تعویض هارد قدیمی لپ تاپ با SSD

تعویض هارد قدیمی لپ تاپ با SSD

اکثر لپ تاپ‌ها پس از دو سه سال استفاده کردن از آن‌ها، کند می‌شوند و ما را به فکر خرید لپ تاپ نو وا می‌دارند. با این وجود در کنار مراحل سخت برگزیدن لپ تاپ مناسب، قیمت محصولات نیز آنقدری بالا رفته که باید به سراغ راه ارزان‌تری برای زنده کردن لپ تاپ کهن خود بروید. تعویض هارد قدیمی لپ تاپ با SSD مناسب در بیشتر موارد، اختلال به وجود آمده را حل می‌کند.

SSD نیز مانند هارد دیسک وظیفه ذخیره‌سازی داده‌ها را بر عهده دارد و با قطع برق نیز از داده‌ها محافظت می‌کند. در نتیجه این تفاوت هنگامی مشخص می‌شود که در ،SDD عمل ذخیره‌سازی به شکل الکترونیکی انجام می‌شود و به همین علت سرعت هارد SSD  بیشتر از حد تصور است.

چه زمانی ارتقا هارد لپ تاپ ضروری است؟

قبل از اینکه به سراغ تعویض هارد لپ تاپ خود بروید، باید دلایل انجام آن را تبیین کنید. زیرا امکان دارد به شکل کلی اختلال به وجود آمده از قطعه‌ی دیگری باشد و حتی پس از ارتقا و تعویض هارد لپ تاپ نیز اختلال شما حل نشود. هارد دیسک‌ها قطعات مکانیکی هستند که داخل آن‌ها از قطعات متحرک به کار برده شده است. در نتیجه در هنگام کار کردن با لپ تاپ یا نباید اصلا آن را با خود حمل کرده و جابجا کنید، یا اگر هم این کار انجام می‌دهید با احتیاط و دقت بالا انجام شود. زیرا هنگامی که هارد در حال خواندن و نوشتن اطلاعات در لپ تاپ است، هد آن به صفحه اصلی نزدیک شده و یک تکان کوچک موجب تماس پیدا کردن آن با صفحه و آسیب رساندن به هارد می‌شود. اگر از هارد لپ تاپ شما صداهای نا آشنایی به گوشتان رسید و یا روی صفحه ویندوز ارورهای متفاوتی را مشاهده کردید، آسیب از لپ تاپ شما است. به غیر از حرکت دادن سیستم، حرارت بسیار زیاد، نوسانات برق و فرتوتگی کابل‌های داخلی نیز می‌تواند از دیگر علت‌های خرابی هارد باشد.

بد سکتور، عمده‌ترین علت ارتقا هارد لپ تاپ

یکی از با اهمیت‌ترین اختلالات هارد درایو در سیستم‌هایی که عمر طولانی کرده‌اند، بد سکتور است. زمانی که بد سکتور رخ دهد، بخشی از پلاترهای هارد از دسترس خارج می‌شود. حتی بعضی اوقات بد سکتور تا جایی پیش می‌رود که با پارتیشن‌بندی هم دیگر نمی‌توانیم به داده‌ها دسترسی داشته  باشیم. معمولاً نرم‌افزارهایی برای حل بد سکتور در مراحل نخست رخ دادن آن وجود دارد، اما گاهی این اختلال به قدری جدی می‌شود که راهی به جز ارتقا هارد لپ تاپ برای حل کردن آن وجود ندارد.

نخستین سؤالی که باید از خود بپرسید این است که آیا به سرعت بالاتر نیاز دارید یا به فضای ذخیره‌سازی بیشتر؟

SSDهای نوین شگفت‌انگیزی وجود دارند که قابلیت استفاده بر روی هر نوع سیستمی را دارند. انتقال از یک درایو معمولی به SSD موجب صحت محسوسی در سطح کل سیستم می‌شود. رایانه شما با سرعت بیشتری شروع به کار می‌کند، برنامه‌ها و فایل‌های با حجم زیاد با سرعت بیشتری بارگذاری می‌شوند و زمان‌های بارگذاری در بیشتر بازی‌ها نیز کم می‌شود. مشکل این است که هنگامی که حجم ذخیره‌سازی درایو SSD از یک ترابایت عبور می‌کند، قیمت آن به شکل وحشتناکی افزیش می‌یابد. از سوی دیگر درایوهای هارد مرسوم سرعت کمتری دارند، اما مقدارذخیره‌سازی بیشتری را با هزینه‌ی نسبتاً ارزان‌تری در اختیارتان قرار می‌دهند. درایوهای هارد دسکتاپی وجود دارند که فضای ذخیره‌سازی 4 ترابایت را مهیا می‌کنند که برای هرگونه نیازی از جمله فایل‌های رسانه‌ای که حجم زیادی دارند مناسب است و قیمت آن نیز زیر 100 دلار می‌باشد.

