در این مطلب کارت گرافیک Nvidia RTX 3080 را به شما معرفی کرده ایم و مشخصات فنی آن را به طور کامل به شما گفته ایم. تصور کنید که انویدیا مال شماست. مدیر عامل انویدیا آقای جنسن هوانگ بازنشسته شده است و شما میخواهید که یک کارت گرافیک پرچمدار جدید را عرضه کنید: مدل ۱۲ گیگابایتی RTX 3080. چطور عمل میکنید؟ اخبار آن را در فضای مجازی و رسانهها پر میکنید؟ یا از یک نمایشگاه بزرگ مانند CEO استفاده میکنید؟ هر کاری کنید قطعا با یک خبر در انتهای یک بلاگ که در مورد درایورهای گرافیک است، آن هم سه روز پس از عرضه کارت گرافیک پرچمدارتان این کار را نمیکنید. و حتما آن را یک هفته پس بزرگترین رویداد تکنولوژی جهان و بدون هیچ نقد روز عرضهای به بازار نمیفرستید. اینها کارهایی هستند که انویدیا با RTX 3080 دوازده گیگابایتی کرد و قاعدتاً مردم هم گیج شدند. اصلا با توجه به کارت گرافیکهای موجود انویدیا احتیاجی به این مدل نبود و همین باعث ایجاد نگرانی در مورد قیمت کارتهای گرافیک در سال ۲۰۲۲ شد. این مدل فرزند ناخلف یکی از بهترین کارت گرافیکهای در دسترس است.
قیمت و موجودی
معمولاً نقدهای ما با بحث در مورد طراحی و ابعاد و کارآیی شروع میشود، اما فراموش نکنید که نمیتوان درباره کارتهای گرافیک فارغ از قیمتشان حرف زد. کارآیی به تنهایی معنا نمیدهد، بلکه نسبت کارآیی به هزینه مهم تفاوتها را رقم میزند و همین مسئله حیاتی در مورد این مدل است. انویدیا هرگز لیست قیمتی برای کارتهایش ارائه نمیدهد و اصلا لیست قیمت خیلی هم معنایی ندارد وقتی که هر مدل بایستی از مدل قبلی گرانتر باشد. RTX 3080 از RTX 3070 گرانتر است و الی آخر. قیمت این مدل حدود 1349 دلار است. حدود 40 دلار بالاتر از مدل مشابه Ti 3080 و 440 دلار گرانتر از مدل 10 گیگابایتی. در مقام مقایسه مدل Asus ROG Strix حدود 1600 دلار است که 400 دلار گرانتر از مدل 10 گیگابایتی همین سری است. بر روی کاغذ ارزانتر از RTX 3080 Ti است، اما دلیل این امر تنها عدم موجود بودن آن و تازه سازی نشدن لیست قیمتهای سایت Asus است. حتی با این تورم قیمت ها، با قیمتهایی خارج از عرف طرفیم. eBay مدل ۱۲ گیگابایتی را ۳۰۰ دلار گرانتر از مدل ۱۰ گیگابایتی میفروشد که این اختلاف قیمت نسبت به خردهفروشان کمتر است. درست است که قیمتهای خردهفروشان و بازارهای دست دوم نزدیکتر شدهاند، اما فارغ از اینکه کات گرافیکتان را از کجا میخرید، هزینه نامتعارفی را میپردازید.
طراحی و معماری
من طرفدار این کارت گرافیک نیستم و MSI را مقصر آن میدانم. اگرچه این یک کارت دو اسلاته است، اما ارتفاع فن اضافی آن، آنقدری هست که سه اسلات از کیس شما را اشغال کند. مانند دیگر مدلهای این دسته، این کارت نیز به یک سوئیچ تغییر وضعیت به سایلنت و گیم مود مجهز است. البته حتی در حالت گیم مود هم صدای زیادی ایجاد نمیشود. طبق اطلاعات رسمی انویدیا این مدل با اورکلاک ۱۸۰ مگاهرتزی و مصرف برق ۵۰ وات به دست مصرفکننده میرسد. این مدل با سه کانکتور هشت پایهای به پاور متصل میشود. بخاطر ابعاد بسیار بزرگ فن، MSI یک براکت نگهدارنده هم داخل جعبه قرار داده است. در حالی که معمولاً زیبایی کارتهای گرافیک بعد از نصب شدن بچشم نمیآید، اما این مدل پس از نصب هم زیباست.
