نقد و بررسی تخصصی لپ تاپ گیمینگ ASUS ROG Strix G513QY
بعضی از سایتهای نقد و بررسی لپ تاپ به آن لقب "بهشت گیمرها" را دادهاند و برخی دیگر قیمت آن را با در نظر گرفتن قدرت سختافزاریاش عالی دانستهاند. گفته میشود این مدل از سری ROG Strix ایسوس هم ظاهر زیباتری و هم عملکرد بهتری نسبت به دیگر مدلهای همین سری دارد. البته ظاهر زیباتر را خود شما باید قضاوت کنید (بیشتر امری سلیقهای است) اما تمام سایتهای نقد و بررسی چه داخلی و چه خارجی در این مورد توافق نظر دارند که این لپ تاپ از لحاظ عملکرد و حتی از لحاظ قیمت یکی از بهترین های لپ تاپ گیمینگ موجود در بازار است.
ROG Strix G513QY لپ تاپی بر پایه پردازنده AMD است و در آن از آخرین نسل از پردازنده اصلی و گرافیکی AMD استفاده شده تا اجرای جدیدترین بازیها با سنگینترین تنظیمات گرافیکی نیز برای این لپ تاپ مثل آب خوردن باشد! (بعدا در این مورد بیشتر توضیح خواهیم داد). گفته میشود دوام باطری در این لپ تاپ حتی نسبت به لپ تاپ گیمینگ که از آن گرانترند هم بیشتر است. تست این لپ تاپ با برخی از بازهای جدید نشان داده است که بسیاری از بازیها را میتوان با فریم ریت بالای 70 با آن اجرا کرد که عالی است. حتی در سختترین شرایط (وضوح تصویری QHD و تنظیمات گرافیکی سنگین) فریم ریت به ندرت به زیر 40 فریم در این لپ تاپ افت کرده است. در زیر، لپ تاپ ایسوس مدل ROG Strix G513QYرا از جهات مختلف بررسی خواهیم کرد.
طراحی بخشهای خارجی لپ تاپ
میگویند طراحی آن نسبت به دیگر لپ تاپهای ایسوس از سریROG S trix زیباتر است. این تا حد زیادی به سلیقه شما بستگی دارد ولی چیزی که در نگاه اول میتوان دید یک باند قرمز رنگ در گوشه سمت چپ بالای لپ تاپ است که به آن ظاهری اسپورت داده است. البته اگر از باند قرمز خوشتان نمیآید و چشمتان را به قول معروف میزند میتوانید آن را با باندهای دیگری به رنگ مشکلی یا نقرهای تعویض کنید. پشت صفحه نمایشگر لپ تاپ مثل همیشه آن آرم زیبای ROG را میتوان دید که با روشن شدن لپ تاپ، با رنگ قرمز ملایمی روشن میشود. چراغهای LED کوچکی که برای هارد درایو، خاموش و روشن بودن لپ تاپ و باطری لپ تاپ هستند در بالاترین قسمت لپ تاپ (تقریبا وسط) زیر صفحه نمایشگر قرار گرفتهاند و به رنگ سفید هستند.
دکمه خاموش و روشن لپ تاپ هم یک دکمه شش ضلعی زیباست که در گوشه سمت راست بالای لپ تاپ قرار گرفته و نور آن مثل دیگر مدلهای لپ تاپ گیمینگ ایسوس قرمز است (البته برخی از کاربران این را دوست ندارند!). این مدل از سری لپ تاپ ایسوس سری ROG نور پشتزمینه کیبورد از نوع RGB دارد یعنی شما میتوانید رنگ آن را نیز به دلخواه خود تغییر دهید. این رنگ میتواند برای چهار قسمت از کیبورد لپ تاپ به صورت جداگانه تعریف شود و جلوه بسیار زیباتری به آن بدهد.
