روش تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک از آن دسته سوالاتی است که قطعا ذهن شما را باید درگیر کند. چون شاید به ظاهر این دو قطعه به هم بخورند، اما اگر سازگاری کاملی داشته باشند، عملکرد سیستم شما به صورت بسیار چشمگیری افزایش پیدا کرده و کاملا لذتاش را میبرید. آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا برخی از کارتهای گرافیک، علیرغم قدرت بالا، در برخی سیستمها کارایی درستی داشته و یا حتی یکسری مشکلات هم ایجاد میکنند؟ هر چند که پای یک مادربرد بسیار جدید و یک کارت گرافیک مدرن در میان باشد؟!
چه عواملی باعث میشود یک کارت گرافیک پیشرفته با سیستم شما به طور کامل و درست هماهنگ نباشد؟
در این مقاله قرار است به چالش روش تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک برای همیشه پایان دهیم.
چرا سازگاری مادربرد با کارت گرافیک مهم است؟
سازگاری مادربرد با کارت گرافیک یکی از عوامل کلیدی است که باعث می شود کارایی سیستم و عملکرد کلی شما کاملا به صورت صد درصدی دربیاید. بخصوص وقتی که در حال گیمینگ با بازیهای جدید و بسیار سنگین باشید!
خب، زمانی که مادربرد و کارت گرافیک به درستی با هم سازگار باشند، میتوانند بهینهترین خروجی ممکن را داشته و از تمامی ظرفیت سختافزارها به طور کامل استفاده کنند. از سرعت پردازش گرافیکی و فریم ریت بالا در بازیها گرفته تا کیفیت و سرعت نمایش تصاویر و ویدیوها، همگی با هماهنگی کامل حاصل میشوند.
در کنار اینها، سازگاری مادربرد با کارت گرافیک باعث بهبود مصرف انرژی و البته تهویه سیستم هم میشود.
اگر مادربرد با کارت گرافیک سازگار نباشد چه اتفاقی می افتد؟
- یکی از رایجترین مشکلات، کاهش عملکرد گرافیکی است؛ اگر کارت گرافیک شما به اسلاتی با پهنای باند کمتر از پهنای باند مورد نیاز آن وصل شود، عملا شما همان سرعت پایین را تجربه میکنید. فرض کنید شما یک ماشین اسپورت دارید و فقط میتوانید در یک خیابان تنگی که کلا یک ماشین به زور میتواند از آن عبور کند رانندگی کنید؛ قطعا که نمیتوانید از یک سرعتی بالاتر رانندگی کنید. پس این پهنای باند پایین میتواند فریم ریت کارت گرافیک را کاملا کاهش داده و در هنگام بازی با کندی، لگ و اختلالات متعدد روبرو شوید که فکر نمیکنم این را دوست داشته باشید!
- یکی دیگر از مشکلات شایع بوت نشدن درست و یا اصلا شناسایی نشدن کارت گرافیک در هنگام لود سیستم است. اگر کارت گرافیک سازگاری بالایی نداشته باشد ممکن است اصلا شناخته نشود.
- یک مشکل بسیار جدی دیگر هم هست که باعث میشود تا گرمای زیادی ایجاد شود. همچنین ممکن است به پاور کیس نیز فشار زیادی نیز وارد شود. چون کارتهای گرافیک جدید و پیشرفته به پاور بالاتری نیاز داشته و مصرف زیاد آن ممکن است به مادربرد شما آسیب بزند.
روش تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک با بررسی مشخصات فنی
تا به اینجا ما فقط تعاریف و نکات آگاهی دهنده را با شما درمیان گذاشتیم. در این بخش قرار است به صورت صحیح راه تشخیص سازگاری کارت گرافیک با مادربرد را با هم بررسی کنیم.
شناسایی اسلات PCIe و تفاوت PCIe 3.0، PCIe 4.0، PCIe 5.0
اسلات PCIe روی مادربردها برای اتصال کارتها گرافیک و سایر کارتهای دیگر تعبیه شده است. این اسلات سرعت انتقال بسیار بالایی داشته و در مادربردهای جدید حداقل یک و حداکثر 16 تا از آن وجود دارد.
فرق اصلی بین این 3 نسل سرعت انتقال آنها است.
ویژگی | PCIe 3.0 | PCIe 4.0 | PCIe 5.0 |
سرعت انتقال داده (در هر لاین) | 8 گیگابیت بر ثانیه | 16 گیگابیت بر ثانیه | 32 گیگابیت بر ثانیه |
پهنای باند (با 16 لاین) | 16 گیگابایت بر ثانیه | 32 گیگابایت بر ثانیه | 64 گیگابایت بر ثانیه |
مصرف انرژی | کم | متوسط | زیاد |
همان طور که در جدول بالا مشاهده میکنید، سرعت انتقال هر لاین در نسل 5 تقریبا 4 برابر نسل 3 است. اما چطور باید نوع و نسل PCIe را شناسایی کنیم؟
برای یافتن بهترین روش تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک، موارد زیر را انجام دهید.
- اگر دفترچه مادربرد را در اختیار دارید، در قسمت مشخصات نوع و نسل PCIe حتما ذکر شده است.
- اگر دفترچه مادربرد را در اختیار ندارید، مدل کامل مادربرد را در اینترنت سرچ کرده و از وب سایت سازنده اصلی مشخصات کامل سخت افزاری را ملاحظه کنید.
- اگر به هیچ کدام از موارد بالا دسترسی ندارید، درب کیس را باز کرده و اسلاتها پایین مادربرد را ببینید. این اسلاتها معمولا با اندازههای (x1، x4، x8، x16) نصب شدهاند، آن اسلاتی که از همه بلندتر است، PCIe میباشد. زمانی که آن را مشاهده کردید، کنار آن به دنبال برچسب باشید. (مثلاً PCIe 3.0 یا PCIe 4.0).
