آیا لپ تاپ قابل ارتقا است؟ این سؤال را احتمالاً در شرایطی میپرسید که یا از سرعت کُند و عملکرد ضعیف لپ تاپ خود خسته شدهاید یا بین خرید کامپیوتر و لپ تاپ مردد شدهاید. در هر صورت باید بدانید که خوشبختانه لپ تاپ هم قابلیت ارتقا دارد. دامنه این تغییرات بستگی زیادی به مدل و مشخصات سختافزاری لپ تاپ دارد؛ اما به طور کلی، رم، گرافیک و هارد جزو قطعاتی است که در بیشتر مدلها میتوانید ارتقا دهید. اگر میخواهید با ارتقای این قطعات و محدودیتهایشان بیشتر آشنا شوید، تا انتهای این مطلب از تاپ رایان همراه ما باشید.
آیا میتوان لپ تاپ را ارتقا داد؟
قطعاتی مانند حافظه رم و فضای ذخیرهسازی (SSD یا HDD)، در بیشتر لپ تاپها قابل ارتقا است. اما در بخشهایی مانند پردازنده (CPU) و کارت گرافیک (GPU)، این امکان معمولاً وجود ندارد. چون این قطعات اغلب روی مادربرد لحیم شدهاند و قابل تعویض نیستند. بنابراین در خرید لپ تاپ، باید به پردازنده و کارت گرافیک بیش از قطعات دیگر اهمیت دهید.
کدام لپ تاپها قابل ارتقا هستند؟
اگر قصد دارید لپ تاپ خود را ارتقا دهید، ابتدا باید بررسی کنید که آیا لپ تاپ قابل ارتقا است؟ این کار را باید با بررسی قطعات کامپیوتر خود انجام دهید. اکثر لپ تاپها امکان تعویض حافظه ذخیرهسازی (SSD یا HDD) و رم را دارند، اما ارتقای پردازنده و کارت گرافیک معمولاً محدودتر است. برای اطمینان، میتوانید مدل لپ تاپ خود را در وبسایت سازنده بررسی کنید یا از نرمافزارهایی مانند CPU-Z و Speccy کمک بگیرید.
از طرف دیگر، باز کردن قاب پشتی لپ تاپ میتواند اطلاعات بیشتری درباره اسلاتهای خالی رم و نوع ذخیرهسازی به شما بدهد. بیشتر مدلهای لپ تاپ گیمینگ و Workstation طراحی ماژولار دارند و قطعاتی مانند رم و حافظه ذخیرهسازی به راحتی در آنها قابل تغییر و ارتقا است. در مقابل، در مورد اولترابوکها، مک بوکها و لپ تاپهای باریک، بیشتر قطعات لحیم شدهاند و تغییر آنها سخت یا غیرممکن است. پیش از هر اقدامی، دفترچه راهنما یا راهنمای رسمی سازنده را بررسی کنید تا از سازگاری قطعات جدید مطمئن شوید.
قطعات قابل ارتقای لپ تاپ
مهمترین بخشهایی که میتوان در لپ تاپ ارتقا داد عبارتاند از:
- رم : در بسیاری از مدلها، میتوانید رم را ارتقا دهید. به این شرط که اسلات خالی و پتانسیل پشتیبانی از ظرفیت بالاتر وجود داشته باشد.
- حافظه ذخیرهسازی (SSD / HDD): حافظه HDD را معمولاً میتوان با یک درایو SSD جایگزین کرد یا SSD را با یک مدل سریعتر عوض کرد.
- باتری: در بعضی مدلها (به خصوص مدلهای قدیمیتر) امکان تعویض باتری وجود دارد؛ اما در مدلهای جدیدتر، باتری داخلی و غیرقابل تعویض است.
قطعات غیر قابل ارتقای لپ تاپ
دو تا از مهمترین سختافزارهای داخلی لپ تاپ که در بیشتر موارد قابل ارتقا نیستند، عبارتاند از:
- پردازنده: که در بیشتر لپ تاپها به مادربرد لحیم شده و امکان تعویض آن وجود ندارد.
