن برای گیمینگ مطمئن باشید.
از پیش آماده بودن لپ تاپ (عدم نیاز به اسمبل کردن قطعات)
همانطور که گفته شد بستن (اسمبل کردن) کامپیوتر دسکتاپ چه برای تجهیزات گیمینگ باشد و چه نباشد نیاز به اطلاعات کافی در مورد مشخصات فنی قطعات مختلف کامپیوتر و همچنین مهارت کافی برای نصب آنها روی مادربرد و در کیس دارد در حالی که خرید لپ تاپ به مراتب آسانتر است چرا که از یک طرف برای انتخاب یک لپ تاپ مناسب، داشتن اطلاعاتی مختصر یا در حد معمول راجع به مشخصات فنی آن نیز کفایت میکند و از طرف دیگر هیچ نیازی به بستن (اسمبل کردن) قطعات آن نیست چرا که همه کارها را شرکت سازنده لپ تاپ از قبل انجام داده است!
در واقع شما لپ تاپ را به صورت آماده میخرید و نه تنها نیازی به اسمبل کردن قطعات آن ندارید بلکه نیازی به خرید جداگانه مانیتور و کیبورد هم ندارید چون این اقلام بخشهای جدانشدنی هر لپ تاپی هستند. البته باید بگوییم این مزیت تمام لپ تاپهاست و فقط لپ تاپهای گیمینگ را شامل نمیشود اما در مورد لپ تاپهای گیمینگ شاید بیشتر به چشم بیاید مخصوصا اگر راحتی خرید آنها را با سختی اسمبل کردن یک کامپیوتر دسکتاپ گیمینگ و خرید کیبورد و مانیتور گیمینگ برای آن مقایسه کنید.
عدم نیاز به خرید مانیتور و کیبورد به صورت جداگانه
با خرید لپ تاپ دیگر نیازی به خرید مانیتور یا کیبورد به صورت جداگانه نیست و خبر خوب اینکه اگر لپ تاپی مخصوص گیمینگ باشد کیبورد و مانیتور آن نیز تا حد زیادی مناسب گیمینگ خواهند بود. تنها چیزی که میماند و باید آن را به صورت جداگانه بخرید موس است که آن هم در بعضی مواقع جزء اقلام همراه لپ تاپ است (بیشتر در لپ تاپهای گیمینگ). البته تاچپد لپ تاپ کار موس را انجام میدهد و اینطور نیست که اگر لپ تاپتان موس نداشته باشد اصلا نتوانید نشانگر موس را حرکت دهید اما بیشتر کاربران به دلیل راحتتر بودن کار با موس، آن را ترجیح میدهند.
قابل حمل بودن لپ تاپهای گیمینگ
باید بگوییم این صحبت در مورد اولین لپ تاپهای گیمینگی که وارد بازار شدند صدق نمیکند چرا که این لپ تاپها وزنی در حدود 5 کیلوگرم یا بیشتر داشتند و هر چند که امکان جابجا کردن آنها وجود داشت اما به دلیل وزن زیاد، بیشتر دارندگان این لپ تاپها ترجیح میدادند این کار را نکنند! اما خوشبختانه در لپ تاپهای گیمینگ جدید، این مشکل تا حد زیادی با حذف قطعاتی همچون درایو نوری از لپ تاپ حل شده و وزن این لپ تاپها به چیزی بین 2 تا 2.5 کیلوگرم کاهش یافته است.
هر چند که وزن لپ تاپهای گیمینگ باز هم در مقایسه با لپ تاپهای سبک و باریک، زیاد است ولی آنقدر زیاد نیست که جابجا کردن آنها مشکل باشد. این در حالی است که اگر شما کامپیوتر دسکتاپ داشته باشید (فرقی نمیکند برای گیمینگ باشد یا نه!) هیچ وقت به فکر جابجا کردن آن نخواهید افتاد چرا که از یک طرف وزن آن حتی از لپ تاپهای گیمینگ قدیمی هم بیشتر است و از طرف دیگر جابجا کردن آن به دلیل مجزا بودن کیبورد، مانیتور، موس و بعضا اسپیکرها دردسر بیشتری دارد. به هر حال باید بگوییم برای آن دسته از گیمرهایی که نیاز به جابجا کردن لپ تاپشان دارند، قابل حمل بودن لپ تاپ یک مزیت محسوب میشود. در اینجا ذکر این نکته هم ضروری است که دلایلی که تا به اینجا برشمردیم تا حد زیادی برای کاربریهای دیگر به غیر از گیمینگ نیز صدق میکنند ولی در مورد گیمینگ شاید بیشتر احساس شوند.