دکمههای کیبورد لبههای شفاف دارند که باعث میشود نور پشت زمینه کیبورد بیشتر به نظر برسد و دکمههای W، S، A و D که دکمههای اصلی برای حرکت کردن در بازیها هستند کاملا شفاف بوده و لذا نور بیشتری از آنها ساطع میشود که باعث میشود پیدا کردن آنها روی کیبورد آسانتر شود. علاوه بر این، نورپردازی برای لبههای زیرین لپ تاپ نیز در نظر گرفته شده و همانند نور پشتزمینه کیبورد قابل تغییر است. شاید فکر کنید وجود این همه نور شاید اصلا حواس کاربر را پرت کند و باعث تضعیف عملکردش در بازیها شود. اما اشتباه نکنید! این نورها به قدری ملایم هستند که در نور کافی، کمتر به چشم میآیند و اگر تمام چراغهای اتاق را خاموش کنید تازه آن وقت میتوانید آنها را واضح ببینید و اینکه چه جلوه زیباتری به لپ تاپتان میدهند. همچنین وجود آنها باعث میشود در تاریکی مطلق (مناسب بازیهای ترسناک!) بتوانید به راحتی جای کلیدها را پیدا کنید.
از یک لپ تاپ گیمینگ خیلی نباید انتظار ظریف و باریک بودن را داشته باشید چون شاید برخی از سختافزار مناسب گیمینگ به فضای بیشتری نیاز داشته باشند. لپ تاپ ROG Strix G513QY ایسوس نیز از این قاعده مستثنی نیست لیکن این لپ تاپ، هم باریکتر و هم سبکتر از مدلهای قدیمیتر لپ تاپهای گیمینگ ایسوس است. وزن این لپ تاپ تنها 2.5 کیلوگرم است و این در حالی است که وزن لپ تاپهای قدیمیتر برند ایسوس که مخصوص بازی بودند بعضی مواقع به 4.8 کیلوگرم هم میرسید و جابجایی آنها تبدیل به خار گلو برای بسیاری از دارندگان این لپ تاپها شده بود!
محل قرارگیری پورتها در لپ تاپ Asus ROG Strix G513QY نیز هوشمندانه است. بیشتر پورتها در پشت لپ تاپ قرار گرفتهاند و تنها سه پورت که یکی از آنها جک هدفون است در سمت چپ قرار دارند اما هیچ پورتی در سمت راست قرار داده نشده است. دلیلش آن است که بیشتر گیمرها راستدست هستند و موس هم در سمت راست لپ تاپ قرار میگیرد. حال اگر پورتی در این قسمت وجود داشته باشد و دستگاهی هم به آن متصل باشد (چه از طریق کابل و چه دانگل) هنگام بازی احتمال آنکه دست کاربر بارها و بارها با کابل یا دانگل برخورد کند زیاد است و همین میتواند لذت واقعی بازی را از کاربر بگیرد.
کیبورد و تاچپد
از لحاظ عملکرد و استاندارد، یک کیبورد کاملا مدرن است که از فناوری Rubber-dome (استفاده از قطعات پلاستیکی با خاصیت الاستیک) در آن استفاده شده و عمر هر دکمه بیش از 20 میلیون ضربه است. سطح دکمههای کیبورد کاملا نرم است و با اندک اشارهای به پایین حرکت میکنند و همین قابلیت، آنها را برای انجام کارهای تایپ نیز مناسب کرده است. چهار دکمه فلش که بعضا در بازیها استفاده میشوند کمی با دکمههای اطراف خود فاصله دارند تا در استفادههای زیاد یا طولانیمدت با دکمههای اطراف خود اشتباه نشوند. البته طراحی هوشمند دکمههای فلش مخصوص این سری نیست و در دیگر لپ تاپهای گیمینگ ایسوس حتی لپ تاپهای قدیمیتر آن نیز دیده میشود.
