همه ما کارتهای گرافیک را فقط با نام Nvidia و AMD میشناسیم. اما در سالهای اخیر، شرکت اینتل با معرفی کارتهای گرافیکی اختصاصی، سعی کرده بخشی از سهم بازار این محصول بسیار پرطرفدار را از آن خودش کند. یکی از این محصولات کارت گرافیک Arc B580 اینتل است. این محصول برای این به بازار آمده تا سعی کند انحصار را از دست این برند بزرگ خارج کرده و قواعد بازی را به طور کامل عوض کند. در این مقاله قصد داریم تا با بررسی این کارت گرافیک جدید، ببینیم که آیا واقعا ارزش خرید کردن دارد یا خیر.
معرفی کارت گرافیک Arc B580 اینتل
برند اینتل را همه به عنوان اولین غول فناوری پردازندههای کامپیوتری جهان میشناسند که سالها سعی کرده در داخل پردازنده های خود، از هستههای گرافیکی استفاده کند که با عنوان گرافیک یکپارچه همه آن را میشناسند. این واحدهای گرافیکی بیشتر برای کارهای سبک و روزمره بیشتر استفاده شده و گیمرها یا کاربران حرفهای سعی میکردند تا از کارت گرافیکهای مجزا استفاده کنند. اما چند وقتی است که شرایط و اوضاع شرکت اینتل دستخوش تغییر و تحولاتی شد که در مجموع باعث گردید، مدیران توسعه این شرکت به فکر ارائه یک محصول جدید باشند که در نهایت Arc نام گرفت. این گرافیک به دو صورت عرضه میشود، یکی روی برخی از پردازندههای Core Ultra و دیگری تحت عنوان یک کارت گرافیک مستقل!
این کارت گرافیک مستقل با معماری Xe HPG طراحی شده است که ما در این مقاله قصد داریم مدل Arc B580آن را که چند وقتی است سروصدای زیاد بپا کرده را بیشتر بررسی کنیم.
هدف از عرضه کارت گرافیک Arc B580 چیست؟
اولین و مهمترین هدف اینتل این بود که با Nvidia و AMD وارد یک رقابت شدید شده و سعی کند انحصار بازار را از دست این دو خارج کند.
هدف دوم از عرضه کارت گرافیک Arc B580 اینتل این بود که کاربران بتوانند یک محصول بسیار پرقدرتی داشته و هزینه بسیار کمتری برای آن پرداخت کنند. یعنی گیمرهای زیادی را به سمت خود جلب کند.
اما در آنسوی ماجرا، فناوریهای بسیار خاص و پیچیدهای در این مدل بکار رفته تا به راحتی بتواند از پس پردازشهای موازی و گرافیکی بالا نیز برآید.
مجموع همه اینها یک هدف اصلی را به همراه دارد، قدرت بالا، فناوری پیشرفته و قیمت مقرون به صرفه!
مشخصات کارت گرافیک Arc B580 اینتل
مشخصه | توضیحات |
معماری | Xe2-HPG |
مدل تراشه | DG2-512 |
تعداد هسته | 3072 هسته |
تعداد هستههای Xe | 20 هسته |
تعداد واحدهای Ray Tracing | 20 واحد |
حافظه گرافیکی (VRAM) | 8 گیگابایت GDDR6 |
پهنای باند حافظه | 512 گیگابایت بر ثانیه |
رابط حافظه | 192 بیت |
توان پردازشی | 12.29 ترافلاپس |
فرکانس پایه | 1700 مگاهرتز |
فرکانس بوست پردازنده | 2000 مگاهرتز |
توان مصرفی (TDP) | 175 وات |
رابط اتصال | PCIe 5.0 x8 |
پشتیبانی از فناوریها | XeSS 2.0، Ray Tracing، AV1 Hardware Acceleration، Adaptive Sync |
نوع پردازنده گرافیکی و معماری ساخت کارت گرافیک Arc B580 اینتل
کارت گرافیک Arc B580 از یک معماری خاصی با عنوان Xe HPG، مخفف High Performance Gaming استفاده میکند. اجاره دهید کمی بیشتر درباره این معماری با هم صحبت کنیم.
این معماری برای این طراحی شده تا برای انجام بازیها و کارهای گرافیکی، پرفورمنس بسیار بالایی داشته باشد. به همین دلیل در آن از 24 واحد Xe-Core استفاده شده که هر کدام شامل چندین هسته پردازش گرافیکی مجزا هستند.