گزینه دیگری که می‌توانیم انتخاب کنیم، این است که این دو مدل درایو ذخیره‌سازی را با هم تلفیق کنیم. اگر رایانه‌ی رومیزی شما مثل بیشتر رایانه‌های دیگر، قادر به پشتیبانی بیشتر از یک درایو ذخیره‌سازی می‌باشد، می‌توانید سیستم‌ عامل خود را بر روی درایو اصلی و SSD نصب کنید تا سرعت دسترسی بالا به برنامه‌ها و فایل‌های ضروری را تجربه کنید. از درایو معمولی با فضای ذخیره‌سازی بالا نیز برای ذخیره‌سازی فایل‌هایی که نیاز کمتری به آن‌ها دارید، بهره ببرید. بدین ترتیب در شرایطی که از قبل یک هارد معمولی روی سیستم خود نصب کرده‌اید، خرید یک درایو  SSDانتخاب مناسبی برای ارتقای سیستم شما می‌باشد. زیرا می‌توانید سیستم‌ عامل خود را بر روی آن منتقل کنید و از هارد درایوی که در حال حاضر بر روی سیستم خود دارید فقط برای ذخیره فایل‌های با حجم زیاد استفاده کنید.

مراحل تعویض هارد لپ تاپ با SSD 

قبل از ارتقا هارد لپ تاپ، سیستم خود را باید آماده کنید. زمانی که دیگر هیچ راهی برای تعمیر هارد و دسترسی به فایل‌هایتان وجود نداشته باشد، شما قادر هستید بدون اختلال این مراحل را اجرا کنید. اما اگر قصد دارید همه‌ی فایل‌هایتان را نیز به هارد نوین منتقل کنید، باید چندین مرحله را طی کنید.

تهیه بک آپ از اطلاعات لپ تاپ

از آنجا که بعد از تعویض هارد با SSD به اطلاعات قبلی دسترسی نخواهید داشت، بهتر است ابتدا از اطلاعات خود بک آپ بگیرید. برای این کار می توانید از حافظه USB، هارد اکسترنال، هارد اکسترنال 2 ترابایت یا فضاهای ذخیره‌سازی ابری استفاده کنید. البته می‌توانید بعد از نصب SSD، هارد لپ تاپ را با استفاده از آداپتورهای مخصوص و از طریق درگاه USB به لپ تاپ یا کامپیوتر متصل کرده و اطلاعات خودتان را به حافظه جدید منتقل نمایید.

انتخاب SSD مناسب

پیش از هر کاری باید اطمینان حاصل کنید که لپ تاپ شما از هارد 2.5 اینچی پشتیبانی می‌کند. به آسانی با جستجوی مدل لپ تاپ خود در گوگل قادر هستید به منابع درست یا ویدیوهای راهنما دسترسی داشته باشید که مشخصات هارد دیسک و شیوه باز کردن دستگاه را به شکل گام به گام به شما آموزش می‌دهند. بعد از این کار، باید SSD متناسب با دستگاه خود را برگزینید. ما در این مقاله شما را در انتخاب هوشمندانه SSD و نصب آن بر روی سیستم خود راهنمایی کرده‌ایم.

باز کردن لپ تاپ

همان‌طور که بیان کردیم با جستجو در گوگل می‌توانید ویدیوی شیوه باز کردن لپ تاپ خود را دریابید. تعویض هارد در برخی لپ تاپ‌ها به آسانی باز کردن چند پیچ و یک دریچه اختصاصی می‌باشد، اما در برخی دیگر همچون لپ تاپ لنوو Z510 باید همه‌ی پیچ‌های پشت دستگاه، زیر کیبورد و همچنین زیر درایو نوری را باز کرده تا به هارد دیسک دسترسی داشته باشید. لازم به ذکر است با این کار، امکان تمیز کاری قطعاتی همچون فن نیز برایتان فراهم خواهد شد که موجب افزایش عمر مفید دستگاه شما می‌شود.

برای باز کردن لپ تاپ خود پیچ گوشتی ظریف و چند انبر یا کارت پلاستیکی محکم مانند کارت مترو لازم است تا بتوانید بدون هیچ‌گونه آسیبی به دستگاه، پین‌ها و اتصالات را جدا سازید. حتماً پیش از باز کردن لپ تاپ، آن را خاموش کنید و شارژر را از آن جدا کرده و آن را برگردانید و دقت داشته باشید که بر روی لپ تاپ فشاری وارد نشود زیرا امکان دارد LCD لپ تاپ آسیب ببیند. سپس باتری را از لپ تاپ خارج کنید. اگر امکان دسترسی به باتری لپ تاپ از بیرون وجود ندارد وقتی که به بورد اصلی دست یافتید، سوکت اتصال باتری را از مادربرد جدا کنید.

