• ۱۸۷ بازدید
  • زمان مطالعه: ۱۲ دقیقه
  • ۱۴۰۳/۰۸/۲۷ ۱۲:۰۶

فناوری SLI و کراس فایر چیست؟

فناوری SLI و کراس فایر چیست؟

فناوری SLI و کراس فایر از آن دسته مفاهیمی هستند که هر کاربر و گیمر حرفه‌ای باید آن را بداند. آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چگونه می‌توانید توان گرافیکی سیستم خود را چندین برابر کنید؟ آیا نصب دو یا چند کارت گرافیک به صورت همزمان می‌تواند بازدهی سیستم را در هنگام بازی کردن یا کارهای سنگین پردازش گرافیک را خیلی بالا ببرد؟

 Scalable Link Interface به اختصار SLI و کراس فایر (CrossFire) دو فناوری پیشرفته از شرکت‌های NVIDIA و AMD هستند که می‌توانند دو یا چند کارت گرافیک را با هم ادغام کرده و توان شما را چندین برابر کنند. اما این دو فناوری هر کدام ویژگی‌های خاص و محدودیت‌های خودشان را دارند.

در این مقاله قرار است به صورت مفصل درباره فناوری SLI و کراس فایر با شما کاربر حرفه‌ای صحبت کنیم.

آشنایی با فناوری SLI

SLI فناوری انحصاری شرکت NVIDIA بوده و برای این ارائه می‌شود تا شما بتوانید بدون دردسر 2 یا چند کارت گرافیک را باهم روی سیستم خود بسته و به اندازه تعداد کارت‌ها، توان پردازشی بالاتر دریافت کنید. اما چرا این فناوری توسط NVIDIA عرضه شد؟ چون بسیاری از کاربران حرفه‌ای هستند که کارت‌ها گرافیک فعلی اصلا پاسخگوی نیاز سنگین آنها نبوده و مدام مجبور هستند تا کارت گرافیک خود را عوض کنند. اما با این فناوری می‌توانند در کارهای گرافیکی سنگین و یا بازی‌های پیچیده، بدون کوچکترین افت کیفیت و فریم‌ریتی بازی کرده و یا عملیات طراحی و رندرگیری را با سرعت و دقت باورنکردنی انجام دهند.

در حالت SLI، کارت گرافیک‌های گرافیک با استفاده از یک SLI Bridge به یکدیگر متصل و کاملا هماهنگ می‌گردند.

شاید در نگاه اول تصویر کنید که SLI قرار است همه چیز را به صورت مساوی بین کارت گرافیک های گرافیک تقسیم کند، اما بدین شکل نیست. SLI سعی می‌کند داده‌های گرافیکی را به صورت مدیریت شده و هوشمند بین دو یا چند کارت گرافیک شما طوری تقسیم کند که بازدهی بسیار بالاتری نصیب شما شود.

حالت‌های مختلفی برای اجرای SLI وجود دارد که معروف ترین آن‌ها AFR یا Alternate Frame Rendering و SFR یا  Split Frame Rendering هستند. 

  • در حالت AFR، پردازش تصویر به صورت متناوب  و نوبتی صورت گرفته و فریم‌ها کاملا مجزا از هم پردازش می‌شوند. یعنی کارت شماره 1 فریم شماره 1 را پردازش کرده و کارت شماره 2 فریم شماره 2 و الی آخر.
  • در حالت SFR، هر کارت بخشی از فریم را پردازش کرده و در نهایت تصویر کامل از ترکیب خروجی کارت‌ها به دست می‌آید.

مزایا و کاربردهای SLI در سیستم‌های گیمینگ و پردازشی

  • باعث افزایش توان پردازش گرافیکی 
  • بهبود عملکرد در نرم‌افزارهای پردازش گرافیکی و محاسباتی 
  • پشتیبانی از رزولوشن بالا و چند نمایشگر 

محدودیت‌ها و چالش‌های استفاده از SLI

یکی از مشکلات اصلی SLI این است که همه بازی‌ها و نرم افزارها از این فناوری پشتیبانی نمی‌کنند. برخی از بازی‌ها ممکن است عملکرد بهینه‌ای در حالت SLI نداشته باشند و حتی ممکن است نرخ فریم کاهش یابد یا با مشکلات گرافیکی روبه‌رو شوید. پس قبل از آن باید بررسی کنید کدام عناوین را می‌تواند پوشش دهد. این مشکل بیشتر در کارت گرافیک‌های گرافیک سری 20 RTX و به قبل است، زیرا از سال 2021 دیگر این شرکت از فناوری SLI برای کارت گرافیک‌های قدیمی دیگر پشتیبانی نمی‌کند. چون بسیار هزینه بر بوده و اصلا صرفه اقتصادی ندارد. البته این مشکل برای کارت گرافیک‌های گرافیک جدیدتر هم کم کم در حال رخ دادن است.

