سوالی که اکثر مردم در ذهن خود دارند این است که آیا واقعا تفاوت زیادی بین مانیتور گیمینگ و مانیتور معمولی وجود دارد؟ پاسخ دادن به این سوال مستلزم داشتن اطلاعات مکفی درباره تجهیزات گیمینگ و قدرت متقاعدسازی فراوانی میباشد، زیرا اکثر جامعه بر روی تفاوت نداشتن این دو وسایل گیمینگ متفق القول هستند و ما اینجاییم تا این باور غلط را از ذهن همگان یکبار و برای همیشه پاک کنیم، و اطلاعات کافی را برای گیمرها قبل از انجام خرید خود مهیا کنیم تا بتوانند خرید هوشمندانهای داشته باشند، پس با ما همراه باشید.
مانیتورهای گیمینگ و معمولی جزو مهمترین تجهیزات گیمینگ هر گیمر حرفهای میباشد و همواره کمپانیهای تولیدکننده محصولات گیمینگ توجه ویژهای به این موضوع دارند و سعی بر این دارند تا بتوانند این محصول حیاتی را در بالاترین درجه کیفی خود نگه دارند.
مانیتورهای گیمینگ و معمولی هر کدام دارای مزایای خاص و معایبی در حوزههای تخصصی خود هستند و خریداران باید هنگام خرید، تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی را بدانند؛ مخصوصا گیمرها که یک انتخاب بد میتواند تجربیات گیمینگ آنها را به نحو نامطلوبی تحت تأثیر قرار دهد و در این بین دچار چالشهای فراوانی در حوزه حرفهای خود شوند.
ممکن است هنگام خرید مانیتور اداری، قابلیتهای تأثیرگذار بر کیفیت تصویر، حافظه یا زمان واکنش برای شما اهمیت زیادی نداشته باشند و حتی در روند کار شما نیز اختلال زیادی بوجود نیاورد. در مقابل، چنین ویژگیهایی برای گیمرها نقش حیاتیی در انتخاب مانیتور گیمینگ دارند. اگر شما هم به دنبال خرید یک مانیتور جدید برای سیستم جدید خودتان هستید، این مقاله به شما کمک میکند تا گزینه مناسب را پیدا کنید و از تجربه خرید خود نهایت لذت را ببرید.
گیمر بودن فقط مستلزم آشنایی با ترفندها، مهارتهای بازی و کدهای تقلب نیست، بلکه وجود تعدادی قابلیت در یک سیستم گیمینگ کمک چشمگیری میکند تا شما نسبت به رقبا بهتر عمل کرده. برای تهیه یک سیستم گیمینگ پرقدرت باید تجهیزات گیمینگ مورد استفاده، از جمله مانیتور گیمینگ را با وسواس انتخاب کرده و از تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی مطلع باشید. به دلایل مختلف میتوان اثبات کرد که یک مانیتور معمولی نمیتواند نیاز گیمرها را برآورده کند، حتی اگر چندین سال تجربه بازی داشته باشند.
محصولات مرتبط جهت راهنمایی در خرید : مانیتور ایسوس
مانیتورهای معمولی قاتل تجربههای زیبای گیمینگ
مانیتورهای معمولی و گیمینگ از جهات مختلف با هم تفاوت دارند و حقیقت این است که شما به چیزی برای لمس پردازشهای لحظهای در حافظه ویدیویی، ۴٫۵ گیگاهرتز فرکانس پردازنده نیاز دارید. این مسائل با صدا هم قابل درک نیستند، شما میبایست به چشم خود ببینید! این دسته از نمایشگرها (نمایشگرهای معمولی) حداکثر با وضوح ۷۲۰p با بدترین نوع کنتراست برای یک گیمر همراه هستند. البته دیگر کمتر کسی است که با حداکثر حالت نداشتن تجهیزات کافی، از این دسته مانیتورهای CRT استفاده کند اما LCDهای معمولی و رایج در بازار نیز باز همین حکایت را دارند. در بهترین حالت در این سری شما میتوانید درگاه ورودی تصویر HDMI را در اختیار داشته باشید. اما خبری از گستره رنگی صحیح، حداقل فواصل بین پیکسل ها، زاویه دید مناسب، نرخ بروزرسانی بالا، کمترین زمان پاسخ دهی، پایینترین فاصله بین فریمهای رندر شده و ویژگیهای انحصاری که در مانتیورهای حرفهای گیمینگ وجود دارد نیست. تمام این مسائل بسیار تاثیر گذار هستند و تنها برای تبلیغات بر روی نمایشگرهای گیمینگ تعبیه نشدهاند تا شما مبلغ بیشتری را هزینه کنید.
