• ۱۱ بازدید
  • زمان مطالعه: ۱۱ دقیقه
  • ۱۴۰۳/۱۱/۲۸ ۱۵:۴۵

راهنمای خرید رم کامپیوتر گیمینگ

راهنمای خرید رم کامپیوتر گیمینگ

وقتی نوبت به انتخاب رم مخصوص گیمینگ می‌رسد، با گزینه‌های زیادی مواجه می‌شوید که ممکن است شما را کمی سردرگم کند. از آنجایی که گیمینگ نیازمند یک سیستم بسیار حرفه‌ای و حساب شده است، پس باید در انتخاب تک تک قطعات، دقت لازم صورت گیرد. به همین دلیل ما در این راهنما از تاپ رایان، تمام نکات مهم قبل از خرید رم کامپیوتر گیمینگ را عنوان می‌کنیم تا انتخاب بسیار بهتر و حساب شده‌تری داشته باشید و بعد از نصب رم و راه اندازی سیستم، یک گیمینگ بی نظیر را تجربه کنید.

چرا انتخاب رم مناسب برای گیمینگ مهم است؟

در این که رم یکی از مهم‌ترین مشخصاتی است که باید در خرید لپ تاپ گیمینگ (و اصولاً هر لپ تاپ یا سیستمی) آن را با دقت بررسی کنید، شکی نیست. زمانی که قصد دارید یک بازی را اجرا کنید، توقع دارید بازی‌ها با FPS بالاتر و بدون لگ و تغییر ناگهانی اجرا شوند. در غیر این صورت چرا باید یک سیستم گیمینگ تهیه می‌کردیم؟ ظرفیت رم و فناوری‌های به کار رفته در آن، تاثیر کاملا مستقیمی روی سرعت اجرای بازی‌ها، تعداد برنامه‌های همزمان و البته فریم ریت بازی دارند. پس نکات مهم قبل از خرید رم کامپیوتر گیمینگ را کاملا جدی بگیرید. 

چه مقدار رم برای گیمینگ کافی است؟

انتخاب مقدار رم مناسب برای گیمینگ یکی از مهم‌ترین تصمیمات شما خواهد بود. چرا که تاثیر بسیار زیادی در هنگام بازی کردن ایجاد می‌کند. اگر این عدد کم انتخاب شود، سیستم شما نمی‌توان آن توانایی لازم را داشته باشد و شما را ناامید خواهد کرد.

حداقل و مقدار پیشنهادی رم برای اجرای بازی‌ها

راهنمای خرید رم گیمینگ

ابتدا باید بازی‌ها را به سه دسته زیر تقسیم کنیم:

  1. بازی‌های سبک و نسبتا قدیمی
  2. بازی‌های مدرن و جدید
  3. بازی‌هایی با گرافیک بسیار بالا

حالا باید تعیین کنید که کدام دسته از بازی‌ها را انجام می‌دهید؟ اگر اهل بازی‌های سبک هستید، رم‌ 8 گیگابایت هم می‌تواند قابل قبول باشد. ولی اگر قصد دارید بازی‌های جدید انجام دهید، حداقل باید یک رم 16 گیگابایت تهیه کنید. اما اگر اهل محدودیت‌ها نبوده و می‌خواهید بازی‌ها را با نهایت کیفیت اجرا کنید، باید خرید رم 32 گیگابایت و به بالا فکر کنید.

فرکانس و تأخیر رم چقدر اهمیت دارد؟

یکی دیگر از نکات مهم قبل از خرید رم کامپیوتر گیمینگ انتخاب فرکانس و ضریب تاخیر است که باعث می‌شود تجربه گیمینگ شما کاملا متحول بشود. در این بخش به این موضوع می‌پدازیم.

