مقایسه کارت گرافیک های AMD با Nvidia، بهعنوان دو برندی که بازار را در دست داشتند (به ویژه قبل از معرفی کارت گرافیکهای INTEL Arc) و هنوز دارند، جزو پرتکرارترین درخواستهای کاربران بوده است. به خصوص وقتی صحبت از سیستم گیمینگ است، اهمیت انتخاب بهترین کارت گرافیک، در تجربه نهایی از بازی نقشی کلیدی ایفا میکند. هنوز هم بعضی عقیده دارند که کارت گرافیکهای Nvidia قویتر هستند و عدهای نیز بر این باورند که AMD در اجرای بعضی از بازیها، عملکرد بهتری دارد. برای انتخاب بهترین گزینه بین این دو برند، باید تفاوتهای آنها را از زوایای مختلف بررسی کنیم تا ببینیم آیا AMD با قیمتهای رقابتی و هستههای پردازشی بیشتر میتواند انتخاب بهتری باشد؟ یا Nvidia با فناوریهای پیشرفته و بهینه سازی نرمافزاری بینقص، گزینه بهتری است؟ در این مقاله از تاپ رایان، تفاوت این دو طراح و تولیدکننده کارت گرافیک را به صورت جامع بررسی میکنیم.
تاریخچه و رقابت بین AMD و Nvidia
رقابت بین محصولات شرکت Nvidia و AMD به دهه 90 میلادی برمیگردد. زمانی که هر دو شرکت تلاش میکردند جایگاه خود را در دنیای پردازش گرافیکی تثبیت کنند. در حوالی سال 1999 برند AMD با کارت گرافیکهای ATI بازار را در انحصار خود میدید، تا اینکه Nvidia با معرفی سری GeForce مسیر را کاملا به نفع خودش عوض کرد. در این موقع AMD نیز با معرفی سری جدید Radeon سعی کرد از این رقابت عقب نماند.
در طول سالها، این دو برند با استفاده از معماریهای جدید و فناوریهای پیشرفته یکدیگر را از رقابت کنار بزنند. در این مسیر AMD سعی کرد پردازندههای گرافیکی با هستههای بیشتر و قیمت پایینتر را تولید کرده و Nvidia هم با فناوریهای اختصاصی مانند CUDA، DLSS و Ray Tracing برتری خود را در پردازش گرافیکی حفظ کرده است. امروزه هر دو این برندها به سختی در تلاش هستند تا محصولات بهتری را به شما ارائه کنند.
تفاوت گرافیک Nvidia با AMD: معماری و فناوریهای استفاده شده
برای این که هنگام خرید کارت گرافیک (یا حتی انتخاب لپ تاپ بر اساس قدرت گرافیکی) دیدگاهی روشنتری داشته باشید، در درجه اول باید با معماری و فناوریهای کارت گرافیکهای ای ام دی و انویدیا آشنا شوید. در ادامه آنها را به تفکیک بررسی میکنیم.
معماری کارتهای گرافیک AMD
برای مقایسه کارت گرافیک های AMD با Nvidia اول باید نگاهی به نوآوریهای خیره کننده AMD در چند سال اخیر بیندازیم. این برند با معرفی معماری RDNA (مخفف Radeon DNA)، جهش بزرگی در طراحی کارتهای گرافیک خود ایجاد کرده است. پیشتر، از معماری GCN نیز استفاده میکرد. اما در معماری RDNA سعی شده که مصرف انرژی به شدت کاهش و عملکرد پردازش تصویر افزایش پیدا کند و تاخیر در پردازش نیز بسیار کمتر شود.
یکی از ویژگیهای مهم معماری RDNA این است که تعداد واحدهای پردازشی بسیار بیشتر و تاخیر کش نیز بسیار کم شده است. این فناوری دستخوش تغییر شده و نسخه RDNA 2 در سری Radeon RX 6000 معرفی شد. این همان نسخهای است که در آن Ray Tracing سخت افزاری معرفی شد. یک فناوری که باعث میشد نورها و سایهها به صورت واقعیتر رندر شوند. در این معماری با استفاده از Infinity Cache، میزان کش و پهنای باند کارت گرافیک افزایش پیدا کرده و وابستگی به حافظه اختصاصی کارت گرافیکهای GDDR6 هم کمتر شد.
