برنامه نویسی کامپیوتر در سالهای اخیر به دلیل پیشرفت تکنولوژی به یکی از زمینههای پرطرفدار تبدیل شده است. تعداد زیادی از برنامهنویسان در انتخاب برترین سیستم به منظور برنامهنویسی، سردرگم میشوند؛ زیرا انتخاب سیستمی مناسب برای برنامهنویسی با انتخاب سیستمی معمولی یا مخصوص بازی و ... تفاوت دارد. هر زمینهای از برنامهنویسی، به حداقل سختافزارها نیاز دارد که مطلوبتر است پیش از آغاز مرور و گزینش رایانه یا لپ تاپ ویژه، تعیین کنید زمینه کاری شما چه میباشد. بطور کلی، قادر هستیم که سیستمی متوسط که جوابگوی بیشتر امور برنامهنویسی و علاوه بر آن، سایر امور روتین باشد را نام برد. در ادامه با تاپ رایان همراه باشید.
برای برنامه نویسی کامپیوتر بهتر است یا لپ تاپ؟
اگر کار شما برنامهنویسی است، رایانهای خانگی در زمره برترین انتخابهایتان است؛ چون قادر هستید قطعات را بطور مجزا بهبود بخشیده و عوض کنید و دارای توان پردازشی و استقامت بیشتری در مقایسه با قطعات لپتاپ هستند. با توجه به اینکه سیستم داخل لپ تاپ را به ندرت میتوان عوض کرد و بهبود بخشید. البته به غیر از هارد و رم، برترین انتخاب همان کامپیوترهای شخصی است.
سیستم مناسب برای برنامهنویسی
به منظور انجام برنامهنویسی با تعداد زیادی از زبانهای مختلف، سیستمی قدرتمند لازم نداریم؛ به این معنی که زبانهای برنامهنویسی به گونهای ایجاد شدهاند که به منظور کدنویسی با آنها و تبدیل زبان برنامهنویسی مبدا به زبانی دیگر (Compiling) و بیان مفهوم و مسائلی از این دست، سیستمی خیلی قدرتمند لازم نیست. ولی در امر برنامهنویسی، موضوع فقط خود زبان آن و بخشهایش نیست؛ بلکه همه برنامههای کمکی که با آن نصب میشود تا فعالیت را برای شما آسانتر کند، هر یک به تنهایی به قسمتی از منابع سیستم نیازمند است تا قادر به فعالیت باشد. مثالی مطلوب، ویرایشگر کد یا IDEهای برنامهنویسی هستند که دارای گنجایشی بالا هستند و منابع زیادی از سیستمتان را بکار میگیرند؛ بااینکه به منظور تبدیل زبان برنامهنویسی مبدا به زبانی دیگر (Compiling) و اِشکالزدایی (Debugging) و آزمودن نیز ابزارهای دیگری هست که مجددا سیستم را تصرف میکنند و بطور کلی، سبب این میگردند که شما محتاج سیستمی متوسط رو به بالا باشید تا قادر به انجام کامل و آسان برنامهنویسی باشید. پس فکر کردن به این موضوع که کار برنامهنویسی را میتوان با رایانهای ضعیف یا بی کارت گرافیک و ... به آسانی و با سرعت انجام داد را رها کنید.
مادربرد مناسب برنامهنویسی
مادربرد، یکی از با اهمیت ترین بخشهای یک کامپیوتر است و در برنامهنویسی هم خیلی مهم است؛ زیرا همه اجزا بر پایه این مورد سوار هستند و بهتر است مادربردی را تهیه کنید تا بعدا برای عوض کردن و گذاشتن قطعات نوین به ایرادی برنخورید؛ زیرا اگر اینطور نشود، احتمال دارد که محتاج عوض کردن برد اصلی باشید.
ولی در زمان خریدن برد اصلی به منظور برنامهنویسی، چه مواردی را باید مد نظر قرار داد؟ مادربرد از بیش از یک اسلات RAM پشتیبانی کند و حداقل سیستم رم DDR4 را پوشش میدهد. برد اصلی دارای قابلیت پشتیبانی از CPUهای نسل هشتم یا نهم یا دهم است. هرقدر که نسل CPU بیشتر باشد، سیستم شما سریعتر و قدرتمندتر خواهد بود. اگر تصمیم گرفتید از هاردهای nvme بهره ببرید تا سرعت رایانهتان را خیلی زیاد کند، مطلوبتر است بررسی کنید و بفهمید که آیا برد اصلی انتخابیتان، دارای قابلیت پشتیبانی از این نوع هاردها هست یا خیر.