یک سوال جالب
ممکن است این سوال برای برخی از کاربران پیش بیاید که همانطور که لپ تاپ مخصوص گیمینگ داریم قطعات مخصوص گیمینگ برای کامپیوترهای دسکتاپ نیز ساخته شدهاند و با خرید و نصبشان میشود یک کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ بست (اسمبل کرد). چرا این کار را نکنیم؟ در جواب به این سوال باید بگوییم هر چند که قطعات مخصوص گیمینگ برای کامپیوترهای دسکتاپ نیز ساخته شدهاند ولی صرف اینکه این قطعات مخصوص گیمینگ هستند هیچ تضمینی برای سازگاری آنها با هم ایجاد نمیکند لذا باز هم باید اطلاعات کافی در مورد آنها و سازگاریشان با هم داشته باشید به اضافه اینکه مثلا برای قطعهای مثل پردازنده اصلی، نوع مخصوص گیمینگ آن را نداریم و اگر بخواهید سیستم گمینگ ببندید باید پردازنده اصلی را از بین پردازندههای ردهبالا از نسلهای بالاتر انتخاب کنید.
اما از شما چه پنهان که کامپیوتر دسکتاپ مخصوص گیمینگ هم داریم که همانند لپ تاپ آن را به صورت آماده میخرید و برای خریدش هم همانقدر که بدانید برای گیمینگ است یا سختافزار قدرتمندی دارد کفایت میکند (نیازی به داشتن اطلاعات زیادی در مورد قطعات آن ندارید) منتها نه تنها تنوع کامپیوترهای دسکتاپ گیمینگ در مقایسه با لپ تاپهای گیمینگ کمتر است بلکه این کامپیوترها بر خلاف لپ تاپها قابل حمل نیستند و بسیاری از آنها هم بدون موس، کیبورد و مانیتور فروخته میشوند که معنایش آن است که خودتان باید این اقلام را به صورت جداگانه تهیه کنید.
دستهبندی لپ تاپهای گیمینگ بر اساس قیمت و قدرت سختافزاریشان
لپ تاپهای گیمینگ بر اساس قیمت و قدرت سختافزاری که دارند به سه دسته لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی، لپ تاپهای گیمینگ میانرده و لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا یا همان حرفهای تقسیم میشوند. در زیر در مورد هر کدام از این دستهبندیها توضیح مختصری خواهیم داد.
لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی
کمترین قیمت را بین لپ تاپهای گیمینگ دارند و به همین دلیل هم بسیار مورد توجه کاربرانی قرار گرفتهاند که نمیتوانند هزینه زیادی برای خرید لپ تاپ گیمینگ بپردازند. قدرت سختافزاری این لپ تاپها در مقایسه با دو دسته دیگر یعنی لپ تاپهای گیمینگ میانرده و ردهبالا به طور نسبی کمتر است اما این بدان معنی نیست که این لپ تاپها برای بازی مناسب نیستند. در واقع سازندگان این لپ تاپها سعی میکنند تا آنجا که امکان دارد از قطعاتی با قدرت سختافزاری کمتر در این لپ تاپها استفاده کنند اما یک خط قرمز بزرگ هم دارند؛ آن خط قرمز امکان اجرای جدیدترین بازیها با فریم ریتهای قابلقبول است یا اگر بخواهیم به زبان سادهتر بگوییم سختافزار لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی به اندازهای قوی هست که بتواند بازیهای جدید را بدون مشکل و به صورت روان اجرا کند. لپ تاپهای گیمینگ سری TUF از شرکت ایسوس و همچنین لپ تاپهای سری Katana و Sword شرکت ام اس آی بهترین مثال برای لپ تاپهای اقتصادی هستند.
لپ تاپهای گیمینگ میانرده
از لحاظ قدرت سختافزاری و قیمت چیزی مابین لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی و لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا هستند لذا به طور قطع میتوان گفت که عملکردشان از لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی بهتر است و این یعنی در بیشتر موارد دارای پردازنده اصلی و گرافیکی قویتری نسبت به لپ تاپهای گیمینگ اقتصادیاند بنابراین انتظار اینکه بتوانند بازیها را در کیفیتهای بالاتر (با وضوح تصویری بالاتر) روانتر اجرا کنند کاملا منطقی است. در مورد سایر قطعات این لپ تاپها باید بگوییم با توجه به قیمتشان میتوانند بیشتر شبیه به لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی یا لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا باشند (این را میتوانید با مراجعه به صفحه مشخصاتشان بیشتر متوجه شوید).
لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا
اگر گیمر حرفهای هستید و میخواهید لپ تاپتان از هر نظر قوی باشد باید بگوییم تنها لپ تاپهای گیمینگی که میتوانند پاسخگوی نیاز شما باشند لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا هستند. در این لپ تاپها از جدیدترین و قدرتمندترین پردازندههای اصلی و گرافیکی استفاده میشود و سایر قطعاتشان مثل حافظه رم، حافظه ذخیرهسازی و نمایشگر نیز به قطعات همترازشان در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی و میانرده برتری دارند. اگر مشکلی با پرداخت مبالغ هنگفت برای خرید لپ تاپ ندارید و میخواهید لپ تاپتان جدیدترین بازیها را با سنگینترین تنظیمات گرافیکی کاملا روان اجرا کند و به قول معروف در بارهای پردازشی بسیار سنگین هم کم نیاورد به چیزی غیر از لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا فکر نکنید! لپ تاپهای گیمینگ شرکت ایسوس از سری ROG Strix و لپ تاپهای سری Titan و Raider از شرکت ام اس آی در دستهبندی لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا قرار میگیرند.
مشخصات فنی برخی از قطعات لپ تاپهای گیمینگ
همانطور که در بالا هم گفتیم در خرید لپ تاپ گیمینگ همین که بدانید لپ تاپی مخصوص گیمینگ است تا حد زیادی کفایت میکند ولی اگر راجع به مشخصات فنی لپ تاپ و قطعات آن بیشتر بدانید به طور قطع بهتر است چرا که در انتخاب بهتر به شما کمک خواهد کرد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این قسمت به برخی از مشخصات فنی قطعات لپ تاپهای گیمینگ و همچنین به برخی از ویژگیهای خود این لپ تاپها اشارهای داشته باشیم.
پردازنده اصلی
پردازنده اصلی در لپ تاپهای گیمینگ، قوی انتخاب میشود تا از عهده پردازشهای سنگین بازیها بربیاید. چنین پردازندهای اگر اینتل باشد از نسلهای بالاتر و اگر AMD باشد از سریهای ساخت بالاتر است و این یعنی به طور قطع تعداد هستههای آن که در اجرای بازیها اهمیت دارد بیشتر است. همچنین سرعت پردازنده اصلی در لپ تاپهای گیمینگ معمولا بیشتر از 2.5 گیگاهرتز است و بعضی مواقع به 3.5 گیگاهرتز نیز میرسد.
در لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا از پردازندههای Core i9 یا پردازنده های Core i7 اینتل از آخرین نسلها که در حال حاضر نسل 12 و 13 است استفاده میشود؛ در لپ تاپهای گیمینگ میانرده نیز تا حدی به همین شکل است با این تفاوت که نسل پردازنده آنها عمدتا 12 و در مواردی 13 است و بالاخره در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی نسل پردازندهها یک یا دو نسل عقبتر است (نسل یازدهم یا دهم) لیکن باید به این نکته هم توجه داشته باشید که نسل پردازنده حتی در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی به اندازهای عقبتر نیست که در اجرای بازیها مشکلی داشته باشد فقط قدرت آن نسبت به پردازندههای نسلهای جدیدتر، کمتر است به اضافه اینکه در موارد معدودی از پردازندههای نسل 12 در این لپ تاپها نیز استفاده میشود.
در لپ تاپهای گیمینگ ممکن است از پردازندههای شرکت AMD نیز استفاده شود. پردازندههای این شرکت به دلیل دارا بودن فناوری ساخت بالاتر که با واحد نانو سنجیده میشود معمولا سرعت بیشتری در مقایسه با پردازندههای اینتل همتراز خود دارند اما تعداد هستههای آنها به طور نسبی کمتر است. به هر حال اگر در لپ تاپ گیمینگی از پردازندههای شرکت AMD استفاده شود به طور قطع قدرت این پردازندهها با پردازندههای همتراز خود از شرکت اینتل قابل مقایسه است.
پردازندههای AMD معمولا دارای نام شاخص Ryzen هستند و عدد بعد از آنها نشاندهنده قدرتشان است. این عدد میتواند یکی از اعداد 9، 5، 7 و 3 باشد به این صورت که نام پردازنده میشود Ryzen 3، Ryzen 5، Ryzen 7 یا Ryzen 9. بد نیست بدانید قدرت این پردازندهها به ترتیب با پردازندههای همتراز خود از شرکت اینتل یعنی پردازندههای Core i3، Core i5، Core i7 و Core i9 به شرط عدم اختلاف زیاد در سال ساختشان، برابری میکند.
