کامپیوترهای آل این وان از جمله جدیدترین فناوری های موجود در حوزه لوازم الکترونیکی هستند که با ترکیبی از ویژگیهای کامپیوترهای رومیزی و لپ تاپ ها ارائه میشوند. در واقع در ساخت کامپیوترهای آل این وان، با قرار دادن تمام اجزای داخلی در پشت یک صفحه نمایش، فضای کمتری اشغال شده و قابلیت جا به جایی آسانتری دارند. اما این طراحی فشرده میتواند معایبی نیز به همراه داشته باشد. یکی از مشکلات رایج در این نوع کامپیوترها، روشن نشدن آنها است که به دلایل مختلفی همچون گرمای بیش از حد، نقص در سخت افزار یا مشکلات نرم افزاری ایجاد میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان پرداخته و راهکارهایی را برای رفع این مشکل ارائه دهیم.
علت روشن نشدن سیستم آل این وان چیست؟
خرید کامپیوتر آل این وان طیف وسیعی از نیازها را شامل کاربریهای خانگی، شرکتها، آموزشگاهها و... پوشش میدهد. اما گاهی روشن نشدن این سیستم میتواند باعث اختلال در کار کاربران شود. به طور کلی این دستگاهها به دلیل طراحی فشرده و ترکیب تمامی اجزای داخلی در یک بدنه، حساسیت بیشتری نسبت به سایر کامپیوترها و دستگاههای این چنینی دارند. از این رو بیشتر دچار مشکلات فنی همچون قطع شدن کابل برق، ناپایداری منبع تغذیه یا خرابی قطعاتی مانند هارد دیسک و کارت گرافیک میشوند که میتواند منجر به روشن نشدن سیستم شود.
در واقع حساسیت این سیستمها بهگونهای است که هرگونه اختلال در اتصالات داخلی یا آسیب به سخت افزار آنها میتواند عملکرد آنها را تحت تأثیر قرار دهد. از این رو در ادامه، به بررسی دقیقتر عوامل مؤثر بر روشن نشدن آل این وان پرداخته تا کاربران بتوانند به راحتی علل احتمالی را شناسایی کرده و اقدامات لازم را انجام دهند.
خراب شدن منبع تغذیه
اولین قدم برای بررسی دلیل روشن نشدن کامپیوتر آل این وان، این است که به جزئی ترین نواقص احتمالی بپردازید. برای مثال ممکن است مشکل در کابل برق یا اتصال آن به پریز باشد. پس در ابتدا، پیش از هر اقدامی، اطمینان حاصل کنید که کابل بهطور صحیح و محکم به پریز وصل شده باشد. برای بررسی سالم بودن کابل اصلی هم میتوانید، در صورت امکان از یک کابل یدک استفاده کنید.
خراب شدن پاور؛ علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان
اگر کابل برق سالم باشد و دستگاه همچنان روشن نشود، احتمالاً مشکل از منبع تغذیه دستگاه است. باید بدانید که سیستم تغذیه کامپیوترهای آل این وان بسیار حساس بوده و با تغییرات ناگهانی ولتاژ یا استفاده طولانی مدت دچار آسیب میشود. پس اگر دلیل روشن نشدن کامپیوتر آل این وان چنین مسئلهای باشد، تعمیرکار باید منبع تغذیه را بررسی کرده و در صورت لزوم آن را تعویض کند.
خراب شدن مانیتور یا کارت گرافیک
گاهی اوقات، ممکن است سیستم روشن شود اما نمایشگر سیاه باقی بماند. به طور کلی این مشکل به دلیل خرابی مانیتور یا کارت گرافیک اتفاق میافتد. در زمان استفاده از چنین سیستمهایی باید به این نکته مهم توجه کنید که به دلیل قرارگیری اجزای داخلی سیستم، در پشت یا زیر صفحه نمایش، مانیتورهای آل این وان حساستر از مانیتورهای رومیزی هستند. از این رو هرگونه ضربه یا نفوذ رطوبت به آنها، میتواند به قطعات داخلی دستگاه هم آسیب بزند. در چنین شرایطی، باید کارت گرافیک و اجزای سیستم توسط تعمیرکار تست شود و در صورت نیاز تعویض شود.
خراب شدن مادربرد؛ علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان
اگر کامپیوتر آل این وان بهطور کامل روشن نمیشود، ممکن است مادربرد یا برد اصلی سیستم، خراب شده باشد. البته این مشکل معمولا در اثر وارد آمدن ضربه فیزیکی به دستگاه به وجود میآید. از طرفی چون مادربرد بهعنوان مغز کامپیوتر عمل میکند و تمامی پردازشها به آن وابسته است، در زمان کار زیاد و بدون وقفه، بیش از حد گرم میشود. همین گرمای زیاد و استفاده مداوم، میتواند آسیبهای جدی به اتصالات روی مدار وارد کند و باعث روشن نشدن سیستم شود.
لازم به ذکر است که خرابی مادربرد معمولاً هزینه بر است، اما در برخی موارد تعمیرکار میتواند با تعویض یا لحیم کاری تراشههای آسیب دیده، مادربرد را تعمیر کند. در غیر این صورت برای رفع مشکل روشن نشدن سیستم، تعویض مادربرد ضروری خواهد بود که هزینه بالایی را نیز در بر دارد. لازم به ذکر است که در بلاگ تاپ رایان به علت خراب شدن مادربرد در لپ تاپ و کامپیوتر نیز به طور کامل پرداختهایم.