تأثیر فرکانس رم بر گیمینگ 

زمانی که برای خرید رم به مشخصات فنی دقت می‌کنید، با یک فرکانس که با مگاهرتز مشخص می‌شود مواجه می‌شوید. شاید پیش خود فکر کنید که فرکانس رم چیست؟ رم وظیفه دارد داده‌ها را در سلول‌ها ذخیره کرده و یا فراخوانی کند. حال تعداد دفعاتی که یک رم می‌تواند داده‌ها را فراخوانی کرده یا بنویسید در یک ثانیه را فرکانس رم می‌گویند. این عدد بر مبنی مگاهرتز است. برای مثال یک رم با فرکانس اسمی 1000 مگاهرتز می‌تواند در هر ثانیه یک هزار میلیون بار داده‌ها نوشته و فراخوانی کند. پس هر چقدر که این عدد بالاتر باشد، پردازنده با سرعت بیشتری می‌تواند به داده‌های خودش برسد.

حال سوال مهم اینجاست که چه فرکانس رمی برای گیمینگ مناسب است؟ به طور کلی رم شما حداقل باید 2666 مگاهرتز فرکانس داشته باشد. البته این عدد حداقلی بوده و زیاد مطلوب نیست. پیشنهاد می‌شود بالاتر 3200 مگاهرتز باشد. هر چقدر که این عدد بالاتر باشد، واقعا تغییرات بسیار محسوسی را متوجه خواهید شد.


زمان تأخیر (CL) و تأثیر آن بر اجرای بازی‌ها

در کنار فرکانس باید به زمان تاخیر که به صورت CL و یک عدد در رو به روی آن است دقت کنید. این عدد زمان تاخیر یا CAS Latency است. در تاپ رایان می‌توانید بخوانید که CL در رم کامپیوتر چیست؟ به طور کلی زمانی که رم در کنار پردازنده قرار می‌گیرد، یکسری فرامین را از آن دریافت کرده و داده‌های آن را در یک سلول رم ذخیره و فراخوانی می‌کند. به زبان ساده CL رم یعنی مدت زمان انتظار پردازنده برای آماده سازی دیتا از رم.

حالا هر چقدر که عدد CL کمتر باشد، یعنی پردازنده باید زمان کمتری را منتظر بماند. انتخاب CL باید بر اساس فرکانس باشد، اما شما سعی کنید CL 16 و پایین‌تر را انتخاب کنید. اما اگر CL بالاتر مانند CL 18 در دسترس شما بود، سعی کنید فرکانس رم را خیلی بالاتر انتخاب کنید تا جبران شود.

تفاوت رم‌های DDR4 و DDR5 در گیمینگ

راهنمای خرید رم برای بازی

یکی دیگر از مهمترین سوالاتی که ذهن همه را درگیر کرده این است که حتما باید رم‌های DDR5 بگیریم یا DDR4 هم می‌تواند مناسب باشد؟ در حقیقت بین این دو فناوری تفاوت‌های بسیار زیادی وجود دارد که در این بخش به آنها می‌پردازیم. ابتدا یک تعریف از DDR4 و DDR5 داشته باشیم.

DDR یک نوع روش ارسال اطلاعات است که در رم‌های جدید وجود داشته و باعث می‌شود سرعت انتقال اطلاعات بدون در نظر گرفتن پهنای باند باس بیشتر شود. تفاوت این دو رم عبارت است از:

  • با خرید رم DDR4 سرعت انتقال داده‌ها را به 1600 تا 3200 MT/s و ولتاژ 1.2 ولت می‌رسد. 
  • خرید رم DDR5 سرعت انتقال داده را به 4800 تا 8400 MT/s و ولتاژ 1.1 ولت می‌رساند که پهنای باند و ظرفیت بیشتری نسبت به DDR4 داشته و برای پردازش‌های سنگین و گیمینگ بسیار بهتر است.