در لپ تاپهای گیمینگ ردهبالاتر از پردازندههای Ryzen 9 و Ryzen 7 و در لپ تاپهای گیمینگ ردهپایینتر بعضا از پردازندههای Ryzen 5 هم استفاده میشود. عدد بعد از این عدد که یک عدد معمولا چهار رقمی است هر چقدر بیشتر باشد بهتر است و نشاندهنده قدرت بیشتر پردازنده. به هر حال اگر میخواهید اطلاعات بیشتری راجع به پردازندههای اینتل و AMD بدست آورید و ببینید معنای اعداد بعد از نام شاخص آنها چیست پیشنهاد میکنیم به مقاله "مقایسه پردازندههای AMD Ryzen و Intel Core" در وبلاگ همین سایت مراجعه نمایید.
پردازنده گرافیکی
بعد از پردازنده اصلی بیشترین اهمیت را در یک لپ تاپ گیمینگ دارد چرا که کارش انجام پردازشهای گرافیکی است و بدون آن اصلا بازی قابل اجرا نخواهد بود. در لپ تاپهای گیمینگ (فرقی نمیکند گیمینگ اقتصادی باشند یا گیمینگ حرفهای) از پردازنده گرافیکی مجزا استفاده میشود که دارای حافظه اختصاصی خود نیز هست. وجود پردازنده گرافیکی مجزا تا حد زیادی قدرت پردازش گرافیکی لپ تاپ را افزایش میدهد یا اگر بخواهیم به زبان سادهتر بگوییم عملکرد لپ تاپ را در اجرای بازیها و البته برنامههای گرافیکی سنگین به طور قابل توجهی بهبود میبخشد.
اما در لپ تاپهای گیمینگ مختلف بر اساس ردهشان از چه پردازندههای گرافیکی استفاده میشود؟ در جواب به این سوال باید بگوییم در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی یا از پردازندههای گرافیکی GeForce GTX از شرکت انویدیا که در سری خود (همان GTX) جزء قویترینها هستند استفاده میشود یا از پردازندههای گرافیکی GeForce RTX که در سری خود (RTX) جزء ردهپایینها هستند. این پردازندهها قدرتی در حد یکدیگر دارند اما پردازندههای RTX حتی با وجود ردهپایینتر بودنشان در سری خود، باز هم تا حدودی قویتر از پردازندههای GTX هستند که آن هم به دلیل معماری برتر آنهاست. اگر بخواهیم مثالی در این زمینه بزنیم باید بگوییم مثلا ممکن است در یک لپ تاپ گیمینگ اقتصادی از پردازنده گرافیکی GeForce GTX 1660 یا پردازنده GeForce RTX 3050 استفاده شود.
در لپ تاپهای گیمینگ میانرده از پردازندههای RTX با قدرت بیشتر یعنی پردازندههای RTX 3060 یا RTX 3070 استفاده میشود و در لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا از قویترین پردازندههای RTX یعنی پردازندههای RTX 3090 یا RTX 4090 که قدرت فوقالعادهای در اجرای بازیها دارند. در اینجا بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که پردازنده های GeForce RTX خود دارای دو سری 30 و 40 هستند که قدرت پردازش پردازندههای سری 40 از پردازندههای همترازشان از سری 30 بیشتر است. مثلا قدرت یک پردازنده RTX 4050 از پردازنده RTX 3050 بیشتر است ولی به پای قدرت پردازنده RTX 3090 نمیرسد. اما در مقابل، پردازنده RTX 4090 عملکرد بهتری نسبت به پردازنده RTX 3090 دارد.
مزیتی که پردازندههای RTX نسبت به GTX دارند یکی برخورداری از معماری بهتر در ساخت پردازنده و دیگری پشتیبانی از فناوری رهگیری شعاع نور (Ray Tracing) است که امکان نورپردازیهای واقعیتری را در بازیهای جدید فراهم آورده است. نکته دیگری که در اینجا باید به آن اشاره کنیم آن است که هر چند در بیشتر موارد از پردازندههای گرافیکی شرکت انویدیا (همان پردازندههای GTX و RTX) در لپ تاپهای گیمینگ استفاده میشود اما لپ تاپهای گیمینگی نیز هستند که پردازنده گرافیکیشان یکی از پردازندههای قوی Radeon از شرکت AMD است.