تفاوتی که این لپ تاپ با برخی دیگر از لپ تاپهای گیمینگ ایسوس دارد آن است که بخش Numpad در آن حذف شده و چهار دکمه پخش چندرسانهای و دکمه PrtSC (PrintScreen) جای آنها را گرفتهاند. وجود بخش Numpad باعث عریضتر شدن کیبورد و در نهایت اندازه بزرگتر لپ تاپ میشود که شاید حمل آن را مشکلتر کند. همچنین دکمههای Home، End، PgUp و PgDn نیز با دکمههای فلش ادغام شدهاند تا همچنان فضای کمتری از صفحه کیبورد اشغال شود. تاچپد این لپ تاپ از جنس شیشه و سطح صاف و نرمی دارد که کار با آن را راحتتر کرده است. این تاچپد از فرمانهای چندلمسی نیز پشتیبانی کرده و در دریافت ضربههای انگشت به عنوان کلیک نیز خیلی سریع عمل میکند طوری که کاربر به راحتی میتواند کلیکهای پیاپی را نیز با آن انجام دهد.
صفحه نمایشگر
این روزها صفحه نمایشگر هم جزء آن قطعاتی به حساب میآید که در تجهیزات گیمینگ حرفهای باید به آن توجه کرد. اگر سابق بر این مهم نبود برای بازی از چه نمایشگری استفاده میشود، امروز مهم است! دلیل آن هم این است که هر چقدر سرعت بازآوری (ریفرش ریت) یک نمایشگر بیشتر و زمان پاسخ (Response Time) آن کمتر باشد حرکتها را روانتر نشان خواهد داد و همانطور که خودتان میدانید این در بازیها بسیار مهم است چرا که از یک طرف، انجام بازی را لذتبخشتر میکند و از طرف دیگر تعامل گیمر با بازی را به حداکثر ممکن خواهد رساند یا به عبارت سادهتر بگوییم این وسطها فریمی جا نخواهد افتاد!
اگر گیمر حرفهای باشید و اهل بازیهای آنلاین حتما میدانید که در بحرانیترین شرایط در یک بازی جنگی حتی یک فریم هم یک فریم است و کند شدن بازی یا روان نبودن حرکتها میتواند به باخت شما در بازی بیانجامد. اینجاست که اهمیت یک صفحه نمایشگر با ریفرش ریت بالا و زمان پاسخ کم، بیشتر خود را نشان میدهد. لپ تاپ Asus ROG Strix G513QY نمایشگری دارد که از زمان پاسخ سه میلی ثانیه و ریفرش ریت 300 هرتز پشتیبانی میکند. طبق گفته بسیاری از سایتهای تخصصی نقد و بررسی نمایشگر، زمان پاسخ 3 میلی ثانیه برای بازیها عالی است و ریفرش ریت 120 تا 144 هرتز نیز برای نمایش روان حرکتها در بازیها کاملا کافی است و چه بسا زیاد هم باشد اما برای بازیهای آنلاین به ریفرش ریتی در همان حد 300 هرتز نیاز است.
همانطور که میبینید نمایشگر لپ تاپ ROG Strix G513QY هر دوی این پیشنیازها را دارد. البته ذکر این نکته هم ضروری است که ریفرش ریت در نمایشگرهای مختلف با توجه به وضوح تصویری تغییر میکند. در مورد نمایشگر این لپ تاپ باید بگوییم از وضوح تصویری FHD (1080*1920) و QHD (2560*1440) پشتیبانی میکند و ریفرش ریت آن در حالت اول یعنی FHD همان 300 هرتز است و در حالت دوم (QHD) به 165 هرتز کاهش پیدا میکند اما همانطور که میبینید باز هم برای اجرای بازیها مناسب است. در واقع اگر در بازیهای آنلاین شرکت میکنید بهتر است از وضوح تصویری FHD با ریفرش ریت 300 هرتز استفاده کنید اما اگر معمولی بازی میکنید میتوانید وضوح تصویری QHD را هم انتخاب کنید چون ریفرش ریت آن همچنان برای اجرای بازی خوب و البته بیشتر از حد نیاز است.