اما در حال حاضر معماری نسل جدید RDNA 3 که در سری Radeon RX 7000 استفاده شده، تغییرات بسیار چشمگیر و گستردهای را ایجاد کرد. در این معماری AMD به جای طراحی یکپارچه، از طراحی چیپلت استفاده کرد تا واحدهای پردازشی و کنترل کننده به صورت جداگانه تعبیه شوند. به این ترتیب، بهره وری کارت گرافیک به مراتب افزایش پیدا میکند. همین امر هم باعث شد که قیمت کارت گرافیکهای AMD به شدت کاهش پیدا کنند.
معماری کارتهای گرافیک Nvidia
اولین معماری Turing در سری RTX 2000 معرفی شد. این معماری برای اولین بار بود که Ray Tracing سخت افزاری و هستههای Tensor را به کارت گرافیک اضافه کرد. این فناوریها باعث شدند رندرهای مبتنی بر نور و سایهها و هوش مصنوعی در بازیها به شکل چشمگیری خیلی بهتر از قبل شوند. اما در نسل بعدی یعنی معماری Ampere که در سری RTX 3000 معرفی شد، تعداد هستههای مربوط به CUDA ،Ray Tracing و Tensor به شدت افزایش پیدا کردند. در این معماری بود که فناوری GDDR6X در برخی از مدلها استفاده شد تا پهنای باند بسیار بیشتری برای پردازشهای سنگین در اختیار شما قرار بگیرد.
در حال حاضر انویدیا آخرین معماری خود را به نام Ada Lovelace در کارت گرافیکهای جدید استفاده میکند که در سری سری RTX 4000 معرفی شد. نکته جالب در این معماری افزایش بسیار زیاد Ray Tracing بوده و برای اولین بار فناوری DLSS 3 نیز استفاده شد.
مقایسه کارت گرافیک های AMD با Nvidia: عملکرد و قدرت پردازشی
عملکرد پردازشی بیشترین تأثیر را در تجربه نهایی کاربر دارد. به ویژه وقتی کاربر به دنبال خرید لپ تاپ گیمینگ یا سیستمهای قویتری است که بتوانند از پس اجرای هم زمان برنامههای سنگین یا بازیهای پرجزئیات برآیند. عملکرد پردازشی را به تنهایی میتوان از چند زاویه تحلیل کرد که در ادامه آنها را میبینید.
تفاوت در پردازش گرافیکی و فریم ریت
وقتی صحبت از فریم ریت و عملکرد گرافیکی میشود، تفاوت های مشهودی بین AMD و Nvidia دیده میشود:
- Nvidia در بازیهایی که به Ray Tracing و پردازشهای سنگین گرافیکی متکی هستند، عملکرد بسیار بهتری دارد. چراکه از هستههای اختصاصی RT و Tensor در معماریهای Turing، Ampere و Ada Lovelace استفاده میکند که قبلتر به آنها اشاره کردیم.
- اگر بازیهایی را که در آنها Ray Tracing وجود ندارد در نظر بگیریم، AMD رقابت بسیار سنگینی با Nvidia داشته و بعضا عملکرد خیلی بهتری دارد. به خصوص در بازیهای مبتنی بر DirectX 12 و Vulkan که به بهینه سازی پردازنده گرافیکی وابسته هستند. ولی در بازیهای مبتنی بر Ray Tracing، کارت گرافیک AMD واقعا عقبتر از Nvidia قرار میگیرد. یکی از نقاط ضعف AMD در برخی مدلهای گرافیکی این است که در رزولوشنهای بالا مانند 4k، نسبت به Nvidia حرف چندانی برای گفتن ندارد. البته با معماری RDNA 3 و Infinity Cache سعی کرده تا این ضعف را پوشش دهد.
بهینه سازی برای بازی های مختلف
در مقایسه کارت گرافیک های AMD با Nvidia از لحاظ بهینه سازیهایی که برای اجرای بازیهای مختلف انجام دادهاند، باید اشاره کنیم که هر دو در تلاشاند که بازیهای بیشتری را از نظر اجرای بی نقص آنها پوشش دهند. با وجود این، باز هم تفاوتهای زیر در عملکرد آنها وجود دارد:
- عملکرد در بازیهای مبتنی بر DirectX 11 و OpenGL: کارت گرافیک Nvidia در اجرای بازیهای قدیمیتر و موتورهای گرافیکی سنتی عملکرد بهتری دارد.
- عملکرد در بازیهای DirectX 12 و Vulkan: کارت گرافیک برند AMD در بازیهایی که از APIهای مدرن مانند DirectX 12 و Vulkan استفاده میکنند، عملکرد بهتری دارد.
- عملکرد در بازیهای eSports و فریمریت بالا: برای این بازیها، هر دو برند مشابه هم هستند.