همه چیز در اینجا تمام نمیشود، بلکه 8 واحد Ray Tracing کاملا اختصاصی هم در این معماری قرار داده شده است که میتواند تصاویری بسیار نزدیک به واقعیت برای ما ایجاد کند. Ray Tracing در این معماری کاملا شبیه به فناوری مشابه آن در Nvidia میباشد.
فناوری ساخت پردازنده کارت گرافیک Arc B580 اینتل بر اساس لیتوگرافی 6 نانومتری شرکت TSMC صورت گرفته و باعث میشود تا سرعت بسیار بالایی داشته و گرمای بسیار کمتری هم تولید کند.
میزان حافظه و پهنای باند
کارت گرافیک Arc B580 اینتل در حال حاضر با 8 گیگابایت حافظه اختصاصی به صورت GDDR6 تولید و عرضه شده که به طور کلی نه ردهبالا محسوب میشود و نه پایینرده. زمانی که این حفاظه اختصاصی با رابط 128 بیتی و پهنای باند 256 گیگابایت بر ثانیه ترکیب شود، کاملا میتواند پاسخگوی همه نیازهای گرافیکی شما باشد. بدین ترتیب با توجه به تستهای انجام شده مشخص شد که سرعت انتقال دادههای بسیار بالایی داشته و کاملا پردازش گرافیکی فوق العاده روانی را به همراه دارد. در مورد تست روی بازیها هم مشخص شد که تجربهای بینقص و خیلی روان دارد.
بر اساس مشخصاتی که از این کارت گرافیک مشاهده میکنیم، برای اجرای بازیها در دو رزولوشن 1080pو 1440p عملکرد کامل و بینقصی داشته و در مورد رندرینگ و تدوین هم حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
برای مطالعه بیشتر : بهترین کارت گرافیک برای بازی 4K
فناوریها و ویژگیهای منحصر به فرد
جدای از مشخصات سخت افزاری، یک کارت گرافیک باید فناوریهای روز و پیشرفته دنیا را هم در خود داشته باشد تا خروجی بسیار خوب و با کیفیتی را هم به ما بدهد.
فناوریها و ویژگیهای کارت گرافیک Arc B580 اینتل را به صورت کلی در ادامه معرفی میکنیم.
- فناوری Ray Tracing که باعث میشود نورها، رفلکتها، سایهها با حد بسیار زیادی نزدیک به واقعیت شده و زمانی که بازی میکنید، حس بسیار لذت بخشی را خواهید داشت.
- فناوری XeSS یک فناوری کاملا مشابه DLSS انویدیا بوده و هدف آن این است که به کمک هوش مصنوعی، رزولوشن و فریمریت را بدون افت عملکرد کلی افزایش داده و در نهایت شما میتوانید شاهد خروجی بسیار باکیفیتتر از گرافیک اصلی بازیها باشید. این فناوری اصلا روی کارت گرافیک فشاری وارد نمیکند.
- این کارت گرافیک از DirectX 12 Ultimate کاملا پشتیبانی میکند. بدین ترتیب آن را قادر میکند تا از آخرین تکنیکهای گرافیکی مدرن بتواند استفاده کند.
- AV1 Hardware Acceleration یک شتابدهنده برای کدینگ ویدئوها است که بدون افت کیفیت، حجم آنها را به شدت کاهش داده و برای استریمرها، یوتوبرها و کلا تمام کسانی که تولید محتوای ویدئویی انجام میدهند بسیار قابل توجه خواهد بود.
- Adaptive Sync یکی از فناوریهای روز و مرسوم در کارت گرافیکهای مخصوص بازی است که جلوی پارگی و اعوجاج تصویر را میگیرد. زمانی که بازی وارد یک صحنه سریع و سنگین میشود، اگر این نوع فناوری وجود نداشته باشند، شما دچار کندی، پارگی تصویر و خرابی لحظهای تصویر خواهید بود. همچنین این فناوری، فرشریت تصویر خروجی را با مانیتور کاملا همگام سازی میکند که همه اینها باعث یک تصویر بسیار روان و یکدست با کیفیت خواهد بود.