- کارت گرافیک: در اکثر مدلها، کارت گرافیک به صورت یکپارچه با مادربرد طراحی شده است. فقط در لپ تاپهای خاص با ماژول MXM یا از طریق eGPU (کارت گرافیک اکسترنال) میتوان آن را ارتقا داد.
آیا رم لپ تاپ قابل ارتقا است؟
در پاسخ به این سوال که آیا لپ تاپ قابل ارتقا است، دیدیم که بعضی قطعات این قابلیت را دارند و RAM مهمترین آنها است. رم در بیشتر رایانههای همراه، قابل ارتقا است. اما لپتاپهای متفاوت از طراحیهای متفاوتی استفاده میکنند و قابلیت دسترسی و تغییر قطعات در آنها مشابه و یکسان نیست. در نتیجه هیچ گزاره دقیقی وجود ندارد. اغلب لپ تاپهایی که قیمت پایینی دارند، نسبت به مدلهای پیشرفته و گران قیمت، توان و قابلیت دسترسی به قطعات، ارتقا و تعمیر بهتری را در اختیار کاربر قرار میدهد.
از کجا بدانیم رم لپ تاپ قابل ارتقا است؟
ارتقای این قطعه، یکی از سادهترین روشها برای افزایش بهرهوری است. اما همه لپ تاپها این قابلیت را ندارند. بنابراین، اول باید بدانید که آیا رم این لپ تاپ قابل ارتقا است یا خیر و بعد برای خرید رم لپ تاپ جدید اقدام کنید.
برای اطمینان از این موضوع، میتوانید دستگاه را به صورت فیزیکی بررسی کنید که آیا شکاف خالی برای قرار دادن رم جدید را دارد؟ راه بعدی از طریق نرم افزار شرکت کروشیال است که در اختیار تمام کاربران قرار دارد. از طرفی میتوانید از نرمافزارهای کمکی، مانند CPU-Z، Speccy یا Crucial System Scanner استفاده کنید که اطلاعات سختافزاری را نشان میدهند.
نکته بعدی که باید به آن دقت کرد، چگونگی دسترسی به شکافهای رم در لپ تاپ است. در بعضی مدلها، باید قسمتهای بیشتر از بدنه باز شوند تا به رم برسید. ولی در موارد زیادی نیز فقط باز کردن یک یا دو پیچ و برداشتن یک پوشش از زیر لپ تاپ، برای دسترسی به رمهای آن کافی است.
چه نوع حافظه رم بگیریم؟
بعد از این که مطمئن شدید لپ تاپ شما دارای شکاف خالی برای اضافه کردن رم است، میبایست در مورد نوع حافظه تصمیم بگیرید. اولین مورد، بحث انتخاب بین دو نوع رم متداول DDR3 و DDR4 است. میتوانید پیش از خرید رم از فروشگاه تاپ رایان، از مشاوران این مجموعه راهنمایی بگیرید. باید اشاره کنیم که بیشتر لپ تاپهای تولیدی اخیر، از رم لپ تاپ DDR5 پشتیبانی میکنند.
دقت به بیشترین رم مجاز
حالا که میدانید آیا لپ تاپ قابل ارتقا است یا خیر، باید به پتانسیل دستگاه خود نیز دقت کنید. بیشترین حافظههای رم لپتاپ موجود در بازار در حال حاضر، رمهای MHzDDR4-2133 و MHzDDR4-2400 هستند. شاید به این موضوع فکر کنید که در هر صورت، باید به دنبال سریعترین رم موجود در بازار باشید و حتی بیشتر از انواعی که گفته شده، به فکر خرید رم MHzDDR4-2666 باشید. اما به این نکته توجه داشته باشید که امکان دارد پردازنده شما سرعتهایی بالاتر از یک حد مشخص را پشتیبانی نکند. مثلاً یک پردازندهی Core i3 نسل 8، حداکثر از MHzDDR4-2400 پشتیبانی میکند و هر سرعتی بیشتر از آن را به 2400 مگاهرتز کاهش میدهد.