مقایسه کارت گرافیک های AMD و Nvidia: فناوریهای اختصاصی
در بحث فناوریهای به کار رفته در این دو طراحی، تفاوتهای جالبی وجود دارد که توجه شما را به آنها جلب میکنیم.
فناوریهای خاص AMD
FreeSync یک فناوری بسیار خاص است که باعث میشود مانیتور و کارت گرافیک طوری با هم هماهنگ شوند که در نهایت تصاویر بدون پارگی نشان داده شوند. همچنین لگ ورودی هم به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. تمام مانیتورهایی که از استاندارد Adaptive Sync پشتیبانی میکنند، تجربه بازی بسیار روان و بی عیب و نقص را تجربه خواهند کرد. قابلیتی که بیشتر محصولات لیست بهترین کارت گرافیک انویدیا از آن بهرهمندند.
FidelityFX مجموعهای از الگوریتمهای پردازش تصویر و بهینه سازی گرافیکی است که شامل CAS و FSR است. CAS نیز باعث میشود که وضوح تصویر بدون اینکه به پردازنده فشاری وارد شود، افزایش پیدا کند. FSR هم در حقیقت یک جایگزین و رقیب DLSS انویدیا است که باعث می شود کیفیت تصویر با بالا رفتن رزولوشن بسیار بیشتر شود.
فناوریهای خاص Nvidia
G-Sync یک فناوری کاملا مشابه FreeSync است؛ یعنی با مانیتور هماهنگ شده و مانع پارگی تصویر و لگ ورودی میشود. البته این موضوع منوط به این است که مانیتور شما این فناوری را داشته باشد. اگرچه G-Sync هزینه بیشتری نسبت به FreeSync دارد، اما تجربه همگام سازی روانتر و بهتری دارد.
DLSS نیز یکی از مهمترین فناوریهای Nvidia است که از هوش مصنوعی و هستههای Tensor برای افزایش کیفیت تصویر استفاده میکند. در حال حاضر این فناوری در 2 نسخه ارائه شده است:
- DLSS 2 با استفاده از الگوریتمهای دیپلرنینگ، رزولوشن پایینتر را به شکلی هوشمندانه بالاتر برده و کوچکترین افت کیفیت را نخواهد داشت. به زبان ساده شما با این فناوری فریم ریت و رزولوشن بالاتری را تجربه خواهید کرد.
- DLSS 3 یک گام فراتر گذاشته و با استفاده از فناوری Frame Generation، حتی فریمهای جدیدی را بین فریمهای اصلی تولید میکند که در نهایت باعث میشود خروجی و کیفیت شما در بازیهای سنگین به شدت افزایش گرافیکی فوق العادهای داشته باشد که هنوز AMD نتوانسته به آن دست پیدا کند.
به طور کلی اگر اهل بازیهای قدیمی و عناوین eScort هستید، کارت گرافیکهای AMD عملکرد بسیار بهتری دارند. اما اگر اهل بازیهای مدرن و جدیدتر هستید و میخواهید رزولوشنهای بالاتری مانند 4K را تجربه کنید، Nvidia قطعا میتواند خیلی بهتر باشد.
جمع بندی مقایسه کارت گرافیک های انویدیا با ای ام دی
رقابت بین AMD و Nvidia همیشه یکی از جذابترین چالشهای دنیای سخت افزار بوده و همچنان ادامه دارد. ما در مقایسه کارت گرافیک های AMD با Nvidia به این موضوع پرداختیم که هر دو این برندها با چه معماریهایی سعی کردند با هم رقابت کرده و از چه فناوریهایی استفاده کردند تا در نهایت تجربه بازی بهتری را ارائه کنند. اگر به دنبال عملکرد بالا در بازیهای مدرن و جدیدی هستید که نیازمند Ray Tracing، هوش مصنوعی و فناوریهای پیشرفته مانند DLSS هستند، به جز به کارت گرافیکهای Nvidia نباید به گزینه دیگری فکر کنید! چون فناوریهایی در ساخت این کار گرافیکها استفاده شده که واقعا تجربه عالی و منحصر به فردی را به شما ارائه میکنند. اما اگر به دنبال کارت گرافیکهای مقرون به صرفهتر هستید که حافظه اختصاصی بیشتری داشته باشد، حتما به سراغ محصولات AMD بروید. این کارت گرافیکها شاید برای بازی کردن اول نباشند؛ اما برای کارهایی مانند رندرینگ و 3D عملکرد بسیار عالی خواهند داشت.