قدرت سختافزاری
به طور خاص در لپ تاپها و حتی کامپیوترهای رومیزی، قدرت سختافزاری تا حد زیادی به قدرت پردازنده اصلی، پردازنده گرافیکی و سرعت و گنجایش حافظه رم بستگی دارد. البته سرعت و گنجایش هارد درایو هم تا حدودی مهم است اما تاثیر آن به اندازه سه قطعه یاد شده در بالا نیست. همانطور که در بالا ذکر شد در لپ تاپ ROG Strix G513QY ایسوس از جدیدترین پردازنده اصلی و گرافیکی AMD استفاده شده است. بیایید کمی بیشتر در مورد آنها بدانیم چون عملکرد آنها تاثیر مستقیمی بر اجرای بازیها میگذارد.
پردازنده اصلی
پردازنده اصلی لپ تاپ، AMD Ryzen 9 5900hx است. این پردازنده آن طور که برخی از سایتهای نقد و بررسی گفتهاند با هشت هسته، امکان اجرای 16 رشته برنامه (تِرد) به صورت همزمان، و سرعت پردازشی معادل 3.3 تا 4.6 گیگاهرتز، پردازندهای برای گیمینگ حرفهای است. در این پردازنده از معماری Zen3 استفاده شده که در مقایسه با نسخه قبلی خود یعنی Zen2 قادر است تعداد دستورات بیشتری (تا 12% بیشتر) را در یک چرخه (سایکل) اجرا کند. جالب است بدانید قدرت پردازش این پردازنده AMD در حد پردازنده Core i9 اینتل است در حالی که قیمت کلی لپ تاپی که در آن استفاده شده به اندازه یک لپ تاپ Core i7 است. البته این قدرت بیشتر خود را هنگام اجرای برنامههای همزمان نشان میدهد.
یکی از مواردی که تاثیری مستقیم بر سرعت یک لپ تاپ دارد میزان حافظه کش آن است. هر چقدر میزان این حافظه در پردازنده اصلی بیشتر باشد اطلاعات با سرعت بیشتری بین پردازنده و بخشهای دیگر کامپیوتر رد و بدل میشود که باعث افزایش سرعت کلی یک کامپیوتر خواهد شد. میزان حافظه کش در پردازنده ADM Ryzen 9 5900hx معادل 16 مگابایت است که باز هم برای لپ تاپی با این قیمت بسیار عالی است. اگر از قیمت آخرین پردازنده Core i9 اینتل با کش 25 مگابایت مطلع شوید حتما حرف ما را تصدیق خواهید کرد. این پردازندهها حدود 2 هزار دلار (شصت میلیون تومان) قیمت دارند که به تنهایی از قیمت این لپ تاپ با تمام قطعاتش بیشتر است!
پردازنده گرافیکی
قبل از اینکه درباره کارت گرافیک لپ تاپ ROG Strix G513QY ایسوس صحبت کنیم باید بگوییم پردازنده اصلی این لپ تاپ مثل بسیاری از پردازندههای پیشرفته اینتل، پردازنده گرافیکی در دل خود دارد که البته نباید آن را با پردازنده گرافیکی جداگانه که روی لپ تاپ نصب شده اشتباه بگیرید. در واقع این لپ تاپ، دو پردازنده گرافیکی دارد؛ یکی آنکه در دل پردازنده اصلی است (Radeon Vega 8) و برای کاربری عمومی مناسب است (یعنی اگر پردازنده گرافیکی جداگانه نبود این پردازنده حداقل برای کاربری عمومی کافی بود) و دیگری پردازنده دوم یا Radeon RX 6800M که همانی است که به صورت جداگانه روی مادربورد لپ تاپ نصب شده و به طور خاص برای مصرف گیمینگ ساخته شده است
Radeon RX 6800M قدرتی در حد و حدود پردازندههای گرافیکی Geforce RTX 3070 و RTX 3080 دارد و از برخی فناوریهای گرافیکی مثل ردگیری شعاع نور (Raytracing) و ایجاد سایه با میزان متغیر (Variable-rate Shading) پشتیبانی میکند. حافظه موقت آن 12 گیگابایت و از نوع GDDR6 است. شرکت AMD این پردازنده را به عنوان یکی از سریعترین پردازندههای گرافیکی تولید شده توسط این شرکت معرفی کرده است که نه تنها در وضوح تصویری QHD کم نمیآورد بلکه طبق آزمایشات انجام شده عملکرد آن در کیفیت QHD در برخی موارد بهتر از کیفیت FHD هم بوده است! شاید اگر بدانید بازیهایی که چند سال پیش تولید شدهاند را با یک پردازنده گرافیکی با حافظه موقت 4 گیگابایت از نوع GDDR4 میتوان به راحتی اجرا کرد، بیشتر به قدرت این پردازنده پی ببرید.