حافظه رم (RAM) مناسب برای برنامهنویسی
حافظه دسترسی تصادفی (RAM) هم یکی از اجزای اساسی و با اهمیت برای رایانه برنامهنویسها میباشد. در صورتی که کار برنامهنویسی تلفن همراه میکنید، خیلی محتمل است که محتاج رم زیادی باشید؛ زیرا در کنار محیط کدنویسی و تبدیلکننده زبان برنامهنویسی مبدا به زبانی دیگر (Compiler) و ...، باید شبیهساز (Emulator) اندروید و اِشکالزدا (Debugger) و ... را هم اجرا کنید که هریک، اشغالکننده قسمتی از رم خواهد بود. حداقل رم ضروری که توصیه ماست، رم 8 گیگابایت DDR4 است که البته این میزان حداقلی است و مطلوبتر است از یک رم 16 گیگابایت بهره ببرید.
هارددیسک (hard disk) مناسب برای برنامهنویسی
در گذشته، رایانهها دارای دیسکهای گردان بودند و همچنان خیلی از لپتاپها و رایانههای خانگی دارای این مدل دیسکها هستند. دیسکهای گردان با توجه به ماهیتشان در برابر مغناطیس، مقاومت نداشتند و ضربات فیزیکی نیز به دادههایتان آسیب میرساند. با روی کار آمدن هارددیسکهای SSD که مقاومت بیشتری در برابر ضربه و مغناطیس دارند، خیلی از برنامهنویسان به دنبال هاردهای ssd رفتند؛ اما بااهمیتترین موردی که برای برنامهنویسان در اولویت بود، سرعت خیلی زیاد خواندن و نوشتن روی هاردهای ssd است. اغلب، عوض کردن هارد قدیمی با یک هارد ssd سبب میشد که رایانه خیلی قدرتمندتر شود. به ویژه برای محیطهای کدنویسی که دارای حجم زیادی هستند و از هارددیسک شما بیشتر کمک میگیرند، قادر به فراهم کردن سرعتی عالی برایتان هستند. هاردهای ssd دارای سیم SATA، به بُرد اصلیتان متصل شده و به آسانی میتوان آنها را بکار برد؛ ولی اندکی هزینهشان در مقایسه با هاردهای قدیمی، زیادتر است.
پردازنده یا cpu مناسب برای برنامهنویسی
اول و پیش از آغاز، میبایستی این تفکر نادرست را که اکثر اشخاص دارند را حذف کنید که بطور مثال پردازنده core i7 در هر حال، مطلوبتر و قدرتمندتر از core i5 است و حرفهایی مانند این ... برای گزینش یک پردازشگر مناسب، عوامل زیر خیلی بااهمیت هستند: فرکانس مبنای پردازنده، تعداد هستههای آن، نسل آن، سوکت آن و ... . هر قدر فرکانس مبنا و تعداد هستهها بالاتر رود، آن پردازشگر قدرتمندتر است؛ اهمیتی ندارد که پنتیوم باشد یا core i7 یا core i5 ... . عموما نسل پردازنده ها هرقدر بیشتر میشود، سرعت پردازشی و توان آنها نیز بالاتر میرود. بنابراین توجه داشته باشید که پردازشگر انتخاب شده توسط شما از چه نسلی است. مطلوبتر است در انتخاب پردازشگر، آنی را برگزینید که دارای کارت گرافیک داخلی نیست و کارت گرافیک را بطور جداگانه تهیه کنید. مجموعههای f اینتل، از این نوع هستند.
پردازنده ای که ما توصیه میکنیم، core i5 9400f میباشد که از نسل 9 اینتل است و دارای کارت گرافیک درونی کلی نیز نیست. توجه داشته باشید که برای بهره بردن از این پردازنده، باید برد اصلی دارای قابلیت پشتیبانی از سوکت lga 1511 و همچنین نسل 9 باشد.
