مادربرد X570
مادربرد X570 یکی از پیشرفتهترین و محبوبترین مادربردهای موجود در بازار است که برای کاربران حرفهای و علاقهمندان به بازیهای رایانهای طراحی و تولید شده است. این مادربرد توسط برندهای معتبر و معروفی همچون ASUS، MSI، Gigabyte و برخی برند های دیگر تولید میشود که هر کدام از آن ها با بهرهگیری از تکنولوژی های نوین و طراحیهای خاص خود، تجربه ای متفاوت و منحصر به فرد را برای کاربران فراهم کرده اند. این برندها با تمرکز بر کیفیت ساخت محصولات خود، همواره تلاش کرده اند که بهترین محصولات را به کاربران در سراسر جهان ارائه دهند. در ادامه با جزئیات بیشتری به بررسی این موارد می پردازیم.
در این نوشته میخواهیم در خصوص مادربرد (برد اصلی) X570 حرف بزنیم. همچنین در خلال این نوشته در مورد قیمت مادربرد X570 نیز صحبت خواهیم کرد. علاوه بر این موضوعات، شرکتهایی را معرفی میکنیم که در سبد محصولات خود مادربرد X570 را نیز تولید میکنند. چنانچه قصد خرید این محصول را دارید لطفا این مقاله را تا پایان مطالعه بفرمایید. از آنجایی که همه خوانندگان و همراهان سایت تاپ رایان در زمینه کامپیوتر و اجزای آن اطلاعات کامل و جامعی ندارند لازم میدانیم در خصوص برخی اصطلاحات و مفاهیم، توضیحات بیشتری بدهیم تا همه بتوانند از مطالب ارائه شده در این مقاله استفاده کنند.
توضیحاتی مختصر در خصوص مادربرد و وظایف آن
مادربرد یا همان برد اصلی (motherboard) یکی از قطعات سخت افزاری بسیار مهم در هر رایانه (چه رومیزی و چه لپ تاپ) به حساب میآید. همه قطعات کامپیوتر و سخت افزاری که میشناسید از جمله رم، کارت گرافیک، کارت صدا و غیره روی این برد سوار میشوند بنابراین هر قطعه جای مخصوص به خود را روی آن دارد. برخی از قطعات همچون هارد اکسترنال یا اس اس دی اکسترنال هم به وسیله کابل به درگاههای مشخصی که روی مادربرد قرار دارد به آن متصل میشوند.
اگر بخواهیم به شکل دیگری این مساله را تشریح کنیم باید بگوییم مادربرد یک برد یا قطعه الکترونیکی است که مدارهای الکترونیکی زیادی روی آن قرار دارد. این مدارها در واقع مسیرهایی برای ارتباط اجزای مختلفی است که به مادربرد وصل میشوند. به عنوان مثال، مادربرد X570 را در نظر بگیرید. شما میتوانید قطعات مختلف سختافزاری نظیر پردازنده، رم، کارت گرافیک و غیره را روی آن سوار کنید. یکی دیگر از وظایف مادربرد، تامین انرژی سیستم در حالت روشن و خاموش است. در حالتی که سیستم روشن است کابلی این انرژی را از برق شهری دریافت و آن را به مادربرد میدهد. مادربرد هم این انرژی را بین بخشهای مختلفش تقسیم میکند. در حالتی هم که سیستم خاموش است، باتری مادربرد وظیفه تامین انرژی سیستم را بر عهده دارد.
در این نوشتار قصد داریم شما را با مادربرد X570 آشنا کنیم و بگوییم این مادربرد از چه رمی و از چه پردازندهای پشتیبانی میکند. همچنین مشخصات دیگر آن را بیان خواهیم کرد پس اگر قصد خرید مادربرد X570را دارید به راحتی میتوانید تصمیم درست را بگیرید. با ما همراه باشید.
برندهای تولید کننده مادربرد X570 در دنیا
خُب! قبل از اینکه در خصوص مادربرد X570 توضیحاتی ارائه دهیم باید بگوییم کدام شرکتها این محصول را تولید و روانه بازار میکنند. شرکتهایی مانند ایسوس، ام اس آی، گیگابایت، بایوستار و غیره که در زمینه تولید تجهیزات الکترونیک از جمله مادربرد فعال هستند این محصول را در سبد محصولات خود دارند. بنابراین اگر قصد دارید برای کامپیوتر خود این مادربرد را تهیه کنید، میتوانید قیمت X570 را از برندهای مختلف مورد بررسی قرار دهید و بهترین گزینه را انتخاب کنید. البته برای مقایسه و خرید این محصول نیازی نیست به طور مجزا به وبسایت تک تک این برندها مراجعه کنید و این محصول و ویژگیهایش را جستجو کنید بلکه میتوانید از وبسایت تاپ رایان که سالهاست در این زمینه فعال است استفاده نمایید. در صفحه مادربرد X570 در وبسایت تاپ رایان، لیستی از تولید کنندگان این محصولات ارائه شده است. کافی است بر روی محصول کلیک کنید تا اطلاعات تکمیلی این محصول به همراه قیمت برای شما به نمایش درآید. البته نظراتی هم که کاربران دیگر زیر هر محصول گذاشتهاند میتواند راهنمای خوبی برای شما باشد.
