تاریخ عرضه کارت گرافیک های RTX 50 بالاخره مشخص شد! چندی پیش خبری مبنی بر لو رفتن مشخصات سخت افزاری کارت گرافیک RTX 50 منتشر شده و شاهد آن بودیم که سختافزار آن به شدت افزایش پیدا کرده و انتظار میرود تا اولین کارت گرافیک تاریخساز لقب بگیرد. کارت گرافیک RTX 50 با Blackwell نامگذاری شده و طبق گزارشات متعدد قرار است در نیمه دوم سال 2024 عرضه شود.
اما چرا این موضوع اینقدر مهم است که بسیاری از سایتهای بزرگ به آن پرداختند؟
کارت گرافیک RTX 50 با فناوریهای فوق پیشرفته مثل حافظه GDDR7 قرار است عرضه شود که گرد و خاک زیادی به پا میکند. بدین ترتیب ما شاهد جهشهای بسیار بزرگی در مورد بازیهای نسل جدیدتر، جهش هوش مصنوعی و تسریع در رندرینگ و کارهای مهندسی خواهیم بود. البته باید توجه داشته باشید که انویدیا به صورت رسمی تاریخ عرضه کارت گرافیک های RTX 50 را مشخص نکرده ولی گزارشهای موثق از منابعی مانند Tom’s Hardware و Wccftech به ما رسیده که مشخص میکند امسال این کارت گرافیک عرضه میشود.
شایعات و گزارشها پیرامون تاریخ عرضه
برخی منابع معتبر مانند Tom’s Hardware و Videocardz تاریخ احتمالی عرضه را به سهماهه چهارم سال ۲۰۲۴ نسبت میدهند، هر چند شرکت انویدیا هنوز واکنشی نسبت به این خبر منتشر نکرده است. همه این خبرها و گزارشها بر اساس خبرها که توسط کارمندان این شرکت به بیرون درز کرده استوار است.
البته بسیاری از تحلیلگران حوزه تکنولوژی عقیده دارند که این شرکت در رقابت شدیدی که با AMD دارد، حتما دست رو دست نگذاشته و تاریخ عرضه کارت گرافیک های RTX 50 را زودتر مشخص میکند. البته شاید هم سیاست این شرکت هم همین باشد تا رقیب نتواند درست عمل کند. اما از یک طرف دیگر، شرکتهایی مثل سامسونگ و Micron هم به این گمانهزنیها بیشتر دامن زدهاند. همان طور که متوجه شدید GDDR7 باعث میشود تا سطح پردازشهای گرافیکی به طور کل تغییر کرده و همه منتظر آن هستند.
با وجود تمامی این شایعات و گزارشها، انتظار میرود که انویدیا در رویدادهای بزرگ بعدی خود، مانند CES 2024 یا Computex 2024، اطلاعات رسمی تاریخ عرضه کارت گرافیک های RTX 50 و مشخصات فنی را کامل ارائه کند.
تحلیلگران بر این باورند که مناطق خاصی مانند آمریکای شمالی و اروپا زودتر از بقیه مناطق جهان میتوانند از این کارت گرافیک استفاده کنند.
ویژگیها و نوآوریهای احتمالی در کارتهای گرافیک RTX 50
کارتهای گرافیک سری RTX 50 با معماری جدید Blackwell عرضه میشود و قرار است انقلابی در پردازشهای گرافیکی ایجاد کند.
در نگاه اول، یکی از اصلیترین ویژگیهای آن استفاده از حافظه GDDR7 است. این حافظه میتوانید سرعتی بالای 36 گیگابایت در ثانیه را ارائه کند که نسبت به آخرین نسخه فعلی یعنی GDDR6X به شدت بالاتر است. به همین دلیل سرعت فوقالعاده بالا و پهنای باند بسیار وسیعی را دربر خواهد داشت. پیش بینی میشود که در کارت گرافیک RTX 5090 باس 384 بیتی وجود داشته باشد که با این حساب پهنای باندی بالای 1536 گیگابایت بر ثانیه را به همراه داشته باشد.
اما صحبت از معماری Blackwell این کارت گرافیک کردیم. در این معماری عملکردRay Tracing (رهگیری پرتو) و AI کاملا متحول شده و پیشبینی میشود تا بازیهای خروجی آن به شدت به واقعیت نزدیک شده و اصلا با هیچ فناوری گذشته قابل مقایسه نخواهد بود.
