به احتمال زیاد تاکنون واژه IMEI به گوشتان خورده باشد. این واژه درواقع به «شماره سریال گوشی های تلفن همراه» اشاره دارد. آشنایی با مفهوم IMEI برای کاربران موبایلی بسیار مفید می تواند باشد. تا چندی پیش شناخت شماره سریال گوشی چندان مهم نبود و کاربران نیازی به آن نداشتند اما با اجرای طرح رجیستری گوشی های همراه در سال های اخیر اهمیت IMEI دوچندان شده است. زیرا یکی از مهمترین موارد مرتبط به این طرح شماره سریال گوشی ها می باشد و کاربران برای خرید و فروش و یا انتقال مالکیت گوشی های خود به این شماره سریال نیاز دارند. به همین جهت در این مقاله قصد داریم به معرفی و روش های یافتن IMEI و نیز کاربردهای آن بپردازیم. در ادامه این مقاله با تاپ رایان همراه باشید.
IMEI گوشی چیست؟
واژه IMEI یک کلمه اختصاری است و کوتاه شده عبارت International Mobile Equipment Identity و به معنای «شناسه جهانی تجهیزات سیار موبایل» می باشد. همانطور که افراد اثر انگشت های متفاوت از یکدیگر دارند، کد IMEI هر گوشی نیز تنها منحصر به آن دستگاه می باشد. به عبارت دیگر کد IMEI درواقع یک شماره شناسایی بر هر موبایل است که به سبب آن هر گوشی از گوشی های دیگر متمایز می شود.
کد IMEI یک کد 15 رقمی است که 14 رقم اول آن مربوط به شماره سریال خود گوشی بوده و رقم پانزدهم آن جهت راستی آزمایی و صحت اعداد قبلی استفاده می شود. افزون بر کد IMEI یک دیگر با نام IMEISV وجود دارد که شامل 16 عدد بوده و دارای اطلاعاتی درخصوص ورژن سیستم عامل دستگاه می باشد. در سال 2004 استاندارد شماره سریال گوشی ها تغییر پیدا کرد و از فرمت AA-BBBBBB-CCCCCC-D استفاده شد. قسمت A و B این کد مربوط به (Type Allocation Code) یا همان «کد تخصیص» گوشی می باشند. به وسیله کد تخصیص می توان اطلاعاتی درخصوص سازنده گوشی و مدل دستگاه بدست آورد. به عنوان نمونه کد تخصیص گوشی Pixel شرکت گوگل 35161508 و iPhone 6S Plus اپل 35332907 می باشد. گفتیم که با استفاده از کد IMEI می توانید مشخصات سازنده دستگاه را بدست بیاورید. برای بدست آوردن این اطلاعات از روی IMEI، به اعداد 7 و 8 شماره سریال (دو عدد پایانی در قسمت B) مراجعه کنید. همچنین پنج رقم قسمت C شماره سریال انحصاری دستگاه شما را شامل می شود. شماره سریال منحصر بفرد گوشی ها توسط کمپانی سازنده آن ها تعیین می گردد. قسمت D که آخرین بخش شماره سریال گوشی را شامل می شود جدای از 14 عدد قبلی می باشد و تنها برای اعتبار سنجی اعداد پیشین بکار می رود.
کاربردهای کد IMEI گوشی در چیست؟
کد IMEI در موارد زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. گفتیم که کد IMEI برای هر گوشی یک شماره منحصربفرد است که به سبب همین شماره، از سایر دستگاه ها تمییز داده شده و شناسائی می شود. علاوه بر این اگر گوشی دارای گارانتی بوده و آن را نمایندگی های معتبر خریداری کرده باشید درهنگام تعمیر، شرکت سازنده آن به وسیله اطلاعات موجود در IMEI دستگاه می تواند آن را از میان ده ها موبایل دیگر شناسایی کند. مورد بعدی کاربرد شماره IMEI مربوط به کشور خودمان است. پس از اجرای طرح ریجستری گوشی های تلفن همراه جهت مبادله ، خرید و یا فروش گوشی های تلفن همراه دانستن کد IMEI لازم است. جالب است بدانید که ریجستر کردن تلفن های همراه هم برای گوشی های نو هم برای گوشی های کار کرده و دست دوم ضروری می باشد. در این طرح با استعلام شماره سریال گوشی از طریق سامانه همتا می توان از قاچاقی نبودن دستگاه مطمئن شد. زیرا تنها در دستگاه هایی که بصورت قانونی وارد کشور شده اند قابلیت وصل شدن به شبکه مخابرات وجود دارد. همچنین مواردی مانند ثبت و فعالسازی گوشی در سامانه، انتقال مالکیت آن و یا ثبت گوشی های مسافری از دیگر موارد استفاده از شماره IMEI می باشد.