مزایا و معایب DDR5 در مقایسه با DDR4

  • رم‌های DDR5 با فرکانس‌های پایه 4800MHz به بالا عرضه می‌شوند، در حالی که DDR4 معمولاً بین 2666MHz تا 3600MHz است.
  • DDR5 با ولتاژ 1.1 ولت مصرف خیلی پایین‌تری نسبت به DDR4 دارد که با 1.2 ولت کار می‌کند.
  • با وجود فرکانس بالا، تأخیر اولیه DDR5  کمی بیشتر از DDR4 است. البته که رم‌های DDR5 با فرکانس بسیار بالا،‌ تاخیر اولیه بسیار کمتری دارند.
  • رم‌های DDR5 گران‌تر از DDR4 بوده و برای بسیاری از کاربران  همچنان مقرون به‌ صرفه نیستند.

آیا ارتقا به DDR5 ضروری است؟

قطعا بله،‌ با توجه به نکات مهم قبل از خرید رم کامپیوتر گیمینگ که درباره DDR5 گفتیم، باید تمام تلاش خود را بکنید تا فقط از این رم‌ها استفاده کنید. اما مشکلی که وجود دارد این است که شاید سیستم فعلی شما از رم‌های DDR5 پشتیبانی نکند، با این حال اگر می‌توانید سعی کنید سیستم خود را برای رم‌های DDR5 ارتقا دهید،‌ زیرا تغییرات بسیار ملموسی را مشاهده خواهید کرد که در تجربه بازی هرچه بهتر شما کاملا نقش خواهد داشت.

اما این نکته را باید در نظر داشته باشید که اگر گیمر بسیار حرفه‌ای نیستید، لزومی ندارد مادربرد خود را بخاطر یک رم DDR5 عوض کنید، مگر اینکه به فکر تغییرات اساسی باشید.

تک کاناله یا دو کاناله؟ کدام بهتر است؟

راهنمای خرید رم کامپیوتر برای گیمینگ

یکی دیگر از نکات مهم قبل از خرید این نوع RAM، تعداد کانا‌ل‌های آن است. زمانی که برای خرید مادربرد به فروشگاه مراجعه می‌کنید، با تعداد کانال‌ها و ظرفیت رم بر اساس کانال مواجه می‌شوید. 

کانال‌های رم چه هستند و آیا همان اسلات‌های رم‌ هستند؟

کانال‌های رم مسیرهای ارتباطی بین رم و پردازنده‌اند که داده‌ها از طریق آن‌ها منتقل می‌شوند. پس هرچه تعدادشان بیشتر باشد، پهنای باند و سرعت پردازش افزایش می‌یابد. اما این کانال‌ها با اسلات‌های رم یکی نیستند؛ اسلات رم جایگاه فیزیکی روی مادربرد برای نصب ماژول‌های رم است، درحالی‌که کانال‌ها مسیرهای انتقال داده‌ای هستند که توسط کنترلر حافظه پردازنده و مادربرد تعیین می‌شوند. پس هر چقدر که کانال‌ها رم بیشتر باشد، سرعت و پهنای باند بسیار بالاتر می‌رود.

تفاوت عملکرد رم‌های تک کاناله و دو کاناله در گیمینگ

  • تک کاناله: در این حالت، رم به‌ صورت یک‌طرفه اطلاعات را پردازش کرده و زمانی که کمی به آن فشار وارد شود،‌ برای مثال برای بازی‌های سنگین، دچار افت عملکرد خواهد شد.
  • دو کاناله: اگر رم به صورت دو کاناله مورد استفاده قرار بگیرد، پهنای باند افزایش پیدا کرده و در هنگام بازی مشاهده می‌کنید که فریم‌ریت FPS به شدت افزایش پیدا کرد.

بدین ترتیب شما باید سعی کنید از رم‌های دو کاناله استفاده کنید تا نتیجه بسیار خوبی در هنگام بازی دریافت شود.