مشخصات فنی
این مدل همان مدل ۱۰ گیگابایتی با دو گیگ حافظه اضافه اس، حداقل بر روی کاغذ. تفاوت عمده در VRAM اضافه است که در عمل آنچنان که باید تفاوتی ایجاد نمیکند، مخصوصا نسبت به 3080 Ti. این مدل تقریباً همان 3080 Ti است، البته با یک تأکید مؤکد بر روی «تقریبا». در جایگاهی بالاتر از مدل ۱۰ گیگابایتی، در این مدل مقدار مموری باس به ۳۸۴ بیت و مقدار مصرف برق به ۵۰ وات رسیده است. دقیقا مانند 3080 Ti. همچنین سرعت بیس کلاک پایینتری هم دارد که هیچ تفاوتی را در تجربه گیمینگ شما با وجود روشن بودن دائمی بوست کلاک ایجاد نمیکند. تفاوت کلیدی در افزایش سه درصدی تعداد هستهها نسبت به مدل ۱۰ گیگابایتی است که بطور چشمگیری از تعداد هستههای 3080 Ti کمتر است. این یعنی شما یه 3080 Ti با تعداد هستههای3080 پایه را دارید. شاید شما هم بگویید که این همان 3080 Ti است. افزایش دو گیگابایتی VRAM ناکافی بنظر میرسد، اما وقتی با مموری باس ۳۸۴ بیتی جفت شود پهنای باند حافظه را از ۷۶۰ گیگابایت بر ثانیه در مدل ۱۰ گیگابایتی به ۹۱۲ گیگابایت بر ثانیه در این مدل میرساند. حتی قبل از رسیدن به مشخصات فنی، واضح بود که نیازی به وجود این کارت گرافیک نیست. هیچ چیزی که مدل پایه یا Ti قادر به برطرف کردن آن نبوده باشد در این مدل نیست و این مورد باعث ایجاد شبهه در لاین آپ انویدیا و تفاوت مدلهای آنها میشود. اولین سوالی که شما در مورد یک کارت گرافیک جدید دارید مشخصات فنی آن است که در این مورد خاص این سوال مهمتر هم میشود. زیرا ارتقاها یا ناکافی هستند، یا ناکارآمد. تنها راه اینکه این کارت چگونه کار میکند کار کردن با آن است.
آیا کارت گرافیک RTX 3080 تجربه خوبی در بازی کردن به وجود می آورد؟
چیزی که در بسیاری از فروم های گیمینگ میشنوید این است که دو گیگ حافظه اضافه تأثیری در تجربه گیمینگ شما ندارد. درست است که حافظه گرافیکی نقش پررنگی ندارد، اما خیلی هم بیتأثیر نیست. مقایساتی که در ادامه میآید همگی با یک پردازنده Intel Core i9-10900K و ۳۲ گیگابایت رم در آخرین نسخه از ویندوز ۱۰ انجام شده است. دیگر کارتهای گرافیک همگی نسخه پایه هستند و کارت گرافیک مورد نقد هم داونکلاک شده است و مصرف انرژی آن محدود شده است تا قدرت آن ارزیابی شود. انتظار ما نتیجهای بالاتر از حد متوسط است. این شما و این هم نتیجه تستهای ما بر روی رزولوشن 4k و بالاترین تنظیمات گرافیکی: هیچ اتفاق غیرمنتظره ای در نتایج دیده نمیشود. در 3DMark Time Spy مدل ۱۲ گیگابایتی سه درصد از مدل Ti کندتر و از مدل ۱۰ گیگابایتی شش درصد سریعتر است. بتلفیلد ۵ اوضاع را جالبتر میکند، فقط یک فریم اختلاف با Ti. در فورتنایت فقط دو فریم اختلاف را با مدل 3090 شاهد هستیم. تفاوت بین مدل ۱۲ گیگابایتی 3080 و مدل 3090 تصویر واضحی را ارائه میدهد: مدل ۱۲ گیگابایتی 3080 تفاوت قابل ملاحظهای را رقم نمیزند. Red dead redemption 2 و Civilization VI خیلی حائز اهمیت نیستند. مدل ۱۲ گیگابایتی یه پیشرفت جزئی نسبت به مدل ۱۰ گیگابایتی است و در ردهای پایینتر از Ti قرار میگیرد. خود مدل Ti یک آپگرید جزئی نسبت به مدل پایه است و حتی مدل ۱۲ گیگابایتی این مقدار کم را کمتر هم کرده است.
تولید محتوا
امیدوار بودم که پهنای باند اضافی در ساخت محتوا مؤثر باشد، اما نبود. حتی بدون محدود کردن قدرت و سرعت کلاک هم مدل ۱۲ گیگابایتی تقریبا همسطح مدل ۱۰ گیگابایتی بود و اندکی پایینتر Ti قرار میگرفت. جدول بالا نشان دهنده تفاوت اندکی بین کارتهای گرافیک مختلف است.مدل ۱۰ گیگابایتی 3080 و RTX 3090 خیلی نزدیک به هم هستند و 3090 تنها در چند مورد خاص برتری دارد. مدل 12 گیگابایتی 3080 همانطور که انتظار میرود بین مدل ۱۰ گیگابایتی Ti قرار میگیرد، اما تفاوتها آنقدر اندکند که اصلا مهم نیستند. در مبحث ساخت محتوا باید ببینید که شما چه مورد استفاده ای از کارت گرافیکتان دارید. دلایل کافی برای برتر شمردن مدل ۱۲ گیگابایتی نسبت به مدل ۱۰ گیگابایتی وجود ندارد، حتی اگر شما صرفا بخواهید برای ساخت محتوا از آن استفاده کنید.
سخن پایانی
به طور کلی عملکرد کارت گرافیک Nvidia RTX 3080 نسبت به مدل های هم رده خود، یکسان و در بعضی مواقع بهتر است. شما می توانید بر اساس بودجه و انتظار خود، این کارت گرافیک را تهیه کنید و مثل همیشه از بازی کردن با آن لذت ببرید. نقاط قوت: همچنان به خوبی از پس گرافیک 4k برمیآید طراحی بینظیر در Excellent design on the MSI Suprim X version افزایش پهنای باند حافظه آن نقاط ضعف: قیمت بسیار بالاتر از مدل ۱۰ گیگابایتی افزایش اندک کارآیی نسبت به مدل ۱۰ گیگابایتی کمبود موجودی آن در بازار نسبت به دیگر کارتهای گرافیک افزایش مصرف برق حافظه اضافه شده تأثیر آنچنانی ندارد
بعد 4 سال که معرفی شده هنوزم قوی و خفنه چیه این کارت گرافیک.