محصول مرتبط دیگر : تبلت
نحوه پیدا کردن گوشی های مفقودی به وسیله کد IMEI
از مهمترین و کاربردی ترین کاربرد استفاده از شماره سریال گوشی درهنگام مفقود شدن تلفن همراه می باشد. اگر گوشی شما گم شود و یا مورد سرقت قرار بگیرد از طریق تماس با اپراتور ارائه دهنده سیم کارتتان و یا با مراجعه با دفاتر پیشخوان، می توانید درخواست مسدود شدن و یا ردیابی کد IMEI را ارائه دهید. علاوه بر این با درخواست اپراتور، اپراتورهای دیگر نیز می توانند کد IMEI شما را در شبکه های خود مسدود نمایند. همچنین از آنجایی که هر شماره سریال IMEI تنها به یک سیم کارت تعلق دارد می توانید دستگاه خود را ردیابی کنید. با مسدود سازی کد IMEI دیگر تلفن همراه شما از هیچیک از اپراتورهای تلفن همراه سرویس دریافت نخواهد کرد. از این رو امکان فروش گوشی شما توسط سارقین عملا غیر ممکن می شود. به همین دلیل است که همواره توصیه می شود که اگر قصد خرید یک گوشی دست دوم را دارید، حتما در زمان تغییر مالکیت گوشی و فعالسازی آن از فروشنده بخواهید که بصورت حضوری همراه شما باشد زیرا ممکن است گوشی خریداری شده توسط شما یک گوشی سرقتی بوده و با مسدود شدن شناسه آن عملا استفاده از آن غیرممکن باشد. معمولا پروسه مسدود کردن و ردیابی تلفن همراه طولانی و زمانبر است و حتی نیازمند دستور قضایی نیز می باشد اما با تماس با پشتیبانی هریک از اپراتورها می توان از فرایند و روند اجرای کارها مطلع شوید.
یک نکته مهم دیگر درمورد شماره سریال گوشی های تلفن همراه تغییر دادن آن ها است. از آنجایی که شماره سریال گوشی ها منحصر بفرد است لذا نه تنها در ایران بلکه در اغلب کشورهای دنیا هرگونه تغییر و مدخوش کردن کد IMEI خلاف قانون می باشد و جرم است. بسیاری از سارقان تلفن های همراه با جعل کدهای IMEI سعی در فروش کالاهای سرقتی خود را دارند. از این رو بسیارتوصیه می شود که به هیچ وجه شماره سریال گوشی خود را در اینترنت منتشر نکنید.
چگونه کد IMEI گوشی را بدست بیاوریم؟
نحوه دستیابی به شماره سریال گوشی ها سوالی است که ممکن است ذهن هر کاربر تلفن همراه را به خود مشغول کند. بطور کلی یافتن کد IMEI به چند طریق انجام می شود که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم:
استعلام کد IMEI ازطریق درگاه USSD
یکی از آسانترین راه های دسترسی به شماره سریال گوشی، شماره گیری کد *#06# می باشد. این روش تقریبا در تمامی گوشی های امروزی کارایی دارد و سریع ترین راه رسیدن به کد IMEI می باشد. تنها کافیست کد مربوطه را وارد کنید. پس از آن بصورت اتوماتیک شماره سریال گوشی بر روی نمایشگر دستگاهتان ظاهر خواهد شد.
استعلام کد IMEI ازطریق تنظیمات خود گوشی
روش دیگر دستیابی به شماره سریال موبایل مراجعه به قسمت تنظیمات آن ها می باشد. این سازوکار در سیستم عامل های مختلف تقریبا مشابه یکدیگر است. به عنوان مثال در گوشی های آیفون با رفتن به قسمت Setting و General و انتخاب بخش About می توانید کد شناسایی دستگاه خود را بدست بیاورید. در گوشی های اندرویدی نیز تنها کافیست مسیری مشابه با گوشی های شرکت اپل را بپیمایید. به بخش Settings گوشی رفته و گزینه About Phone را انتخاب کنید. البته کد مربوطه بسته به نوع مدل گوشی و شرکت سازنده آن می تواند در بخش های مختلفی از قسمت About Phone قرار گرفته باشد.
پیدا کردن شماره سریال گوشی از روی جعبه
به غیر از مواردی که گفته شد شما می توانید با استفاده از جعبه دستگاه به این کد دسترسی پیدا کنید. این کد معمولا در کنار یک یا چند بارکد نوشته می شود. توجه کنید که درهنگام خرید یک گوشی کارکرده حتما شماره IMEI داخل گوشی با کد IMEI درج شده بر روی جعبه دستگاه مطابقت داشته باشد. در غیراینصورت احتمالا گوشی مسروقه بوده و با تغییرسیستم عامل آن، کد شناسایی گوشی نیز تغییر یافته است. همچنین در اکثر اسمارت فون های اندرویدی که باتری آن ها قابل تعویض می باشد، شماره سریال گوشی در زیر باتری قرار داشته و بر روی یک برچسب درج شده است. بعضا مشاهده شده است که در محصولات برخی از تولیدکنندگان شماره سریال IMEI در قسمت سینی سیمکارت حک می شود.