آیا رم چهار کاناله ارزش خرید دارد؟

این که رم‌های چهار کاناله سریعتر هستند مورد تایید ما است، اما واقعا برای بازی کردن همان رم‌های دو کاناله کافی خواهند بود. زیرا رم‌های چهار کاناله بیشتر برای ورک‌استیشن‌ها و پردازش‌های بسیار سنگین گرافیکی مانند رندرینگ 3D و امثال آن استفاده می‌شوند. برای بازی کردن شما تغییر محسوسی بین دو کاناله و چهار کاناله مشاهده نخواهید کرد، پس اگر کار تدوین و رندرینگ انجام نمی‌دهید، نیاز نیست زیاد هزینه کنید.

نکات پایانی راهنمای خرید رم کامپیوتر برای بازی

تا به اینجا سعی کردیم بهترین نکات مهم قبل از خرید رم کامپیوتر گیمینگ را برای شما عنوان کنیم. همه این نکات به صورت تئوری بوده و برای یک خرید خوب، باید نکات مهم دیگری را نیز بدانید که در قالب یک راهنمای جامع برای شما شرح خواهیم داد.

سازگاری رم با پردازنده و مادربرد

راهنمای خرید رم کامپیوتر برای بازی

قبل از هر انتخابی ابتدا به دفترچه مادربرد یا مشخصات سازنده مراجعه کرده و ببینید که چه نوع رمی با چه فرکانس‌هایی و چند کانال را پشتیبانی می‌کند. به طور کلی مادربردهای جدید دیگر از رم‌های DDR5 با فرکانس‌های بالا پشتیبانی می‌کنند، اما شما حتما این موضوع را باید چک کنید.

مثلاً پردازنده‌های Intel نسل 12 و 13 از رم‌های DDR5 و DDR4 پشتیبانی می‌کنند، اما برخی از مدل‌های قدیمی‌تر فقط با DDR4 سازگار هستند. بعضی از مادربردهای ارزان قیمت، حتی اگر از DDR5 پشتیبانی کنند، ممکن است نتوانند فرکانس‌های بالا مانند 6000MHz را پشتیبانی کنند. پس دقت کنید تا همه مواردی که گفته شد را مادربرد شما داشته باشد.

اهمیت XMP و قابلیت اورکلاک در رم‌های گیمینگ

اورکلاک کردن یکی از اصلی‌ترین نیازهای گیمرهای حرفه‌ای در دوران بازی‌های مدرن است. زیرا با وجود آمدن بازی‌های جدید، بعضا مشخصات سیستم و بخصوص رم برای اجرای آنها ممکن است کافی نباشد. به همین دلیل سازندگان از یک پروفایل XMP برای اورکلاکینگ ساده و فوری استفاده می‌کنند تا به وسیله آن بتوانید خیلی راحت فرکانس را افزایش دهید. برای مثال شما یک رم  با فرکانس 3200MHz تهیه کردید، اما زمانی که مشخصات سیستم را ملاحظه می‌کنید، فرکانس رم را 2666MHz عنوان می‌کند. با زدن XMP می‌توانید حداکثر فرکانس را بدست بیاورید.

کلام آخر

ما در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل به نکات مهم قبل از خرید رم کامپیوتر گیمینگ اشاره کنیم. از ظرفیت مناسب رم صحبت کردیم و گفتیم که برای گیمینگ معمولی 8 گیگابایت،‌ برای گیمینگ حرفه‌ای 16 گیگابایت و برای گیمینگ بدون محدودیت و بالاترین تنظیمات از 32 گیگابایت رم استفاده کنید. همچنین درباره فرکانس و نقش آن در عملکرد رم صحبت کرده و اشاره‌ای ره زمان تاخیر رم داشتیم. سپس فرق DDR4 با DDR5 را بررسی کرده و متوجه شدیم که برای بازی کردن به صورت حرفه‌ای باید از رم‌های DDR5 استفاده کرد. در آخر نیز اشاره‌ای به‌ چند کاناله بودن رم داشتیم و عنوان کردیم که رم‌های دو کاناله برای بازی کردن از همه مناسب‌تر خواهند بود.

دیدگاه های کاربران
دیدگاه شما
مشاهده بیشتر