اجزای سازنده مادربرد X570
فرقی نمیکند چه مادربردی را مورد بررسی قرار میدهید. همه مادربردها در دنیا یک سری اجزا و قطعات مشابه دارند. بنابراین اجزای مادربرد X570 هم شبیه سایر مادربردها است. فقط در برخی ویژگیها، با هم فرق دارند و بس! البته همین ویژگیها هستند که قیمت مادربردها را تعیین میکنند. بگذریم! مادربرد X570 همانند سایر مادربردها از اجزا و قطعات زیادی تشکیل شده که وجود هر کدام برای انجام عملیات کامپیوتری لازم و ضروری است. از جمله این قطعات میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- اسلاتهای پی سی آی
- اسلات کارت گرافیک
- باتری پشتیبان
- اسلات ساتا
- درگاههای یو اس بی
- اتصال فن پردازنده
- نگهدارنده فن و هیتسینک
- سوکت پردازنده
- پلهای مادربرد
- اسلات آی دی ایی
- ورودی پاور
- اسلاتهای رم
- پورتهای پنل پشتی مادربورد
هر یک از این اجزا وظیفه خاص خود را بر عهده دارند. به عنوان نمونه، اسلات کارت گرافیک محلی برای اتصال کارت گرافیک به مادربرد است. این برای اسلات رم هم صادق است. اسلات رم، محلی برای اتصال رم کامپیوتر به مادربرد است و همین طور الی آخر. اما آنچه در مورد اجزای مادربرد X570 یا سایر مادربردها مهم است، پلهای مادربرد یا همان چیپستهای مادربرد است. در حقیقت، پلهای مادربرد وظیفه دارند ارتباط اجزای مختلف مادربرد (همچون رم، کارت گرافیک و غیره) را با پردازنده اصلی، کنترل و مدیریت کنند. اما این را هم باید بدانید که در هر مادربردی بین پلها و پردازنده اصلی هماهنگی وجود دارد به این معنا که نمیتوانید برای کارت گرافیک کامپیوتر قدیمی خانه پدربزرگتان که با پلهای قدیمی سازگار است پردازندهای جدید خریداری کنید و در سوکت پردازنده جا بزنید. نه! این گونه نیست! اصطلاحا هر مادربرد به دلیل نوع و مدل چیپستهایش (همان پلها) تنها از برخی از پردازندهها پشتیبانی میکند.
پشتیبانی از پردازنده در مادربرد نسل X570
شرکتهای اینتل و AMD هر چند وقت یکبار چیپستهای جدیدی را تولید و به بازار معرفی میکنند. در حقیقت داستان از اینجا شروع میشود که این شرکتها ابتدا یک پردازنده نو و جدید و پس از آن چیپستی را که با آن پردازنده سازگار باشد معرفی میکنند. سپس شرکتی مانند ایسوس با استفاده از پردازنده و چیپست معرفی شده جدید اقدام به تولید مادربرد میکند. به عنوان نمونه شرکت AMD میآید و یک چیپست به نام x را تولید و روانه بازار میکند. این چیپست با پردازنده نوع y این شرکت سازگار است. شرکتی مانند ایسوس میآید و با استفاده از این پردازنده و چیپست، مادربردی را تولید میکند. به این مادربرد که در آن از چیپست نوع x استفاده شده است، مادربرد x میگویند.
به عنوان یک نمونه واقعی، شرکت ای ام دی را در نظر بگیرید. این شرکت نسل جدیدی از چیستها با نام X570 را تولید و روانه بازار کرد. این نسل از چیپست با مثلا سه نسل از پردازندههای این شرکت سازگار است. شرکتی مانند گیگابایت میآید و از این چیپست X570 استفاده میکند و سه مادربرد متفاوت میسازد. اولی را با اولین پردازنده سازگار با X570، دومی را با دومین پردازنده سازگار و سومی را با سومین پردازنده سازگار. همه اینها از یک چیپست و از چند مدل پردازنده ساخته شدهاند. اما همهشان را با نام مادربرد مدل X570 میشناسیم. تفاوت قیمت مادربردX570 هم از همین جا نشات میگیرد. ممکن است دو مادربرد X570 داشته باشیم اما با دو پردازنده مختلف. خُب! قطعا به دلیل تفاوت در پردازندهها، قیمت X570 ها هم با هم فرق دارد.