پردازندههای Radeon از لحاظ کارکرد تفاوت زیادی با پردازندههای همتراز خود از شرکت انویدیا ندارند و به نوعی رقیب آنها محسوب میشوند اما اگر بخواهیم از قویترین آنها یاد کنیم میتوانیم به پردازندههای Radeon RX 7900 XTX و Radeon RX 6800 اشاره کنیم که اولی قدرتی در حد قدرتمندترین پردازندههای RTX از شرکت انویدیا یعنی RTX 4080 و RTX 4090 دارد و از آن فقط در لپ تاپهای ردهبالا استفاده میشود و دومی هم قدرتی در حد پردازندههای میانرده RTX یعنی RTX 3070 و RTX 3080 و در لپ تاپهای گیمینگ میانردهتر هم از آن استفاده میشود.
حافظه رم
حافظه رم لپ تاپهای گیمینگ در بیشتر موارد 16 گیگابایت است ولی برای تعداد معدودی از لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی تنها 8 گیگابایت حافظه رم در نظر گرفته شده که البته به احتمال زیاد قابلیت ارتقاء خواهد داشت. مقدار حافظه رم پیشنهاد شده برای گیمینگ 16 گیگابایت است؛ اگر لپ تاپ شما بیشتر از این مقدار حافظه رم دارد که چه بهتر ولی اگر کمتر داشت باید به فکر ارتقاء آن باشید اما در مورد حافظه رم شاید بیش از آنکه حجمش مهم باشد نوع و سرعت آن است که مهم است.
نوع حافظه رم و سرعت آن ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. در واقع هر چقدر نوع حافظه رم جدیدتر باشد از سرعتهای بالاتری پشتیبانی خواهد کرد و هر چقدر هم سرعت حافظه رم بیشتر باشد لپ تاپ عملکرد بهتری در اجرای بازیها خواهد داشت یا بهتر بگوییم بازیها را سریعتر اجرا خواهد کرد. در حال حاضر جدیدترین نوع حافظه رم، حافظه رم DDR5 است که در لپ تاپهای گیمینگ میانرده تا ردهبالا از آن استفاده میشود و در تعداد معدودی از لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی نیز از آن استفاده شده است. سرعت حافظه رم DDR5 میتواند چیزی بین 4 تا 8 هزار مگاهرتز باشد و شکی نیست که از رمهای DDR5 با سرعت بالاتر در لپ تاپهای گیمینگ میانرده تا ردهبالا و از رمهای DDR5 با سرعت پایینتر در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی استفاده میشود.
چیزی که در اینجا باید به آن اشاره کنیم آن است که در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی در بیشتر موارد از حافظه رم DDR4 استفاده میشود که سرعت آن میتواند بین 1600 تا 3200 مگاهرتز متغیر باشد. حتی امکان استفاده از رمهای DDR4 با سرعتهای بالا در لپ تاپهای گیمینگ میانرده هم وجود دارد اما مطمئن باشید که در هیچ لپ تاپ گیمینگ جدیدی دیگر از رم DDR3 استفاده نمیشود چون این نوع حافظه رم دیگر قدیمی شده و پردازندههای جدید هم دیگر از آن پشتیبانی نمیکنند.
حافظه ذخیرهسازی
حافظه ذخیرهسازی که به آن حافظه داخلی یا درایو هم گفته میشود در واقع محلی است برای نصب ویندوز، بازیها و برنامهها و همچنین نگهداری فایلهای مختلف. در لپ تاپهای قدیمی از درایوهای HDD استفاده میشد که سرعت آنها چندین و بعضی مواقع تا دهها برابر از درایوهای SSD کمتر است اما در لپ تاپهای جدید اعم از اینکه برای گیمینگ باشند یا نه از درایوهای SSD استفاده میشود لذا انتظار اینکه ویندوز، برنامهها و بازیها در لپ تاپهای جدید، سریعتر بالا بیایند انتظاری کاملا منطقی است. از طرفی چون درایوهای SSD قطعات متحرک ندارند کار کردنشان هیچ صدایی تولید نمیکند و این امر باعث شده لپ تاپهای جدیدتر تا حدودی کمصداتر از لپ تاپهای قدیمی باشند.