در مورد اجرای روان بازیها باید بگوییم به غیر از سرعت بازآوری تصویر (ریفرش ریت) و زمان پاسخ (Response Time)، تعداد فریمهایی که در ثانیه نمایش داده میشود نیز مهم است. مورد آخر یعنی تعداد فریمها به طور خاص به قدرت پردازنده گرافیکی بستگی دارد. هر چقدر قدرت پردازنده گرافیکی بیشتر باشد تعداد فریمهایی هم که میتواند در واحد ثانیه نشان دهد بیشتر میشود و هر چقدر تعداد فریمها بیشتر باشد حرکتها روانترند. برای اطلاع شما باید بگوییم بازی که با سرعت 30 فریم در ثانیه اجرا میشود قابل بازی کردن است ولی آنقدرها روان نیست؛ حرکتها در بازی که با سرعت 60 فریم در ثانیه اجرا میشود کاملا روان هستند و اگر بازی با سرعت بیش از 60 فریم اجرا شد عالی است.
عملکرد Asus ROG Strix G513QY در بازیهای مختلف
در زیر عملکرد کلی لپ تاپ Asus ROG Strix G513QY را در اجرای بازیهای مختلف میتوانید مشاهده کنید؛ هر چند شاید این بازیها جزء جدیدترین بازیها نباشند اما عملکرد لپ تاپ در همین بازیها هم قابل توجه است. البته باید بگوییم این بازیها در حالتی تست شدهاند که لپ تاپ از بیشترین قدرت پردازنده اصلی و گرافیکی استفاده کرده است (پروفایل توربو که قابل انتخاب کردن توسط کاربر است) اما همچنان از اورکلاک استفاده نشده است. ضمنا تمام این بازیها با بهترین تنظیمات گرافیکی اجرا شدهاند. منظور از fps در زیر تعداد فریمها در ثانیه است و FHD و QHD وضوح تصویری هستند که بازی در آن اجرا شده است.
- Battlefield V, 111 fps FHD, 104 fps QHD
- Cyberpunk 2077, 66 fps FHD, 45 fps QHD
- Far Cry 5, 95 fps FHD, 102 fps QHD
- Metro Exodus, 60 fps FHD, 56 fps QHD
- Middle Earth: Shadow of Mordor, 202 fps FHD, 127 fps QHD
- Red Dead Redemption 2, 98 fps FHD, 68 fps QHD
- Shadow of Tomb Raider, 98 fps FHD, 95 fps QHD
- Strange Brigade, 178 fps FHD, 154 fps QHD
- Witcher 3, 122 fps FHD, 98 fps QHD
حافظه رم و هارد درایو
همانطور که میدانید هر چقدر حافظه رم بیشتری داشته باشید میتوانید بازیهای سنگینتر را هم سریعتر و هم روانتر اجرا کنید. میزان حافظه رم لپ تاپ ROG Strix G513QY ایسوس 16 گیگابایت است که برای اجرای بازیها کافی است. حتی سنگینترین بازیها هم به این اندازه حافظه رم را اشغال نمیکنند با این وجود امکان ارتقای حافظه رم در این لپ تاپ ایسوس تا 32 گیگابایت نیز وجود دارد. لپ تاپ ROG Strix G513QY در دو نسخه عرضه شده که یکی 500 گیگابایت و دیگری 1 ترابایت هارد درایو دارد اما خبر خوب اینکه هارد درایو این لپ تاپ از نوع SSD (نسخه M.2) است و سرعت بیشتری نسبت به هاردهای HDD دارد.
