در ابتدا تلویزیونهای شفاف در نمایشگاه CES ۲۰۲۴ مورد توجه قرار گرفتند و کمی بیشتر از یک ماه بعد، اولین نگاه را به سمت یک لپ تاپ شفاف میبینیم که در کنگره جهانی موبایل در بارسلون معرفی شد. در این کنگره برند لنوو Project Crystal را به نمایش گذاشت. یک لپ تاپ نو ظهور که هرگز بهعنوان یک محصول واقعی نور روز را نخواهد دید، اما نشان میدهد که فناوری شفاف در رایانههای شخصی قابل حمل چگونه خواهد بود.
لنوو راهحلهای سختافزاری و نرمافزاری جدیدی را عرضه کرده است که تمرکز خود را بر نوآوری مبتنی بر هوش مصنوعی و تعهد به آیندهای پایدارتر نشان میدهد. اینها شامل لپ تاپهای تجاری کاملاً جدید ThinkPad و ThinkBook میشوند. این محصولات با رونمایی از ویژگیهای هوش مصنوعی معرفی شدهاند که بهرهوری، خلاقیت و کارایی را با بهبود عملکرد و تطبیقپذیری چند حالته ارائه میدهد. ThinkBook جدید با نام مستعار Project Crystal دارای یک صفحه نمایش ۱۷.۳ اینچی میکرو LED است که بدون حاشیه و شفاف است که از صفحه کلید دیجیتال شفاف نیز برخوردار است. در ادامه قصد داریم تا به صورت کاملتری به توضیح لپ تاپهای شفاف و شیشهای لنوو بپردازیم.
چرا یک لپ تاپ شفاف؟
اما چرا یک لپ تاپ شفاف میخواهید؟ خب، به نظر میرسد که حتی لنوو نیز پاسخ خوبی برای این سوال ندارد. یکی از موارد استفادهای که پیشنهاد کرد این بود که میتوانید مطمئن شوید که افراد را همزمان در جلسهای که میخواهید دنبال کنید؛ البته که این آخرین چیزی است که کاربران به آن نیاز دارند.
این محصول میتواند یک انقلاب رایانهای شخصی هوش مصنوعی باشد که لنوو به تغییر رایانهها و دستگاههای هوشمند خود برای ارائه راه حلهای هوش مصنوعی شخصیسازی شده اختصاص داده است. این لپ تاپهای جدید لنوو جزو اولین لپتاپهایی هستند که معرفی شده اند. آنها جامعترین تجربیات شخصیسازی شده رایانه شخصی را به کاربران ارائه میدهند و به سادهسازی جریانهای کاری و افزایش بهرهوری کمک میکنند. این لپ تاپهای ThinkPad و ThinkBook جدید، برای همکاری با همکاران، ملاقات با مشتریان، تجزیه و تحلیل دادهها و ایجاد محتوا، میتوانند جریان کار را با ابزارهای نرمافزاری مجهز به هوش مصنوعی که کاربران برای تشویق حداکثر خلاقیت و کارایی نیاز دارند، سرعت ببخشند.
درخشش این لپ تاپ لنوو در ادغام هوشمند مجازی و واقعی آن نهفته است. از طریق قدرت محتوای تولید شده با هوش مصنوعی (AIGC) و صفحه شفاف، راههای جدیدی از همکاری و کارایی را با فعال کردن تعامل با اشیاء فیزیکی و پوشاندن اطلاعات دیجیتال برای ایجاد محتوای منحصر به فرد تولید شده توسط کاربر، باز میکند. شفافیت به آن اجازه میدهد تا بدون زحمت به طور طبیعی در محیط خود ادغام شوند. کاربران میتوانند بهطور یکپارچه بین صفحهکلید و تخته طراحی با قلم پشتیبانیشده جابهجا شوند و سطوح جدیدی از کارایی خلاقانه را باز کنند. هوش مصنوعی در ترکیب با نمایشگرهای شفاف راههای جدیدی را برای تعامل با دادهها و برنامهها باز میکند و فرصتهایی را برای توسعه ویژگیها و دیگر عوامل به شکل جدید ارائه میدهد.
کانسپت لپ تاپ نمایش شفاف ThinkBook Lenovo نه تنها اثبات مفهومی است، بلکه دیدگاهی آیندهنگر در رایانههای شخصی هوش مصنوعی را به نمایش میگذارد و محیطهای دیجیتال و فیزیکی را در هم میآمیزد که میتواند تجربیات کاربر را به روشهایی که هرگز تصور نمیکردید بهبود ببخشد.