در مورد درایوهای SSD باید بگوییم با توجه به رابطشان دارای دو نوع هستند؛ یکی درایوهای SSD با رابط SATA و دیگری درایوهای SSD با رابط NVMe که سرعت دومی میتواند تا ده برابر بیشتر از اولی باشد. در واقع این به نسخه رابط NVMe برمیگردد و هر چقدر این نسخه بالاتر باشد سرعت درایو SSD بیشتر خواهد بود. نسخه رابط NVMe درایو SSD حتما در صفحه مشخصات لپ تاپ ذکر میشود و از آنجا که درایو SSD با چنین رابطی در شیاری روی مادربرد نصب میشود که شباهت زیادی به شیار PCI-E x4 دارد بعضا ممکن است نسخه رابط NVMe به صورت مثلا NVMe PCI-E همراه با عددی که بعد از آن میآید ذکر شود. البته شاید آن را به صورت NVMe M2 نیز ببینید که M2 به اندازه درایو اشاره دارد. به هر حال این عدد نسخه است که اهمیت دارد و هر چقدر بالاتر باشد نسخه رابط درایو بالاتر بوده و سرعت آن در انتقال اطلاعات بیشتر است (در حال حاضر جدیدترین نسخه، نسخه 4.0 است اما در تعداد معدودی از لپ تاپها از نسخه 5.0 نیز استفاده شده است).
نمایشگر
هر چند که شاید در درجه اول چندان مهم به نظر نرسد ولی هر چه باشد نمایشگر جایی است که در آن نتیجه عملکرد سایر قطعات را میبینید و لذا کیفیت آن به خصوص در لپ تاپهای گیمینگ از اهمیت ویژهای برخوردار است. کیفیت نمایشگر تابع عوامل مختلفی است که از جمله آنها میتوان به وضوح تصویری، پنل به کار رفته در نمایشگر، میزان پادنمایی (کانترست)، سرعت بازآوری تصویر (ریفرش ریت) و زمان پاسخ (Response Time) اشاره کرد. در لپ تاپهای گیمینگ به خصوص به دو مورد آخر توجه بیشتری میشود چرا که بر کیفیت نمایش حرکات در بازیها تاثیر گذاشته یا به عبارتی باعث طبیعیتر جلوه کردن حرکات میشوند.
در اینجا مجالی نیست که به طور کامل راجع به هر کدام از عوامل فوق صحبت کنیم چرا که قبلا راجع به آنها در بخش راهنمای خرید مانیتور در همین وبسایت صحبت کردهایم. پیشنهاد میکنیم برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد نمایشگرها و همچنین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت آنها به این راهنما مراجعه نمایید اما در این بخش تا حدودی به این عوامل و میزان توجه به آنها در لپ تاپهای گیمینگ خواهیم پرداخت.
وضوح تصویری (رزولوشن)
حداقل وضوح تصویری برای گیمینگ، وضوح تصویری Full HD است که باید بگوییم نمایشگر تمام لپ تاپهای گیمینگ از این وضوح پشتیبانی میکند لیکن در لپ تاپهای گیمینگ میانرده و ردهبالا وضوح تصویری از این هم بیشتر است و ممکن است به 2K یا حتی 4K هم برسد. همانطور که شاید بدانید هر چقدر وضوح تصویری بالاتر باشد تصاویر شفافتر و با جزئیات بیشتری به نظر خواهند رسید لیکن این را هم نباید از نظر دور داشت که برای بازی در وضوحهای تصویری بالاتر به پردازنده گرافیکی قویتری نیاز است؛ خوشبختانه این امر توسط سازندگان لپ تاپهای گیمینگ مورد توجه قرار گرفته و اگر وضوح تصویری لپ تاپ گیمینگی بالا باشد به طور قطع کارت گرافیک آن هم قویتر خواهد بود تا بتواند تعداد پیکسلهای بیشتری را که در وضوحهای تصویری بالاتر وجود دارند مدیریت کند.
پنل به کار رفته در نمایشگر
پنل به کار رفته در نمایشگر لپ تاپهای گیمینگ، پنل IPS است که بهترین کیفیت و زاویه دید را بین سایر پنلهای LCD دارد. در واقع باید بگوییم از پنلهای دیگر LCD که شامل پنلهای TN و VA میشوند به دلیل کیفیت پایینترشان تقریبا در هیچ لپ تاپ گیمینگی استفاده نمیشود اما کیفیت تمام پنلهای IPS نیز در نمایش رنگها یکسان نیست و به میزان پوشش طیف رنگهای sRGB توسط آنها برمیگردد. این میزان اگر صد در صد باشد کیفیت نمایشگر خوب است و رنگها را همانطور که هستند نشان خواهد داد اما اگر به مقادیر کمتری همچون 65 درصد برسد آن وقت رنگها آن جلوهای را که باید داشته باشند ندارند و به نوعی رنگ و رو رفته و متمایل به خاکستری به نظر خواهند رسید.