باز کردن پیچ های قاب زیرین لپ تاپ

برای تعویض و ارتقا هارد لپ تاپ پس از برگزیدن حافظه نوین، لازم است به باز کردن همه‌ی پیچ‌های قاب زیرین لپ تاپ خود بپردازید. سپس باید به سراغ محلی که هارد لپ تاپ در آنجا نصب شده است بروید. پس از برداشتن درپوش محافظ هارد دیسک، یک پیچ در انتهای بخش راست هارد دیسک وجود دارد اقدام به باز کردن آن کرده و سپس هارد دیسک را از سوکت آن خارج نمایید. در حین انجام این کار مراقب باشید تا سوکت‌های مربوطه آسیبی نبینند.

برخی از SSDها همچون SSD که از برند xxx است که از نوع همزمان می‌باشد که قادر است به شکل همزمان هم بنویسد و هم بخواند به همین دلیل به شکل قابل توجه‌ای از  هایSSDمتداولی که وجود دارد سرعت بیشتر و عملکرد بهتری نیز دارد نکته دیگری که وجود دارد این است که نسبت به دیگر مدل‌های SSD دارای قیمت بیشتری می‌باشد.

در مرحله بعد باید محافظی را که با دو پیچ باز کرده‌اید به SSD پیچ کنید و سپس SSD را در محلی که HDD قرار گرفته است قرار دهید و پیچ انتهای سمت راست را محکم ببندید.

پس از قرار دادن SSD در جای خود دو پیچ از درپوش هارد دیسک را که باز کرده بودید در پوش را روی آن قرار دهید و سعی کنید محکم آن را ببندید به شکلی که آسیبی نبیند.

پس از نصب SSD باید تمام راهی که تا اینجا طی کرده‌اید را برگردید. وصل کردن سوکت باتری به ماردبورد را فراموش نکنید. عکس گرفتن از هر مرحله از باز کردن لپ تاپ، بهترین شیوه برای آسان‌سازی مراحل بستن آن می‌باشد. پس از بستن لپ تاپ، ویندوز و نرم افزارهایی را که نیاز دارید بر روی آن دوباره نصب کنید و از سرعت بالای لپ تاپ کهن خود لذت ببرید.

اگر بعد از نصب SSD با کمبود فضای آن مواجه شدید باید به سراغ اضافه کردن هارد دوم با بهره بردن از  HDD Caddyبروید.

اضافه کردن هارد دیسک دوم

HDD Caddy مبدلی است به شکل و سایز DVDRW لپ تاپ که دارای ارتباط یا مبدل هارد است. مبدل کدی به ما این امکان را می‌دهد تا به لپتاپ، هارد دیسک دوم اضافه کنیم و حافظه و ظرفیت بیشتری را در اختیار داشته باشیم. همچنین، این مبدل به ما کمک می‌کند تا به آسانی هارد پر سرعت SSD را به لپ تاپ اضافه کنیم. تا به امروز این کار فقط برای بعضی لپ تاپ‌ها قابل استفاده بود، اما با پیشرفت اینترنت و به اشتراک گذاشتن فایل‌ها، به فضای ذخیره‌ی بیشتر بر روی لپ تاپ و کامپیوترهای شخصی خود نیاز داریم و با ظهور نرم‌افزارهای پیچیده و پر قدرت به خصوص در زمینه برنامه‌نویسی و گرافیک نیاز به استفاده کردن از هاردهای با سرعت زیاد برای پردازش و کارکرد سریع سیستم‌ها بیشتر حس می‌شود.

سخن آخر

با توجه به مطالبی که در اختیارتان قرار دادیم تعویض هارد قدیمی با SSD در برخی لپ تاپ‌ها آسان و در برخی دیگر کمی پیچیده است اما بهتر است برای انجام این کار به گارانتی که SSD خریداری شده دارد مراجعه کنید و کار را به دست افراد ماهر و متخصص در این زمینه بسپارید.

دیدگاه های کاربران (۱)
عماد سرآمد (۵ شهریور ۱۴۰۳)
۵

مقاله خوب و بدرد بخوری بود، ممنونم، جواب خیلی از سوالامو گرفتم.

ارسال پاسخ
دیدگاه شما
مشاهده بیشتر
تاپ رایان ضمانت اصالت کالا
تاپ رایان ۷ روز ضمانت بازگشت وجه
تاپ رایان مشاوره رایگان
تاپ رایان پشتیبانی بر خط
تاپ رایان ارسال به کل کشور
تاپ رایان پرداخت در محل (تهران)