- اگر بازهم نتوانستید آن را پیدا کنید، میتوانید برنامه رایگان CPU-Z را دانلود، نصب و اجرا کنید. در این برنامه مشخصات دقیق سخت افزاری را میتوانید مشاهده کنید.
- یک روش دیگری هم هست که میتوانید مدل چیپست مادربرد را در اینترنت سرچ کرده و ببینید کدام نسل PCIe را پشتیبانی میکند. البته در نظر داشته باشید ممکن است برخی از چیپستها از 2 نوع PCIe پشتیبانی کنند، اما مادربرد تولید شده فقط یکی را شناسایی کند. این روش چندان توصیه نمیشود، اما میتواند در هنگام خرید یا ارتقا به شما دید بیشتری بدهد.
نکات مهم در زمان تهیه کارت گرافیک
اگر روش تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک را به خوبی پیدا کردید، نوبت به بررسی فیزیکی میرسد. زیرا باید ببینید که آیا کارت گرافیک در داخل کیس و روی مادربرد میتواند نصب شود یا نه.
سازگاری فیزیکی
یکی از جنبههای مهم در نصب کارت گرافیک و تشخیص سازگاری آن با مادربرد، فضای داخلی کیس و ابعاد کارت گرافیک است. حتی اگر مادربرد و کارت گرافیک از نظر فنی با یکدیگر سازگار باشند، کمبود فضای داخلی کیس میتواند مشکلاتی را برای نصب و عملکرد سیستم به وجود آورد.
ابعاد کارت گرافیک به سه عامل اصلی بستگی دارد: طول، ارتفاع و ضخامت. بسیاری از کیسها دارای ابعاد مشخصی برای نصب کارتهای گرافیک هستند. اگر قصد دارید کارت گرافیک را بر روی یک کیس و مادربرد غیر گیمینگ نصب کنید، حتما به صورت دقیق به این اندازهها دقت کنید.
البته که برای کیسهای گیمینگ هم باید به این موضوع دقت کنید، اما نه به اندازه کیسهای معمولی، چون کیس های گیمینگ حرفهای معمولا انقدر فضای داخلی زیادی دارند که بدون نگرانی میتوانید از آنها استفاده کنید.
بررسی فاصله کارت گرافیک از سایر قطعات و تهویه هوا
علاوه بر اندازه کارت گرافیک، فاصله آن از سایر قطعات و دیوارههای کیس هم مهم است. اگر کارت گرافیک شما بزرگ باشد، ممکن است به سایر قطعات دیگر برخورد کرده و یا انقدر فضای داخلی را تنگ کند که جریان هوا نتواند به خوبی برقرار شده و در نهایت عمر همه قطعات داخلی کم خواهد شد.
در کیسهای کوچکتر و مادربردهای با فرم فاکتور کوچک، همه چیز به صورت فشرده و کنار همدیگر طراحی شدهاند. بدین ترتیب شما باید دقت کنید که کارت گرافیک انتخابی شما آیا میتواند درست روی مادربرد نصب شود یا نه. اگر واقعا بخواهید با شرایط فعلی کارت گرافیک را نصب کنید و جای زیادی برای آن وجود ندارد 3 راه دارید، اول اینکه کیس جدید تهیه کرده و کارت گرافیک را به صورت عمودی نصب کنید. دوم اینکه کیس گیمینگ و مادربرد بزرگتر و مناسب تهیه کنید.
نکات پایانی و توصیهها برای انتخاب مادربرد و کارت گرافیک سازگار
ما در این مقاله سعی کردیم، بهترین روش تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک را به شما آموزش دهیم.
همیشه به یاد داشته باشید که یکی از اصول بسیار مهم در مورد خرید انواع قطعات کامپیوتر و گیمینگ، بررسی سازگاری فنی و فیزیکی قطعات مختلف است.
برای تهیه یک کارت گرافیک بسیار مناسب و بررسی سازگاری آن میتوانید به نکات زیر دقت کنید:
- با استفاده از دفترچه مادربرد، سایت سازنده مادربرد، نرم افزار CPU-Z یا فروشگاه تاپ رایان، مشخصات کامل را بررسی کرده و نوع و نسل PCIe کارت گرافیک مورد نظر را پیدا کنید.
- اگر میخواهید کارت گرافیک و مادربرد را با هم عوض کنید، حتما دقت کنید که نسل PCIe بالاتری را تهیه کنید تا از سرعت خیلی بالاتری بهرهمند شوید.
- حتما به توان مصرفی کارت گرافیک جدید دقت کنید، اگر پاور شما کافی نیست، باید آن را هم عوض کنید.
- حتما به فضای داخل کیس و سایر قطعات داخل مادربرد هم دقت کنید تا کارت گرافیک شما در آن به راحتی جا شود.
- حتما قطعات مورد نظر خود را از یک فروشنده معتبر و با ضمانتنامههای رسمی خرید کنید.
بعد از مشاهده روش تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک، اگر به دنبال خرید هر یک از قطعات کامپیوتر و گیمینگ خود هستید، فروشگاه تاپ رایان اطلاعات فنی و جزئیات دقیق تمام محصولات را در اختیار شما قرار میدهد. کافی است مدل مورد نظر خود را سرچ کرده و اطلاعات آنها را با دقت مطالعه کنید.
برای خرید انواع قطعات میتوانید بعد از بررسی مقایسه خرید خود را نهایی کرده و یا با کارشناسان ما در تاپ رایان تماس بگیرید.