چالش بعدی مصرف برق زیاد است. چون به اندازه هر کارت گرافیک اضافی شما باید خنک کننده پیشرفته‌تر هم داشته باشید. یعنی به تعداد کارت گرافیک‌های گرافیک و خنک کننده شما مجبور هستید پاور قوی‌تر داشته باشید.

آشنایی با فناوری کراس فایر (CrossFire)

کراس فایر (CrossFire) مشابه SLI، فناوری انحصاری شرکت AMD بوده و برای استفاده همزمان چندین کارت گرافیک ارائه شده است. بدین ترتیب شما می‌توانید قدرت پردازش گرافیک خود را به اندازه تعداد گرافیک‌ها بالا ببرید.

فناوری CrossFire برخلاف SLI، در نسخه‌های جدید خود نیاز به استفاده از پل فیزیکی داشته و این یکی از تفاوت‌های اصلی آن با SLI محسوب می‌شود.

در فناوری کراس فایر نیز مانند SLI از حالت‌های مختلف برای تقسیم بار پردازشی استفاده می‌شود. حالت‌های معروف کراس فایر شامل AFR و SFR هستند که نحوه پردازش فریم‌ها توسط کارت‌ها را مدیریت می‌کنند. 

  • در حالت AFR، کارت‌ گرافیک‌ها به نوبت هر فریم را پردازش می‌کنند.
  • در حالت SFR، هر کارت گرافیک بخشی از یک فریم را پردازش می‌کند. 

یعنی تفاوت اصلی CrossFire با SLI در این است که CrossFire انعطاف بیشتری در انتخاب کارت گرافیک‌های گرافیک با مدل‌های مختلف دارد.

مزایا و کاربردهای CrossFire در سیستم‌های گیمینگ و پردازشی

  • افزایش توان پردازش گرافیکی
  • پشتیبانی از کارت گرافیک‌های گرافیک مختلف
  • بهبود عملکرد در رزولوشن‌های بالا

محدودیت‌ها و چالش‌های استفاده از CrossFire

اولین محدودیت این است که، همه بازی‌ها از CrossFire پشتیبانی نکرده و در نتیجه ممکن است برخی بازی‌ها در حالت CrossFire دچار افت عملکرد یا مشکلات گرافیکی شوند. یعنی بازی‌هایی که به طور خاص برای تک کارت طراحی شده‌ باشند،‌ این مشکل را به شدت لمس خواهند کرد. 

اجرای چند کارت گرافیک با CrossFire هم نیازمند یک پاور بسیار قوی و سیستم خنک‌کننده است.

برای مشاهده مقالات مرتبط : تفاوت های کارت گرافیک Quadro با RTX

مقایسه فناوری SLI و کراس فایر


تفاوت‌های عملکردی فناوری SLI و کراس فایر

  • فناوری SLI تنها با کارت گرافیک‌های گرافیک NVIDIA سازگار است و نیاز به یک پل SLI Bridge دارد که کارت‌ها را به یکدیگر متصل کرده و هماهنگی میان آن‌ها را برقرار کند. این پل، سرعت هماهنگی را افزایش می‌دهد و موجب بهبود عملکرد در نرخ فریم و کیفیت گرافیکی می‌شود.
  • CrossFire، فناوری انحصاری AMD بوده و از نسخه‌های جدید آن، بدون نیاز به پل فیزیکی عمل می‌کند. در CrossFire امکان ترکیب مدل‌های مختلف از کارت گرافیک‌ وجود دارد و محدودیت‌های سازگاری سختگیرانه SLI را ندارد. این ویژگی انعطاف‌پذیری CrossFire را افزایش می‌دهد و اجازه می‌دهد کاربران با ترکیب کارت گرافیک‌های متفاوت نیز به توان پردازشی بالاتری دست یابند.