ترکیبی ایده آل از عملکرد، قابلیت حمل و تطبیقپذیری در تولید لپ تاپهای شفاف
لنوو مانند لپ تاپ قابل چرخش سال گذشته خود وانمود نمیکند که قصد دارد لپ تاپ نمایش شفاف ThinkBook خود را به عنوان یک دستگاه مصرف کننده عرضه کند. اما میگوید که «اطمینان بسیار بالایی» دارد که فناوریهای آن در پنج سال آینده آن را به یک لپتاپ واقعی تبدیل خواهند کرد.
این لپتاپ از فناوری میکرو LED مشابه تلویزیون شفاف سامسونگ که در نمایشگاه CES اوایل سال جاری معرفی شد، بهره میبرد. لنوو میگوید این فناوری مزایای زیادی در توسعه نمایشگرهای شفاف دارد. مهمتر از همه، صفحه نمایش آن میتواند حداکثر روشنایی ۱۰۰۰ نیت (تقریبا دو برابر آخرین مکبوکهای اپل) داشته باشد تا از دید عالی در داخل و خارج از محیط اطمینان حاصل کند. همچنین نوید اشباع رنگ بالا و کنتراست استثنایی را میدهد. در عین حال، شفافیت به صفحه اجازه میدهد تا این محصول به طور یکپارچه با محیط اطراف خود ترکیب شود. به طوری که صفحه شفاف با قابلیت نمایش فیلمها و تصاویر پویا، به طور یکپارچه با محیط اطراف خود ترکیب و هماهنگ میشود.
فناوری Micro-LED مزایای زیادی در توسعه نمایشگرهای شفاف ارائه میدهد. اشباع رنگ بالا همراه با کنتراست استثنایی و روشنایی ۱۰۰۰ نیت صفحه نمایش، دید بهینه را هم در داخل و هم در خارج از منزل امکانپذیر میکند و تقریباً برای هر تنظیماتی به یک اندازه مناسب است. این فناوری همچنین با بهینهسازی بیشتر کیفیت تصویر، دوام و انتقال قابل تنظیم برای ایجاد حریم خصوصی بیشتر یا شفافیت بیشتر برای تعامل با اشیاء دنیای واقعی و دیگر امکانات بیشتری را در آینده ارائه میدهد.
نکته مهم این است که صفحه نمایش ۱۷.۳ اینچی MicroLED بدون حاشیه آن است که تا ۵۵ درصد شفافیت را در صورت تنظیم پیکسلهای آن روی سیاه و خاموش بودن ارائه میدهد. اما با روشن شدن پیکسلهای آن، نمایشگر کمتر و کمتر دیده میشود، تا اینکه در نهایت، به یک سطح سفید کاملاً مات با حداکثر روشنایی ۱۰۰۰ نیت نگاه میکنید.
صفحه نمایش شیشهای و شفاف
با بررسی بیشتر این محصول مشاهده میکنیم که رنگ زرد روی صفحه نمایش وجود دارد و این تا حدی به این دلیل است که Lenovo میگوید صفحه نمایش دارای ۵۵ درصد قابلیت انتقال نور است. با پیشرفت فناوری، انتظار داشته باشید که دقت رنگ بهتری را نیز مشاهده کنید؛ در حالی که رنگها هنوز بهطور چشمگیری زنده مانده اند.
صفحه نمایش این کانسپت بدون حاشیه است و در جلو و پشت با شیشه گوریلا گلس محافظت میشود و لبههای شیشهای کمی تیز هستند، اما چشمانداز فناوری حداقل تحقق یافته است. برای این محصول، لنوو همچنین تصمیم گرفت تا نشان دهد که یک صفحه کلید شفاف و دیجیتال چگونه خواهد بود.
صفحه کلید شفاف
صفحه کلیدی که روی لپ تاپ میبینید در واقع یک برآمدگی است که وقتی قلم را به سطح طراحی نزدیک میکنید یا حتی وقتی کاملاً از لپ تاپ فاصله میگیرید ناپدید میشود. سپس با یک سطح صاف برای طراحی روی آن باقی میمانید، مشابه آنچه در تبلتهای Wacom بدون صفحه نمایش میبینید.