تمایز مانیتورهای گیمینگ و معمولی
پس از اینکه متوجه شدیم مانیتورهای گیمینگ و مانیتورهای معمولی از لحاظ عمومی تفاوت دارند، حال به طور تخصصیتر این مسائل را بررسی میکنیم تا متوجه شویم که فاکتورهای سختافزاری و نرمافزاری متمایزکننده هر کدام از این مانیتورها کدامند و چرا اصرار بر این است که اگر گیمر هستید مانیتور گیمینگ خریداری کنید. در این بخش تمام فاکتورهای مهمی که در خرید یک مانیتور باید به آن دقت شود را نام میبریم و به صورت جداگانه بررسی میکنیم.
● کاربرد کلی
● سرعت واکنش
● رزولوشن (Resolution)
● اندازه
● تفاوت کارایی
● طراحی
● پنل
● قیمت
● تفاوت در نرخ نوسازی
● تاخیر ورودی
● لوازم جانبی
● فناوریهای G-sync و Free-sync
کاربرد کلی
در حقیقت هر آنچه که از کمبود مانیتورهای معمولی گفته شد، در نمایشگرهای گیمینگ این امکانات با انبوهی از امکانات انحصاری مانند GamePlus در مانیتور گیمینگ ایسوس دیده میشود. مانیتور خوب برای هر کاربری ارزشمند است و برای بازیخورها هم اهمیت مانیتور کمتر از کارت گرافیک نیست. ولی شما حتی میتوانید در مانیتورهای معمولی جدید بازیهای خود را اجرا کنید ولی نباید انتظار یک کیفیت خارقالعاده را داشته باشید.
سرعت واکنش
نخستین تفاوت میان مانیتور گیمینگ و مانیتورهای معمولی این است که مانیتورهای گیمینگ در مقایسه با نمونه معمولی خود، زمان پاسخ سریعتر و نرخ نوسان بالاتری دارند، و هنگام اجرای بازیهایی نظیر Call Of Duty, گیمرهای حرفهای متوجه مزیتهای چنین مانیتور حرفهایی خواهند شد. قابلیت واکنش بدون درنگ به حرکات دشمن بدون داشتن هیچ تاخیری، نقش مهمی در بالابردن شانس برنده شدن گیمرها در بازی دارد.
رزولوشن (Resolution)
مانیتورهای گیمینگ از لحاظ گرافیک و بازتولید رنگها اندکی ضغیفتر عملکرد نشان میدهند، ولی خب در عوض، سرعت بسیار بالاتری دارند و تجربه گیمینگ را برای شما تا حد آشکاری روانتر میکند. در حقیقت، این مانیتورها برای همین منظور طراحی شده اند. مانیتورهای معمولی به ویژه تلویزیونها، برای تصاویر ایستا رزولوشن بیشتری ارائه میدهند، اما نمیتوانند بازیها را با نرخ نوسازی ۱۷۵ هرتز بدون تاخیر نرخ فریم اجرا کنند.
اندازه
ابعاد نیز جزو مهمترین و آشکارترین تفاوتهای مانیتورهای گیمینگ و مانیتورهای معمولی است. معمولا مانیتورهای گیمینگ، Ultra wide هستند. اما مانیتورهای معمولی ابعادی یکسان و بدون طراحی خاصی دارند. البته با وجود یکسان بودن نسبت ابعاد کلی، معمولا بین این مانیتورها تفاوت قیمت وجود دارد که این مشکل ناشی از این است که مانیتورهای گیمینگ باید نسبت به مانیتورهای معمولی، از لحاظ رندر کردن تصاویر در سطح بالاتری قرار داشته باشند و بتوانند کیفیت و کارآمدی بیشتری ارائه دهند.