میزان پوشش طیف رنگهای sRGB در لپ تاپهای گیمینگ میانرده و ردهبالا تقریبا همیشه صد در صد و حتی بعضی مواقع بیشتر از این مقدار است اما در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی بعضا اتفاقی که در بالا گفتیم میافتد یعنی ممکن است نمایشگر لپ تاپ طیف رنگهای sRGB را تا صد در صد پوشش ندهد که این هم البته یکی از راهکارهای پایین نگه داشتن قیمت لپ تاپ است. به هر حال اگر میخواهید بدانید نمایشگر لپ تاپ موردنظرتان طیف رنگهای sRGB را تا چه اندازه پوشش میدهد بهترین راهش مراجعه به صفحه مشخصات لپ تاپ در وبسایتهای فروشگاهی یا سایت سازنده لپ تاپ است.
میزان پادنمایی (کانترست)
به اختلاف بین رنگهای تیره و روشن گفته میشود و هر چقدر مقدارش بیشتر باشد رنگهای تیره، تیرهتر و رنگهای روشن نیز روشنتر به نظر خواهند رسید. میزان پادنمایی معمول 1:1000 است که تقریبا برای گیمینگ هم خوب است ولی پادنمایی 1:3000 یا بالاتر بهتر است. میزان پادنمایی نیز از آن مشخصاتی است که در صفحه مشخصات لپ تاپ در سایت سازندهاش ذکر میشود و هر چند که در گیمینگ تا حدودی مهم است ولی نه آنقدر که خیلی رویش تاکید شود.
سرعت بازآوری تصویر (ریفرش ریت)
با واحد هرتز سنجیده میشود و هر چقدر مقدارش بالاتر باشد تصویر نمایشگر، شفافتر به نظر خواهد رسید و حرکتها نیز در آن طبیعیتر جلوه خواهند کرد یا اگر بخواهیم بهتر بگوییم در حرکتهای سریع ماتی بوجود نخواهد آمد و ردی هم هر چند لحظهای پشت حرکتها باقی نخواهد ماند. همانطور که میدانید این در بازیها به خصوص بازیهایی که در آنها حرکت زیاد است اهمیت ویژهای دارد و باعث ارتباط بهتر و موثرتر گیمر با بازی خواهد شد.
حداقل سرعت بازآوری تصویر (ریفرش ریت) لازم برای گیمینگ 60 هرتز است ولی دیگر این روزها بیشتر لپ تاپهای گیمینگ حتی اقتصادی هم دارای ریفرش ریت بین 120 تا 140 هرتز هستند. این میزان در لپ تاپهای میانرده و ردهبالا به مقادیری همچون 240 و 360 هرتز هم میرسد که فوقالعاده است مخصوصا ریفرش ریت 360 هرتز که گفته میشود مناسب گیمرهای خیلی حرفهای و آنهایی است که در تورنومنتهای آنلاین شرکت میکنند. برای این گیمرها حتی یک لحظه اشتباه هم میتواند به باختهای بزرگ منجر شود و لذا وضوح حرکتها و عدم مات شدنشان اهمیت زیادی دارد. ریفرش ریت هم از آن مشخصاتی است که به طور قطع در صفحه مشخصات لپ تاپها به آن اشاره میشود.
زمان پاسخ (Response Time)
زمان پاسخ هم یکی دیگر از مشخصات نمایشگر است که با جلوگیری از ماتی لحظهای در حرکتها باعث طبیعیتر جلوه کردن آنها میشود منتها بر خلاف ریفرش ریت هر چقدر کمتر باشد بهتر است و با واحد میلیثانیه هم سنجیده میشود. زمان پاسخ در واقع مدت زمانی است که طول میکشد تا یک پیکسل از نمایشگر از یک سایه رنگ خاکستری به سایه دیگر آن برسد. البته انتخاب این سایهها میتواند متفاوت و از رنگهای دیگر باشد ولی رنگ خاکستری مطابق با استاندارد VESA در نظر گرفته شده و مبنای اندازهگیری زمان پاسخ بیشتر نمایشگرهاست. آنطور که گفته میشود زمان پاسخ 5 میلیثانیهای هم برای گیمینگ کافی است اما معمولا زمان پاسخی برای گیمینگ پیشنهاد میشود که بین 1 تا 3 میلیثانیه باشد. در بسیاری از لپ تاپهای گیمینگ زمان پاسخ چیزی مابین همان 1 تا 3 میلیثانیه است لیکن در برخی از لپ تاپهای گیمینگ حرفهای، این زمان به یک دهم میلیثانیه نیز کاهش یافته است.