باتری
گفته میشود عملکرد باتری ROG Strix G513QY در مقایسه با لپ تاپهای گرانتر از خودش هم بهتر است و با داشتن توانی معادل 90 واتساعت میتواند در یک استفاده ترکیبی تا 12 ساعت دوام بیاورد. البته اگر فقط بازیهای سنگین را با آن اجرا کنید شاید این میزان تا حد زیادی کاهش پیدا کند که طبیعی هم هست. این باطری از قابلیت شارژ سریع هم پشتیبانی میکند و 50 درصد از آن تنها در عرض نیم ساعت پر میشود.
استفاده از دو منبع تغذیه؟!
بله! درست شنیدید! لپ تاپ ROG Strix G513QY نه تنها میتواند توان موردنیاز خود را از منبع تغذیه اصلی یا همان آداپتور خودش دریافت کند بلکه میتواند آن را از طریق پورت USB-C خود نیز دریافت کند. یعنی میتوانید آن را از طریق پورت USB-C به یک منبغ تغذیه 100 واتی وصل کرده و از آن استفاده کنید. البته میزان توان دریافتی در این حالت همان 100 وات است (در مقایسه با 280 وات منبغ تغذیه خود لپ تاپ) و برای بازی مناسب نیست یا کم میآورد اما برای انجام کارهای روزمره کافی است.
امکان اورکلاک کردن
حرف X در پردازندههای اصلی و گرافیکی AMD نشاندهنده آن است که آن پردازنده قابلیت اورکلاک شدن دارد. این حرف، هم در نام پردازنده اصلی لپ تاپ ROG Strix G513QY و هم در نام پردازنده گرافیکی آن به کار رفته است. اما اورکلاک چیست؟ اگر بخواهیم خیلی ساده بگوییم اورکلاک استفاده از قدرت سختافزاری یک قطعه بیش از توان استاندارد آن است البته نه به آن اندازهای که شدت حرارت باعث مختل شدن عملکرد قطعه یا آسیب فیزیکی به آن شود. مثلا سرعت پردازنده اصلی لپ تاپ ROG Strix G513QY در حالت عادی 3.3 گیگاهرتز است اما در حالت اورکلاک به 4.6 گیگاهرتز میرسد. شاید این سوال به ذهنتان برسد که چرا همیشه از اورکلاک استفاده نکنیم؟ جواب آن است که اورکلاک برای استفادههای موقتی است و در طولانیمدت میتواند از عمر قطعه بکاهد و به آن آسیب بزند.
امکانات امنیتی
علاوه بر امکان قرار دادن گذرواژه روی کل لپ تاپ از طریق بایاس (Bios) که در بسیاری از کامپیوترها وجود دارد در لپ تاپ ROG Strix G513QY از فناوری TPM (Trusted Platform Module) نیز استفاده شده است. این فناوری امکان تولید و ذخیرهسازی کلیدهای رمزنگاری شده (انکریپتشدهای) را فراهم میآورد که با استفاده از آنها میتوان دسترسی سختافزاری به بخشها و کارکردهای مختلف لپ تاپ مثل دسترسی به شبکه را محدود کرد. از این فناوری در برخی از لپ تاپهای Latitude شرکت دل نیز استفاده شده است.
روشها و فناوریهای استفاده شده برای خنکسازی
یکی از مواردی که شاید هنگام خرید لپ تاپ گیمینگ کمتر به ذهن کسی بیاید قدرت آن لپ تاپ در خنک کردن خود است! بیشتر کاربران به قدرت سختافزاری نگاه میکنند که اشتباه هم نیست ولی روشهای استفاده شده در یک لپ تاپ برای خنک کردن قطعات داخلی آن نیز مهم هستند. چرا؟ به دو دلیل؛ اولا داغ شدن بیش از اندازه قطعات داخلی باعث کاهش کارایی و عمر آنها میشود و ثانیا این داغ شدن، فنهای لپ تاپ را وادار میکند که با شدت بیشتری کار کنند که در این حالت صدای بیشتری هم تولید خواهند کرد. این صدا هر چند نه برای چندین دقیقه ولی در صورت طولانی شدن میتواند اعصابخردکن شود.