پشتیبانی از PCIe 4.0 در مادربرد X570
پشتیبانی از PCIe 4.0 یکی از ویژگیهای برجسته مادربردهای X570 است که تاثیر زیادی در عملکرد کلی سیستم ها دارد. PCIe 4.0 نسل چهارم از رابطهای اتصال PCI Express هستند که پهنای باند دو برابر بیشتر نسبت به نسل قبلی خود یعنی PCIe 3.0، ارائه میدهند. این افزایش پهنای باند به طور مستقیم باعث بهبود عملکرد دستگاههای متصل به این رابطها شده است. با استفاده از PCIe 4.0، کارتگرافیک و قطعات ذخیره سازی سیستم هم چون NVMe SSD میتوانند به سرعتهای بالاتری نیز دست یابند. به عنوان مثال، درایوهای NVMe که از PCIe 4.0 استفاده میکنند، میتوانند به سرعت خواندن و نوشتن تا 7000 مگابایت بر ثانیه برسند، که این میزان تقریباً دو برابر سرعت درایوهای مبتنی بر PCIe 3.0 است. این موضوع به ویژه برای کاربردهای نیازمند به سرعت بالا مانند ویرایش ویدیو، بازیهای سنگین و فعالیت های مهندسی پیچیده بسیار حائز اهمیت است. بر همین اساس نیز می توان این محصولات را قطعات کامپیوتری پیشرفته ای و حرفه ای نامید که می توان از آن برای انواع فعالیت های حرفه ای استفاده کرد.
چند پرسش و پاسخ در خصوص مادربرد X570
حال که اطلاعات خوبی در خصوص مادربردX570 به دست آوردید توجه شما را به برخی پرسشها که در خصوص این مادربرد وجود دارد جلب میکنیم و سعی میکنیم به هر سوال به طور مجزا پاسخ مناسبی بدهیم.
- اولین پرسشی که مطرح میشود این است که این مادربرد از کدام نوع از رمها پشتیبانی میکند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که امروزه رمهای DDR4 هم از لحاظ کیفیت و سرعت و هم از لحاظ در دسترس بودن نمونههای عالی به شمار میروند و بسیاری از کاربران به دنبال این نوع از رمها هستند. خوشبختانه مادربردX570 از این نوع رمها پشتیبانی میکند.
- سوال دوم در خصوص اسلاتهای کارت گرافیک این نوع از مادربردها است. خُب! دغدغه بسیاری از افراد، خرید کارت گرافیکی پیشرفته و حرفهای است. خوشبختانه این مدل از مادربردها از اسلاتهای PCIe 4.0x16 برخوردار هستند که با هر کارت گرافیک جدیدی سازگار است.
- سوال سومی که وجود دارد و از سوی بسیاری از کاربران مطرح شده این است که مادربرد X750 چه تفاوتی با مادربردB550 دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که چیپست هر دوی این مادربردها توسط AMD طراحی و تولید شدهاند اما مادربرد X570 پورتها و خطوط سرعت بیشتری دارد به همین دلیل امکان اتصال اجزا و تجهیزات جانبی بیشتری به آن فراهم است.
- سوال چهارم این است که آیا خرید مادربرد X570 برای گرافیستها مناسب است یا نه؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که اگرچه این مادربرد برای برخی از گرافیستها ایدهآل نیست اما مدل X570 Steel Legend آن ثبات و کارایی عالی را برای دارندگان پردازنده RYZ 3000 شرکت ای ام دی به ارمغان میآورد. علاوه بر آن، قیمت مادربرد X570 هم به صرفه و اقتصادی است.
- سوال پنجم سوال بسیار مهم و اساسی است. مادربرد X570 از کدام پردازندهها پشتیبانی میکند و با کدام یک از پردازندهها سازگار است؟ همانطور که قبلا هم خدمتتان عرض شد هر چیپستی که توسط ای ام دی یا اینتل به بازار معرفی میشود تنها با برخی از پردازندههای این دو شرکت به خوبی کار میکند و با آنها سازگار است. چیپست X570 که در مادربردهای X570 به کار میرود فقط با پردازندههای RYZ سری 5000، 4000، 3000 سازگار است و به خوبی کار میکند. البته این مادربرد با پردازنده RYZ نسل 2000 ای ام دی هم با داشتن شرایط خاصی سازگار است و کار میکند.