در کنار آن انتظار میرود که فناوریهای جدیدی همچون DisplayPort 2.1 نیز در این سری پشتیبانی شوند که کاربر به واسطه آن بتواند رزولوشنهای بسیار بالا و رفرشریت بسیار زیادی را داشته باشد. حتی فریمریت 240 برای رزولوشن 4k و 120 در 8k را شاهد باشیم.
مقایسه با نسل قبلی (RTX 40)
مقایسه بین نسلهای RTX 50 و RTX 40 نشان میدهد که سری جدید قرار است پیشرفتهای قابلتوجهی در عملکرد و طراحی داشته باشد. بهبودهای اصلی در زمینه پهنای باند حافظه و استفاده از GDDR7 بود که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم.
RTX 5090 با معماری Blackwell و حافظه GDDR7، تا 50 درصد پهنای باند بیشتری نسبت به RTX 4090 خواهد داشت.
علاوه بر این، انتظار میرود که کارتهای سری RTX 50 با تعداد هستههای پردازشی CUDA زیادی عرضه شده و به همین دلیل قدرت محاسباتی وحشتناک بالایی را داشته باشد.تفاوت بعدی معماری Blackwell در کارت گرافیک های سری 50 انویدیا و معماری Ada Lovelace در کارت گرافیک های سری 40 انویدیا است.این معماری جدید طوری مهندسی شده تا کارت گرافیک عملکرد بهتری در مدیریت حافظه و اجرای پردازشهای پیچیده گرافیکی داشته باشد.
اما معماری Ada Lovelace در سری RTX 40 هر چند نسبت به معماری قبلی پیشرفتهای زیادی داشت، اما هرگز نمیتواند به معماری Blackwell نزدیک هم شود.
انتظار کاربران و گیمرها از کارت گرافیک RTX 50
همه گیمرها، کاربران حرفهای و متخصصان رندرینگ منتظر هستند تا تجربه کاربری مثالزدنی را بعد از تاریخ عرضه کارت گرافیک های RTX 50 بدست بیاورند. انتظار اصلی کاربران رزولوشنهای بالا مانند 4K و 8K است.
گیمرها همیشه به دنبال اجرای بینقص و واقعی بازیهای سنگین بوده و اصلا دوسن ندارند با افت فریم و کیفیت مواجه شوند. در همین راستا، ویژگیهای پیشرفته مانند پشتیبانی از Ray Tracing و افزایش حافظه VRAM باعث شده تا کاربران انتظار داشته باشند که کارت گرافیک RTX 50، تجربهای بینظیر از بازی و تدوین و رندرینگ به آنها ارائه کند.
گزارشهای مختلف حاکی از آن است که کارتهای RTX 50 میتوانند بازیها را با 240 فریم در ثانیه در رزولوشن 8K و 120 فریم در ثانیه در رزولوشن 8K اجرا کنند.
علاوه بر گیمرها، تولیدکنندگان محتوا، طراحان گرافیک، و متخصصان هوش مصنوعی نیز از این کارت گرافیک شگفتانگیز نهایت بهره را خواهند بود. چون آنها نیز انتظار دارند تا هستههای CUDA بیشتری را داشته باشد و از آن بتوانند خروجیهای پیشرفته در زمینههای مختلف را دریافت کنند.
تأثیر بر قیمتها و رقبای کارت گرافیک RTX 50
ورود سری RTX 50 به بازار بدون شک فشار قابلتوجهی بر رقبا (AMD) و (intel) وارد خواهد کرد. AMD با سری RDNA 4 در رقابت با انویدیا قرار دارد، اما برتری انویدیا در فناوریهای نوین مانند Ray Tracing و AI میتواند کلا ورق را به طور کامل برگرداند. چون AMD دیگر حرفی برای گفتن نخواهد داشت. بدین ترتیب AMD سهم بازار خود را در این رده کارت گرافیک از دست خواهد داد.
بر همین اساس عملا هیچ رقیب جدی وجود نداشته و بعد از تاریخ عرضه کارت گرافیک های RTX 50 قرار است با قیمتگذاری بیشتری روبرو باشیم.
پیشبینی شده عددی بین 1500 تا 2000 دلار قیمتگذاری شوند. البته که این در حد حدس بوده و ممکن است nVidia بخواهد با قیمت کمتر و فروش گستردهتر، کلا بازار را از آن خود کند
بعد از مشخص شدن تاریخ عرضه کارت گرافیک های RTX 50 و ورود آن به ایران، شما میتوانید آن را در تاپ رایان بسیار زودتر از بقیه تهیه کرده و لذت ببرید.
اگر ۱۷ دی ماه عرضه بشه حدودا کی میرسه ایران؟