بر اساس تمام ویژگیها و مشخصات کارت گرافیک Arc B580 اینتل به این مطلب میرسیم که این محصول کاملا یک رقیب جدی و سرسخت برای کارت گرافیکهای هم رده خودش در AMD و Nvidia باید باشد. اما عجله نکنید، بیایید عملکرد کارت گرافیک Arc B580 اینتل را در بازیها را نیز مشاهده کنیم.
عملکرد کارت گرافیک Arc B580 در بازی ها
یکی از مهمترین معیارهای انتخاب کارت گرافیکها، عملکرد آنها در بازیهای مدرن و جدید است، به طوری که اگر از این آزمون سربلند بیرون بیاید، حتما میتوان روی آن حساب ویژهای باز کرد. در این بخش به عملکرد این کارت گرافیک تازه نفس در حوزه بازیهای روز دنیا میپردازیم.
بررسی عملکرد در بازیهای AAA
برای شروع ابتدا بازیهای سنگین Cyberpunk 2077، Far Cry 6 و Assassin’Creed Valhalla را با این کارت گرافیک اجرا کرده و مشاهده شد که با تنظیمات متوسط و بالا در رزولوشن 1080p، عملکرد بسیار قابل قبولی از خودش نشان داد. البته نقطه قابل توجه آن این بود که فقط توانست بازیها را بین 60 تا 70 فریم بر ثانیه اجرا کند که چندان چنگی به دل نباید بزند، ولی با فعال کردن Ray Tracing، اوضاع کاملا فرق کرده و خروجی بسیار چشمگیری را ایجاد کرد.
بررسی عملکرد در بازیهای eSports
در بازیهای eSports، فریمریت بالا و پاسخدهی سریع کاملا مورد نیاز است. برای تست این موضوع بازیهای CS:GO، Valorant و Fortnite روی این کارت گرافیک اجرا شده و در رزولوشن 1080p، توانست 120 FPS به ما بدهد، آنهم در حالت تنظیمات گرافیکی بسیار بالا!
بنچمارکها و مقایسه با رقبا
کارت گرافیک Arc B580 اینتل تقریبا با قیمت 250 دلار عرضه شده و یک کارت گرافیک میانرده محسوب میشود، به همین دلیل این محصول را با کارتهای گرافیک هم رده یعنی NVIDIA GeForce RTX 4060 و AMD Radeon RX 7600 مقایسه میکنیم.
مقایسه با کارتهای گرافیک هم رده انویدیا
بر اساس بررسیهای انجامشده، Arc B580 در یکسری از عناوینی مثل Star Wars Outlaws، B580 حدود 18% سریعتر از RTX 4060 عمل کرد.
مقایسه با کارتهای گرافیک AMD
بار دیگر کارت گرافیک کارت گرافیک Arc B580 اینتل را با AMD RX 7600 مقایسه کردیم و بر اساس گزارشاتی که بدست آمد، حدود 15% سرعت بیشتر در یکسری از بازیها را با آن دریافت کردیم.
کارت گرافیک Arc B580 اینتل برای چه کسانی مناسب است؟
- گیمرها
- تولیدکنندگان محتوا و گرافیستها
- کاربران عمومی و مالتی مدیا
بیشتر بخوانید : نحوه تشخیص سازگاری مادربرد با کارت گرافیک
ارزش خرید کارت گرافیک Arc B580
کارت گرافیک Arc B580 اینتل یک کارت گرافیک نوظهور و میانرده است که با توجه به مشخصات کارت گرافیک Arc B580 اینتل که در قسمتهای قبل به آن اشاره کردیم و فناوریهای بروزی که دارد، یک سرو گردن بالاتر از همه کارت گرافیکهای میانرده بوده و کاملا میتوانید بر روی توان و کیفیت آن حسابی بسیار ویژه باز کنید.
اگر به دنبال خرید کارت گرافیک Arc B580 اینتل با قیمت بسیار مناسب هستید، همین حالا وارد فروشگاه تاپ رایان شده و از قسمت قطعات، وارد بخش کارتهای گرافیک شده و با بررسی مدلهای مشابه و مقایسه آنها، این محصول را سفارش داده و در سریعترین زمان ممکن تحویل بگیرید. همچنین اگر میخواهید برای اسمبل کیس خود از این کارت گرافیک استفاده کنید، کافی است روی دکمه اسمبل کلیک کرده و بقیه کارها را به متخصصان تاپ رایان بسپارید.