در سالیان اخیر استفاده از لپ تاپ ها و یا سیستم های رومیزی به یک امر متداول تبدیل شده است. بسیاری از افراد برای استفاده های شخصی و روزانه و یا انجام کار های خود به این وسائل الکترونیکی وابسته اند. امروزه حجم اطلاعات و برنامه های مورد استفاده بسیار بیشتر از گذشته است. برنامه هایی که شاید تا چند سال پیش تنها چند مگابایت از حافظه را اشغال می کردند اکنون برای اجرا شدن نیازمند چندین گیگ حافظه می باشند. از این رو استفاده از حافظه های ذخیره سازی جهت ذخیره فایل ها، فیلم ها، تصاویر، اسناد و... به یکی از دغدغه های افراد تبدیل شده است. در سیسیتم های کامپیوتری و لپ تاپ ها وظیفه ذخیره سازی داده ها و اطلاعات برعهده هارد دیسک یا همان دیسک سخت می باشد. هارد دیسک های موجود در داخل سیستم های کامپیوتری به دو دسته هارد های HDD و SSD تقسیم بندی می شوند. در این مقاله هارد دیسک و حافظه اس اس دی را به شما معرفی می کنیم و در بخش دوم این مقاله نیز تفاوت ها، ویژگی ها و کاربردهای این دو نوع دیسک سخت را با یکدیگر مقایسه کرده و با هریک آشنا خواهیم شد. با بخش اول مقاله این مقاله با تاپ رایان همراه باشید.
هارد دیسک چیست؟
پیش از اینکه به بررسی و مقایسه انواع هارد دیسک ها بپردازیم ابتدا به یک تعریف کلی از این قطعه می پردازیم. هارد دیسک درواقع یک رسانه ذخیره سازی است که در سیستم های کامپیوتری، لپ تاپ ها و یا هر وسیله الکترونیک قابل حمل مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که قبلا اشاره کردیم هارد دیسک انواع مختلفی دارد و بطور اجمالی به دو نوع HDD و SSD دسته بندی می شود. اگر سیستم شما یک رایانه رومیزی است دستتان در انتخاب هارد دیسک باز است و می توانید هرکدام از این دو نوع را که می خواهید تهیه کرده و در سیستم خود بکار ببرید. اما اگر این چنین نیست باید براساس نیاز خود به تهیه هارد دیسک اقدام کنید. اینکه چه نوع هارد دیسک مناسب کار شماست پرسشی است که در ادامه مفصلا به توضیح آن خواهیم پرداخت. اما پیش از پاسخ به این پرسش کلیدی با انواع هارد دیسک های HDD و SSD آشنا خواهیم شد.
عبارت HDD مخفف واژه (Hard Disk Drive) است و به معنای «هارد دیسک درایو سخت» می باشد. حافظه HDD جزء هارد دیسک های سنتی محسوب می شوند و در اغلب کامپیوترهای رومیزی مورد استفاده قرار می گیرد. این هارد دیسک از یک صفحه دایره مانند تشکیل شده عمل خواندن و یا نوشتن اطلاعات بر روی این هارد دیسک از طریق یک هدخوان صورت می گیرد. هرچه سرعت چرخش صفحه دایره ای مانند هارد دیسک های سخت بیشتر باشد، سرعت پردازش و عملکرد آن نیز بیشتر خواهد بود. سرعت عملکرد یک درایو بر سرعت پاسخگویی آن تاثیرگذار بوده و در نتیجه آن می تواند بر مدت زمان نصب یک نرم افزار و یا عملکرد کلی سیستم عامل تاثیرگذار باشد. یکی از تفاوت های هارد دیسک های قدیمی و جدیدتر در پورت های اتصال آن ها می باشد. اغلب مدل های قدیمی دارای پورت IDE برای اتصال به مادربرد سیستم های رومیزی می باشند. این درحالی است که مدل های امروزی و مدرن از اتصال SATA پشتیبانی می کنند. گفتنی است که جدیدترین نسخه این پورت ها SATA III می باشد که حداکثرسرعت خواندن و نوشتن داده ها بر روی حافظه HDD را ممکن می سازد.
حافظه SSD چیست؟
SSD درواقع مخفف عبارت (Solid State Drive) و به معنای «درایو در حالت ثابت» می باشد. حافظه SSD درواقع فناوری جدیدی در زمینه ذخیره سازی داده ها و اطلاعات بر روی سیستم های کامپیوتری می باشد. در اغلب لپ تاپ های جدید و مدرن امروزی شاهد استفاده از حافظه های SSD هستیم. همانطور که از نام این نوع حافظه نیز مشخص است این حافظه هیچ قسمت متحرکی ندارد و وظایف این بخش برعهده حافظه NAND خواهد بود. استفاده از حافظه NAND باعث می شود تا سرعت سیستم در هنگام اجرا و کارهایی مانند بوت شدن آن بالاتر برود. همچنین فناوری های جدید بکار رفته در این حافظه موجب می شود تا SSD همانند هارد دیسک های سنتی ظرفیت بیشتری داشته باشد. نکته دیگر رابطه ظرفیت هارد SSD با حافظه NAND است. هرچقدر ظرفیت NAND بیشتر باشد، حافظه SSD نیز قادر خواهد بود تا حجم بیشتری از داده ها را ذخیره سازی کند.
برای مشاهده محصولات هارد اکسترنال 2 ترابایت در تاپ رایان کلیک کنید .
انواع حافظه SSD
پیش تر گفتیم که اغلب هارد درایو های امروزی به درگاه SATA III مجهز می باشند. حافظه های SSD نیز همانند هارد دیسک های سنتی به این درگاه مجهز می باشند. این درگاه با حداکثر نرخ ذخیره سازی 600 مگابایت در ثانیه سرعت بالایی در خواندن و نوشتن داده ها بر روی حافظه SSD را ممکن می سازد. در کنار این مورد بهره مندی از فناوری جدید NVMe هارد درایو های SSD سبب شده است تا سرعت پردازش اطلاعات بی نظیری را شاهد باشیم. با این حال مجهز بودن به درگاه SATA III ممکن است باعث افت کارایی این هارد دیسک شود. به همین جهت برای جلوگیری از کاهش کارایی آن ها از اتصالات دیگری مانند PCIe و M.2 استفاده می شود. اتصال PCIe با استفاده از مسیر هایی با نام Lane عمل کرده و به سبب سرعت بالایی که برای هارد درایوها فراهم می کند در اغلب رایانه های امروزی و نیز برای اتصالاتی مانند اتصال کارت گرافیک، کارت شبکه و... بکار می روند. اتصالات M.2 نوع دیگری از اتصالات متداولی هستند که در هارد درایوها مورد استفاده قرار می گیرند. گفتنی است که اکثر رایانه های خانگی دارای مادربردهایی با اتصال M.2 می باشند. هارد درایو های SSD با درگاه M.2 نسبت به هارد درایوهایی که دارای درگاه PCIe می باشند ابعاد کوچکتری دارند. از همین روی امکان نصب این هارد درایوها بسیار آسان تر خواهد بود.