همانطور که میدانید در نشستهای طولانیمدت برای انجام بازی بار پردازشی سنگینی به لپ تاپ وارد میشود و لذا جلوگیری از داغ شدن قطعات داخلی لپ تاپ اهمیت زیادی دارد. سازندگان لپ تاپهای گیمینگ از روشهای مختلفی برای این کار استفاده میکنند. آنطور که خود ایسوس در وبسایتش گفته از پنج روش در لپ تاپ ROG Strix G513QY برای خنکسازی استفاده شده که عبارتند از:
- استفاده از فلز مایع برای خنک کردن پردازنده اصلی که عملکردی بهتر از ژلهای خنککننده دارد و میتواند دمای پردازنده را حتی تا 14 درجه سانتیگراد کاهش دهد.
- استفاده از محفظه دفع گرما به جای کانالهای دفع گرما، این محفظه میتواند گرما را از جهات مختلف دفع کند در حالی که کانالهای دفع گرما، گرما را فقط از یک جهت دفع میکنند.
- استفاده از حسگر IR، این حسگر برای جلوگیری از داغ شدن بخشهای مختلف کیبورد طراحی شده که برای گیمرها بسیار مهم است. (اگر دکمهای زیادی داغ شود دیگر میتوانید آن را لمس کنید؟!) این حسگر تشخیص میدهد کدام قسمت کیبورد بیشتر داغ شده و فنهای همان قسمت را با سرعت بیشتری به حرکت در میآورد. استفاده از این حسگر باعث میشود دمای سطح لپ تاپ از 40 درجه سانتیگراد تجاوز نکند و این یعنی 10 درجه کمتر از لپ تاپهای گیمینگ دیگر در بازار.
- در نظر گرفتن مجراهایی برای ورود هوا در اطراف دکمههای W، A، S و D که بیشترین استفاده را در بازیها دارند. این مجراها باعث ورود هوای سردتر از اطراف این دکمهها به داخل لپ تاپ شده و آنها را خنکتر از سایر دکمهها نگه میدارد.
- طراحی بهینه فنها، فنهای لپ تاپ ROG Strix G513QY ایسوس طوری طراحی شدهاند که هم هوا را بهتر به جریان بیاندازند و هم صدای کمتری تولید کنند. این فنها هوای اطراف پردازنده اصلی را تا 20 درصد و هوای اطراف پردازنده گرافیکی را تا 18 درصد بهتر به جریان میاندازند (نسبت به مدلهای قبلی لپ تاپ گیمینگ ایسوس). هر فنی 84 پره دارد که از لحاظ ضخامت با یکدیگر متفاوتند و طراحی منحنیشکل آنها باعث شده صدای کمتری تولید کنند. همچنین در ساخت این فنها از نوعی پلمیر کریستالی مایع استفاده شده که باعث میشود پرهها در چرخشهای خیلی سریع فن هیچ تغییر شکلی ندهند حتی اگر ضخامتشان یک دهم میلیمتر باشد.
سخن آخر
هیچ گاه برای خرید لپ تاپ به خصوص لپ تاپ گیمینگ که هزینه بیشتری میطلبد، عجله نکنید. قیمتها را حتما در فروشگاههای مختلف دیده و با یکدیگر مقایسه کنید و تنها از سایتهایی خرید کنید که قیمت رقابتی دارند. سایت تاپ رایان یکی از این سایتهاست که در حال حاضر لپ تاپ ROG Strix G513QY را با قیمتی که حدودا 4 میلیون تومان ارزانتر از معروفترین فروشگاههای اینترنتی کشور است، عرضه میکند. اصل بودن کالا مثل همیشه ضمانت میشود و امکان بازگشت وجه هم تا هفت روز پس از خرید وجود دارد.
بی شک یکی از بهترینها توی زمینه گیمینگ
با اف پی اس مناسب بدون ذره ایی داغ کردن بازی کنید