وای فای ۷ بهطور رسمی معرفی شد. پس از بیش از یک سال توسعه و حضور محصولات مبتنی بر استانداردهای پیشنویس وای فای ۷ در بازار، این فناوری روز دوشنبه و پیش از شروع نمایشگاه CES ۲۰۲۴، تأییدیه خود را از اتحادیه وای فای دریافت کرد که آن را به ورژن رسمی فعلی فناوری شبکه بیسیم میکند.
همچون دیگر نسخههای اصلی، وای فای ۷ نیز با نسخههای قدیمیتر سازگار است؛ بنابراین با دستگاههای وای فای ۶ و وای فای ۵ موجود شما کار خواهد کرد؛ اما اگر یک تلفن یا لپتاپ وای فای ۷ داشته باشید و آن را به نقطه دسترسی وای فای ۷ متصل کنید (مانند یک روتر خانگی یا شبکه مش)، به نظر میتوانید سرعتها و قابلیت اطمینان سیگنالهای بیسابقهای را تجربه کنید.
پروتکلهای جدید وای فای نسخه ۷
به لطف یک پروتکل جدید ارتباطی به نام عملیات پیوند چندگانه (MLO) که اختصاصاً به وای فای ۷ تعلق دارد، این امکان به شما داده میشود. به جای اتصال گوشی شما به مودم و روتر از طریق یک لینک منفرد (مانند ۲٫۵ گیگاهرتز یا ۵ گیگاهرتز) که در حال حاضر اتفاق میافتد، میتواند از هر دو پیوند بهطور همزمان استفاده کند و دادهها را بر روی هرکدام انتقال دهد که در آن لحظه سریعتر است. طبق گفتههای اتحادیه وای فای، این پیشرفتها پتانسیل افزایش پهنای باند، کاهش تأخیر و بهبود قابلیت اطمینان در مقایسه با نسخههای قبلی وای فای را دارند.
پیشرفتهای دیگر شامل پشتیبانی از پهنای باند کانال ۳۲۰ مگاهرتز است که دو برابر عرض بیشترین کانال وای فای موجود فعلی است. اتحادیه وای فای گفت که این میتواند پهنای باند را بیش از پیش افزایش دهد و سرعتهای چند گیگابیتی را پشتیبانی کند، البته ممکن است به اندازه MLO بر روی قابلیت اطمینان تأثیر نگذارد.
دستگاههای مجهز به وای فای ۷ به بازار میآیند
بسیاری از دستگاههای وای فای ۷ از جمله: روترهای مش مانند Eero Max ۷ گرفته تا تلفنهای پرچمداری مانند OnePlus ۱۲ در حال حاضر به فروش رسیده یا معرفی شدهاند. از این رو اتحادیه وای فای انتظار دارد بیش از ۲۳۳ میلیون دستگاه وای فای ۷ امسال به بازار بیایند. بسیاری از آنها از تمامی پروتکلهای رسمی وای فای ۷ (از جمله MLO و کانالهای ۳۲۰ مگاهرتز) پشتیبانی میکنند، اما گواهینامه وای فای ۷ اختیاری است، بنابراین هر تولیدکنندهای هر ویژگی را پیادهسازی نمیکند. اگر دستگاهی با نشان «گواهی وای فای ۷» ببینید، بهترین گزینه برای شما است که محصولی با استانداردهای بیسیم پیشرفته دریافت کنید.
کوالکام پیشرو در تولید دستگاههای مجهز به وای فای نسخه ۷
کوالکام، غول سیلیکون کالیفرنیا که بخش زیادی از مدارهای وای فای امروزی را تولید میکند، گفته است که بیش از ۲۰۰ مدل دستگاه مشتری وای فای ۷ مانند تلفنها، کامپیوترها و عینکهای واقعیت مجازی با چیپست وای فای ۷ FastConnect ۷۸۰۰ خود راهاندازی یا برنامهریزی شدهاند. در همین حال، بیش از ۲۵۰ مدل نقطه دسترسی با قدرت کوالکام مانند سیستمهای وای فای مش راهاندازی شده یا در حال توسعه هستند. طبق گفته این شرکت MLO پیشرفت انقلابی ویژه است.
اندی دیویدسون، مهندس کوالکام و عضو هیئت مدیره وای فای میگوید: «مشتری میتواند تا زمانی که ارتباط قطع شود، علاوه بر استفاده از باند اولیهای که به آن وصل میشود، از همه باندها به طور همزمان استفاده کند.» دیویدسون گفت که این یک مزیت بزرگ در فضاهای شلوغ مانند مراکز همایش یا فرودگاههایی است که ازدحام بیسیم در آنها زیاد است.
پس چه چیزی با ورود رسمی به دنیای وای فای ۷ برای مصرفکنندگان تغییر میکند؟
به جز نمایش لوگو روی محصولات بیشتر، در واقع خیلی چیزها تغییر نمیکند. این تا حدودی به این دلیل است که بسیاری از مزایایی که وای فای ۷ ارائه میدهد انحصاری برای دستگاههای وای فای ۷ است. حتی اگر تلفن وای فای ۷ داشته باشید، مثلاً زمانی که به روتر وای فای ۶ شما متصل است، نمیتواند از MLO یا ۳۲۰ مگاهرتز استفاده کند.
محدودیت دیگر، مسائل نظارتی است که پتانسیل باند ۶ گیگاهرتز را محدود میکند که منحصر به وای فای ۷ نیست (یک تغییر نسخه وای فای ۶ به نام وای فای ۶E نیز آن را پشتیبانی میکند)، اما برای بهرهمندی از پهنای کانال ۳۲۰ مگاهرتز لازم است. تقریباً هر روتر و سیستم مش که PCMag تا به حال آزمایش کرده است در باند ۶ گیگاهرتز دامنه بسیار محدودتری نسبت به ۲٫۴ گیگاهرتز یا ۵ گیگاهرتز نشان داده است. این امر میتواند پس از تأییدیهی کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده به قابلیتی به نام هماهنگی فرکانس خودکار (AFC) تغییر کند. تا آن زمان، بسیاری از دستگاهها با قدرت کمتری در باند ۶ گیگاهرتز ارسال و دریافت خواهند کرد که این مزیت را نفی میکند، مگر اینکه در مجاورت روتر باشید. به عبارتی در همان اتاق، کاهش میدهد.
وای فای 7 عالی هستش اما فقط در دستگاههای بالا رده به کار میره که قیمتشون نجومی هستش