کیبورد
در لپ تاپهای گیمینگ معمولا سعی بر این است که کیبورد لپ تاپ برای بازی راحت باشد و به همین دلیل هم هست که در بیشتر این لپ تاپها از کیبوردهای جزیرهای (Chiclet) استفاده میشود. کیبوردهای جزیرهای به گونهای هستند که هم کار با دکمههای آنها حس بهتری دارد (دکمهها با اندک فشاری به پایین حرکت میکنند و میزان حرکت آنها به پایین و بازگشتشان به بالا نیز استاندارد است) و هم دکمهها به اندازه کافی از یکدیگر فاصله دارند که احتمال فشرده شدن اشتباه یک دکمه به جای دکمه دیگر یا فشرده شدن چند دکمه با هم را به حداقل میرساند به اضافه اینکه با چنین فاصلهای تمیز کردن کیبورد و بالاخص لابهلای دکمهها آسانتر خواهد بود.
در بسیاری از لپ تاپهای گیمینگ یکی از فنهای خنککننده زیر دکمههای A، W، S و D قرار گرفته که مانع از گرم شدن بیش از اندازه این دکمهها حتی در بارهای پردازشی سنگین میشود. همانطور که میدانید این دکمهها بیشترین کاربرد را در بازیها دارند (برای حرکت کاراکتر اصلی بازی از آنها استفاده میشود) و اگر قرار باشد بیش از اندازه گرم شوند دیگر بازی کردن با آنها ممکن نخواهد بود! خوشبختانه با ترفندی که در بالا ذکر شد تا حد زیادی گرمای اطراف این دکمهها دفع میشود طوری که دمای سطح آنها از حد خاصی تجاوز نخواهد کرد و حتی کار کردن طولانیمدت با آنها نیز باعث اذیت سرانگشتان کاربر نخواهد شد. بد نیست بدانید در لپ تاپهای گیمینگ برند ایسوس کمی فضای بیشتری در اطراف دکمههای مذکور در نظر گرفته شده که باعث گردش بهتر هوا در اطراف آنها و خنکسازی سریعترشان میشود.
مورد دیگری که درباره کیبورد لپ تاپهای گیمینگ باید به آن اشاره کنیم آن است که کیبورد این لپ تاپها بر خلاف کیبورد بسیاری از لپ تاپهای دیگر دارای نورپردازی است که جلوه بسیار زیباتری به آن میدهد بالاخص در محیطهای تاریکتر. این نورپردازی در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی، سادهتر و در لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا، حرفهایتر است. به عنوان مثال در لپ تاپهای گیمینگ اقتصادی میتوان نور پشتزمینه کیبورد را به دلخواه تغییر داد ولی برای تمام کیبورد در حالی که در لپ تاپهای گیمینگ ردهبالا میشود نور تک تک دکمهها را تغییر داد یا حتی برخی از آنها را به دلخواه خاموش کرد. حتی در این لپ تاپها پروفایلهای مختلفی برای نورپردازی کیبورد تعریف شده که در برخی از آنها فقط نور تعدادی از دکمهها روشن است و در برخی دیگر نور دکمهها مثل رقص نور یا به صورت موجی تغییر میکند.
خرید لپ تاپ گیمینگ تاپ رایان واقعا بهترین تجربهی خرید لپ تاپ من بوده... ممنونم از تیم خوبتون
کسی هست که تجربه خرید لپتاپ گیمینگ ایسر داشته باشه؟
من بین G533ZM و FX507ZR مونده بودم تو لپ تاپ گیمینگ ایسوس، دیدم راگ خیلی سرتره
من با حدود ۴۰ میلیون بودجهای که برای خرید لپ تاپ گیمینگ کنار گذاشته بودم یه ایسوس مدل TUF FX517ZE خریدم که واقعا راضیام ازش. اصلا این سری تاف ایسوس خیلی جذابن.
سلام میشه برای خرید لپ تاپ گیمینگ با کارایی خوب راهنماییم کنید
میتونید برای دریافت راهنمای و مشاوره تخصصی خرید لپ تاپ گیمینگ از چت آنلاین، تماس تلفنی با تاپ رایان با شماره 02191007374 یا مقالههای راهنمای خرید لپ تاپ تاپ رایان استفاده کنید.
چند وقتیه دارم حسابی میگردم تا بتونم بهترین لپ تاپ گیمینگ رو پیدا کنم!
به نظر من همیشه بهترین جنس بازار رو بخر تا بتونی مدتهای زیادی ازش استفاده کنی!