ترکیب یک لپ تاپ با هوش مصنوعی
لنوو میگوید بهترین بخش ThinkPad جدید، توانایی آن در ترکیب فضای مجازی با فیزیکی با استفاده از «محتوای تولید شده از هوش مصنوعی» است. اساساً، لپ تاپ میتواند تصاویر را از طریق دوربین خود ثبت کند، سپس اطلاعات دیجیتالی را بر روی تصاویر قرار داده و آنها را روی صفحه شفاف به نمایش درآورد.
به گفته لنوو، پروژه کریستال همچنین تعامل و خلقت را متحول خواهد کرد. کاربران میتوانند به راحتی بین صفحهکلید صفحه لمسی و تخته طراحی با یک قلم پشتیبانیشده جابهجا شوند، به این معنی که میتوانید در یک لحظه از تایپ کردن به طراحی بروید. از آنجایی که صفحه نمایش به طور کامل برای اطرافیان آن قابل مشاهده است، افراد میتوانند به عنوان مثال، کار شما را در یک جلسه بررسی کنند. لنوو در حال کار بر روی افزودن یک لایه حریم خصوصی غیر شفاف به صفحه است که کاربران میتوانند برای تجربه ناشناستر نیز آن را تغییر دهند.
آیا لپ تاپ شفاف کاربردی است؟
اگر چه جذابیت صفحههای شفاف در فیلمهای علمی تخیلی و برنامههای تلویزیونی آشکار است، اما به اجرا درآوردن آنها روی کاربردهای عملی آنها در زندگی واقعی بسیار سختتر است. البته، چند بار واقعاً میخواهید میز خالی پشت لپ تاپ خود را ببینید؟ آیا دیدن همکارتان که روبروی شما نشسته است مفید خواهد بود یا باعث حواس پرتی میشود؟ این سوالاتی است در ذهن کاربران در هنگام معرفی این محصول به وجود میآید.
شاید مشکل چشمگیر این محصول این است که صفحه نمایش کاملاً شفاف است. شخصی که روبروی شما نشسته است، واقعاً میتواند ببیند که شما چه کار میکنید. لنوو اعلام کرد که امیدوار است در کنگره جهانی موبایل نسخهای با یک لایه حریم خصوصی غیر شفاف داشته باشد که میتوانید با تنظیم انتقال صفحه نمایش زمانی که حریم خصوصی بیشتری میخواهید، آن را تغییر دهید که این قابلیت هم اکنون آماده نبود.
مفهوم لپ تاپ شفاف Lenovo بیش از لپ تاپ قابل چرخش با سطح ساده (صفحه نمایش بیشتر با یک سوئیچ)، مجموعهای از فناوریهای جالب در جستجوی یک برنامه خلاقانه و جدید است. ترسیم چیزی که در پشت صفحه نمایش لپ تاپ قرار گرفته است جالب است اما حتی در میان هنرمندان دیجیتال مانند یک مورد خاص به نظر میرسد.
یکی دیگر از نکات منفی به چشم کاربران این است که وقتی طراحی نمیکنید، باید از سطح کاملا صاف به عنوان صفحه کلید حساس به لمس استفاده کنید که قطعا ضعیفترین عنصر دستگاه در نمونه اولیه بود که البته این امیدواری وجود دارد که در نسخههای پیشرفتهتر شاهد بهبود عملکرد و طراحی صفحه کلید لپ تاپ شفاف و شیشهای باشیم.
آیا لپ تاپ شیشهای لنوو ارزش خرید دارد؟
لنوو میگوید لپ تاپ شفافی مانند Project Crystal احتمالا سالها تا عرضه به بازار فاصله دارد اما معرفی این محصول نشان میدهد که روند تولید لپ تاپ شفاف در حال توسعه است. هم اکنون شاید این محصول کاربرد زیادی برای کاربران نداشته باشد اما نمیتوان روند رو به پیشرفت و ایده خلاقانه پشت آن را نادیده گرفت.
جالب است که ببینیم آیا مانند تلویزیونهای شفاف، معرفی این محصول به یک روند تولیدی و کاربردی تبدیل میشود یا خیر! کسی چه میداند شاید در مرحله بعدی شاهد یک گوشی هوشمند شفاف باشیم.
این لپ تاپ لنوو شفاف به نظرم هیچ مزیت خاصی به غیر از لوکس بودن نخواهد داشت