خراب شدن هارد دیسک
خراب شدن هارد دیسک یکی دیگر از مشکلات رایج در کامپیوترهای آل این وان است، بهطوریکه میتواند منجر بهعدم بوت شدن سیستم و علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان شود. در اینحالت، ممکن است سیستم روشن شود و فنها شروع به کار کنند؛ اما ویندوز بارگذاری نشود و صفحه سیاه باقی بماند. در چنین شرایطی، بررسی وضعیت هارد دیسک و اتصالات آن ضروری خواهد بود. البته در زمان بررسی وضعیت هارد دیسک با حالتهای مختلفی مواجه خواهید شد که در ادامه توضیح خواهیم داد.
مشکل نرم افزاری هارد دیسک
روشن نشدن سیستم میتوانند به دلیل مشکلات نرم افزاری هارد دیسک ایجاد شده باشد. در این حالت باید به تنظیمات بایوس مراجعه کرده و آنها را بررسی کنید. لازم به ذکر است که تنظیمات اشتباه بایوس، ممکن است مانع از فرایند بوت شدن سیستم شود و باعث روشن نشدن دستگاه شود. پس باید مطمئن شوید که اولویت بوت بهدرستی تنظیم شده و هارد دیسک اصلی، بهعنوان اولین منبع بوت انتخاب شده باشد. همچنین برای جلوگیری از هرگونه خطا، میتوانید تنظیمات پیشفرض بایوس را بازیابی کنید. در بسیاری از بایوسها، گزینهای مشابه Restore Default Settings وجود دارد که با انتخاب آن میتوانید تنظیمات اولیه سیستم را فعال کنید و بسیاری از ایرادات احتمالی را رفع کنید.
ویروسی شدن هارد دیسک؛ علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان
یکی دیگر از دلایل احتمالی عدم بوت و روشن شدن سیستم، ویروسی شدن هارد دیسک است. در این حالت برای رفع مشکل روشن نشدن سیستم، میتوانید با استفاده از یک فلش، سیستم را بوت کرده و اقدام به اسکن هارد دیسک کنید. این روش منجر به شناسایی و حذف ویروسها شده و میتواند مشکلات نرم افزاری که باعث روشن نشدن سیستم میشود را برطرف سازد.
نقص سخت افزاری هارد دیسک
اگر پس از انجام مراحل فوق هنوز مشکل پابرجا بود، احتمالاً هارد اینترنال HDD دچار نقص سخت افزاری شده است. در این صورت تنها راه حل، تعویض هارد دیسک خواهد بود. لازم به ذکر است که نشانههایی مانند صداهای غیرعادی یا کندی غیرمعمول سیستم میتواند نشاندهنده خرابی هارد دیسک و علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان باشند.
بررسی سایر اتصالات
در برخی موارد وجود اتصالات غیرضروری، منجر به روشن نشدن یا بوت نشدن کامپیوتر میشود. برای بررسی دقیقتر این موضوع، توصیه میشود که تمامی اتصالات اضافی مانند پرینتر، اسکنر و سایر دستگاههای USB را از کامپیوتر جدا کنید. اینکار میتواند به شناسایی مشکلات ناشی از تداخل اتصالات غیر ضروری در زمان بالا آمدن ویندوز کمک کند.
عدم لود شدن بایوس؛ علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان
در برخی از موارد دستگاه آل این وان روشن میشود، اما فرآیند بوت در بایوس به درستی انجام نمیشود. این مشکل ممکن است به دلایل مختلفی از جمله تنظیمات نادرست یا اختلالات نرم افزاری ایجاد شود. در این زمان، یکی از راه حل های رفع اشکال به وجود آمده، ریست کردن سخت افزاری بایوس است. سادهترین روش ریست کردن بایوس هم این است که ابتدا دستگاه را خاموش کرده و آن را از برق جدا کنید. سپس با نگهداشتن دکمه پاور به مدت یک دقیقه، برق داخل خازنها را تخلیه کنید.
بعد از طی این مراحل، بهتر است دستگاه را به مدت ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت رها کنید تا تمام انرژی باقی مانده به طور کامل تخلیه شود. پس از این مدت سیستم را به برق وصل کرده و آن را روشن کنید. این روش در بسیاری از مواقع میتواند مشکلات جزئی بایوس را برطرف کند. اگر این روش کارساز نبود، ممکن است نیاز به ریست کامل یا فلش بایوس باشد که برای انجام آن هم باید دستگاه باز شود. پس نیاز به تجهیزات سخت افزاری برای باز کردن دستگاه خواهید داشت.
البته خوب است بدانید که جدا کردن دستگاههای جانبی مانند هارد اکسترنال و نمایشگر دوم یا ریستارت کردن سیستم نیز میتواند در حل این مشکل موثر باشد. در برخی موارد هم خارج کردن و دوباره جا زدن رم یا هارد میتواند علت روشن نشدن کامپیوتر آل این وان را برطرف کند.
جمع بندی
روشن نشدن کامپیوترهای آل این وان میتواند یک مشکل آزاردهنده و گیج کننده باشد که بسیاری از کاربران با آن مواجه میشوند. بهطورکلی این نوع دستگاهها به دلیل طراحی فشرده و قابلیتهای متنوع خود، به انتخابی محبوب در میان کاربران تبدیل شدهاند؛ اما عوامل متعددی میتوانند باعث عدم روشن شدن آنها شوند. از مشکلات سادهای مانند قطع بودن منبع برق و اتصالات نادرست کابلها گرفته تا مسائل پیچیدهتری مانند خرابی اجزای سخت افزاری، همه میتوانند در این مسئله نقش داشته باشند. پس شناخت این عوامل و بررسی آنها در صورت بروز مشکلی از اهمیت بالایی برخوردار است.