بر این اساس، باید دقت کنید که برای خرید قطعهای که سیستم شما از آن پشتیبانی نمیکند، هزینه نکنید. از طرفی یادتان باشد که ارتقا دادن رم لپ تاپ به معنی انتخاب گرانترین و بهترین رمهای موجود برای لپتاپ نبوده و نیست. این موضوع کاملاً به محصول موجود و نیاز کاربر بستگی دارد
برای مثال اگر سیستمی با رم 4 گیگ دارید که جوابگوی کارتان نیست، میتوانید با خرید یک رم لپ تاپ 4 گیگابایت دیگر مشکل خود را حل کنید. البته در این مثال، اضافه کردن یک رم هشت گیگابایت هم مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ ولی پیشنهاد میشود که یک ماژول مشابه با رم فعلی خود تهیه کرده و به سیستم خود اضافه کنید تا حداکثر کارایی ممکن را تحویل بگیرید. ضمن آن که در بیشتر موارد در استفاده روزانه، همین مجموع 8 گیگابایت کافی خواهد بود و مقدار بیشتر از آن تفاوت چندانی ایجاد نخواهد کرد.
آیا گرافیک لپ تاپ قابل ارتقا است؟
ارتقای کارت گرافیک لپ تاپ معمولاً امکانپذیر نیست؛ اما بسته به نوع لپ تاپ، چند استثنا وجود دارد. در اغلب لپ تاپهای گیمینگ و ورکاستیشن، کارت گرافیک به صورت MXM طراحی شده که در بعضی مدلها قابلیت ارتقا دارد. اما در بیشتر لپ تاپهای رایج، کارت گرافیک یکپارچه با پردازنده یا لحیمشده (Soldered) روی مادربرد است که امکان تعویض آن را تقریباً غیرممکن میکند.
راه حل جایگزین برای ارتقای گرافیک، استفاده از کارت گرافیک اکسترنال از طریق پورت Thunderbolt 3 یا 4 است، که به شما امکان استفاده از گرافیکهای قدرتمند دسکتاپی را میدهد. این روش برای کاربران حرفهای و گیمرها مناسب است اما هزینه بالایی دارد. بنابراین اگر به اجرای بازیهای سنگین یا کارهای گرافیکی پیشرفته نیاز دارید، بهتر است از ابتدا لپ تاپی با کارت گرافیک قویتری انتخاب کنید.
آیا CPU لپ تاپ قابل ارتقا است؟
در بیشتر لپ تاپهای جدید، پردازنده به صورت یکپارچه و لحیمشده روی مادربرد قرار گرفته و نمیتوان آن را عوض کرد. هدف از این کار، کاهش ابعاد و افزایش بهرهوری این محصولات است. بنابراین برخلاف کامپیوترها که از سوکتهای قابل تعویض استفاده میکنند، پردازنده لپتاپها معمولاً طوری طراحی میشوند که در شرایط خاص (مثلاً با تجهیزات پیشرفته و دانش تخصصی) قابلیت تعویض دارند.
با وجود این، بعضی از مدلهای قدیمیتر یا لپتاپهای رده بالای گیمینگ و ورکاستیشن از پردازندههای سوکتدار (Socketed CPU) استفاده میکنند. این قابلیت باعث شده که امکان ارتقای CPU وجود داشته باشد. اما حتی در این موارد هم به دلیل محدودیتهای بایوس (BIOS) و سازگاری چیپست مادربرد، فقط مدلهای خاصی از پردازندهها پشتیبانی میشوند. بنابراین، پیش از هر خرید یا ارتقای دستگاه خود، دفترچه راهنما و مشخصات فنی آن را بخوانید یا از مشاوران تاپ رایان مشورت بگیرید.
سخن نهایی
در این مطلب از تاپ رایان دیدیم که آیا لپ تاپ قابل ارتقا است؟ به طور کلی ارتقا یا اضافه کردن رم و حافظه SSD، از بهترین تصمیمهایی است که میتوانید برای ارتقای کارایی لپ تاپ خود بگیرید. وقتی رم یا حافظه لپ تاپ خود را ارتقا دهید، عملکرد آن نیز به مراتب بهتر میشود. به خصوص در جنبههایی مانند سرعت دسترسی و اجرای نرم افزار. اگر در مورد ارتقای قطعات لپ تاپ خود سؤالی دارید، میتوانید در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کنید یا با مشاوران تاپ رایان در تماس باشید.