تفاوت کارایی
همانطور که همواره از ابتدای مقاله تا الان اشاره شد، این دو مانیتور از لحاظ کارایی و راندمان تفاوت فاحشی ندارند، اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که شما میتوانید از یک مانیتور گیمینگ انتظار داشته باشید که وظایف یک مانیتور معمولی را انجام دهد ولی قطعا نمیتوانید از یک مانیتور معمولی انتظار داشته باشید که همانند یک مانیتور گیمینگ عمل کند و دقیقا همان کیفیت را ارائه دهد، همچنین توجه داشته باشید که مانیتورهای گیمینگ حافظه و زمان واکنش بهتری دارند. پس میتوانید از یک مانیتور گیمینگ برای انجام کارهای روزمره، اداری، برنامهنویسی و کدنویسی استفاده کنید، اما بدانید که استفاده از مانیتوری که یا آن کارهای روزمره یا کارهای اداری خود را انجام میدهید کار شما را بسیار سخت میکند.
طراحی
یکی دیگر از تفاوتها بین مانیتور گیمینگ و معمولی، مربوط به نحوه طراحی این مانیتور است. معمولا در ساخت مانیتورهای اداری یا معمولی تمرکز مضاعفی روی طراحی ظاهر وجود ندارد و هیچ خلاقیتی در ظاهر آنها مشاهده نمیشود. اما در مقابل میبینیم در مانیتورهای گیمینگ، زیبایی و جذابیت خاصی در طراحی مشاهده میشود، زیرا احتمال اینکه گیمرها محصولات گیمینگ با جلوههای RGB یا رنگ و تمهای خاص را انتخاب کنند بیشتر است. حتی بین مانیتورهای گیمینگ، طراحی خمیده بسیار مرسوم است و در اکثر مانیتورها دیده میشود. مانند مانیتور AOC مدل 24G2E5 گیمینگ که هم از نظر طراحی و هم از نظر راندمان و قابلیتها برای گیمینگ بهتر است.
پنل
میتوانیم ادعا کنیم که مهمترین تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی مربوط به نوع پنل است. در اکثر مانیتورهای گیمینگ از یک پنل IPS استفاده میشود که برای گیمینگ بهترین آپشن است. مانیتور IPS سرعت واکنش بالاتری دارند و در مجموع سریعتر هستند. ولی مانیتورهای معمولی دارای پنل TN یا VA هستند که حین انجام کار، زمان پاسخ کندتری را از آنها انتظار خواهید داشت.
قیمت
با اشاره به تمام تفاسیری که در این مقاله اشاره شد قطعا مانیتورهای گیمینگ از مانیتورهای معمولی گران قیمتتر هستند. ممکن است تفاوت قابلیتها، اندازه و رزولوشن این مانیتورها زیاد نباشد، اما مانیتور گیمینگ گرانتر است چون بهطور حرفهای برای بازی طراحی شده است. همین امر باعث میشود فروشندهها بتوانند مانور بیشتری روی قیمت همچین مانیتورهایی بدهند.
در نهایت، میدانیم همه چیز به سلیقه و بودجه شما بستگی دارد. ممکن است با یک مانیتور گیمینگ، بهترین تجربه بازی حس کنید، اما اگر بودجه محدودی دارید یا نیازی به همه امکانات مانیتورهای گیمینگ ندارید، امکان دارد یک مانیتور معمولی هم نیاز شما را رفع کند. پس مطمئن شوید که گزینه مورد نظر، برای شما و انتظاراتی که در زمینه گیمینگ دارید، بهترین انتخاب باشد.
نرخ نوسازی
نرخ نوسازی نشاندهنده میزان بازسازی تصویر در هر ثانیه است و به هر میزان که افزایش یابد، تصویر ارائه شده در هنگام بازی کردن روانتر به چشم میآید. طبیعی است که گیمرها و کاربرانی که در زمینه تولید ویرایش ویدیو فعالیت دارند، به دنبال مانیتورهایی با نرخ نوسازی بالا هستند.
معمولا نرخ نوسازی در مانیتورهای معمولی حدود ۶۰ هرتز است، که برای انجام بیشتر فعالیتها مانند وبگردی، تولید فایلهای مختلف، طراحی داکیومنت و غیره مکفی است. همچنین بازیهای کم مصرف و سبک هم با نرخ نوسازی ۶۰ هرتز قابل اجرا هستند و سیستم مشکلی در اجرای بازی نخواهد داشت.