سازگاری با کارت های گرافیک و بازی‌های مختلف

  • فناوری SLI به طور معمول با کارت های گرافیک NVIDIA که مدل‌های مشابه دارند، بهتر عمل می‌کند و در بسیاری از بازی‌ها بهینه‌سازی شده است. با این حال، همه بازی‌ها از SLI پشتیبانی نمی‌کنند و ممکن است در بازی‌هایی که بهینه نشده‌اند، کارت‌ها نتوانند به خوبی هماهنگ شوند که نتیجه آن کاهش کارایی و حتی برخی مشکلات گرافیکی است.
  • فناوری CrossFire در این زمینه انعطاف‌پذیری بیشتری داشته و به کاربران اجازه می‌دهد تا از ترکیب کارت گرافیک‌های متفاوت نیز استفاده کنند. با این حال، CrossFire نیز از تمامی بازی‌ها و نرم‌افزارها پشتیبانی نمی‌کند و ممکن است در برخی از بازی‌ها یا برنامه‌ها نتواند عملکرد بهینه‌ای داشته باشد. به طور کلی، کاربران برای تجربه بهتر باید مطمئن شوند که بازی یا نرم‌افزار مورد نظر از این فناوری‌ها پشتیبانی می‌کند.

بررسی تفاوت در مصرف انرژی و توان مصرفی

  •  در سیستم‌هایی که از SLI استفاده می‌کنند، توان مصرفی به دلیل نیاز به پل SLI و پردازش هماهنگ میان کارت گرافیک‌های گرافیک، کمی بیشتر است. این مصرف بیشتر انرژی می‌تواند موجب افزایش دمای سیستم شود و به یک منبع تغذیه قوی و سیستم خنک‌کننده پیشرفته‌تر نیاز دارد.
  •  CrossFire چون به پل فیزیکی نیاز ندارد، کم مصرف‌تر است. هرچند همچنان مصرف برق بیشتری نسبت به حالت تک‌کارت دارد.  

کاربردهای عملی فناوری SLI و کراس فایر

یکی از مهمترین‌ترین کاربردهای فناوری SLI و کراس فایر افزایش توان پردازش گرافیکی است که لزوما نباید برای بازی‌ها در نظر داشته باشید.

کاربردهای فناوری SLI و کراس فایر در طراحی‌های گرافیکی و رندرینگ

فناوری SLI و کراس فایر در پروژه‌های گرافیکی سنگین و نرم‌افزارهای سه‌بعدی مانند Blender، Autodesk Maya و Cinema 4D، به کمک شما خواهد آمد. زیرا زمان رندرینگ را به شدت کاهش داده و برای خروجی کارهای گرافیکی و بسیار حجیم می‌تواند عملکرد بالایی را از خودش نشان دهد.

استفاده از چند کارت گرافیک در هوش مصنوعی و یادگیری ماشین

هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ هر دو به پردازش ریاضی احتیاط دارند که به طور کاملا کارت‌های گرافیک می‌توانند از پس آنها بر بیایند. در پردازش‌های سنگین هوش مصنوعی، مانند شبکه‌های عصبی عمیق (DNN) و پردازش تصاویر لارج‌اسکیل، چند کارت گرافیک می‌توانند زمان پردازش را به طور چشمگیری کاهش دهند.

بیشتر بخوانید : بهترین کارت گرافیک انویدیا

نتیجه‌گیری و نکات پایانی

فناوری SLI و کراس فایر به شما این امکان را می‌دهد که چندین کارت گرافیک را با هم روی یک سیستم ببندید و خروجی و کارایی بسیار سریع‌تر و قوی‌تری داشته باشید. این دو فناوری در انحصار شرکت‌های NVIDIA و AMD می‌باشد. در برخی از بازی‌های فناوری SLI و کراس فایر ممکن است سازگاری نداشته باشند، اما برای کارهای گرافیکی و حرفه‌ای می‌توانید از این دو به راحتی استفاده کنید.

اگر به دنبال خرید بهترین کارت‌های گرافیک دنیا هستید که فناوری SLI و کراس فایر را نیز داشته باشند، وارد فروشگاه تاپ رایان شده و با مطالعه مشخصات و مقایسه هر یک، در نهایت کارت گرافیک خود را انتخاب کنید. همچنین اگر نیاز به مشاوره داشتید، حتما با کارشناسان ما در تماس باشید.

دیدگاه های کاربران
دیدگاه شما
مشاهده بیشتر
تاپ رایان ضمانت اصالت کالا
تاپ رایان ۷ روز ضمانت بازگشت وجه
تاپ رایان مشاوره رایگان
تاپ رایان پشتیبانی بر خط
تاپ رایان ارسال به کل کشور
تاپ رایان پرداخت در محل (تهران)