- سوال ششم آن است که مادربرد X570 از چه رمی و با چه سرعت و فرکانسی پشتیبانی میکند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مادربردی همانند X570 plus AMD ATX (TUF Gaming) ، که بر روی چیپست ای ام دی X570 ساخته میشود از پردازندههای نسل دو و سه رایزن ای ام دی با سوکت AM4 پشتیبانی میکند. این مادربرد دارای 4 اسلات برای رم DDR4 است و در صورت اورکلاک به فرکانس 440 گیگاهرتز هم میرسد.
- سوال هفتمی که در مورد مادربرد X570 مطرح میشود این است که آیا این محصول برای بازی مناسب است؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم بله. خصوصا این مادربرد برای بازیهای پلتفرم AMD بسیار عالی است.
- سوال هشتم باز هم در خصوص دو مدل متفاوت از مادربردهای مجهز به چیپستهای ای ام دی است. بین مادربرد X570 و X670 کدام را باید انتخاب کرد؟ پاسخ به این سوال این است که این مساله کمی به شما و کاربری شما بستگی دارد. اگر به دنبال این هستید که یک کامپیوتر مقرون به صرفه شخصی برای خود جمع کنید بهتر است خرید مادربرد X570 را در دستور کار خود قرار دهید. زیرا این مادربرد مقرون به صرفه است و از پردازندههای ای ام دی ریزن 3000 و ریزن 5000 هم پشتیبانی میکند. اما اگر به دنبال بازی با آخرین نسل از پردازندههای ریزن 7000 هستید، بهتر است به دنبال مادربردهایی با چیپستهای جدید X670 باشید.
هشت سوالی که در اینجا مطرح شد و پاسخهایی هم که به هر کدام داده شد در واقع راهنمایی است برای خرید مادربرد X570. اگر شما پرسشهای دیگری غیر از آنچه در بالا مطرح شد داشتید میتوانید به دو صورت با ما در میان بگذارید. اول اینکه سوال خود را در قالب کامنت برای ما ارسال بفرمایید تا همکاران ما در اسرع وقت به آن پرسش پاسخ دهند. دوم انکه میتوانید این پرسش را به صورت تلفنی با همکاران واحد فروش و پشتیبانی ما مطرح کنید تا آنها به صورت تلفنی مشکل و ابهام شما را رفع کنند.
قیمت مادربرد X570
باید خدمت شما همراهان عزیز سایت تاپ رایان عرض کنیم که قیمت مادربردX570 نسبتا رقابتی و مقرون به صرفه است بنابراین اگر ویژگیهای این محصول مناسب کار شماست تردید نکنید و این محصول را سفارش دهید. برای این کار به وب سایت تاپ رایان و صفحه محصول مادربرد X570 مراجعه کرده و محصول مورد نظر را انتخاب کنید. همانطور که گفتیم این محصول توسط چندین شرکت ارائه میشود. شما میتوانید قیمت X570 و ویژگیهای این محصول از شرکتهای مختلف را مقایسه و بهترین گزینه را انتخاب کنید.
خرید مادربرد X570
اگر به دنبال یک مادربرد قدرتمند و با عملکرد بالا برای سیستم خود هستید، مادربرد X570 یکی از بهترین گزینههای موجود در بازار برای شما است. این مادربرد با ویژگیها و قابلیتهای منحصر به فرد، میتواند انتخابی ایدهآل برای گیمرها و کاربران حرفهای باشد. در این راستا، تاپ رایان به عنوان یکی از معتبرترین فروشگاههای آنلاین تجهیزات کامپیوتری، مجموعهای از بهترین مادربرد X570 را با قیمتهای اقتصادی ارائه میدهد. اگر شما هم از جمله کسانی هستید که برای شما ضمانت اصالت کالا و اطمینان از سلامت آن اهمیت دارد، پیشنهاد ما به شما خرید از فروشگاه اینترنتی تاپ رایان است.
سخن پایانی
در این مقاله که به نوعی راهنمایی برای خرید مادربرد X570 بود، اطلاعاتی در خصوص این مادربرد ارائه شد. در انتهای مقاله به هشت پرسش متداول در خصوص این محصول اشاره و برای هر کدام پاسخ مناسبی ارائه کردیم. از جمله مهمترین پرسشهایی که مطرح شد مربوط به این بود که این مادربرد برای کدام دسته از پردازندههای ای ام دی مناسب است. در پاسخ به این سوال بیان کردیم که چیپستهای این مادربرد با پردازندههای ریزن سری 3000، 4000 و 5000 سازگار است و مدلهای مخصوص گیمینگ آن هم برای طرفداران گیم بسیار مناسبند. در پایان توجه شما را به جدول مشخصات کلی مادربرد X570 جلب میکنیم:
سری محصول | مادربرد X570 |
سوکت | AM4 |
چیپست | X570 ای ام دی |
رم | DDR4 |
برندها | Asus, MSI, Gigabyte |