تاخیر ورودی
همانطور که از اسم آن آشکار است تاخیر ورودی به معنی فاصله زمانی بین وارد کردن یک فرمان تا نمایش آن روی مانیتور است. عوامل مختلفی مانند سرعت پردازش سیستم، نوع وسیله ورودی و رزولوشن بر تاخیر ورودی تاثیر مستقیم دارند و شما میتوانید برای کاهش تاخیر ورودی چند کار انجام دهید. مثل کم کردن تنظیمات رزولوشن مانیتور خود، چون در این حالت پیکسلهای کمتری در تصویر رسم میشوند، در نتیجه سیستم نیز میتواند ورودیهای شما را با سرعت مطلوبتری پردازش کند. همچنین در نهایت باید اشاره کنیم که افزایش نرخ نوسازی نیز به کاهش تاخیر ورودی کمک میکند.
لوازم جانبی
تفاوت بعدی بین مانیتورهای گیمینگ و معمولی، این است که معمولا لوازم جانبی سیستمهای گیمینگ با سیستمهای معمولی تفاوت دارند. این به این معنی است که یک سیستم گیمینگ نیاز به فضای بزرگتری نیاز نخواهد داشت. همچنین، میدانیم PC گیمرها از تجهیزات و امکانات اختصاصی متنوعی استفاده میکنند. که از این لوازم میتوان به نگهدارنده CPU، انواع کابلهای مانیتور، اسپیکر، هدفون، ماوس و کیبورد گیمینگ اشاره کرد. در مقابل، مانیتورهای گیمینگ طوری طراحی میشوند که بار بیشتری تحمل میکنند و در عین حال از لوازم جانبی بیشتری پشتیبانی میکنند.
فناوریهای G-sync و Free-sync
آخرین تفاوت مانیتور گیمینگ با معمولی مربوط به قابلیت G-Sync/Free-Sync است، که در مانیتورهای گیمینگ مشاهده میشود، اما در مانیتورهای استاندارد همچین قابلیتی وجود ندارد. این قابلیتها، فناوریهای مخصوص گیمینگی هستند، که به نمایشگر سیستم امکان میدهند با کارت گرافیک ارتباط برقرار کرده و نرخ نوسازی مانیتور را با نرخ فریم بازی هماهنگ کنند.
با حضور این فناوری در عرصه گیمینگ، امکان تنظیم پویای نرخ نوسازی مانیتور فراهم میشود تا پردازندههای مسئول تنظیم نوسازی تصویر مانیتور، هیچ وقت هماهنگی خود را با فریمهای ویدیویی که توسط کارت گرافیک تولید میشوند، از دست ندهند. این فناوری پارگی تصویر و تأخیری ورودی را کاهش میدهد. G-Sync نام فناوری مربوط به شرکت انویدیا و Free-Sync، نسخه AMD همین فناوری است. بسته به اینکه چه کارت گرافیکی دارید، میتوانید مانیتورهایی مجهز به این قابلیتها را بخرید.
ارزش خرید مانیتورهای گیمینگ
به طور کلی، این نوع مانیتورها ارزش خرید بالایی برای گیمرها دارند. در مانیتورهای گیمینگ نرخ نوسازی بالا، سرعت بالای واکنش و کم بودن تأخیر ورودی میتوانند تأثیر چشمگیری در بهبود تجربیات کاربری داشته باشند. چنین مانیتورهایی برای بازیهای رقابتی راندمان بسیار بالایی دارند چون در این بازیها، حتی زمان چند میلی ثانیهای هم از اهمیت بالایی برخوردارند.
همچنین لازم به ذکر است که میتوان از مانیتور گیمینگ برای انجام کارهای مختلف از جمله ویرایش محتوا و مشاهده ویدیو استفاده کرد. اما بیشتر مانیتورهای گیمینگ، دقت رنگ بسیار زیادی ندارند؛ چون هدف اصلی یک نمایشگر گیمینگ این است که به شما برای اجرای سریع بازیها کمک کند.
کلام آخر
اگر یک گیمر هستید و برد و باخت در بازیها برایتان اهمیت زیادی دارد، قطعا خرید یک مانیتور گیمینگ و صرف هزینۀ بیشتر به شما کمک میکند که سرعت و هیجان بیشتری را تجربه کنید. ولی اگر به دنبال مانیتوری برای انجام کارهای اداری، فیلم دیدن و یا کدنویسی هستید و سرعت پردازش برای شما مهم نباشد، مانیتور معمولی گزینه مناسب شماست. البته این تجربه برای خلق شدن به دیگر تجهیزات گیمینگ هم نیاز دارد.
طبیعی هست که برای بازی کردن قطعا مانیتور کیمینگ به کار میاد به دلیل رفرش ریت بالا کیفیت و نرخ پاسخگویی مناسب.مقالتون عالی بود ممنون