کارت گرافیک مناسب برای برنامهنویسی
برای استفاده از سیستم، نیازمند کارت گرافیک هستید که دو حالت دارد؛ یا کارت گرافیک کلی درون پردازشگرتان است یا بطور جداگانه به اتصال PCI مادربرد شما وصل میگردد. یک باور اشتباه، این است که آنبرد روی برد اصلی کارت گرافیک هست. احتمال دارد که این باور غلط بخاطر این باشد که سیم نمایشگر به برد اصلی متصل میگردد؛ ولی برد اصلی، آن سیم را مستقیما به کارت گرافیک داخل پردازشگرتان متصل کرده و در صورتی که پردازشگرتان از نسلی باشد که دارای کارت گرافیک داخلی نباشد، عملا هیچ تصویری دریافت کرد. توصیه ما، بهره گرفتن از پردازشگرهایی است که دارای کارت گرافیک درونی نیستند و بدین ترتیب، مسئولیت امور گرافیکی کلا برعهده پردازشگر نخواهد بود و پردازشگر از این بار رها میگردد و قادر به اداره کردن امور خود خواهد بود.
ولی حتی برای برنامه نویسان، یکی از موارد لازم «خریدن یک کارت گرافیک» است و این باور غلط را برخی از سایتهای ایرانی انتقال دادهاند که احتیاجی به کارت گرافیک نداریم. کارت گرافیک، یکی از قطعات سیستم میباشد و در صورتی که اندک اطلاعاتی درباره مبنای سختافزار و سیستمعاملها بدست آورید، می فهمید که بودن یک کارت گرافیک تا چه حد قادر به افزایش توان رایانهتان است. نباید همه موارد را طبق بازی مرور کنیم و بگوییم چون بازی نمیکنیم، پس محتاج کارت گرافیک نیز نیستیم.
از نظر برند می توان گفت که به نظر بسیاری از کاربران، کارت گرافیک مناسب برنامهنویسی، کارتهای گرافیک nvidia هستند؛ زیرا به آسانی یافت شده، با بیشتر سیستمها هماهنگ هستند و دارای قیمت خوبی هم میباشند.
مانیتور مناسب برای برنامهنویسی
با توجه به اینکه برنامهنویس در اکثر وقت ها به مانیتو رمینگرد، برای سلامتی چشم خیلی اهمیت دارد که چه نمایشگری بکار رود. برترین مدل مانیتورها برای برنامهنویسی و بطور کلی اشخاصی که خیلی به نمایشگر خیره میشوند، پنلهای مدل IPS هست. پنل VA هم نسخه نوینی است که در بعضی از نمایشگرها به خوبی طراحی شده است و چشم آسیب نمیبیند. ولی هیچگاه، پنلهای غیر va و ips را برای امور برنامه-نویسی تهیه نکنید. البته احتمالا زمانی که در حال مطالعه این متن باشید، تکنولوژی ارتقا پیدا کرده باشد و یک پنل نوین مطلوبتر از این مدلها برای برنامهنویسی تولید شود که ماجرای متفاوت دارد. پنلهای ips و va در مقایسه با سایر نمایشگرها، قیمت اندکی زیادتری دارند؛ اما در عوض، طی مدتی که کار کدنویسی انجام میدهید، دچار درد چشم و سر نمیشوید و این بسیار بااهمیت است که انگیزه شما برای کدنویسی زیاد شود. مانیتور اقتصادی و توصیه شده توسط ما، مانیتور ایرانی Gplus میباشد که دارای پنل va است و برای زمان طولانی به منظور برنامهنویسی از آن بهره بردیم و ایرادی نداشت.
صفحهکلید مناسب برای برنامهنویسی
کیبورد مثل مانیتور، یکی از ابزارهای اساسی برای برنامه نویسی است که برنامهنویسها دائما از آن بهره میبرند. برای این امر، شما میبایست از صفحهکلیدهای مدل لپ تاپی بهره ببرید که ایجاد صدای کمتری در زمان تایپ کرده و ارگونومی زیادی هم دارند. البته اکثر برنامهنویسان در دنیا، صفحهکلیدهای مکانیکی که دارای دقتی زیاد در تایپ و نیز لذت بیشتری هستند را توصیه میکنند.